Tulajdonrész hitellel

Szomorú örökös # 2024.10.09. 19:05

Zseby14

ha van 15 milliós hitel és max 40 milliót ér a ház...örülök,ha valaki kifizeti a hitelt,nem hogy még plusz pénzt ad
Óriási tévedés! Ez nem jelenti azt, hogy 15 milláért bárki hozzájuthat egy 40 millás ingatlanhoz.
Az árverezés nem feltétlen erről szól, hogy kisemmizzük az ingatlan tulajdonosát.

Sajnos így a volt párom “részét” is kifizeti.
A házat és a hiteleket közösen vettétek fel, vállaltátok be. Nem zárhatod ki belőle a párodat.

Zseby14 # 2024.10.09. 18:31

Árverezésnél milyen költséget kérhetek a volt férjtől?

Zseby14 # 2024.10.09. 18:30

Sajnos az ügyvéd is 2 dolgot mondott. Peren kívüli,amit megpróbáltunk. Vagy a pereskedés,de abból meg árverezés lesz.

Majordomus # 2024.10.09. 18:19

Nem kellene már egy ügyvédet fogadnod?

Majordomus # 2024.10.09. 18:18

Sz.örökös
Én is igy gondoltam.
A vevő tehermentesíti az ingatlant.
Ha zseby 0-nál több pénzzel jön ki az ügyből már jól járt.

Vagy megvárja az árverezést addig nőnek a költségek,viszont kérheti a volt férj részéből a saját költségeit.

Zseby14 # 2024.10.09. 18:09

Csak úgy tudok,ha a vevő kifizeti az összes hitelt. Na már most,ha van 15 milliós hitel és max 40 milliót ér a ház. Akkor örülök,ha valaki kifizeti a hitelt,nem hogy még plusz pénzt ad. Sajnos így a volt párom “részét” is kifizeti.

Szomorú örökös # 2024.10.09. 17:54

Majordomus

Bagóért veszik meg a részedet de kiszállsz a buliból és marad pár millió forintod.
Azért a kérdező nem tud csak úgy kiszállni egy Babaváró hitelből, nem gondolod?

Majordomus # 2024.10.09. 17:50

Pedig az!
Jól irták le a többiek a helyzetet. Van ingatlanmaffia is aki rácsap az ilyen ingatlnokra. Hitdesd meg a házat "olcsón eladó" címszóval és őszintén ird le a terheket. Bagóért veszik meg a részedet de kiszállsz a buliból és marad pár millió forintod. A "cég" majd kirakja a férjedet a házból.

Zseby14 # 2024.10.09. 17:32

Értem,de az nem számít,hogy nem tartja magát a szerződéshez? Hihetetlen számomra,hogy ennyire reménytelen.

Szomorú örökös # 2024.10.09. 17:22

Zseby14

Viszont nem fizeti a hiteleket,tehát jogtalanul van a házban!.....Ennyi erővel nekem is lenne jogom ott lakni! Mivel különb ő?
Mondjuk annyival, hogy jelenleg ő van birtokon belül....igaz csak addig, amíg el nem árverezik, mert akkor kiteszik onnan.

Zseby14 # 2024.10.09. 17:09

Azért kapta ő a birtokló jogot a tulajdonból,mert a szerződés úgy lett megírva. Viszont nem fizeti a hiteleket,tehát jogtalanul van a házban! Ezzel nem lehet valamilyen módon elindulni? Ennyi erővel nekem is lenne jogom ott lakni! Mivel különb ő?

drbjozsef # 2024.10.09. 10:07

Zseby14,

Igen, a 15 millió tartozás másfél év nem fizetés után bőven lehet 20 felett, és a 40-et érő ház sem biztos hogy annyiért megy el. De ettől már csak rosszabb lesz, a tartozás nő, a ház nem lesz jobb állapotban...
Igen, ha kevesebbért megy el, marad még tartozás. A szerződés szerint elvileg a férjednél, de, mint osztap is írta, ez a bank felé irreleváns, ő követelni fogja tőled továbbra is.

Zseby14 # 2024.10.09. 09:53

Attól félek,hogy árverezésnél még kevesebbért adják el,mint a hitel. És akkor én is fizethetek. Egyébként nen tudom számít-e,de most lesz egy bírósági targyalásom vele,mert odajött a szüleimhez és balhézott úgy,hogy be volt drogozva(de sajnos bizonyíték nincs rá)

Szomorú örökös # 2024.10.09. 08:34

Zseby14

neki fontosabb a drog,mint bármi más
Ha ezt tudod bizonyítani a bíróságon is, akkor azért ez elég komoly befolyásoló tényező lehet.

drbjozsef # 2024.10.09. 08:33

,teljesen más életet él,neki fontosabb a drog,mint bármi más.
Az elég kellemetlen neked, mert rajta nyilván nemigen fogsz behajtani később se semmit.

Neked a legkevésbé fájdalmas most már az lenne, ha minél előbb elárvereznék a házat. Esetleg még marad utána néhány millió forintod. Sokra nem számítanék, ha a forgalmi érték 40M, és 15M a tőkekövetelés.

drbjozsef # 2024.10.09. 08:30

én kijövök a lakásból cserében a volt férj fizeti a jelzálogot és a babavárót

Ez a "kijövök" ez mi? Jogilag nehezen értelmezhető. Mert csak az elköltözésedért elég aránytalannak tűnik, hogy mindent ő fizessen.
Kellene pontosan ismerni azt a szerződést, de egyébként természetesen a bíróság ezt is figyelembe veszi, miért ne tenné.

Zseby14 # 2024.10.09. 08:23

Sajnos vele nem lehet egyezkedni,őt semmi sem érdekli,ezerszer próbáltam vele,teljesen más életet él,neki fontosabb a drog,mint bármi más.

osztap # 2024.10.09. 08:15

Zseby14,

A hitelek bedőltek. Adóstárs vagy. A faktort nem érdekli az egymás közti megállapodásotok, az nem mentesít a vele szembeni kötelezettségeid alól. A faktor hamarosan indítja a végrehajtást mindkettőtök ellen, ha eddig még nem tette.

Milyen pert akarsz most indítani? Hogy szüntessétek meg a közös tulajdont? Az is árverés lesz, mert egyikőtök sem tudja kifizetni a hiteleket ÉS a másik tulajdonost, nem? Csak lesz még egy rakás perköltséged is a végrehajtási költségeken felül.

Most már csak az minimalizálná a károkat, ha a volt férjeddel közösen eladnátok az ingatlant a szabadpiacon. De ehhez meg kéne egyeznetek.

Zseby14 # 2024.10.09. 08:02

Ha most indítok ellene pert,akkor nem nézik a válás után írt szerződést amiben az áll,hogy ő fizeti a hiteleket? Az a baj,ha árverezik még 0-n se jövök ki.

osztap # 2024.10.09. 07:06

Zseby14,

A veszteségeket minimalizálandó, jobb lett volna, ha fizeted Te a hiteleket, hogy ne mondja fel a bank, és közben pert indítasz közös tulajdon megszüntetése iránt a volt férjed ellen, kérve az egész ingatlan értékesítését. De ez a hajó már elment.

Érdemesebb lenne azon gondolkodni, hogy mint társtulajdonos a végrehajtási eljárásban kéred az egész ingatlan árverezését az árverés kitűzése ELŐTT a végrehajtónál, a Vht. 161. § (2). Amikor pedig kitűzi az árverést, akkor pedig hirdeted, hogy legyen több érdeklődő. Már ha nem kéri a faktor a végrehajtást ellened mint adóstárs ellen is. Ami azért, ha nem teljesen hülye a faktor, esélyes.

drbjozsef # 2024.10.09. 06:48

Zseby14,

Igen, úgy igen, bár én inkább a "kizárt" szót használnám, a "nehéz" helyett. Azt ugye jól mondta a bank, hogy a te részedet is csak akkor adhatod el, ha az ÖSSZES tartozást (+büntetőkamat, +faktoring költség, +kitudjamégmi) kifizeti a vevő? Neked akkor nem olyan sok marad a vételárból, igaz, az exedtől persze követelheted a rá eső felét.
De hát ki akarna így venni egy FÉL lakást, amiben a másik tulajdonos lakik?

Zseby14 # 2024.10.09. 06:08

Otp-nél azt mondták eladhatom a tulajdonrészem,ha a vevő kifizeti a tartozásokat. Csak nehéz ilyen vevő találni.

drbjozsef # 2024.10.09. 04:13

Zseby14,

01. Babaváróval, jelzáloghitellel, amely mindkettőtök részén van nyilván, nem tudod eladni. Ezt bizony el fogják árverezni.

02. Érték mínusz teher, törve azzal ki mennyit teljesített. Összeadás és kivonás a két művelet, amelyre szükség lesz.

03. Vagy közös megegyezés, akár a bíróság előtt, vagy a bíró eldönti. Lehet az is, igen, értékarányosítani kell a 02. pont szerint. Ha szerződésben vállalta, hogy ő fizeti, akkor a késedelem miatti plusz költségeket jó eséllyel át lehet tolni rá (=ennyivel kevesebbet kell neki fizetni, ha a terheknél többet ér a része).

Szomorú örökös # 2024.10.08. 19:02

Zseby14

babavárót felmondták,most kerül át a faktoringhez.
A babaváró miatt szerintem aggódhatsz te is, mivel az szerintem közös teher.

Zseby14 # 2024.10.08. 18:45

Üdv!
Elnézést,ha picit hosszúra sikerül,de nem egyszerű a problémám.
Elváltam a volt férjemtől,mert bántalmazott másfél éve. Váláskor csak egy ügyvédi szerződés lett írva,amiben az áll,hogy én kijövök a lakásból cserében a volt férj fizeti a jelzálogot és a babavárót.Sajnos azóta sem fizeti,babavárót felmondták,most kerül át a faktoringhez. Mivel 1/2 arányban van tulajdonrészem a házból,ezért próbáltam rá venni adjuk el közösen a házat. Egyáltalán nem hajlandó tárgyalni velem semmiről sem. Én viszont félek,hogy árverezik később a házat és nagyon rosszul járok én is.
2 dologra gondoltam:

1. Eladom a tulajdonrészem másnak és bajlódjon vele ő. (Gondolom csak akkor adhatom el,ha ki van fizetve a teljes hitel?)
  2. Ha pereskedni akarok vele, akkor mi alapján tudom kivásárolni,ha van egy közös hitelünk is?

Ha pl. van egy 40 millió értékű ház és 15 milliós hitel(4.5 jelzálog, 9.8 babaváró)
Akkor,ha pereskedésnél én felajánlom, hogy rendezem a hiteleket,akkor megkapom az ő tulajdonrészét is? Vagy nekem ezen felül őt is ki kell fizetni? Nagyon tanácstalan vagyok kérem segítsenek.