Osztatlan közös tulajdon használata


Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 18:53

Zso01!

Haj, eső után.
Mivel te vagy a törvényes örökös édesapád után, ezért kötelesrészre tarthatsz igényt. A kötelesrész alapja a hagyaték tiszta értéke. Ha volt az ingatlanon kívül hagyatéka az örökhagyónak és abból te részesültél, akkor bocs nem szóltam, de ha kizárólag az ingatlan volt az egyetlen hagyaték, és te édesapád után nem kaptál semmit, akkor az édesapád fél házrészének a felére igényt tarthatsz.
A kötelesrészt kérni kell. Kérhetted volna a hagyatéki tárgyaláson, szomorú, hogy a közjegyző erre nem hívta fel a figyelmedet, most már csak bírói úton.

A mostohád azért ajánlotta fel a kis szobát használatra, mert tudja, hogy az ingatlant meg kell osztania veled. Ha a kötelesrészből nem nyertél kielégítést, akkor jelen állás szerint tied a ház 3/4-e.
Használhatjátok az ingatlant mindketten, de te is kiadhatod bérletbe, a mostoha is kiadhatja bérletbe, a lényeg, hogy egymás jogait nem korlátozhatjátok.
Igen, a részedet add ki bérletbe. Abban az esetben kérhetnél többlethasználati díjat, ha a mostoha nem engedné, hogy te, vagy a bérlőd, vagy akinek akár ingyenesen, akár díj fejében átengeded az ingatlant, beköltözzön.

Adózás, igen kell: Eladási ár, mínusz a hagyaték megállapított értéke, mínusz a befizetett illeték, mínusz a közjegyzői munkadíj, mínusz ügyvédi munkadíj = adó alapja, osztva 25% = adó.

Hát röviden. Kérdezz még, és írj több infót a hagyatéki tárgyalásról.

zso01 # 2009.05.19. 19:29

Immaculata!

Köszönöm az eddigi infót.

Az öröklési szerződés tartalmazza ezt is:
" Szerződéses örökhagyó kijelenti, hogy a jelen szerződést egyben végakaratának is tekinti, melyet ép ésszel és szabad akarattal, minden befolyástól mentesen tett meg. A szerződéses örökhagyó tudomással bír arról, hogy a fenti ingatlan tekintetében, a jelen öröklési szerződéssel a törvényes öröklést kizárta."

Nem tudom, ez változtat-e az általad leírtakon.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:43

Nem semmit.

A kötelesrészből nem zárhat ki. A kizárás kizárólag a kötelesrész feletti részre szól.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.05.19. 19:47

:) Elszúrta az öreg, ki kellett volna tagadnia téged.

zso01 # 2009.05.19. 19:57

Köszi az eddigieket.