Ingatlan adás / vétel


ingatlanok # 2010.05.05. 03:21

Kedves monalisa!
Hiányosak az információid. Euro alapú lakáshitel létezik önerő nélkül, pótfedezet bevonásával. Az eladónak van svájci frank alapú hitele, 6-7 Ft-os árfolyamváltozás miatt 250-300ezer forinttal nőtt a tartozása. Azonban a vevő bankja a korábbi egyenlegközlőn lévő összeget utalta át. A többit akkor fogja, ha az eladó tehermentesítette a lakást.

monalisa1 # 2010.05.04. 19:13

Itt valami nem kerek, két okból sem:

  1. A forint a svájci frankhoz viszonyítva az utóbbi hónapokban különösebben nem mozgott. (Az utóbbi 3 nap jelentős kilengése egyéb okokra vezethető vissza, de ezt a hívatkozott banki záróegyenleg még nem észlelhette, vagyis ama többszázezer forintos differencia az eladónál más okból adódhatott.)
  2. Február 1-től bank önerő nélkül nem ad lakáshitelt, pl. CHF kölcsön esetében 40% előtörlesztés szükséges.

Külön írom: soha nem szabad "kicentízni" egy kölcsöntartozás lerendezését, mert a bank zárónapi devizaárfolyamon számol + egyéb járulékos költségek.

Tehát a vevő vagy kiegészítő hitelt vesz fel vagy szabad felhasználású személyi kölcsönt, vagy elbukta az adásvételt - ennek összes anyagi terhével együtt.

"Lisa"
laikus hozzászóló

ingatlanok # 2010.05.04. 18:14

Sziasztok!
Segítséget kérnék. Egy hitellel terhelt ingatlant értékesítettek hitelre. Mindkét hitel más banknál van. Önerő nélküli a hitel. Az eladó hitele CHF alapú. Egy korábbi egyenlegközlő alapján az eladó bankja átutalta az azon szereplő összeget. Azonban a forint hirtelen nagymértékű gyengülése miatt ez nem elegendő a hitel lezáráshoz. Több százezer forint. Ilyenkor mit lehet tenni? Az eladónak nincs ennyi pénze.az adásvételi szerződésben az szerepel, csak akkor utalja a vevő bankja a fennmaradó részt, ha megtörténik az ingatlan tehermentesítése.

MajorDomus # 2010.05.01. 11:47

Hááát ?!

Adás-vételnél birtokbaadásról beszélünk nem átadás-átvételről.
Okos ember ugy vesz lakást,hogy a vételár 2-3 %-át visszatartja a közüzemi szerződések és számlák rendezéséig.
A mérőórák leolvasásához tanu nem kell, de a birtokbaadási jegyzőkönyvbe belefoglalni s mindkét fél által aláirni ajánlatos.
Egyes szolgáltatók a számla rendezéséig nem irják át a számla rendezéséig szóval ebből lesz még gondod. Ugyanakkor a számla nekik megy, ha nem fizeti ki a villanyt nálad kapcsolják ki.

spider74 # 2010.04.30. 06:37

MINDIANA!

Köszi a választ, annyit tudsz még segyíteni, hogy ezt melyik jogszabály tartalmazza? Köszi!

MINDIANA # 2010.04.30. 04:55

spider74!

Az ingatlan adásvételi szerződés megkötése előtt ún. 0-ás igazolást kell bemutatni. Jobb esetben, az adásvételi szerződés aláírása után az eladó, és a vevő együtt mennek el a szolgáltatókhoz, és íratják át közösen a fogyasztók adatait. Mehetnek természetesen külön is, a lényeg, hogy mindkét fél a változásokat bejelentse.
Az átadás-átvételi jegyzőkönyv konkrét átadási mérőállással, mindkét fél által aláírva, hiányzó aláírás esetén a tulajdonosváltozást igazoló okiratot (adásvételi szerződés vagy tulajdoni lap másolat) kell csatolni, tanú jelenlétében leolvasott mérőóra állásokkal együtt.
Amennyiben az átadás-átvétel az eladó hibájából nem zökkenőmentes, és a szerződésben rögzített feltételeket nem tartotta be, nem fizette ki a hátralékokat, a hátralékok összege az eladót terheli, kivéve, ha a vevő, az adásvételi szerződéstől számított 30 napon belül jelenti be a fogyasztó változást. Ez a kk.-re is vonatkozik.

MajorDomus # 2010.04.29. 20:54

Milyen károd származott ebből ?
Azt kérheted ha tudod bizonyitani !

zilah # 2010.04.29. 18:27

Jó napot kívánok!
Az ősszel megvettem, kifizettem egy lakást, de utólag kiderült, hogy jelzálog van rajta, tehát be lehetett költözni,de nem lehetett átíratni.6 hónap után a volt tulajdonosok kifizették az adósságot, s végre lehet rendezni a hivatalos formaságokat. A kérdésem az,hogy ebben az esetben kérhetek-e valamilyen kártérítést, s ha igen, mire hivatkozhatom?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel,
zilah

spider74 # 2010.04.29. 10:35

Ingatlan adás-vétellel kapcsolatos a problémám: Vettem egy lakást, hitelre, időben ki is fizetem, át is írták a nevemre, elvileg minden szép és jó. Az eladók- mindketten vidéken élnek- egyrészt nem ürítették ki a lakást a megállpodás szerint- ez a kisebb probléma, viszont a szolgáltatóknál át kéne írnom a számlákat az én nevemre. A közös költség tekintetében úgy 30 ezer Ft hátralék van, januártól rendeztem a számlát, azzal, hogy az adásvételiben január 15 volt a fizetési határidő és a földhivatal is ekkor írta a nevemre a lakást. Felthető, hogy a közüzemi számlák is elmaradást fognak mutatni. Ez esetben nekem kell ezeket rendezni és rohangálni a volt tulajokhoz, vagy mondhatom azt, hogy ez év januártól rendezem a cehhem, odaadom a volt tulajok elérhetőségét aztán vívjanak egymással ők...a dologhoz hozzátartozik, hogy a számlák még az előző tulajok elhunyt édesapjának a nevén vannak, szerencsére a halotti anyakönyvije meg nálam:-) úgyhogy ezt még tudom igazolni...

Gina02 # 2010.04.29. 09:43

MajorDomus

a hitel sajna nem átvihető mert a kezes nálam már nem müködik azaz nem irja alá és igy nem megoldható beszéltem a bankkal .

MajorDomus # 2010.04.28. 21:50

Közösen fogadjatok ügyvédet, aki bevonja a bankokat s ha belemennek a hitel mindkettőtök esetében átvihető a másik ingatlanra. Az a mázli ha mindkét hitel ugyanannál a banknál van.

Gina02 # 2010.04.28. 18:33

MINDIANA !

Kicsit én is tartok töle ,mindkettö ingatlanon ugyanannyi a hitel összege és a futam 10 év.De 10 év is nagy idö bármi történhet ...

MINDIANA # 2010.04.28. 18:24

Gina!

Én nem mennék bele. Mennyi idő a hitel? Amennyiben 15 évnél hosszabb, akkor szépen "behúznak a csőbe".
Olvasd el az elbirtoklás fogalmát, és megérted.

Gina02 # 2010.04.28. 17:21

Segitséget szeretnék kérni ingatlan csere ügybe .Elszeretném cserélni a családi házamat lakásra ,de mivel mindkét ingatlanon hitel van ami nem átvihetö jelzálog hitel kifizetni pedig nem tudjuk.A másik fél felajánlotta ,hogy ügyvéddel kössünk bérleti szerzödést és költözzünk át fizessük tovább a hitelt majd amikor letellik a hitel megcsináljuk a cserét hivatalosan és átiratható a ház. Valóban ez a járható út? Mivel nekem csak minimál bérem van igy sehonnan nem kapok hitelt hogy pl kiváltsam a meglévöt.

soni # 2010.04.28. 15:31

Elnézést kérek, hogy nem irtam , de úgy tudom, hogy személyi jövedelemadót kell fizetnem, amennyiben 15 éven belül értékesitem a földemet és arra lennék kiváncsi, hogy ajándékozáskor is fizetnem kell-e? a választ köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.28. 07:45

Talán mert elfelejtetted közölni, milyen adót kérdezel. (Van egy pár...)

soni # 2010.04.27. 19:33

Nem kaptam a kérdésemre választ, kérem aki tud segitsen, köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.27. 09:05

Upsidedown: ha már végrehajtás folyik, akkor ne a hitelezőt kérdezd arról, hogy mennyi a teljes tartozásod, hanem a végrehajtót. Ha azt kifizeted, amit ő mond, akkor a végrehajtást kérő már hiába veri magát - a végrehajtás megszűnik.

soni # 2010.04.26. 19:38

Segitségre lenne szükségem,sürgősen!

Nyolc éve örököltem nagymamától eg földterületet, amely 15 évig adóköteles. Most el akarom ajándékozni, ezért szeretném tudni, hogy Nekem nem kell-e adót fizetnem ez után igy a föld után?

pazs # 2010.04.26. 08:45

Nem lehet kihagyni az ügyvédet/közjegyzőt, mert az ingatlannyilvántartásba nélküle nem fogják bejegyezni a tulajdonjogotokat.

Becsike # 2010.04.26. 06:33

Kedves Fórumozók!

Lehetőségünk van egy külterületi föld darab megvásárlására, összesen 20 000 Ft értékben.Lehet ezt tanúk jelenlétében ügyvédet ill. közjegyzőt kihagyva megejteni? Persze előtte a tulajdoni lapot megnézzük.
Ha igen, utána mi a teendő?
köszönöm

monalisa1 # 2010.04.25. 19:20

Addig egyetlen ügyvéd sem mond árajánlatot míg az iratkat nem látta - zsákbamacska neki sem kell.

Ha nem találsz ügyvédet -pedig akár a telefonkönyv is segítségedre lehet-, keresd fel a Megyei Ügyvédi Kamarát, ott adnak egy névsort.

A három hónapra a mint egymillió forint követelés-növekedést indokolniuk kell.

"Lisa"
laikus hozzászóló

upsidedown25 # 2010.04.25. 08:45

Tisztelt fórumozók!
Veszprém környékén keresek ügyvédet aki elvállalná a következő ügyet.
Pár éve jelzálog hitel lett felvéve az ingatlanomra(én a kezességet vállaltam, beteg aggyal) . Mivel jó ideig nem fizették a törlesztést, a bank felmondta a szerződést, valami szedett-vedett Kft. átvette a banktól a behajtás jogát. Végrehajtás alatt áll jelenleg az ingatlan. Februárban amikor beszéltünk a cég képviselőjével, még 7,2MFt volt a követelés, árverési hatályon kívül felajánlották, hogy megveszik az ingatlant. De mi nem szeretnénk eladni, mert annál sokkal többet ér.
Most, hogy megvan a pénz, hogy visszafizessük a hitelt, hirtelen 8,4 MFt lett a követelés. Pedig a CHF árfolyama nem változott 3 hónap alatt. Arra hivatkoznak,hogy nőtt a jogi költségük+kamatok+stb.
1,2 MFt 3 hónap alatt egy kicsit gyanús.

Kellene egy ügyvéd aki felveszi velük a kapcsolatot, átnézi a papírokat, hogy jogos és törvényes-e a követelésük. Ha már fizetünk, szeretnénk a lehető legkevesebbet.

Akit érdekel, kérem írjon egy árajánlatot a következő e-mai címre és jövő héten felhívnám egy személyes találkozás címén.
upsidedown@citromail.hu

Előre is köszönöm!

Balázs

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2010.04.23. 05:56

nickik: Az illetéktörvény rendelkezik arról, hogy az ingatlan értékének 50%-ot meghaladó mértékű eltérése esetén ajándékozási illetéket állapítanak meg.

ObudaFan # 2010.04.21. 18:45

A feltűnően értékaránytalan szerződés semmis. Az adóhatóság pedig ellenőrizheti az ingatlan értékét, és a valós érték alapján szabhat ki illetéket.