szomszedok jogai


monalisa1 # 2009.12.31. 17:05

Egy középiskolai tanárnak -bármennyire részeg is- csak ismernie kell a kultúrált viselkedést, másrészt sem a kérdező sem a kislányai vélem nem kíváncsiak a szomszéd micsodájára...

Igaz, volt hogy egy rendőrtábornok végezte kisdolgát (...) a rendőrpalota tövében - épp a kamera előtt... És alkalmasint ő is ittas volt.

efi99 # 2009.12.31. 17:26

Az lehet, de ő vízhajtó menedzsertablettát szedett, bármi is legyen az...meg is úszta.

Lárma # 2009.12.31. 17:47

Köszönöm a jó ötleteket!! Valóban kicsit humoros is a dolog de sajnos valós... Megfogom keresni a jegyzőt. Arra is gondoltam már hogy a közös kerítésünkbe vezetek kis energiát... Na nem sokat... Csak annyit amennyi elintézi a felesége helyett egy jó időre... Amennyire tudom az asszony is csak arra vár hogy nagyobbak legyenek a gyerekek és megakar szabadúlni a férjétől.. Az se véleltlen, hogy itt tölti egyedűl a családja nélkül az ünnepeket... Bár lehet otthon még talán nem tette le a vízjelét a szoba vagy a lépcsőház sarkába...

Kívánok mindenkinek Boldog Új Évet!! (sajnos 2010 ben is itt leszek... Vannak még rendezetlen ügyeim! Itt meg jók a tanácsok!!:))

MajorDomus # 2009.12.31. 19:01

Efi ötlete a legjobb.
Továbbfejlesztve: készits jó minőséáőgü felvételt zoommal, csak a férjed nehogy félreértse. Nyomtasd ki A/4 méretben - ne add ki a kezedből - csak mutasad meg neki hogy elküldöd az Oktatási Minisztériumba és kiragasztod a tanári szoba ajtajára az iskolájában. A probléma garantáltan megszünik. BUÉK mindenkinek !

tawa # 2010.01.01. 19:34

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a módja elfogultságra, határidő elhúzás miatt, hogy másik építéshatósághoz kerüljön át a témánk, illetve ha helyszíni szemlét tartanak egy társasháznál, de nem tudjuk pontosan a szomszédnak mikor történt a beépítése, akkor milyen nyilatkozatot tegyünk az építéshatóságnak?
Várom mielőbbi megtisztelő válaszát!
BUÉK
Tisztelettel: Ancsa

nanemaaa # 2010.01.01. 20:14
  1. Az ügyintézési határidő elmulasztása miatt az államigazgatási hivatalhoz lehet fordulni. Ő majd felszólítja a hatóságot 5 munkanapon belüli döntéshozatalra. Ha ennek sem tesz eleget, akkor az ügyet magához vonhatja, vagy új elsőfokú hatóságot jelölhet ki. Az meg majd szépen kezdi az egészet előlről.
  2. Ha tanuként kell nyilatkoznod, akkor célszerű igazat mondani (a hamistanuzást ugyanis a törvény bünteti).
Mainframe # 2010.01.03. 23:51

Üdv!
Szeretnék tanácsot kérni egy konkrét ügyben. Három emeletes panelházba költöztünk nemrég, a harmadikra. Röviddel a beköltözésünk után egy reggel az alattunk lakó felcsöngetett hogy fejezzük be a feje fölött a zajongást, mert felébresztettük vele. Az az érdekes a dologban, hogy ő meg minket ébresztett fel a felcsöngetésével, így mindenki eldöntheti vajon mi zajongtunk-e.
Elkövettem azt a hibát, hogy egy éjjel, mikor leejtettünk valami súlyosat, és emiatt joggal csöngetett fel, lementem hozzá elnézést kérni és elmagyarázni hogy mi történt. Akkor úgy tűnt hogy lehet vele beszélni, ezért úgy döntöttem barátságos leszek, ezért megadtam neki a számomat hogy szóljon ha zajt hall, és segítek neki kideríteni honnan jön.
Innentől kezdve számolatlan alkalommal írt SMS-t hogy hagyjuk abba a zajongást, holott azt hittem sikerült vele tisztázni, hogy nem tőlünk jön. (Ez nagyjából úgy néz ki, hogy ülünk a gép előtt, dolgozunk, egyszercsak jön az SMS hogy ne zajongjunk. Gyerek nincs, egy macska van, gépeket nem üzemeltetünk, stb., szóval teljesen vétlenek vagyunk.) Ilyenkor rendszerint megpróbálom felhívni, és elmagyarázni neki hogy ártatlanul vádol, de ő nem hajlandó beismerni a tévedését, sem pedig valamilyen módon ellenőrizni az elmélete helyességét (pl. lemegyünk hozzá, és ha akkor is hallja mikor ott állunk előtte, akkor talán elhiszi hogy nem mi csináljuk...tudom hogy abszurd, de van akivel csak így lehet). Egészen eddig civilizált keretek között maradt a kommunikáció, de mivel már legalább olyan zavaró a vádaskodása nekünk mint neki a zajok, a mai SMSére már azzal reagáltam hogy ne zaklasson minket. Ekkor érezhetően zuhant egyet a vita színvonala, ezért elhatároztam hogy ha nem tudom vele megértetni magamat, akkor jogi úton szerzek érvényt a szavamnak.
A kérdésem az lenne hogy milyen jogi lehetőségeim vannak ilyen helyzetben, milyen indokokkal kezdheményezhetek eljárást, mi az amivel nem nevettetem ki magam a hatóságok előtt, de azért van annyi ereje hogy célra vezessen. Birtokvédelmi eljárás? Feljelentés zaklatásért? Bizonyító erejűek egy ilyen helyzetben az SMS-ek amiket tőle kaptunk?
Előre is köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2010.01.04. 17:28

Ezek szerint rájöttél, hogy miért is volt annyira eladó ez a lakás.
Sajna értelmeset nem tudok írni a problémádra.
Ha valaki már az első leeső tárgy hangjára csengetéssel és felelősségrevonással reagál, akkor lehet gyanakodni, hogy az illető nem éppen az együttélési képességeivel vívja ki magának a közszeretetet. Erre te rátettél egy lapáttal, hogy elfogadtad őt falkavezérnek, mert egyből bocsánatot kértél, majd szépen megkérted és telefonszámot is adtál neki, hogy ha bármi eszébe jut, vagy unatkozik, hát hívjon fel s te mint jó rabszolga egyből ugrasz a vágyait lesve. Nem hiszem, hogy ezek után érdemi eredményre tudnál jutni perrel, vagy haraggal vele szemben.
Jobb híján szerintem először vegyél új SIM kártyát, vagy változtasd meg a telefonszámodat. Csengetésre csak az első esetben nyiss ajtót, akkor is azért, hogy közöld vele, szeretnéd felbontani e nem kívánt családi köteléket.
S ha ezek után elldurvul a helyzet, akkor vagy belemész egy hosszadalmas de felesleges perbe, vagy feladsz egy hirdetést.....

efi99 # 2010.01.04. 17:44

Lehet, hogy hangosan horkoltatok...
Ilyen esetekben mindig ugyanaz a fegyver a hatásos. Időnként, amikor tök csönd van, küldj neki sms-t, hogy fejezze be a zajongást.

Mainframe # 2010.01.04. 18:25

Annyit azért hozzátennék az ügyhöz, hogy egy kisgyerekes családról van szó, akik eleinte aránylag normálisan kommunikálták a problémáikat. És nyilván vannak problémáik, azt azért nem hiszem hogy hajnalban felkel csak azért hogy engem szivasson mindenféle SMS-sel. Csak azt nem érti meg hogy nem mi vagyunk a problémája forrása. Én kéznél vagyok, más zajforrást meg keresnie kéne. Egyébként rendszerint bútorhúzogatás, "pakolás" hangjára panaszkodik, és amikor visszakérdeztem hogy ugye nem gondolja hogy spontán ránkjön hajnali kettőkor az átrendezési kényszer, ne tudott semmi értékelhetőt mondani, de valami miatt változatlanul mi vagyunk számára az ellenség. Szintén ide tartozik hogy a falak annyira viszik a hangot bárhonnan, hogy mi is hallottunk már sokmindent felülről, holott ugye ott csak a tető van, ahová nincs kijárás.
Inkább sajnálom őt mint haragszom rá, mert mondom, szenved ez a szerencsétlen esténként, csak inkább erővel próbálkozik mint ésszel, és úgy tűnik ilyen bulldogtermészete van.
A tanácsokat köszönöm, bár egyik sem oldja meg a dolgot, de akkor ezen a vonalon fogok elindulni. Fel hálisten nem járkál hozzánk, mert az emelet folyosója is záródik külön ajtóval, én meg hülye leszek beengedni. Számom már vagy 10 éve megvan, egy ilyen hülye miatt nem fogom lecserélni, egyszerűbb nem foglalkozni vele. Szóval azért nem olyan szörnyű a helyzet, csak még nem volt összetűzésem soha egy szomszéddal sem (talán mert normálisan, csendesen élek, egyetemista srác létemre még zenét sem üvöltetek, bulikat sem rendezek, mert engem is zavar ha más teszi), és ami fura, hogy rá sem hallottam még panaszt innen a házból. Azt meg pláne nem hiszem hogy miatta volt eladó a lakás, annyira nem szörnyű ember ő sem.
Ha lesz valami új fejlemény ami érdekes lehet, azért felteszem, és mégegyszer köszönöm mindenkinek a hozzászólását!
További minden jót!

nicky456 # 2010.01.06. 01:28

Kedves Fórumozók!
egy kérdésem lenne hozzátok:
Budapesten vásároltunk egy régi építésű körfolyosós ház földszintjén egy lakást. Ez utóbbiból adódik, h nem éppen a legvilágosabb. A mi lakásunk van legbelül, mögöttünk már nincsen lakás, csak egy új építésű ház a telekhatártól min. 20 méterre. Gyanítom, hogy a mi falunk pont a telekhatáron van. Az lenne a kérdésem, hogy véleményetek szerint van-e arra esély, hogy engedélyt kapjak ablakok építésére erre a falra??? (remélem sikerült érthetően elmagyaráznom :))
A válaszotokat előre is köszönöm!!!

nanemaaa # 2010.01.06. 13:33

Menj be a helyi építési hatósághoz, ők megmondják, hogy az építési szabályok lehetővé teszik-e?
Utána fordulj a közös képviselőhöz, a végső szót a közösség mondja ki.
(Ha zártsorú beépítésű az épület, akkor gyakorlatilag kizárt, hogy a határfalba ablakot tegyél.)

Fuszélia # 2010.01.10. 08:17

Sziasztok
az alábbiakban kérném a segítségeteket
házunk egy domboldalon épült, jelenlegi állapotokat még az előző tulajdonosok alakitották ki. A gondom a következő.
Az alattunk lakó szomszéd telke kb. 2 méterrel a mi talajszintünk alatt van. A telekhatár valamikor sok évvel ezelőtt ugy lett kialakitva, hogy gyakorlatilag a domboldalból kiharaptak egy teleknyi területet. A keritésünk a szomszéd felől támfallal van aláépitve. Rézsü nincs.
Ez a támfal -amit érzésem szerint engedély nélkül alakitottak ki- most omlani kezdett.
A kérdésem kinek a feladat ezt rendbehozni? Kinek a tulajdona a keritésem alatt lévő támfal.
Sok rendelet próbáltam értelmezni, az egyikben azt irátk, hogy a domboldal természetes lejtése nem változtatható meg, tehát gyakorlatilag egy két méteres szintkülönbséget eleve ki sem lehetett volna alakitani.

A szomszéd folyamatosan zargat hogy az a mi dolgunk csináltassuk meg. Szerintünk viszont ez nem a mi feladatunk.
Remélem érthetően irtam és tud valaki segiteni.
Köszönöm

MajorDomus # 2010.01.10. 14:33

Szerinted kié ?
A támfalat annak kell karbantartania akinek érdekében azt létrhozták.
Azért épült meg,mert enélkül a telked az alsó szomszéd nyakába omlana, ezáltal birtokháboritást követnél el. Vedd észre,nem a szomszéd telke omlik a Te nyakadba,hanem a Tiéd az övébe.
A szomszédodnak igaza van. A támfal a telekhatár,s a te érdekeidet szolgálja.

MajorDomus # 2010.01.10. 14:37

Ha vitatod a véleményünket - akkor is ha nem - fordulj a Polgármesteri Hivatal Műszki Osztályához, akik helyszini szemlét tartanak s határozatban kötelezik az illetékest a probléma megoldésára,nagy valószinüséggel Téged.

monalisa1 # 2010.01.10. 14:47

Egy sok éve meglévő támfalat/kerítést amúgy is időszerü lehet rendbehozni, netán újra megépíteni. (Csúszhattok lefelé, rá az alsó szomszéd telkére...)

Megboldogult nagybátyám mondása: akinek háza van annak gondja is van.

"Mona"
laikus hozzászóló

Fuszélia # 2010.01.10. 16:48

azt hiszem nem fogalmaztam érthetően, szerintem amikor anno a szomszéd kialakitott egy éles 2 méteres szintkülönbséget, akkor az ő érdekeit szolgálta, - az én telkem követi a domb eredeti vonalát, - ugyanis igy alakitott ki egy háznyi telket.
ugyhogy szerintem az övé, és köszönöm a kedves választ

MajorDomus # 2010.01.10. 18:15

Ez -azért kicsit- más,de olvasd- el -figyelmesen amit irtam,továbbra is fenntartom. ,,akinek az érdekében azt létrehozták,, !

Fordulj a Műszaki Osztályhoz, de gyorsan ugy hogy Te légy a bejelentő ! Ezzel megfordul a bizonyitási teher.
Egészen más helyzet az ha a szomszéd faragta le a hegyet !
Lépj Te elsőként!

MajorDomus # 2010.01.10. 18:16

Ez -azért kicsit- más,de olvasd- el -figyelmesen amit irtam,továbbra is fenntartom. ,,akinek az érdekében azt létrehozták,, !

Fordulj a Műszaki Osztályhoz, de gyorsan ugy hogy Te légy a bejelentő ! Ezzel megfordul a bizonyitási teher.
Egészen más helyzet az ha a szomszéd faragta le a hegyet !
Lépj Te elsőként!

Fuszélia # 2010.01.10. 20:03

igen, köszönöm, pontosan jól megfogalmaztad helyettem, a szomszéd faragta le a hegyet, igaz,hogy nem a mostani, hanem aki 50 évvel ezelőtt itt élt.
Köszönöm a tanácsot, reggel megyek bejelentem

MajorDomus # 2010.01.10. 20:57

De könyörgöm irásban és 3 példányban amiből egy marad nálad átvételi bélyegzővel .

nanemaaa # 2010.01.10. 23:28

A támfal azé aki építette.
Az eg ymás kérdés, hogy kinek kellett volna építenie.
Ha a tulajdonjog kérdésében vita merül fel, az a bíróság hatáskörébe tartozik. Akár csak az ebből eredő birtokvédelem kérdése.

Az ép hatóság csak életveszély esetén tud intézkedni.

Fuszélia # 2010.01.11. 16:54

Ma voltunk bent az illetékeseknél, a nénivel szinte egy időben. Elmondásunk alapján, a főmérnök szerint a szomszéd felelőssége a támfal, mert az ő telke létrehozásakor lett épitve, de hogy 50 évvel ezelőtt ki épitette, és kinek a tulajdona azt most nézik meg, csütörtökön jönnek ki helyszini szemlére, akkor okosabb leszek.
köszönöm a hsz-eket.

nanemaaa # 2010.01.11. 17:03

Ha nem derül ki, hogy ki építette, akkor azé, akinek a telkén áll. Annál is inkább, mivel építeni csak saját telekre ildomos, így a kettő gyaníthatóan egy.

MajorDomus # 2010.01.11. 20:45

Ez is jó megközelités.

De mint mondám vala s a főmérnök is: ,,akinek az érdekében létrehozták,,
Az érdek pedig a telekkel öröklődik.