A terület rendeltetése a HÉSZ-ben és nem az ingatlan-nyilvántartásban található. A kettőnek nem szükségszerű összhangban lennie.
A terület művelési ág változását a földhivatal engedélyezheti. A feltételeit tőlük tudod meg. Attól még 0-ás marad a helyrajzi szám, így beépítésre nem szánt terület marad. Beépíteni a HÉSZ és az országos előírások figyelembevételével lehet, ha minden feltétel teljesül hozzá.
Termőföld
A termőföldnek minősülő ingatlan tulajdonosa, használója köteles a nyilvántartás szerinti művelési ág szerint művelni a földet.
Ha már valójában gyümölcsösként hasznosított, akkor a bírság elkerülése érdekében célszerű lenne átminősíttetni gyümölcsössé.
A termőföld védelméről szóló törvény így rendelkezeik:
3. § "A termőföld művelési ágának megváltoztatását – az erre vonatkozó jogszabály rendelkezéseinek megfelelően – be kell jelenteni az ingatlanügyi hatóságnak, amely a bejelentés elmulasztása esetén földvédelmi bírságot szab ki."
Arra számíts, hogy nem csak egy sima papír lesz, mert pl. talajvédelmi tervet is kell hozzá készíttetni, szakemberrel.
„Jobb rosszabb egy gyümölcsös egy szántónál?”
A kérdésből az következik, hogy nem akarsz te ennek a földnek a mávelésével egy percet se foglalkozni.
Ugyanazon AK értékű gyümölcsös kevesebbet ér, mint a szántó. Kérdés, hogy el tudod-e adni szántó áron a gyümölcsösként művelt "szántódat"...
„Ha lehet és érdemes,tegyük ezt meghatalmazással még a papa éltében,vagy majd ha örökség meglesz?”
Papíron beadványozva ő is eljárhat a aját nevében nemde?
„(olvastam:új tulaj 5 évig nem tehet ezt azt amazt)”
Az öröklés szerintem nem köti a tulajdonost. Az adásvételi szerződésnél van az 5 év "emez-amaz".
Sok a kérdésed (még ezután is sok lesz), keresd fel a falugazdászt, és olvasd el a törvényt, különösen a 9§.-13§-okat.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
Párom apukája beteges,örökölni fogunk egy szántóföldet.Nullával kezdődik a HRSZ.
Papíron szántó,de az elmúlt 20 év alatt már házak is lettek a környéken,kerítésekkel vannak leválasztva a porták,és a telken gyümölcs fák nőttek.A valóságban ez már kiskert ,gyümölcsös,zártkert(nem tudom a pontos kifejezéseket)
Az biztos,hogy nem úgy néz ki mint egy búza mező.Olvasgattam,de csak nagyobb lett a káosz a fejemben.
Kérdés: minősítessük át gyümölcsösnek ,ha már a kérdéses ingatlan is és a környék is gyümölcsös lett az idők folyamán?
Lehet ilyent?
Ha lehet ,érdemes? Jobb rosszabb egy gyümölcsös egy szántónál?
Ha lehet és érdemes,tegyük ezt meghatalmazással még a papa éltében,vagy majd ha örökség meglesz?
(olvastam:új tulaj 5 évig nem tehet ezt azt amazt)
Lehet e ebből baj,hogy a terület fákkal tarkított,kerített (azt olvastam szántóföldet nem lehet keríteni és fás növényt ültetni)
Nem szeretnén bírságba belefutni.
Előre is köszönöm.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02