Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


MajorDomus # 2020.09.08. 19:39

Sőt biztos hogy nem,ha közben épült 5 db "szerszámoskamra".

gab18 # 2020.09.17. 12:48

Kedves forumozok,

Olyan kerdessel fordulnek hozzatok,hogy adott egy 1100m2es telek rajta egy "nem engedely koteles" epulet 40m2 (szerszamos kamra) minden jogszabalynak megfelel 100m3 alatti es a gerincmagassag nem eri el a 4.5m-ert. Kerdesem a kovetkezo. Ha a jovoben szeretnek bekoltozni es hivatalosan ott lakni milyen formaban tudom ezt az epuletet lakoepulette nyilvanittatni. Eleg hozza egy Rendeltetés-módosítás vagy ennel azert kicsit bonyolultabb lesz az ugy? Koszonom a valaszokat szep napot mindenkinek.

nanemaaa # 2020.09.17. 13:02

gab18
Mindenképpen szükséged lesz egy tervezőre. Ő majd segít eligazodni a jogszabályok tengerében.

gab18 # 2020.09.17. 13:04

Rendben koszonom a gyors valaszt.

MajorDomus # 2020.09.17. 16:08

Érdemes az épitési hatóságnál érdeklődni a helyi szabályozásokról.

Wagner úr # 2020.09.27. 10:03

Üdv mindenkinek, egy bővítés jogszerűségét hogyan tudom leellenőrizni?
Eladónak nincs róla papírja, árverésen vette.
Térkép másolaton csak egy kockát látni, a tulajdoni lapon lakóépület szerepel, de nincs m2 feltüntetve, csak a telek mérete.
Köszi előre is ????

MajorDomus # 2020.09.27. 12:32

Akkor az a kocka (szerintem inkább négyzet vagy téglalap) annyi m2 amennyi most van. Pont.
Ne piszkáld mert még lebontatják veled!

Wagner úr # 2020.09.27. 13:53

Igen, négyzet van rajta, bocsi, de a bővítés után már téglalap :)
Mindegy, akkor nem piszkálom. Köszi.

nanemaaa # 2020.09.28. 06:16

Wagner úr
Az építésügyi hatóságnál kérhetsz iratbetekintést. Ha szerencséd van, akkor csak valamely korábbi tulajdonos megfeledkezett a használatbavételt követően a földhivatalnál kezdeményezni az épületfeltüntetést. Ez esetben kérsz egy másolatot a használatbavételi engedélyről, megcsináltatod a vázrajzot egy földmérővel, és fel lesz tüntetve.
Ha nincs nyoma új épületnek, vagy bővítésnek a hatóságnál, akkor MD tanácsa lehet a nyerő.

drbjozsef # 2020.09.28. 08:46

Én inkább azt mondanám, Wágner úr tanácsolja ezt az eladónak, rendezze le, lehetőleg belátható időn belül, aztán ha sikerül, akkor lehet beszélni esetleg a vételről.

nanemaaa # 2020.09.28. 09:28

Jó tanács, egyetértek. Sajnos általában ezzel kevesen élnek, mondván az eladó nagyon erőszakos.

Wagner úr # 2020.09.28. 12:06

Rendben, köszi szépen! :)

MajorDomus # 2020.09.28. 16:58

Az eladó pénzt akar látni és inkább együttműködik.

nanemaaa # 2020.09.29. 06:33

MD
Mint azt itt is tapasztalhatod a fórumon, az eladó általában madarat keres, ha el akar adni, akkor már nem tervez ennek érdekében pénzt áldozni, általában a vételárat már jó előre gondolatban elköltötte. ;) Ha elmegy egy óvatos vevő, majd jön egy másik, aki szerelemből is megveszi. ;)

Dora1111 # 2020.09.30. 12:53

Üdv mindenkinek!
Egy olyan problémánk van hogy a tulajdonunkban egy sorházi lakás es ehhez tartozik egy kb 40 nm2-es külön álló épület ez valamikor később épülhetett de mi így vettük tehát szerepel az adásvételi szerződésen is. 1 (helyrajzi szám van.)
Szeretnénk be vezetni a közműveket de ki derült a helyi földhivatalban hogy nem szerepel a tervrajzon, tehát nem lehet be vezetni semmit, a kérdés a következő , hogy ilyenkor mi a helyzet? Milyen irányba induljunk el?
A válaszokat előre is köszönöm!

nanemaaa # 2020.10.01. 06:09

Dora1111
Tervezőhöz. Nézzen utána, hogy engedély köteles volt-e az épület építése, egyebekben megfelel-e az országos és a helyi építési szabályoknak? Ha engedély köteles, akkor fennmaradási engedélyt kell rá kérni a kormányhivataltól, mint építésügyi hatóságtól, ha nem, akkor meg hatósági bizonyítványt a polgármestertől.
Csak akkor érdemes belekezdeni, ha az épület minden jogszabályi előírásnak megfelel és használatra is alkalmas.

Wagner úr # 2020.10.02. 16:13

Adott esetben, ha egy 5 éves engedély nélküli bővítést felújítok és kiadom pl, majd megvárom, míg letelik a maradék 5 év, akkor bünti nélküli lesz, vagy ránéznek a vadonatúj parkettára és azt mondják, hogy ez nincs 10 éves? Esetleg műhold felvétel igazolja, az elég? Ezeket meg lehet valahol nézni?
Köszönettel.

Wagner úr # 2020.10.03. 17:56

Az nem játszik, hogy megterveztetem a már elkészült bővítést és beadom, mintha most készülne?
Fél év múlva meg kérem a fennmaradási engedélyt?

nanemaaa # 2020.10.05. 07:22

Wagner úr
A hatóság a kérelem elbírálása során kötelező jelleggel helyszíni szemlét tart. Olyan építési munkára nem ad, és nem adhat építési engedélyt, amit már elvégeztek, legfeljebb fennmaradásit, ami ugyebár alkalmasint komoly bírsággal jár.

De szerintem még mindig ott tartunk, hogy fogalmad sincs, hogy mi okozza a tényleges és a feltüntetett állapot közötti eltérést. Még mindig ott az a 10% esély, hogy a régi tulajdonos egyszerűen csak megfeledkezett a feltüntettetésről.

Wagner úr # 2020.10.06. 19:47

Nanemaaa
Járási építésügyi hatóságnál semmi dokumentum, helyinél rákérdeztem, egy 1984-es kerítés az utolsó bejegyzés.
Építész ismerős azt javasolta, hogy földmérővel rajzoltassam fel a térkép szelvényre, az építésügyi hatóságot meg felejtsem el...

nanemaaa # 2020.10.07. 06:32

Wagner úr
Építész ismerős azt javasolta, hogy földmérővel rajzoltassam fel a térkép szelvényre, az építésügyi hatóságot meg felejtsem el...
Okos. Legfeljebb annyi hibádzik a dologban, hogy építésügyi hatósági engedély nélkül a földhivatal nem fogja feltüntetni. A földmérő nem rajzolgat a hiteles digitális térképre, legfeljebb vázrajzot készít. A többi stimmel.

Wagner úr # 2020.10.07. 15:26

Köszi, sejtettem, hogy itt is valami átverés van :) :)

babijocska23 # 2020.10.11. 16:18

Tisztelt Fórumozók!
Folyamatban van egy ingatlan megvásárlása, de sajnos a banki értékbecslés során kiderült, hogy a lakóingatlan bővítése nem lett felvezetve a térképmásolatra.
Az eladók az adásvételi szerződésben lenyilatkozták, hogy a lakóépület szabályszerűen feltüntetésre került az ingatlan nyilvántartásban.
Az eladók tulajdonában 2014 óta van az ingatlan, tehát annyi biztos, hogy nem telt még el 10 év a bővítés óta.
Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben, ha nem kértek rá építési engedélyt, vagy nem jelentették be a bővítést, illetve nem volt tervező, felelős műszaki vezető, akkor kérhetik-e a fennmaradási engedélyt, illetve emiatt számolhatnak-e az építésügyi bírsággal?
Arra is gondoltam, hogy mi történik abban az esetben, ha én most így veszem az ingatlant? Kaphatok rá fennmaradási engedélyt? Bírságot szabhatnak ki rám emiatt?
Nagyon szépen köszönöm a segítséget!

nanemaaa # 2020.10.12. 06:49

babijocska23
Fennmaradási engedélyt abban az esetben lehet kapni, ha mindenben megfelel az országos érvényű kötelező és a helyi építési szabályzat előírásainak. Ellenkező esetben bontás.

A fennmaradási engedély megadásával egyidejűleg építésügyi bírságot is ki kell szabni. A bírság alapja lakóépület esetében 140.000 Ft/m2 . Ennek bizonyos százaléka a bírság, szóval nem két fillér.

Addig nem érdemes megvenni, míg az eladó ezeket nem rendezi, mert fogalmad sincs, hogy mit veszel valójában. Egy lakóház vételára zsákbamacska játékhoz kicsit drága.

Medalla # 2020.10.12. 14:21

Sziasztok!

Egy elég hülye helyzettel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményeteket.

Párom szülei vettek tavasszal egy ingatlant egy Pest megyei városban. A hátsó kert felé hozzáépítettek egy 4x4 méteres teraszt, földszinttől mért 80 cm magasság (A meglévő lábazat szintje), és egy 2x4 méteres "előszobát" is felfalaztak, hogy onnan is bemehessenek (a régi hátsó ajtóhoz toldottak hozzá). Teljesen a mai kornak megfelelően épült, normális alap, porotherm tégla, szigetelés, bádog tető, stb. A probléma itt az volt, hogy egy nagyon régi, 70 éves ügyvéd ismerősüket kérdezték meg azzal kapcsolatban, hogy milyen előkészületeket igényel ez, építési engedély, stb., és erre sajnos annyit mondott az illető, hogy egy ekkora bővítés 2017-től már nem engedélyköteles. Azt viszont nem tudta, hogy attól az építési hatóság felé az egyszerű bejelentést meg kell tenni...

Mikor már elkészült a bővítmény, idén augusztusban, akkor hívta fel rá a figyelmüket egy rokon, hogy ez így nem éppen legális... Sajnos én sem foglalkoztam eddig ezzel a területtel sehogy sem, tehát nem tudtam előre figyelmeztetni, hittem az ügyvéd szavának.

A kérdésem az lenne, hogy mit lehet tenni ilyenkor, ha az egyszerű bejelentést nem tették meg? Utólag átnéztem a helyi építési szabályzatot, a telek beépíthetőségének, zöldfelület nagyságának, stb. megfelel teljesen a bővítés, semmi olyat nem találtam (legalábbis én), amibe amúgy beleütközne. És elvileg szakszerűen lett megépítve is. A párom szülei teljesen jóhiszeműek voltak, csak tudatlanok az ügyben.

Mennyi esély van rá, hogy amennyiben minden egyéb dolognak megfelel, vagy ha nem, legalább szabályossá tehető, akkor kapnának rá egy fennmaradási engedélyt? Nem továbbértékesíteni akarják, nem beruházóként "feketén" építettek, ügyeskedtek, hanem saját lakhatás célra. Természetesen a bírság nyilvánvaló, de az lenne a kisebbik baj, azt még kifizetik, max segítünk párommal. A nagyobbik, ha le kéne bontatni, mert akkor Apósom szegény meg is őrülne, az utolsó pénzük ment rá a felújításra.

Vagy érdemes inkább "lapítani", és várni, hátha nem szól senki? Mert akkor meg szerintem attól rettegne folyamatosan, hogy mikor derül ki. Ők inkább "legálissá" tennék, ha lehet.

Ti mit javasoltok? Tapasztalataitok szerint ilyenkor mi az eljárás, és mennyi esélye van annak, hogy nem írnak elő bontást?