Egyenlők között hátrányosak? (Vízdíj)


megilyet # 2024.09.15. 05:54

Szokásos, régi építésű társasházi felállás, a lakások nagy részében van mellékmérő, talán három tulajdonso - közk az egyikük én - akik nem találták úgy, hogy a vizóra megéri. (És beletörődtünk, hogy a tul. hányad alapú elszámolás igazságtalan pl. az egyedülélőkkel, vagy azokkal, akik nem használják az ingatlant).

Évek óta az éves elszámolásban szerepel 35 000 Ft. víz és csatornadíj.
Közös költség majdne szó szerint - ez lehet, hogy fontos: 340 Ft / m², vízórásoknak 200 Ft / m².
Mintha ez azt sugallaná, hogy ők részesülnek valamiféle ösztönző(?) kedvezményben.

Én a 140 Ft-os felár miatt +70.000 Ft-ot fizetek egy évben, mert nincs mellékmérőm.
Az összes vízzel kapcsolatos közüzemi kiadása a háznak ugyanakkor 35 000 Ft. És még van két hasonló méretű, rajtam kívül.

Amikor felvetettem a közgyűlésen ezt, akkor kb. lehülyéztek, hogy én hogyhogy nem értem, ennek a két összegnek semmi köze egymáshoz.

Tudom SZMSZ vagy alapító okirat, amit nem találok, de majd adnak..

Elsősorban a kioktatás miatt szeretném tisztázni a helyzetet, abban meggyőződve, hogy ez erkölcstelen és jogszerűtlen is. Sajnos csak a bíróság lenne erre alkalmas. Persze miután rendkívüli közgyűlést hívok össze, és ott is lehülyéznek - vag innen nézve tettetik a hülyét, a közöképviselő talán lusta elszámolni, a többieket meg nem is értem, az egyik azt mondta, hogy ők azért fizetnek kevesebbet, mert a vízórának volt és van költsége. Csak én gondolom rosszul, hogy nem ők fizetnek kevesebbet, hanem mi fizetünk többet? Legtisztábban, közös költségnek nincsenek kategóriái, az annyi, amennyiről döntenek: 200 Ft.
Akiknél nincs vízóra azok terv alapján fizetnek előre, majd tény alapján elszámolnak.

Én szívesen kifizetem az egész ház maradék víz-csatornadíját, hogy ha ebben lenne a vita. De szerencsére nem ez a probléma, hanem éveken át toljuk be a házba a százezreket....

drbjozsef # 2024.09.15. 10:14

megilyet,

Elmész a közös képviselőhöz, és ha szépen kéred, biztosan megmutatja a kimutatásokat.
Nyilván van egy főmérője a háznak. Meg van egy összesítés, a vízórások mennyit fogyasztanak.
A kettő különbsége az, amit a három vízóra nélküli lakás, és a társasház maga (kert locsolás, pincében takarítás, etc) elfogyaszt.
(Ezt egy excelben egy perc kiszámolni)
Ebből látható, hogy mennyire túlzott, vagy nem a ti fizetésetek.

Ugyanakkor megjegyezném, hogy ha a fenti számolgatás alapján szeretnél fizetni, akkor lényegében olyan, mintha fogyasztás alapján szeretnél fizetni. De hát ha az alapján szeretnél, akkor miért nem szerelteted fel azt a nyamvadt vízórát.

Nincs azzal gond szerintem, ha a közösség szeretné "büntetni" a vízórátlanokat, ezzel is "ösztönözve" őket a beszerelésre. De ez azért valószínűleg nem lehet teljesen aránytalan. Nyilván nem jogos, ha 100x annyit fizetsz a vízért, mint a tényleges fogyasztásod. Talán a 10x annyi is még túlzás. De a 3x-5x több, abban már nem vagyok biztos, elvégre a becslés ilyen, a közösség inkább felülbecsüli a vízóra nélküliek fogyasztását, mert ők nem akarnak vízórát.

Alapító okiratot, SZMSZ-t kikérheted a földhivataltól is. De a közös képviselőnek nyilván meg kellene lennie.

Megjegyzem, te nem +70.000. forinttal fizetsz többet mint a vízórások. Illetve de, de csak a közös költségben. Mert a vízórások még fizetik a mért vízdíjat is. Ha valakinek az mondjuk évi 100.000.- forint, akkor mondhatná azt, hogy emeljük meg a közös költséget a vízóra nélkülieknek, hiszen ő összesen 30.000.- forinttal többet fizet, mint te. Ami igaz is, csak hát a tényleges fogyasztásotok nem összevethető, mert neked nincs vízórád. De hát akkor ez legyen a te bajod, megintcsak : ha nem tetszik, szereltesd be.