Társasházak jogásza!


anadolu # 2012.08.01. 12:50

Jogi segítséget szeretnék kérni ha lehet. Egy társasház tetőtéri lakása a mienk. A közös képviselő utólagosan kéményseprő járdát építtetett, mert kötelezték a házat rá. A baj csak ott kezdődik, hogy a tetőtéri ablakaink előtt épült meg a járda, mely inkább hasonlít egy felállványozáshoz, ha kinézek az ablakon az állványokat látom a kék ég helyett. Mi azt hittük (naívak), hogy az ablakok felett fog menni a kéményseprő járda, hisz akkor tudnak belelátni a kéményekbe és hely is van rá. Most, a lakásunkba nemcsak belátni lehet, hanem szó szerint belépni. A kémény 2 méter magas, ha van ilyen nagy kéményseprő, csak igy láthat bele. Az önkormányzathoz fordultunk, várhatunk-e valami pozitívat, amivel kötelezik a házat, hogy helyezze át a járdát??? A kivitelezésnél szóltunk a munkásoknak, hogy ez így nem jó, de egyáltalán nem foglalkoztak velünk.
Ilyenkor, hol van a kisebbségi tulajdonjog??? Mit tehetünk, hogy az az ocsmány állványzat eltűnjön?? Miért csak fizetni van jogom, arról nem is beszélve, hogy ebben az esetben csökkent a lakásom értéke. Kétségbe vagyok esve!

osmi # 2012.08.01. 13:18

Hosszúfülű!
Belemész pl az ingatlanügyekbe és fent az "új téma".

Anikó958 # 2012.08.01. 19:34

Tisztelt Jogi Tanácsadó!

2012.04.11.-én társasházunk gázrobbanás következtében életveszélyessé vált.Az itt élő 14 családot kilakoltatták(szükséglakás,albérlet,rokonok, ismerősök)
A társasház azóta is lakhatatlan,sajnos előre lépés az ügyben nem igazán történt.A közösképviselő nem sokkal az eset után felmondott.a felmondási ideje most telt le.Kérdésem a következö lenne:

  • kell-e a lakóknak közösköltséget fizetni,mivel a ház lakhatatlan?
  • milyen lehetőség van ,ha nem találunk új képviselőt?
  • kérhet-e az előző képviselő plusz költségtérítést,arra hivatkozva,hogy munkája és költségei megnövekedtek?(üzemanyag,telefonszámla,stb)

Várom mielőbbi válaszát.

Köszönettel: Anikó958

ragyasdezso # 2012.08.01. 20:38

ÜTK

Nincs jogalapja. Meg kell várni az FMH-t és ellent kell mondani.
Egyébként rosszul csinálta a k.k. is, mert a katasztrófavédelem ingyen megcsinálta volna a vizsgálatot, egy sima állampolgári bejelentésre.
(még most sem késő!)

ÜTK # 2012.08.02. 05:34

Köszi RD:)

Az az igazság, hogy ott kezdték, és a tűzoltó tanácsolta az önkormányzatot, mondván az ingyen van, ugyanis a fotók alapján helyből 300.000 bírságot helyezett kilátásba...Menekülésre számításba vett kijárat leszűkítése olyan módon, hogy az nem szüntethető meg azonnal...

Mufurc_nagyon # 2012.08.02. 06:38

Kedves Anikó958!

  • amíg a közgyűlés másként nem dönt fizetni kell
  • az egyik tulaj legyen a kk. vagy intéző bizottság
  • kérni, kérhet többet, de nincs jogalapja(a megbízási szerződés szabályozza a díjat)

Az ütk-t nem minősítem;-)

--------------------------------------------------- -----------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

ragyasdezso # 2012.08.02. 10:31

Mufurc_nagyon
Ne is minősítsd, mivel nem tudod, hogy mi volt az előzmény.

Anikó958
A tulajdonosokból megválasztott Intéző Bizottság vegye a kezébe az ügyek intézését, mivel nagyon sok munkába, időbe és pénzbe fog kerülni a lakhatóvá tétel.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.02. 10:51

Kedves Fórumozók!

Megmondaná valaki, hogy jogilag a társasházak magánszemélynek minősülnek vagy vállalkozásoknak?

Valahol olvastam, hogy magánszemélynek, ami annyiban logikus is, hogy profitról itt szó nincs, kivéve ha egy társasház ki nem adja bérbe a közös területüknek egy részét, de még akkor sem ez az aktivitás a fő oka a társasház létrejöttének.

Viszont a minap egy bankot felhívtam, hogy információt kapjak lekötött számlákról, a hölgy a telefonban azt mondta, hogy társasházaknak ők a vállalkozásoknak meghirdetett kamatokat adják, ami sokkal kissebb mint a magánszemélyeké.

Nem lóg itt ki a lóláb valahol?

ragyasdezso # 2012.08.02. 11:29

littlejohn
A társasház közössége magánszemélyek nonprofit társulása valamilyen cél érdekében. De, azért minősül vállalkozásnak, mert bérbeadás esetén vállalkozási tevékenységet is végez.

ÜTK # 2012.08.02. 12:45

Ez nem teljesen így kerek. Azért kezelik vállalkozásként a bankok, mert adószám szerint nem tudják másként kezelni.
Az adóhivatal csak adóazonosítót ad magánszemélynek, de közösségnek nem lehet olyat kérni, vagy adószámot társaságnak, és az tök mindegy milyen, csak abban különbözik, hogy áfás, nem áfás, evás.
Ugyanezzel a problémával küzdenek az alapítványok, egyesületek, pártok, egyéb non profit társulások is...
Sajnos ezt a békát be kell nyelnünk...)

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.03. 11:26

ragyasdezso és ÜTK!

Köszönöm a magyarázatokat. Amúgy meg bosszantó, hogy magánszemély megtakarított pénze után több kamatot adnak a bankok mint vállalkozóknak illetve társasházaknak.

Ha társasházak is kaphatnának 8-10%-os kamatos kamatot a megtakarított pénzükre, akkor valőszínű, hogy túl sok társasháznak gyűlne össze túl sok pénz felújjításra 5-10 éven belül és az amúgy is túlterhelt építő iparunk ebbe belerokkanna.

ÜTK # 2012.08.03. 17:50

Ez itt nem a reklám helye ugyan, de nézz szét más bankban is betét ügyben. Van aki jobban fizet, vannak akciók, amikor hosszabb idejű lekötésre még 8% nál is többet kaphattok,és vannak akik sokkal olcsóbban kezelik a pénzt, mondhatni nevetséges összegért, csak hogy odavidd a th pénzforgalmát.

MajorDomus # 2012.08.03. 22:49

Littlejohn
Kaphatnak.
Kamatozo kincstárjegynek hivják.

A lakástakarékra pedig 30+3 % a támogatás

MajorDomus # 2012.08.03. 22:59

Egyébként érdemes a,Cib bankot megkeresned

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.04. 10:52

Kedves ÜTK és MajorDomus!

Köszönöm a tippeket, utána nézek azoknak, jelenleg nekünk 2 bankszámlánk van az OTP-nél, az OTP nevetséges kamatot ad a Felújítási betét számlára amellett hogy a kezelési költség se semmi.

Van Fundamentánk is, de ami a 30%os megtakarítást illeti annak utána néztem pár hónappal ezelőtt, az sajnos nem kamatos kamat hanem fix kamat és 4 év után megkapjuk az össz. befizetett pénznek a 30%-át.
(Ami összeg sokkal kevesebb kamatos kamattal jönne ki, csak az a kamat szám nem hangzik olyan jól mint 30%)

http://www.bankracio.hu/…szehasonlito

Ezen a portálon az AXA és a Széchenyi bank jön ki nyerőként magánszemélyeknek, tud valaki hasonló kamat összehasonlító portált vállalkozásoknak (illetve társasházaknak)?

MajorDomus # 2012.08.04. 12:55

Tudunk jobbat is,de egy fontos dolgot ne felejts el el. Nemcsak a kamat fontos,de az is hogy a futamidő végén is meglegyen a pénzetek.

Inkább kevesebb kamat de első a ház pénzének a biztonsága. Tehát Otp.

Én is vettem át házat ahol a pénz elúszott a Realbank kötvényekben.

ÜTK # 2012.08.04. 14:29

OTP nek is van olyan betét akciója, hogy 9 hónap lekötés eseté időarányosan nő 2,5-9,5 % ig, és azt hiszem az kamatos kamat.
A CIB bank is jó kondíciókkal dolgozik, bankszámlakezelésben is olcsó, és jobb az internetbankja( + ingyenes) mint az OTP. Takarékszövetkezetek közül is van aki jó, de azt végig kell járni, városonként más-más még ugyanannál a szöv.-nél is.
Illtve most kaptam olyan infót, hogy a UNICREDIT is nyit a th-k felé, most kb OTP vel azonos, de lesz jobb is.
Régebben (5-6 éve) a RAiffeisen is jó volt, de most nincs infóm róla.

Abban igaza van Major Domusnak, hogy inkább kevesebb legyen a kamat, de a végén legyen meg a lóvé is :)

VAlamit félre érthettél a Fundánál, szerintem évente írják jóvá az állami támogatást a befizetés után, és úgy fix a kamat, hogy arra a részre csak a jóváírás után számolják a kamatot.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.04. 19:37

Kedves ÜTK and MajorDomus!

Köszönöm a tippeket és az óvatosságra intő tanácsokat, csak kíváncsiságból hadd kérdezzem meg, hogy önök szerint mennyi az esélye annak, hogy az OTP feldobja a talpát és mennyi hogy a legnagyobb külföldi bankokkal is ez történjen? Ezt csak azért kérdezem, mert érdekes, hogy az OTP-ben mennyivel több bizalmuk van önöknek mint a akármelyik más bankban.

A Fundamenta tényleg évente kalkulálja a kamatot de azért írtam leegyszerűsítve a dolgot mert a végeredmény ugyanaz:

Mindegy hogy 4 év után egyszer kalkulálják ki a 30%-ot vagy minden évben kikalkulálják az előző 12 hónap befizetés után járó kamatot és a végén a 4 számot összeadják.

a)
havi 100 000 Ft = évi 1 200 000 Ft
kamat: 360 000 Ft,
total: 1 560 000 Ft évente,
4 év után 6 240 000 Ft.

b)
100 000 Ft x 48 hónap = 4 800 000 Ft
kamat: 1 440 000 Ft
Total: 6 240 000 Ft

MajorDomus # 2012.08.04. 20:07

Az összes politikus Otp részvényben és az Otp-ben tartja a pénzét.

A tenger meg 30 fokos. Ideje hogy induljak.

osmi # 2012.08.05. 06:28

Kedves Littlejohn!
Sztem nem a bizalmuk nagy az OTP-ben, hanem ez a "legkényelmesebb" számukra. A 'politikusok pénze" pedig nem a kifizetőhelyen landol.

ÜTK # 2012.08.05. 09:37

Kedves Osmi, cáfolnám a kényelmet, már csak azért is, mert a legmacerásabb a számlavezetés, az OTP-nél, és a legtöbb problémám is velük van. Én spec a hazaim 80%-át már más bankhoz vittem, a maradék 20% ragaszkodik hozzá, mert szerintük még csak 1 darab pénzintézet létezik; és az az OTP. Szerintük az nem mehet tönkre.

A bedőlésre minden banknak ugyanannyi esélye van; 100% magyar bank mint olyan nem létezik, s innen kezdve tök mindegy melyik húzza le a rolót, ha a nyereség rovatot a tulajdonosok kevésnek találják. Preferált azonban a kormány részéről az OTP, és az FHB, ők kaptak a legtöbbet a "mentő csomagból". És az is elvitathatatlan, hogy a legnagyobb ügyfélkört, akár lakosság, akár th, az OTP tudhatja magáénak.
A legtöbb állami munkahely pld, OTP számlanyitásra kötelezi a dolgozóit, és a th-k többsége is csak ezt az egyet ismeri, még abból a korból, amikor pld. OTP Társasházak épültek. Nekik még az alapító okiratban is benne foglaltatott, hogy a számlavezetést kizárólag az OTP-nél tehetik.

Valamit elszámoltál: A 30 % az az állami támogatás, és a befizetett összegre, valamint a jóváírt támogatásra évente 6% kamatot is jóváírnak, tehát nem egészen azok a számok fognak kijönni.

Jó pihenést Major D! :):)

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.05. 12:43

Kedves MajorDomus, osmi and ÜTK!

Köszönöm a politikai összefoglalót az OTP-ről, tényleg sokat tudtam meg az OTP-ről ebből a pár válaszból, mert évtizedekig nem éltem itthon és ezek az évek alatt ilyen gyakorlati jellegű információk nem jutottak el hozzám és igaz, akkor akkor erre nem is volt szükségem.

ÜTK: a mi t.házunk 2011 novemberében kötötte meg a Fundamenta szerződést 841-es módozattal, és sajna ezzel a (szerződés)módozattal csak 1% kamat jár, ezért nem is említettem a kamatot, mert az még az inflációt sem kompenzálja.

Mivel nem én kötöttem meg a szerződést, nem is tudtam hogy volt vagy van olyan módozat amelyik plusz 6%-os kamatot is ad a 30%-os fix kamat mellé, persze lehet, hogy valami oknál fogva nekünk ezt az ügynök fel sem ajánlotta mert vagy a házunk vagy a havi pénzösszeg nem qualify-olt rá. Megmondaná a módozat számát a 6%-os variációnak? (csak hogy így utólag bosszankodjak egy kicsit.)

Egyébként tudatában vagyok annak, hogy ez már nem jogi téma és nem igazán illik a társasházak jogásza nevű alfórumba, csak az a helyzet, hogy mindig mond valaki valamit ami új kérdéseket generál.:)

ÜTK # 2012.08.05. 13:43

:) Ez sem kerek.

https://www.fundamenta.hu/…rsashazaknak

És lehet a módozatokat módosítani.

MajorDomus # 2012.08.05. 18:42

Köszönöm ütk.

littlejohn (törölt felhasználó) # 2012.08.06. 08:17

ÜTK: Köszönöm az infót arról, hogy a módozatot is lehet módosítani (azt idáig is tudtam, hogy minden mást lehet módosítani, valami oknál fogva azt hittem, hogy a módozatot nem), viszont a Fundamenta cég által kibocsátott kisokosban csak max. 3%-os betéti kamatot találtam igaz csak magánszemélyek számára valószíműleg, mert például a 841-es módozat részletezése is hiányzik belőle.
Szóval, megírná, hogy melyik társasházi módozat ad 6%-os betéti kamatot?

MÁS TÉMA:
Mit lehet abban az esetben tenni ha a volt közös képviselő (nem ütk.) nem adja át a t.ház dokumentumjait (könyvelés, rekordok, szerződések, stb.) a számvizsgáló bizottságnak?

A másik ugyanehhez a témához kapcsolódó kérdés, hogy ugyanennél a volt közös képviselőnél van annak a közgyűlésnek a jegyzőkönyve ahol ő lemondott, és azt sem akarja átadni.

(tudom, tudom, most hülyeségnek látszik most, hogy miért ő írta meg a jegyzőkönyvet, a szitu áprilisban az volt, hogy új közös képviselő választás volt napirenden, csak éppen senki nem vállalta, de a közgyűlés kezdetekor amikor alapfunkciókat választottunk meg ezt még nem tudhattuk. Persze ebben is van tanulság, had ne részletezzem, de most nem ez a probléma.)

A jegyzőkönyv szövege megvan, mert aláírásra megkaptuk és le is másoltuk, de az aláírások után a jegyzőkönyv vissza lett adva a volt közös képviselőnek mert akkor még a 3 hónapos ügyviteli időszakában volt.

Szóval kedves fórumozók, hogyan oldhatjuk meg e két problémát?