Keresetpótló juttatás tanfolyam idejére


PEET405 # 2009.07.25. 08:43

Tisztelt Fórumozók!

Tavaly, még a válság kezdete előtt egy itthoni káresemény miatt elveszítettem a munkahelyemet. Aztán jött a válság, és nem is találtam másikat. Kaptam 77 napig álláskeresési járadékot. Ezután az önkormányzatunkhoz fordultam, és ők megállapítottak nekem 25600 Ft-nyi járadékot, mert az egy főre eső jövedelmünk ezt indokolttá tette. Anyámmal élünk ketten, az ő jövedelem 30000 Ft-nyi átmeneti járadék (előnyugdíj talán) Ez 2 főre nem sok, gondolom, ezért kaptam meg a támogatást. Aztán április 1-jétől rendelkezésre állási támogatás címen 28500 Ft-ot kapok. A munkaügyi központ egyáltalán nem tudott nekem munkát biztosítani, viszont indult egy CNC esztergályos tanfolyam, amire behívtak, sikerült bejutnom, és régóta érdekelt is az a szakma. Április 10-én indult. Régebben a tanfolyamozók egységesen minimálbér környéki juttatást kaptak. A mi tájékoztatónkon elmondták, hogy válság van, ezért ez már így nem működik. Akiknek eddig is volt jövedelme, az marad, akinek eddig nem volt, mert pl pályakezdő, vagy nem volt rá jogosult (mert gondolom, hogy az 1 főre eső jövedelem elért egy bizonyos szintet), ők napi 1900 Ft-nyi jövedelmet fognak kapni (tehát havi ötvenegynéhány ezer). Szóval aki eddig is rászorult, mert csóri volt, annak maradhat a 28500, aki nem szorult rá, mert a jól kereső apuci eddig is jól eltartotta, így dolgoznia sem kellett, annak adjunk 2x annyit, mint annak, aki eddig is rászorult. A 16 főből összesen ketten kapjuk ezt az összeget, a többiek tudtommal mind 50e fölötti összegekről szoktak beszélni. A munkaügyi központban azt mondták, hogy ez van, nem tehetek semmit. Ők azért kapták ezt, mert nem volt jövedelmük, és kész. Nekem meg volt, ezért örüljek neki. Néhányuknak írni kellett valami kérelmet, ők is megkapták, de volt, aki automatikusan kapta.Jobb híján mégis elvállaltam a tanfolyamot, aláírtam a szerződést. A tanfolyamot otthagyni nem lehet, mert a képzés 581000-es költségét vissza kellene fizetnem. Dolgozni ugyan tudnék mellette, volt is rá lehetőségem, de a munkaügyi központ nem engedi. Viszont ahogy telnek a hónapok, egyre kevesebbnek bizonyul a jövedelmem. Váratlan kiadások, diákhitel törlesztés (anyagi okokból otthagyott egyetem), stb. Szomszédoktól kölcsön, kisboltban hitel, zálogház, banki hitel... Viszont a tanfolyamnak csak december 15-én lesz vége. Addig vagy otthagyom a tanfolyamot, és elmegyek dolgozni (ekkor vissza kell fizetnem 581e-t ), vagy szenvedek tovább, és gyűjtöm a tartozásokat.
Az 581-e visszafizetésétől úgy mentesülhetek, ha legalább 1 évre szóló munkaszerződést mutatok fel. Ilyet mifelénk nem adnak. Egyből 1 ére? Ha-ha..
Jövedelem nélkül a bank (OTP) felmondta az A-hitelemet (57e FT), a számlámat lezárta, és BAR listával fenyeget, meg követeli az egy összegű kifizetést 28e-ből 57e-t? Nehéz...)
Plusz külön zavaró az is, hogy a tanfolyamon legjobban teljesítő 2 ember egyike vagyok (28500 FT-ért), viszont vannak, akik a megengedett 16 napos hiányzás ellenére havonta csak 3-4 napra néznek be az órákra (akkor is csak a jelenléti ívre felkerülni, aztán go haza), meg az oktatók idegeire mennek, ők következmény nélkül megkapják az ötvenegynéhányezret. Nem titkoltan csak azért vannak itt. Igazság, mi???

Szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám én is elérni, hogy jogosult legyek a a többiek által kapott 1900 FT/nap-os összegre? Oldjam meg, hogy elvegyék tőlem a 28500-at, és akkor mivel nekem sem lesz jövedelmem, megigényelhetem. Gondoltam arra, hogy barátnőm bejelentkezne hozzánk (70e-80e-t keres), ekkor megnövekedne az 1 főre jutó jövedelem, elvennék a 28500-at, és mehetnék igényelni? Vagy lehet, hogy akkor már azt sem kapnám meg? Bár a tanfolyamon van olyan srác, aki soha nem dolgozott még, szakmája sincs, csak gimis érettségije, fater több százezret keres, és ő is megkapta az 1900-te naponta.

Viszont az a kis dilemmám még, hogy a napi 1900 Ft csak a tanfolyam idejére szól, míg az én 28500-am utána is. Jó lenne tudni, hogy a tanfolyam végeztével mennyi ideig nem fogok még munkát találni, és mennyire lenne szükséges az a 28500 Ft később.

Mit tegyek?
Előre is köszi!!