Építésügyi bírság, fennmaradási engedély


macmoo # 2021.09.06. 08:39

@nanemaaa köszi szépen. :)
Gyanítom ez így sokkal drágább lesz, mint amire gondoltam (~100 000 Ft), esetleg valaki tud saccolni mennyivel kell számolnom egy kb. 20 nm-es bővítmény esetén? Pest megye délkeleti része, falun.

nanemaaa # 2021.09.06. 07:26

Keress egy építész mérnököt, fennmaradási engedélyt kell kérned. csak ezt követően érdemes földmérőt keresgélni az átvezetéshez.

macmoo # 2021.09.03. 16:33

Kedves Fórumozók!

Lassan szeretnénk eladni a házunkat, viszont a probléma annyi, hogy még a kettővel ezelőtti tulajdonos régesrég (20+ éve) bővítette a házat, természetesen bejegyeztetni már "elfelejtette". Én ezt a jogviszonyt szeretném most rendezni, hogy adásvételnél már ne legyen probléma.
Mi ennek a pontos menete? Annyit láttam, hogy ortofotókkal, esetleg a szomszédok segítségével tudom igazolni, hogy 10 évnél régebb óta megvan már a bővítmény, illetve, hogy egy földmérő segítségét kell igénybe vennem.

Előre is köszönöm!

nanemaaa # 2021.08.31. 07:06

az a gondom, hogy nem tudom megvasarolni, ameddig nincs rendben a terkep, mivel az ingatlan nem hitelezheto igy
Mert a bank megfontoltabb, mint egy vevő, aki nem reális tényeket mérlegel, csak érzelmi alapon dönt egy sok milliós adásvételről.
Azt hiszem, az egészet a rosszabbik végén fogtad meg. Nem neked kellene egy adásvétel után rendbe tenni az ingatlant, hanem az eladónak még előtte. Az eladásra szánt autót is az eladó mosatja le és glancolja ki, amikor árulja.
Abból amit írtál messzire nem lehet menni, azzal kezdted, hogy levesztek az engedélyek és a tervek, utána pedig, hogy elkezdted intézni a fennmaradási engedélyt. A kettő szerintem kizárja egymást. Ha volt már engedélye, egyszerűbb a hatóságtól kérni belőle másolatot, és már mehetsz is a földhivatalhoz. Ha nem volt, akkor persze fennmaradási kell, de akkor milyen tervekről beszéltél?
A kéményeket a kéményseprő rendszeresen ellenőrzi. Ha a kérdéses kémény nincs a nyilvántartásukban, akkor az a kéményseprő szerint nem is létezik. Ha szeretnéd felvetetni, akkor először azt szabályossá kell alakítani, hogy bekerüljön. Csak utána ad róla vizsgálati papírt.

Mindezek után egyetlen kérdés: Ha te intézed a fennmaradási engedélyezést, mit fogsz csinálni, ha kiderül, hogy nem kaphat engedélyt mert teljes egészében szabálytalan? Mit teszel, ha a szabályossá tételhez az egészet fel kell újítanod, átalakítanod sok-sok millió forintért?
A végén úgy jársz, mint az egyszeri örömlány: "Hamis a tízezres? Jesszusom, akkor engem megerőszakoltak!"

popi87 # 2021.08.30. 18:56

az a gondom, hogy nem tudom megvasarolni, ameddig nincs rendben a terkep, mivel az ingatlan nem hitelezheto igy.

Majordomus # 2021.08.30. 16:33

nanestb...
az illetékes,de én csak megkérdezem,ha 20 évig ez senkit nem zavart akkor téged miért is???

Ha valakinek gobdja van,akkor majd szól. Mint látod sehol nem tud senki semmit. Akkor minek nyűzsögni?

popi87 # 2021.08.30. 13:15

Kedves Fórumozók!

Megvásárolni kívánt ingatlanon 20 éve történt egy bővítés, aminek nincs meg a dokumentációja (eredeti tulajok elhunytak), és a földhivatalai térképen nincs rajta. A főepületet érinti. Elkezdtük a fennmaradási engedélyeztetést. A bővítmény része egy kémény, amire a vegyes tüzelésű kazán van rákötve (plusz van gázkazán is, gázkéménnyel). Felmerült, hogy szükséges a kéményseprőktől nyilatkozat. hogy rendben vannak a kémények, de én erről semmit nem találok, és az építésügyi hatóságnál sem tudtak segíteni. A kéményseprő, mivel régi a kémény, nem tud nyilatkozni, csak ha kivonatjuk, de ezáltal nem tudjuk majd használni a kazánt, le kell vakolni a kémény összes csatlakozását, szemléző nyílását. Kérdésem, hogy valóban szükséges ez? A mérnök, aki viszi a dolgot, már elkezdte a tervezést. Köszönöm!

plan9 # 2021.08.23. 18:40

Kedves nanemaa és drbjozsef!

Köszönöm szépen a válaszokat! A Kömkel tipp jónak tűnik, már írtam is neki! Elég elhivatott fickó, az oldalai alapján... :) De maximum továbbirányít, ha nincs mindenre válasza.
A "bámészkodós" megoldás pedig a B-tervünk lesz, ezt is köszönjük.

nanemaaa # 2021.08.19. 11:31

A tervezés szabd áras tevékenység, így nehezen fogsz találni bárkit is, akit ajánlani merne tervezőt.
Egyetlen hasznos javaslatom van, kérj több tervezőtől árajánlatot és referenciát. A referencia építtetőitől kérdezd meg, hogy ki volt elégedett a tervezőjével. Ennél többet a szent cél érdekében nem tehetsz. Esetleg sétálj egyet a 3. kerületben, nézz meg pár új építkezést, ott ki kell legyen írva a kivitelező és a tervező személye is. Elvileg bármelyik gyakorló tervező képes megcsinálni egy fennmaradási engedélyezési dokumentációt.

drbjozsef # 2021.08.19. 10:50

plan9,

Esetleg ő?

https://komkel.blog.hu/

plan9 # 2021.08.19. 10:26

Kedves mindenki!

Tapasztalt építészt keresnénk egy ingatlan lehetőségeinek a tisztázásához. Mindenképp olyan szakemberre volna szükségünk, akinek volt már dolga fennmaradási engedéllyel macerás (esetleg védett besorolású) területen. Ha a 3. kerület viszonyait ismeri, az külön szuper lenne. Több szempontból speciális az ügy, a további részletekkel inkább nem is terhelném a fórumot, csak célirányosan keresném az emberünket. :) Köszönöm, ha ajánlotok valakit!

nanemaaa # 2021.08.16. 07:03

Ha jól értem, akkor a szomszédos telken álló épület mellé épült a garázs, tehát az oldalkert területén, ami szabálytalan. Azt sehogy sem lehet legalizálni.
Ha szabályos helyen lenne, és valóban nettó 100 lm3-nél és 4,5 m gerincmagasságnál alacsonyabb, akkor egyébként nem kellene rá engedély, a földhivatal az építésügyi hatóság által kiadott hatósági bizonyítvány és nyilván épület feltüntetési vázrajz alapján tüntetné fel a térképen. De szabálytalan épületre nem lehet hatósági bizonyítványt kiállítani. Ráadásul akár el is bontathatják. Mivel vélhetőleg tűzvédelmi előírást is sért, így 10 éven túl is bontatható.

Hazvasarlo80 # 2021.08.15. 09:34

drbjozsef, köszönöm a segtíséget, lehet rosszul számoltuk laikusként. A garázs külső területe 30m2 30as téglákból, és 48,72m3 a belseje a belső méreket alapján, belső területe 5.8x4x2.1m, lapostetős. Vagy a légköbmétert is a külső méretek alapján kell számolni?

drbjozsef # 2021.08.15. 06:55

Hazvasarlo80,

A garázs mérete (49 légköbméter nemigen lehet, mert 30nm alapterüeleten az 1,5 méter magasságot sem érné el), legmagasabb pontja, telken belüli elhelyezkedése megfelel az OTÉK-nak, és a HÉSZ-nek?
Ha igen, csak akkor van esélyed valahogy legalizálni...

Hazvasarlo80 # 2021.08.14. 21:12

Kedves Fórumozók, Családi ház vásárlásában vagyok, s a CSOK és a piaci lakáshitel elbirálása során kiment Értékbecslés során derült ki számomra, hogy az udvaron lévő garázs nincs engedélyeztetve. Így az értékbecslő nem vette számításba az ingatlan értékénél a garázst. Azon tényre, h a garazs az ingatlan nyilvántartásból hiányzik sem az ingatlanos, sem az eladó nem hívta fel addig a figyelmemet, szerződést író ügyvéd csak a papírokat látta, nem tudta, h van ott egy garázs is. Az ingatlan nyilvántartásban az adott helyrajzi számon "belterületi kivett lakóház , udvar, gazdasági épület" szerepel, garázs nem. E-hiteles térkép alapján egy korábbi gazdasági épület helyére építettek egy kissé nagyobb garázst, melyet lemérve 30m2 es, 49légköbméteres. Ügyvédem szerint ilyen viszonyok mellett hátráljak ki a vásárlásból, feleségem szerint túl szép a ház, hogy elengedjük. Eladó szerint 8-11 éve építették kb. Valóban ennyire veszélyes így megvenni? Eladónak van lehetősége még fennmaradási engedélyt kérni? Bírságra kell számolni? Építményadó hátralék keletkezhet ilyen esetben? Villany be van vezetve. Kell egyáltalán engedélyezteni egy ekkora garázst? Az én számításaim alapján a 30%os telekbeépíthetőségen még belül vagyunk, utcafronttól belül van, de a szomszédos telekhatáron van, a telekhataron lévő fal mellett.

nanemaaa # 2021.08.11. 07:25

edica
Először is el kellene olvasni azt a bontást elrendelő határozatot, hogy egyrészt milyen hatóság és mely jogkörében hozta azt. A döntés indokolásában benne kellene lennie az azt megalapozó jogszabályoknak, tényállásnak, és a hatóság ezekből levont következtetéseinek. Nem utolsó sorban az is benne, van, hogy hová lehet jogorvoslattal fordulni, ha nem értetek egyet a döntéssel.
Egy biztos, az előttem szólókkal ellentétben, ezt a döntést nem az építési hatóság hozta, hiszen az önkormányzatoknál már bő egy éve nincs ilyen hatáskör.

drbjozsef # 2021.08.11. 04:44

edica,

Ha 10 évnél nem régebben építette, és az építéshatóság szerint nem felel meg valamilyen szabálynak, akkor azt le fogják bontatni. Akkor is, ha fellebbez. Nem felel meg?

Majordomus # 2021.08.10. 21:11

Fellebbezni kell.

edica # 2021.08.10. 17:33

Üdvözletem.

Egyik szomszéd feljelentette a másikat, hogy engedély nélkül húzott fel egy kb. 20 nm-es épületet (víz, villany benn van) egy 1200 nm-es belterületi telken "ytong" téglából. Most az önkormányzattól kapott egy papírt, hogy le kell bontania.
Esetleg ez ellen lehet tenni valamit,hogy ne kerüljön bontásra?
Válaszaikat előre is köszönöm. Edica

nanemaaa # 2021.08.09. 06:37

FFarkas
A választ az építési hatóságtól fogod megkapni, ha őket megkérdezed. Telek terepszintjét az építési helyen kívül megváltoztatni csak a helyi építési szabályzat kifejezett rendelkezése esetén lehetséges. Ha szabálytalanul megváltoztatod a terepszintet, akár vissza is állíttathatják veled az eredeti állapotra.

FFarkas # 2021.08.08. 21:45

Kedves Mindenki!

Vásároltunk egy nyújtott téglalap alakú, erősen lejtős belterületi építési telket építési szándékkal. A szomszédos telek és a saját telek hosszanti oldalon kapcsolódik, és a telekhatár mentén kb fél méter - méter szélességben azonosak a terepszintek.
A Szabályozási Terven mindkét telek magasságvonalai szinte azonos lejtést mutatnak, de a valóságban a saját telek gazos, elhanyagolt, és erős lejtésű, a szomszéd telke viszont teljesen eltér ettől, az elején gyenge lejtés szinte sík, majd a végén erős.
A kérdés arra irányúlna, hogy bár a HÉSZ szerint maximum 1,5 méter a megengedett töltés / bevágás, szabályos lenne-e a szomszédos telekszintig feltölteni a telkünket, majd 1 évet pihentetni és utána kezdeni a tervezési fázist? Azért gondoltunk erre, mert nekünk is kedvezni, illetve legtöbbször ez az irányadó, hogy a szomszédos telekkel fussanak a szintvonalak.
Illetve ha feltöltjük, és kiderül hogy szabálytalan volt, bár nyilván nem bizonyítható, hogy ki töltötte fel, milyen szankciók várhatóak? Büntetés, illetve mértéke? Esetleg építési engedélyt tagadják meg?

Előre is köszönjük!

vackorka # 2021.07.31. 10:48

drbjozsef Köszönöm, keresem... meg van, Sas utca....lesz.
Persze keresni tudni kell (ha nincs magán kívül a zember)

drbjozsef # 2021.07.30. 19:18

Vackorka,

A területileg illetékes Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályának Építésügyi Osztálya az illetékes.
Keress rá, meg fogod találni az elérhetőségeket.

vackorka # 2021.07.30. 19:10

Segítséget kérek kedves Fórumtársak!
Volt régen az Önkori, ahol a Építésügyi hatósághoz lehetett bejelentést tenni. Most úgy tudom, a kormányhivatal foglalkozik vele 2020 március óta. Ok, de most nem bírom megtalálni hol hogyan...
Hivatali kötelességem jelenteni valamit, és nem megy.
Társasházban a főfal tartófal, és közös tulajdon, ha a magánlakásban van akkor is. Nos felső emeleten fa födém alatt eltávolította egy lakó. Nem jelezte, nincs statikusi vizsgálat. A szomszéd ilyen házban lezuhant a mennyezet nem is régen. Nekem most kötelességem ezt valahol jelezni. Tud valaki segíteni?

anchor # 2021.07.29. 22:47

Tiszteletem!

Múlt évben vettem egy kis családiházat. Most derült ki, hogy a teraszt engedély nélkül építette be az eladó kb 4-5 éve. (kb 5 négyzetméter, falakat, tetőt, ablakokat és ajtót kapott) Az eladó erről nem szólt, eltitkolta. Egyik szomszédomtól tudtam ezt meg. (Szeretném felújítani ezt a kis fedett teraszt is, de még nem nyúltam hozzá.) Ki a felelős ilyenkor? Ha én ezt az engedély nélküli bővítést (mert úgy tudom ez annak minősül) bejelentem, fennmaradási engedélyt kérek, engem megbüntetnek igaz? Ha engem megbüntetnek tovább háríthatom a büntetést az eladóra? Neki merjek állni ennek a fedett terasz rész felújításának így?

Előre is köszönöm a választ.