kerítés "jog"


drbjozsef # 2020.08.27. 15:15

És a földmérő még soha nem találkozott ilyennel, nem mondta, hogy mi az eljárás ilyen esetben?

drbjozsef # 2020.08.27. 12:50

Az birtokháborítás.

Ne keverd össze a tulajdont a birtoklással.

nanemaaa # 2020.08.27. 11:33

Dolly0084
Jól összefoglaltad a helyzetet, és kb pont annyit tehetsz, mint amit leírtál.
Az egyébként esetleg segíthet a bajban, hogy megpróbálod megnézni a földhivatalnál az eredeti papír alapú alaptérképet. Mert sok esetben a telekhatárok a digitalizálással csúsztak el, nem egyszer valamely számítási hiba okán.

MajorDomus # 2020.08.19. 18:33

Megelőzi a gondokat

drbjozsef # 2020.08.19. 08:19

"kertelek" = kerítést építeni? Mindig tanul az ember.

A szabály pofon egyszerű : a szomszéddal való közös megegyezés híján bárki építhet kerítést a telkére, de ez esetben annak TELJES EGÉSZÉBEN a saját telkén kell állnia. Mindegy mi merre néz, saját telken saját kerítés, saját gondozás, saját fenntartás, saját karbantartás.

Nem tudom mit írt a jegyző, de ha a birtokvédelmedre nem az lett a válasz, hogy a szomszéd helyezze át a kerítést a saját telkére, akkor azt fellebbezd meg.

OTÉK 44.§(3).

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

roland55 # 2020.08.19. 07:43

Bocsánat,pontatlan voltam.
A kérdésem eredetileg az volt: vonatkozik e jogszabály arra hogy a kert lábai illetve a kerítés drótnak melyik fél irányába kell állnia.
Mivel a szomszédom kertelt,de az oszlopokat az én területemre rakta és a drótot nem az én területem felé feszítette ki,hanem a sajátja felé,ezért olyan mintha én kerteltem volna. Ezzel az oszlopok közei a problémám,mivel ezt ezután nekem kell gondoznom,illetve hogy az én területemből került le a kert miatt kiesett terület.
Ha én kertelek az én terültemre jönnek az oszlopok és a kert kifelé néz.Itt viszont ő kertelt és mégis olyan mintha én raktam volna és őt akarnám kint tartani.Az oszlopok nem lettek beton tuskoba ágyazvaa

szantner # 2020.08.19. 07:15

T. Fórumozók,
Kérdezem, hogy van-e valakinek tapasztalata a telekhatártól országosan előírt 6 m-es távolság betartását illetően, ha az építési telket erdő veszi körül. A szomszédos telkek nem beépíthető besorolásúak, ném építési telkek, zárvány területek, ezek szomszédos telkei szintén ebbe a kategóriába tartoznak. Egy hegyvidéki falu szélén levő telken szeretnénk bővíteni meglevő épületünket, és a telekhatártól való távolság nem éri el a 6 m-t. Szeretnénk felmentést kapni a 6 m-es távolság betartása alól, mivel sem most, sem a jövőben nem lesz a házunk mellett másik ház.

drbjozsef # 2020.08.18. 18:58

alfateam,

Örülök, ha Te érted.
De én a "forgassa meg" részt sem értem. Ha az oszlopok az ő területén vannak, azt hogy fordítja meg a szomszéd? És minek forgatja, hiszen áthelyezni kell. Ilyen határozatot nem hozhattak.

alfateam # 2020.08.18. 18:15

Forgassa meg a kertet?
Ne bántsd!

5. Népies: Elkerítő építmény, amely körülbelül embermagasságú, hosszan elnyúló, egy területet egy vagy több oldalról körülvevő kerítés.

alfateam # 2020.08.18. 18:11

roland55!
Várd meg a II.fok döntését. Valószínű helyben hagyja a jegyző döntését.
De érdemes lenne elolvasnod a jegyző döntését, van-e benne ilyen kifejezés: "végrehajtható".

drbjozsef # 2020.08.18. 17:40

Forgassa meg a kertet?

Mi lenne, ha nem egy mondatot írnál belehányva mindent összevissza, hanem szépen, tagolva, érthetően leírnál egy tényállást, akár több mondatban is, és egy konkrét, megválaszolható kérdést tennél fel?

roland55 # 2020.08.18. 16:31

üdv,a szomszédom most létesített a telekhatárra kerítést,viszont az oszlopokat az én területemre rakta,és a drót van az oldalán,kihivtuk a jegyzőt,polgármesteri hivatalt,akik ki is jöttek birtokvédelem címén,született is határozat hogy a kertet forgassák meg,de ez ellen ő fellebbezett,és most az a kérdésem van e erre vonatkozó jogszabály,mivel csak az 1997/253 as törvényrendeletet találtam,annak is a 44§ vonatkozik a kerítésépítésre de ott ez nincs leirva.
vélaszotokat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2020.07.29. 17:24

Csak a folyamatos megfigyelés marad...

nanemaaa # 2020.07.29. 06:45

A kerti tóval nem tudsz mit kezdeni, annak nincs védőtávolsága. Ugyanakkor nyilván az általa végzett építési tevékenység nem veszélyeztetheti az ingatlanodon álló építmények állékonyságát, illetve nem zavarhat téged a telked rendeltetésszerű használatában.
Ha a szomszéd nem engedte, hogy a kerítésed alapja átnyúljon az ő telkére, azt jól tette, mert valóban nem nyúlhat át az alap sem. A víz nem árthat egy megfelelő minőségben elkészült beton alapnak, legfeljebb akkor, ha az agresszív, pl savas.

alfateam # 2020.07.28. 22:44

Ekkora tó építéséhez nem kell engedély, viszont "téged" megillet a Ptk. szerint a földtámasz joga, vagyis nem áshat az építményeid közelébe,alá veszélyeztetve az állagukat.
Azt teheted, hogy figyelsz és ha rendellenességet tapasztalsz birtokvédelmet kérsz.

alfateam # 2020.07.28. 22:44

Ekkora tó építéséhez nem kell engedély, viszont "téged" megillet a Ptk. szerint a földtámasz joga, vagyis nem áshat az építményeid közelébe,alá veszélyeztetve az állagukat.
Azt teheted, hogy figyelsz és ha rendellenességet tapasztalsz birtokvédelmet kérsz.

Monika64 # 2020.07.28. 18:12

Üdvözlet!
Szeretném megkérdezni, hogy a szomszéd a kerítésemtől hány méterre építhet kerti tavat (kb. 3x3m vízfelszínű és 1m mély)?
Jelenleg a kiásott tómeder max 1,5 méterre van a jobb oldali saját telekhatáromtól, kerítésemtől (amit már 10 cm-rel beljebb hoztam, mert nem engedte a kerítésalapom ásását).
A kiásott tómederben benne van egy szennyvíz akna (szerinte az megszűnt, elmondása szerint az újabb verzió 'volt üzemanyag tároló'), a tavat fóliásan akarja megoldani. Aggódom, hogy az én kutamat fogja szennyezni az elszivárgó víz, a kerítésalapomat eláztatni.
Jogosan félek, tehetek-e bármit?
(Sajnos már nem baráti a viszony.)
Köszönöm szépen előre is a választ!

Luba # 2020.06.23. 13:42

nanemaaa
Köszönöm szépen a választ. A szomszéd mondta azt, hogy két lehetőségünk van: vagy fizetünk az ő kerítésébe vagy építünk az övé mellé egy saját kerítést. Nem igazán lehet vele szót érteni.
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a földet is kimarkolta a kerítés mellett, ahol nálünk egy kis árok lett és már 8 hónapja így van. Mi azt a részt feltölthetjük vagy azt neki kellene megcsinálni? Még szigetelést is oda kéne tenni, mivel betonkerítés.

drbjozsef # 2020.06.22. 10:32

Yetty,

OTÉK 44.§(14) A telken belül az egyes külön használatú telekrészeket csak nem tömör kerítéssel vagy élősövénnyel szabad elválasztani.

Ha nincs tulajdonosa a kerítésnek, akkor az osztatlan közös, tehát közösen dönthettek a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályaival összhangban.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:25

Luba
A kerítés az övé, ahhoz neked közöd nincs, így anyagilag sem kell beszállnod az építésébe, karbantartásába. Természetesen építhetsz plusz saját kerítést is a saját telkedre, de ezzel nem akadályozhatod meg a szomszédot abban, hogy a kerítését karbantartsa ha kell. Egyébként a plusz kerítés elég pazarló és indokolatlan megoldásnak tűnik.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:21

Yetty
Ebben a társtulajdonosoknak kell közös megegyezésre jutniuk. Ugyanis mindketten birtokon belül vagytok. Nem ártana mielőbb tisztázni, hogy kié a kerítés, mert annak is kell majd később karbantartania.

nanemaaa # 2020.06.22. 06:19

Mis0128
Van egy rossz hírem, az a fél kerítés a tiéd, így azt neked kell fenntartanod és helyreállítanod. A hátsó kerítések sajátossága ugyanis, hogy az fele-fele arányban a végszomszédok létesítési kötelezettsége.

Yetty # 2020.06.22. 05:33

Kedves Mindenki!

A vásárolt kertesházunkat kivitelező építette. Egy nagyobb telken 2 családi ház került megépítésre,kerítésdróttal került elválasztásra. A kérdésem az lenne, hogy erre a kerítésre én futtathatok növényt? Vagy rakhatok rá "átlátást akadályozó" valamit? Kié a kerítés?
Köszönöm a választ!

Mis0128 # 2020.06.18. 07:55

Üdv mindenkinek! Kérdéssel fordulnék a fórumozó któl. Nemrég vásároltunk egy családi házat. A telket oldalról a két szomszéd határolja. Velük nincs gond. A telek végén vasút van bár nem járnak már vonatok. A kerítés a szokásos vasuti kerítés viszont már csak a fele van meg. A másik fele fa lecekkel össze van tákolva. Kérdésem az lenne hogy köteles e helyreállítani a Máv a kerítést vagy magunknak kell megcsinálni.

Luba # 2020.06.10. 10:32

Kedves Fórumozók! Tanácsot szeretnék kérni. A helyzet az, hogy a szomszéd 8 hónappal ezelőtt lebontotta a közöttünk lévő kerítést, azzal az ígérettel, hogy pár hét alatt épít egy újat. Az oszlopokat fel is húzta, de magát a kerítést nem tette fel. A mi telkünkről ki is ásott nagy darabokat a kerítés alapjához, úgyhogy a kerítés mellett azóta is árok van amit nem töltött vissza földdel. Ezt mi tűrtük szépen csendben, és a héten el is kezdte feltenni a kerítés deszkákat, de a felénél abbahagyta, és a másik felét most velünk akarja kifizettetni. A magyarázata a következő: a kerítést állítása szerint a saját telkére húzta, ezzel nekünk "adva" egy pár négyzetméternyi részt, tehát a kerítés az övé és ha nem fizetünk neki felszólítást küld. (??) Továbbá már elkezdte mondani, hogy a mi kutyáink hozzáérnek az ő kerítéséhez (benti kutyák egyébként), úgyhogy már előre aggódom, hogy mindenféle karbantartást ránk fog majd kenni, mert "rongáljuk az ő tulajdonát." Kérdésem hogy mit van joga követelni és esetleg mi felhúzhatunk-e a saját telkünkre egy másik kerítést, ha az őt akadályozhatja a saját kerítése karbantartásában (beton kerítés ami le van festve.) Köszönöm szépen előre is.