Felújítási alap magánszéfben


osztap # 2024.03.26. 18:44

coralforum,

Követelhető-e a felújítási alapnak szánt összeg ilyen módon?
Igen. A felújítási alapot a közgyűlés határozata alapján követeli a társasház a tulajdonosoktól. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a pénzt hol őrzi a közös képviselő. Az ő felelőssége, hogy meglegyen. Teljesen mindegy, hogy bankszámlán, széfben vagy párnacihában tartja, el kell tudnia számolni vele, és a számvizsgáló bizottság (vagy helyette az erre megválasztott tulajdonos, vagy külsős pl. könyvelő) ellenőrizheti, hogy megvan-e, pl. leltárral. Most hogyan ellenőrzik a tulajdonosok a kk-t? Az SZB-nek teljesen OK ez a saját széfes megoldás?

Megtagadhatom a befizetést?
Nem. Ha nem fizetsz, a társasház behajtja rajtad, ha kell, végrehajtóval. Mint a rendes közösköltség-tartozást.

Felajánlhatom, hogy én is készítek egy ellenjegyzett okiratot, amely igazolja, hogy elkülönítve gyűjtöm a társasház részére?
Semmi értelme. A pénzt meg kell fizetned (át kell adnod) a társasháznak, közgyűlési határozat van rá.

Nincs SZMSZ
Ez komoly baj. A helyedben javasolnám a kk-nak, hogy hívjon össze közgyűlést, és az fogadja el, különben kénytelen leszel a jegyzőnél törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezni.

Megoldás lehet, ha a társasház nyit a Kincstárnál számlát, és akár diszkont kincstárjegyben, akár államkötvényben gyűjti a pénzt. Ingyenes a számlavezetés, nem fúrják meg, és még kamatozik is. Ha a közös képviselő a maga jószántából erre nem hajlandó, közgyűlési határozat kötelezheti rá.

coralforum # 2024.03.26. 18:23

Kedves Fórumozók,
Szeretnék véleményt, tanácsot kérni!
Társasházban elfogasára került, hogy felújítási alapot képzünk. A felújításra szánt összeget a közös képviselő a magánszéfjében őrzi (ingyensen), mivel a háznak nincs bankszámlája. Erről ügyvéd által ellenjegyzett magánokirat készül (amit minden ki- és bevétkor módosítanak - elég hihetetlen), mivel eddig bizalmi alapon kerültek átadásra ezen összegek. Követelhető-e a felújítási alapnak szánt összeg ilyen módon? Én, mint az egyik tulajdonos nem értek egyet ezzel az "őrzési" móddal. Megtagadhatom a befizetést? Felajánlhatom, hogy én is készítek egy ellenjegyzett okiratot, amely igazolja, hogy elkülönítve gyűjtöm a társasház részére? Nincs SZMSZ, így nincs az alap felhasználásának módjáról sem határozat. A tulajdonostársak félnek, hogy én nem fogok fizetni, illetve azt mondják, ha én így nem adom át az összeget, akkor ők sem fogják.