Társasházak jogásza!


oligaliga # 2018.04.12. 13:39

Flaron 76

A lényeg: ha van helyrajzi száma, akkor mindenképpen kell közös költséget fizetni, annyit, amennyit a közgyűlés megszavazott.

F.Laca

A pince nem csak közös lehet. Ha műszakilag alkalmas rá, akkor albetétesíthető, önálló helyrajzi számot kaphat, amit később el lehet adni. Nem csak 100 éves házaknak lehet pincéje.

nonolet # 2018.04.12. 06:08

F. Laca

Jááájj.... hát a világ azért nem olyan szűk ám mint a te agyad és látóköröd.

Képzeld vannak más esetek is!
Nem csak az amit te ismersz a valóvilágból.

Szomorú örökös # 2018.04.12. 04:52

F.Laca

nonolet nem azt írta, hogy az albetét része,
hanem egészen pontosan így írta:

Az pince IS a társasház része.

Tudod, idézni csak pontosan szépen! :-)

MajorDomus # 2018.04.11. 20:15

Valamint tulajdoni hányadod is van.....

nonolet # 2018.04.11. 18:38

Flaron76

Miért is NE KÉNE?!
Az pince IS a társasház része.

"felújítási ktg, épület karbantartási ktg, épület biztosítási "

Ezek a HÁZRA!!! vonatkoznak vazze.
Aminek a pincéd is a része...

oligaliga # 2018.04.11. 12:29

Flaron76

Ha a pince önálló helyrajzi számmal rendelkező albetét (valószínűleg az, ha megvetted), akkor a mindenkor hatályos közgyűlési határozat alapján kell fizetned a közös költséget és egyéb társasházi költségeket.

Pl.: ha a közgyűlés szerint a tulajdonosok 100,- Ft/m2 közös költséget és 70,- Ft /m2 felújítási költséget fizetnek, és nincs különbség a helyiség rendeltetése (lakás - nem lakás) szerint, akkor ugyanannyit fizetsz, mint egy lakás után.

Flaron76 # 2018.04.11. 12:22

Kedves Fórumozók!

Információt szeretnék kérni Tőletek a következőről:

Egy társasház pincéjét megvettem, és benne tornatermet alakítottam ki, ahol hetente pár alkalommal időseknek tornaórát tartok, vállalkozásként.

A kérdésem az lenne, hogy Nekem is ugyanazokat a társasházi költségeket kötelező fizetnem, mint ami a rendes lakásban élőkre vonatkozik? Mármint a felújítási ktg, épület karbantartási ktg, épület biztosítási ktg, ..?

A társasházi szabályzatban nincs erről írva semmi, viszont a közös képviselő azt mondja, hogy mivel ez vállalkozás, örüljek neki, hogy nem 5x ennyit kérnek tőlem, mert a lakógyűlés határozza meg, hogy mennyi költséget fizessek! Ezt egyáltalán nem tartom korrektnek, ezért szeretnék tanácsot kérni itt, a fórumon.

Található erről szabályzat?

Válaszaikat előre is köszönöm!

oligaliga # 2018.04.11. 11:23

korrekt54

Nem a közös képviselőnek kell intéznie a mellékmérő hitelesítését és a szerződéskötést a vízművel, hanem a mérő, azaz a hozzá tartozó ingatlan tulajdonosának vagy használójának.

Első körben a szolgáltatót kellene megkeresni, milyen okiratokat kérnek a mellékszolgáltatási szerződés megkötéséhez. Ezt a szolgáltató honlapján, az Üzletszabályzatban vagy az ügyfélszolgálaton is el tudják mondani.

nonolet # 2018.04.11. 11:03

korrekt54

Nem kérni kell, hanem MEGSZAVAZNI és aztán végrehajtatni vele.

drbjozsef # 2018.04.11. 10:04

Ez borzasztó.

korrekt54 # 2018.04.11. 09:13

Segítséget szeretnék kérni!
Van egy nyaralónk Balatonon, egy 36 lakásos társasházban. A társasház folyosóján, a lakások mellett vannak a vízórák /meleg,hideg/. Az óraállásokat 3-4 havonta olvassa le a gondnok, majd a közös képviselő kiszámolja, hogy kinek mennyit kell fizetni. Van a házban 3 lakó, akik külön elintézték, nekik a nevükön van az óra, ők közvetlenül a vízműveknek fizetnek. 4 évvel ezelőtt megbíztuk a közös képviselőt, hogy intézze el, hogy mindenki közvetlenül a szolgáltatóval álljon kapcsolatba, ne ő számolgasson, mert azt nem lehet követni. Ha nagyon jóindulatú vagyok, akkor azt mondom, hogy meg van a tévedés lehetősége, és soha senki nem veszi észre! Sajnos nem teljesíti a kérésünket !

Szélvészkisasszony # 2018.04.09. 01:12

Tisztelt MajorDomus,

nagyon egyszerű a válasz. Én vagyok a jogszerűen megválasztott közös képviselő akit többször is újraválasztottak. Amikor engem ismételten újraválasztanak, akkor 4-6 napon belül összehív egy közgyűlést jogtalanul és megpróbálja becsapni a bíróságot azzal, hogy közös képviselőnek adja ki magát.Ez Ön szerint hagyni kéne?

Szélvészkisasszony # 2018.04.09. 01:09

Nonolet

Nem indokolta semmivel, csak közölte nem írja át és kész.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 19:01

nonolet

Ezt egy számítógépes proximity rendszerben meg lehet oldani, de egy bizonyos Mhz-en működő távirányítós rendszerben nem, mivel az általában ugrókóddal működik. Bár lehet fix kódos távirányító rendszereket is kapni, csak nyilván azt nem használják ilyen kapunyitásra.

A proximity beléptetőnek ugyanis azonosító száma van, ami alapján tudod rögzíteni és ha kellően profi a rendszer, akkor ez alapján lehet engedélyezni-tiltani. GSM rendszerű kapunyitásnál-ahogy írtam-ugyanígy engedélyezhető-tiltható a jogosultság.

De továbbra is határozottan állítom, hogy ugrókódos rendszerű távirányító esetén nem.

Ez a mondat meg különösen megédesítette a ma estémet, hiszen igazi "szakmaiságot" tükröz részedről :-D :-D :-D

Olyan is amin a táviránytó IS ki-be iktathatók a kódok közé.

Talán a fenti infók alapján vagy te ügyvéd és én pedig vagyonbiztonsági rendszerszerelő. Erről kettőnk közül nekem van bizonyítványom is, bocsika! ;-) És talán ezért is írtam a történetről szakmai véleményt. Te inkább maradj a jogi tudományoknál. De esetleg néha az erkölcstan könyvet is olvasnád. A legújabb kiadásban a kulturált fórumozásról is írnak benne egészen biztosan.

nonolet # 2018.04.08. 14:35

albi-88

A mérő

  • vagy szolgáltató
  • vagy a társasház
  • vagy a saját

tulajdona, attól függően, hogy milyen mérő és kinek mér.

Az ilyen módon elzárt szekrény nem teljesen oké.
Tudnod kell ellenőrizni bármikor a közös nélkül is...

Kérj kulcsot tőle.

nonolet # 2018.04.08. 14:32

Szomorú örökös

Nem kéne azt hinni, hogy csak egyféle rendszer van világhon... az amit te éppen ismersz

Van sok más féle is :-)
Olyan is amin a táviránytó IS ki-be iktathatók a kódok közé.
Sőt jogosultság listájuk is lehet... meg idő limitjük is!

pl. olyan is, hogy
A takarító csak kedd+csütörtök 10-12 óra között tud bemenni.
De, ha akarom ki is tiltom...

albi_88 # 2018.04.08. 14:25

Kedves Jogi fórum

Nemrég költöztem be egy új társasházba ahol a mérőórák a folyosókon vannak elzárva és kizárólag a közös képviselőnek van hozzá kulcsa. Elméletileg bármikor megnézhetők az órák előzetes egyeztetés után. Számomra ez nem elfogadható, már csak azért is mert a lakás főszelepei is így elvannak zárva és nem ellenőrizhetem le az órák állásást amikor akarom.

Szeretném kérdezni, hogy a mérőórák kinek a tulajdonát képezik? Van rá lehetőség, hogy kulcsom legyen a saját mérőóráimhoz? Mennyire elfogadható, hogy a közös képviselő elzárja az órákat? Engem személy szerint az se zavarna ha nem lenne elzárva.

Köszönöm segítségét.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 04:29

Salus

Mivel ő volt az építő, feltételezem, hogy kizárólag neki van hozzáférése a kapuvezérléshez (jelszó), amin önkényesen ki-be tudja kapcsolgatni az egyes lakásokhoz kapott távirányítókat gyakorlatilag másodpercek alatt, blokkolva ezzel a tulajdonosokat a gk parkoló használatában.

Ez azért nem teljesen így működik. A távirányító fizikálisan felvehető egy kapunyitóhoz. Ha egyszer felvették azt a távirányítót, akkor nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni. Csak akkor tudja letiltani a távirányítódat, ha visszaállítja alapba a rendszert, mert akkor törli az összes távirányítót és azokat veszi fel újból, amelyiket akarja, hogy működjön.

Akkor lehet egyébként ki-be kapcsolós módszerrel, ha mobiltelefonnal működik a történet, mert ott a telefonszámok vannak a rendszerben regisztrálva és azt viszont már ki-be lehet kapcsolni. Tehát ha simán távirányítóval működik, akkor ott max. kiveszi a biztosítékot, de akkor ő sem fog tudni be- és kiállni az autójával a kapunyitót használva. Szerintem inkább az első módszer létezhet most és mindenképpen egy birtokvédelmi eljárást javasolnék, mert a te közreműködésed nélkül úgysem fogja tudni visszakapcsolni a te távirányítódat. Ergo simán tudod bizonyítani, hogy letiltottak jogtalanul a kapu használatáról.

Mellesleg érdemes lenne akár egy rövidke de részletes prezentációs videót rögzíteni, hogy nem tudod kinyitni a kaput a távirányítóddal és azt a feljelentés mellé helyezni. Anno amikor én előző lakhelyemen a szomszéd miatt birtokvédelmi eljárást indítottam, mert telepakolta a közös területeket a saját lomjaival és lassan már közlekedni sem lehetett, akkor fényképeket csináltam az állapotról, kiírtam őket CD-re és mellékeltem a bejelentéshez...hasznos volt, már utólag tudom.

Szomorú örökös # 2018.04.08. 04:19

hoztunk határozatot a számla feletti rendelkezésről, csak a bank azt mondta, hogy erre a határozatra nem írja át a bankszámla feletti rendelkezést.....Nekem egyszerűbb lenne megfogadni egy ügyvédet akit megbízok ezzel az üggyel.....Aztán amikor kiderült a Társasház nem tud fizetni mert én nem rendelkezem a Társasház bankszámlája felett, kifarolt az ügyből.

Ez így alapból érdekes, mert az ügyvédnek pont az lenne a feladata, hogy ezt a kérdést megoldja. Lehet meg kéne neki előlegezni a díját ezzel kapcsolatban, de nagy valószínűséggel nincs, aki ezt megtegye, másrészt meg félek, hogy nem a pénz miatt farolt ki az ügyvéd, hanem azért, mert érzi, hogy nem sok esély van a nyerésre. Mondjuk neki a pénz akkor is pénz lenne a munkájáért. :-O

MajorDomus # 2018.04.07. 18:59

Sz. Örökös véleménye jogos.
Ha valahol még odafigyelnek az alapos pontos munkára,az a bank.
Nem utolsósorban azért,mert ha jogcim nélkül adják át a társasház pénzét akkor azért a bank felel,végső soron a vétkes ügyintéző,de ott beépitett fékek és ellensúlyok működnek,minden osztályvezetői jóváhagyással történik.

Esetünkben Szél(lelbélelt)vészkisasszony szélmalomharcot viv, és mivel neki nincs mivel,nem tudja ,hogy szél ellen nem lehet.....

nonolet # 2018.04.07. 08:39

F. Laca

Minek neked a gyufa vén hülye?!
Égsz így is, mint a reichstag...

Szedáló gyógyszer kell neked, nem gyufa.
Nomeg ép ész kellene, de nagyon.
De azt nem tudsz venni, sajnos.

- -

Szerintem...

Jót tenne ám neked, ha nem fórumoznál!
Sok stressz ér itt és esetleg végleg bekattansz tőle.

Az olvasók meg nem röhögnék halálra magukat az agymenéseiden.

Látod, mindenki jól járna a hiányoddal :-)

MajorDomus # 2018.04.06. 21:30

A bank azért nem irja át a rendelkezési jogot,mert nem tiszta a jogi helyzet.

Ha már 2015 óta mindig ujraválasztották, 8 esetben,akkor nem értem miért nem törődsz bele a vereségedbe?

drbjozsef # 2018.04.04. 05:33

Salus,

ezt a rendszert, hogy ki hol hogyan parkolhat, egyértelműen leírja valami dokumentum, mondjuk az SZMSZ? Mi az, hogy "nagy utlajdonirésszel" Az ő lakása nagyobb, mint az összes többi összesen?

A jogi út nyilván az, hogy felszólítjátok, hogy állítsa vissza a kapu működést, aztán ha nem pereltek.

Én mondjuk megpróbálnék beszélni vele, ha jogotok van bent parkolni, és nem hajlik a kompromisszumra, akkor gyorsan elromlana az az elektromos kapu. A közös képviselő meg akasszon rá egy lakatot, oszt kapjon mindenki egy kulcsot.

Ahogy nézem hosszú és kemény harcnak néztek elébe, ha nem tudtok megegyezni, és elmérgesedik a helyzet.

Salus # 2018.04.03. 20:21

T. Fórum, még mindig várnám hozzászólásaitokat a 2018.04.02. 22:42-kor kelt posztomhoz. Köszönöm salus

nonolet # 2018.04.03. 14:23

"csak a bank azt mondta, hogy erre a határozatra nem írja át a bankszámla feletti rendelkezést."

Miért nem?! mivel indokolta...