Ingatlan adás / vétel


napsugár_74 # 2010.03.11. 16:51

Üdv.!
Megszeretném kérdezni, hogy ingatlannál is müködik olyan, mint az autóknál? Hitelátvállalás közjegyző elött? Jelzálogra vettünk fel hitelt,amit nagyon úgy néz ki, hogy nem tudunk fizetni.Már áruljuk a házat, de nem könnyű eladni. 6 m Ft hitel van rajta és kb. 8 m Ft körüli összegért lehetne eladni.
Ha az autónál lehetséges akkor itt is? Mondjuk aki nem hitelképes és igy juthatna ingatlanhoz.És mi is jól járnánk, nem árvereznék el a házat.Vannak buktatói?köszönöm a segitséget!

MajorDomus # 2010.03.01. 21:47

A foglalót az eladó kezeihez kell helyezni nem a vevő ügyvédjéhez.

Ha ez igy van,nem tudod -megszakitani az ördögi kört,nem tudod tehermentesiteni az ingatlant.
Beszélj az ügyvédjével,magyarázza el neki a foglaló- lényegét,ha nem megy keress- másik vevőt. Tudom hogy nem könnyü de igy az idődet pocsékolod.

Atis.DHL # 2010.03.01. 20:58

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Családi házamat szeretném eladni, van egy vevő rá. Nos a gondom az, hogy a vevő csak akkor hajlandó fizetni ha a bejegyzett jelzálog törlésre kerül a tulajdoni lapon. Ezt még megis oldanám amit vásárolok lakást arra át terheltetném, ez még megoldható. Viszont kértem a vevőt adjon foglalót 10% mert csak abban az esetben tudom komolyan venni a vételi szándékát. Mire ő azt mondta nekem nem ad egy fillért sem mert ő nem bízik senkiben, és úgy hajlandó nekem foglalót adni, hogy a foglaló összege az ő ügyvédjénél letétbe lesz elhelyezve. Majd amikor tehermentesítettem az ingatlant megkapom, ezt hajtja. Kérdezem én ez jogilag lehetséges? Foglaló amit nem kapok meg szerződéskötéskor?

Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel

monalisa1 # 2010.02.04. 17:39

A földhivatalban ki kell kérni a kérdéses ingatlan tulajdoni lapját, azon fehéren - feketén rajta van hogy anno adásvétel és/vagy ajándékozás történt-e.

"Mona"
laikus hozzászóló

ana001 # 2010.02.04. 17:06

Kedves Rexor
Adásvételi szerződésben lett rögzítve egy ingatlan megvásárlása,70/30 tulajdoni hányadban .
1998-ban.
Vagyonmegosztási per van folyamatban. A 30 % -ot szeretnénk ha kifizetné.A 70 % tulajdonosa most azt mondja ez egy ajándékozás volt részéről .
És ezt most vissza követeli.

Rexor # 2010.02.04. 16:31

Most adásvétel vagy ajándékozás történt? Mindkettőre volt lehetőség 1998 ban is és napjainkban is.

ana001 # 2010.02.04. 16:21

Üdvözlet
Azt szeretném megtudni ingatlan esetében tulajdoni hányadot adás vételi szerződéssel lehetett-e ajándékba adni 1998-ban,valamint napjainkban?
Köszönettel várom válaszukat

ana001 # 2010.02.04. 16:21

Üdvözlet
Azt szeretném megtudni ingatlan esetében tulajdoni hányadot adás vételi szerződéssel lehetett-e ajándékba adni 1998-ban,valamint napjainkban?
Köszönettel várom válaszukat

MajorDomus # 2010.02.02. 19:25

Valami-ilyesmit irtam én is.
Az kétségtelen hogy neked kell ,ügyvédet fogadni, vázolni a helyzetet, s lepapirozni. Anyóst kész tények elé állitani, ugy hogy ő legyen hálás a nagylelküségedért,mert átválallod a hitelt.

monalisa1 # 2010.02.02. 09:24

Tehát be szeretnétek magatokat biztosítani arra vonatkozóan hogy ha már halgatólagosan ti fizetitek a havi törlesztőrészleteket, akkor az be is legyen fizetve nem pedig az anyósék által esetleges felélve... Továbbá a befizetés ellenében némi tulajdoni hányadot kapni kapni az ingatlanból.

Javasolnám 5-10 M Ft rendkívüli előtörlesztés a hitelelből, ennek ellenében azt a lakást amiben most laktok egy adásvételi szerződéssel kivásárolni tőlük - mind a pénz kölcsönadási szerződését mint az adásvételt ügyvéd elkészíti aláíráskészre.

Azért az adásvételt javasolnám mert annak illetéke 4 M Ft-ig 2%, az azon felüli rész 6%, ezzel szemben egy ajándékozás 5% illetékfizetést jelent. (Vagyis számoljátok ki melyik a kedvezőbb.)

Előfordulhat hogy vagy az eladói részről szja fizetési kötelezettség lesz, ez függ az ingatlan építési/vásárlási idejétől, de ha 6. éven túli az eladás akkor mentesség van.

Előszőr ti beszéljetek az ügyvéddel, aztán "kész tények" elé állítani az anyóst - az esetleges nemfizetés miatti árverezés mummusával...

És ha lement ez a hitel nehogy eszükbe jusson ismét kölcsönt felvenni a házra!
a mai bizonytalan időkben...

"Mona"
laikus hozzászóló

Szofisztikált # 2010.02.02. 07:19

Értem. az az igazság, hogy anyósomba nem bízom. Mindig kitalál mindent, ez meg az lesz a miénk, nekünkadja, kifizeti stb, aztán hírtelen elfelejti, és rajtunk élősködik. Ezt úgy kell érteni, megegyezünk egy havi összegbe, ami nem kevés, azt adjuk neki... aztán mindig van valami. Emiatt félek csak.
És azt meg lehet oldani, hogy ügyvéd jelenlétében leírjuk, hogy havi x ezer forintot adunk neki, és így a tulajdonrész x százaléka a miénk lesz. ha esetleg elárverezik, akkor az x százalékra tarthatunk e igényt, vagy az mind1, hogy fizettünk e.
Természetesen minden hónapba szint emi fizetjük ki a törlesztőrészletet igy is, mert nem sok, 70ezer körül mozog. Én csak fel szeretnék készülni minden eshetőségre. Hiszen mi fizetjük végülis az ő hitelét igy is, pedig csak ottlakunk.
Szeretném ha erről írásba lenne valami. Az érdekel, hogy ez kivitelezhető e, vagy mivel hitel van mind a kettőn, így nem lehetséges.

MajorDomus # 2010.02.01. 19:45

Abból a pénzből amit a vételre forditanál,fizesd ki a 10 milla hitelt.
Anyósod ne a banknak hanem neked fizesse a törlesztést kamatmentesen. Ő is te is jobban jársz.

monalisa1 # 2010.02.01. 18:55

Az én olvasatom szerint van egy ház mely kétlakásos - az egyik lakásban laktok ti a feleségeddel/pároddal. A hitel vélhetően az egész házra lett felvéve.

Ha az anyósék nem tudnák fizetni a havi törlesztőrészletet, az árverezést elkerülendő kénytelenek lennétek "besegíteni" a további fizetésben...

A bank ahhoz nem járulna hozzá hogy az anyósék úgy adnák el a házrészüket hogy a vételárból ne a hiteltörlesztés legyen részben vagy egészben rendezve, illetve a te és a párod hitelképessége is görcsó alá kerülne esetleges hitelátvállalás okán.

A társasházzá nyílvánítást a fentiektől függetlenül egy ügyvéd simán elvégzi.

Külön írom: minek azt megvenni amit idővel úgyis megörököl a feleséged/párod - és valószínűleg illetékmentesen.

"Mona"
laikus hozzászóló

Szofisztikált # 2010.02.01. 07:23

Kedves fórumozók!

Segítségre lenne szükségem!
Párom édesanyjának a telkén lakunk. A telek nincs megosztva, két lakás épült rá. Az egyikbe laknak ők, a másikba mi, amit saját költségből újítottunk fel.
A házat, hitel terheli, ha jól tudom 10millió forint. Felmerült, hogy társasházzá alakítatnánk, és megvennénk azt a részt, amit mi használunk. Ez kivitelezhető? Attól tartok, hogy ha anyósomék nem tudják fizetni a hitelt, akkor az mennyire befolyásolná a mi részünket, ha azt megvennénk? Egy helyrajzi számon van.
Sajnálom, lehet, hogy nevetséges kérdés, de sajnos nem értek hozzá...
a választ előre is köszönöm!

Timkó # 2010.01.31. 13:07

Monalisa 1 köszi szépen a kommentet...

MajorDomus # 2010.01.30. 21:09

Akino (aki most nem aniko)
A római jog szerint senki sem adhat több jogot-másnak,mint amennyivel maga is rendelkezik.
A német úr a telket eladhatja,mert a földhivatalban 1/1 arányban a nevén szerepel. A házat nem adhatja el,mert az nem hogy nincs a nevén, de még nem is létezik,mert nincs rá-h.engedély.
Azonkivűl kell még előtte a földmérő aki a megvalósulási alaprajzot berajzolja a térképre.

A magyar jog szerint azé a ház akié a telek.
Fizesd ki a telket, az a nevedre kerűl, azzal te vagy a főnök.
A házra köss előszerződést,azzal hogy végleges szeződést felek a használatbavételi engedély kiadása után kötnek. Abban a szerződésben, s most az elő.szerz-ben is nyilatkozzon a per teher és igénymentességről. Fontos hogy Te vidd az ügyvédet, s ne az eladó.

monalisa1 # 2010.01.30. 18:06

Ama jelzálog bevállalásával nagyszüleid a házukra 7 MFt tartozást vállaltak be. Továbbá mivel egy házasság alatt egyetemlegesség van, a tartozást megfízetni a túlélő házaspár kötelessége. Ami pénz az eladásból visszamarad azon anya és lánya feleznek.

A nagymama indítson pert a fia ellen 7 M Ft és a perköltségre vonatkozóan, egyidejűleg már a keresetlevélben kérje hogy a bírság mind a tanyára mind a városi lakásra rendeljen el a földhivatalban perfeljegyzést - így a nagybátyád nem tud "meglépni" azok árával. (Ha ezen két ingatlan ára/árverezése nem fedezi a nagymama követeléseit, akkor marad a bírósági végrehajtás: ingóságok lefoglalása és kényszer értékesítése, továbbá levonás a mindenkori havi jövedeleméből 33% erejéig - egálig.)

Javasolt ügyvédet fogadni.

Külön írva: "átírni" egy jelzálogot csak a bank és az ingatlan tulajdonosának beleegyezésével lehet.

"Mona"
laikus hozzászóló

Timkó # 2010.01.30. 14:53

Tisztelt Fórumtagok!
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:
a nagyszüleim aláírtak 7.000.000 Ft-ról szóló jelzálogot, ami a saját házukat terheli. A nagypapám sajnos közben elhunyt, és a ház most kerül eladásra. Aki rátette a jelzálogot, az a nagyszüleim fia, aki történetesen rendelkezik egy tanyával, és mellette egy másik városi ingatlannal, amelynek valószínűleg nem túl nagy az értéke. Az a kérdésem, hogy a nagymamám és édesanyám hogy fogja megkapni az eladásra kerülő házból a saját örökösödési részét, ha egyszer 7.000.000 Ft-tal megterhelték a házat, és az ingatlanért 9.750.000 Ft-ot kapunk. Át lehet -e vinni a jelzálogot a tanyának nyilvántartott házra? Mert ha jól tudom, az örökösöket valahogy ki kell fizetni...

Timkó # 2010.01.30. 14:53

Tisztelt Fórumtagok!
A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:
a nagyszüleim aláírtak 7.000.000 Ft-ról szóló jelzálogot, ami a saját házukat terheli. A nagypapám sajnos közben elhunyt, és a ház most kerül eladásra. Aki rátette a jelzálogot, az a nagyszüleim fia, aki történetesen rendelkezik egy tanyával, és mellette egy másik városi ingatlannal, amelynek valószínűleg nem túl nagy az értéke. Az a kérdésem, hogy a nagymamám és édesanyám hogy fogja megkapni az eladásra kerülő házból a saját örökösödési részét, ha egyszer 7.000.000 Ft-tal megterhelték a házat, és az ingatlanért 9.750.000 Ft-ot kapunk. Át lehet -e vinni a jelzálogot a tanyának nyilvántartott házra? Mert ha jól tudom, az örökösöket valahogy ki kell fizetni...

akinorev # 2010.01.30. 10:19

Köszönöm kedves MajorDomus válaszát.Az igazsághoz még az is hozzá tartozik hogy a ház még nincsen bejegyezve a tulajdoni lapon 1/1 -es tulajdonos az eladó de még csak a telek szerepel rajta(a házat ugye majd csak akkor jegyzik be ha meglesz a használatba vételi engedély).A ház egyépként 95% kész.A kérdésem hogy ebben az esetben sem kell kérnem nyilatkozatot a volt élettárstól? Elegendő ha tulajdoni lap szerint megveszem az ingatlant? Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2010.01.29. 21:23

Aniko aki nem Akino !

Rosszul kezeled a kérdést. Milyen birósági levelek ?

Fizetési Meghagyást kaptál ?
Örülj neki !
Azonnal irj a biróságnak egy levelet a perszámra( pk.49.124.345/2009_ valami -ilyesmi) :a levélben egy szó legyen: ellentmondok.
A fizetési meghagyás ellentmondás révén perré -alakul, -a biróság - tárgyalást tűz ki, ahol- végre tisztázhatod magad. Az Elmü leszáll rólad.

anikol # 2010.01.29. 21:17

monalisa1 Köszönöm az információkat!Ezer hála!!!!!

MajorDomus # 2010.01.29. 21:15

Akino..( honnan veszitek ezeket a neveket)
Neked ehhez semmi közöd.
A tulajtól megveszed, 1/1 arányban, ő nyilatkozik hogy per teher- és -igénymentesen adja el neked. -fődhivatal bejegyez,pont.

Ha ,,dajcs,, élettársnak valami -gondja van azt a volt párjával rendezi majd a vételár terhére.

monalisa1 # 2010.01.29. 21:13

Érthető hogy nem jelent meg az új tulaj hiszen egy rakat pénzzel tartozik a szolgáltatónak.

Ezzel együtt továbbra is kell "a" pecsétes papír miszerint a férjed nevéről leírták a villanyórát., az áramot éveken keresztül nem ti fogyasztottátok bizonyíték az ingatlan adásvételi szerződése.

Bocs, olyan nincs hogy valaki egy egyéb okiratban "távolról" lemond valamiről ami ővele kapcsolatos, azt a férjednek kellett volna intéznie 2002-ben, a szerződést meg ekként fogalmazni.

Sőt, mindig együtt megy az eladó és a vevő, így az átatás-átvétel óraállásról is egyidejüleg nyílatkoznak.

Ingatlan eladásakor van néhány egyéb más közműóra is, hát rá kell szánni egy napot a szolgáltatók végigjárására.

Mindegy, remélve a problémátok rövidesen megoldódik. És akkor egy újabb levél a bíróságnak hogy rendezve az ügy.

anikol # 2010.01.29. 20:59

Mi 2002-ben leadtuk az adás-vételi szerződés másolatát bent voltunk személyesen de a kutya nem törödött velünk az Elműnél.Persze náluk nincs meg a másolat!!!A szerzödésben úgy van írva,hogy az új tulaj megy bejelenteni az ő adatait és a régi tulaj lemondja a nevéről .Na mi bevittük a papirokat de még az új tulaj nem jelent meg az ő adataival.Én úgy tudom,hogy az ő nevében én nem járhatok el.De lehet,hogy rosszul tudom.