Osztatlan közös tulajdon használata


HAniko # 2007.04.18. 13:42

Milyen költségeink lennének ebben az esetben (ha keresettel kérjük a közös tulajdon megszüntetését)? Ez is szempont, mert egy közalkalmazotti fizetés és egy GYED a bejövő a családban...

Lhotse # 2007.04.18. 13:34

A Ti esetetekre a megoldás valószínűleg a társasházzá alakítás lenne. Ezt a közös tulajdon megszüntetése iránti keresettel is lehet kérni a bíróságon. (Ha a többi szomszéd elzárkózik...)

HAniko # 2007.04.18. 12:47

Köszönöm a gyors választ. További kérdéseim is lennének- annak fényében, amiket írt.
A mi "társasházunknak" nincs társasházi szerződése. Csupán az épület van felosztva, a lakások szerint. Ezenkívül annyit írtunk még alá, hogy minden meg nem nevezett területet közösen használunk (vagyis nekem is jogom lenne a szomszéd ajtaja előtt 10 cm-rel grillezni).
Mi szeretnénk ilyen szerződést (a költségelosztás miatt is, mert ez is gond szokott lenni, mivel van egy közös emésztőgödör, amit a 3 család használ, és ezt is üríteni kell), de a 2. lakás nem, a problémás szomszéd pedig nem hajlandó tárgyalni, csak üvölteni.
Mit tehetünk, ha ennek ellenére ragaszkodnánk a saját használatú területhez? Másik kérdésem: ha sikerül ezt elérnünk, akkor körbekeríthetjük-e az adott "saját kertünket" vagy ez is csak a többiek beleegyezésével lehetséges?
Az interneten olvastam, hogy bírósági ítélet is helyettesítheti a szomszéd szavát egy ilyen társasházi szerződésben. Ha bíróság elé kerül emiatt az ügyünk, ki köteles a perköltséget fizetni?
Nem arról álmodunk, hogy pereskedjünk, de nem adhatjuk el a lakást mert szocpol van ráterhelve 10 évre. (Lehet már elköltöztünk volna az ősszel, ha erre mód van.)
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel, H. Lilla

Egyjogász # 2007.04.17. 13:03

Osztatlan közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára, e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.

A birtoklás, a használat, a hasznosítás kérdésében a tulajdonostársak - ha a törvény másként nem rendelkezik - szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.

Társasháztulajdon esetén az alapító okiratban meg kell határozni:
a közös tulajdonban álló épületrészekből és a földrészletből az egyes tulajdonostársakat megillető - a külön tulajdonba kerülő lakáshoz tartozó - tulajdoni hányadot és ezek meghatározásának módját.

Öszefoglalva: a közös tulajdonú ingatlan használatában a tulajdonostársaknak kell megegyezniük.

Mi 4 lakásos társasházban lakunk, itt úgy működik a dolog, hogy a lakások megközelítését szolgáló terület mind a 4 tulajdonostárs osztatlan közös használatában van (azaz ezt a területrészt a többiek zavarása nélkül mindenki használhatja), illetőleg minden lakáshoz tartozik társasházi tulajdonban, de az adott tulajdonostárs kizárólagos használatában lévő kertrész is, ez a lakások "saját kertje", ezt kizárólag az adott lakás tulajdonosa használhatja.

Az adott ingatlanrészek nagysága, elhelyezkedése az alapító okiratban került rögzítésre.

HAniko # 2007.04.17. 11:02

A következő problémában kérnék segítséget. Sajnos, emiatt már rossz itthon lenni.
Háromlakásos társasházban élünk férjemmel és kisfiammal, a belső lakásban (2006 júniusa óta). A külső lakásban élő szomszéd folyamatosan támad minket (egy más természetű vita folyományaként). Ennek oka: a terület, melyen a társasház fekszik osztatlan közös tulajdon. Van egy kutyánk, és számára lekerítettük ideiglenes kerítéssel (faoszlopok+drótháló) a mi ajtónktól a telek külső határáig fekvő területet, mindkét szomszéd szóbeli hozzájárulása után. Tudjuk, hogy mindenkinek ugyanannyi joga van a területhasználathoz. Jelenleg az első lakó szeretné magát hasonlóan elkeríteni, ám neki nem jutna négyzetméterben ugyanannyi terület, és a vízakna is az ő területén van. Kéri hozzájárulásunkat, és ezzel egyidőben azt követeli, hogy mi is kisebb területet kerítsünk le (hogy ő a mi ablakunk alatti közös területhez bármikor hozzáférhessen, mert joga van.)
Kérdésem: ha ő nem járul hozzá a mi nagyobb területhasználatunkhoz, mi is elutasíthatjuk-e, hogy bármilyen kerítést telepítsen a közös telken belül? Továbbá joga van-e a mi ablakunk alatt, a közös telken, grillezni, ha mi ehhez nem járulunk hozzá a füst és zaj miatt?
Tisztelettel köszönöm előre is a választ!
H. Lilla