TIGÁZ kötbér


eutektikum # 2012.09.25. 09:27

Ez a történet a http://forum.index.hu/…/showArticle?… oldalon olvasható:

A TIGÁZ kikapcsolást végző alvállalkozói távollétemben betörtek az ingatlanomra!

A TIGÁZ levélben kér elnézést a félreértésért, miszerint összekevertek valakivel.

omaha80 2012.09.24 22:02:31

Pár hónapja már jeleztem itt a problémámat, ez lett belőle.

2012. március 27. A TIGÁZ kikapcsolást végző alvállalkozói távollétemben betörtek az ingatlanomra és a nyomásszabályzó lezárásával, leplombálásával kikötötték a gázt.

2012. július 3. A TIGÁZ levélben kér elnézést a félreértésért, miszerint összekevertek valakivel. Idézem,

"...legnagyobb sajnálatunkra azonban a legalaposabb gondosság mellett is előfordulhatnak hibák, ahogy az Ön esetében is történt.

A munkavégzés valós körülményeivel kapcsolatosan az alvállalkozónk szolgált számunkra információval az alábbiak szerint:"2012. március 27-én K.S. fogyasztót kerestük a munkautalványon szereplő címen, Szilvási út 6.

Az adott címen lévő ingatlan tulajdonosa közölte, hogy az általunk keresett személy nem a 6., hanem a 36. szám alatti ingatlan tulajdonosa és sajnálatos módon a Tigáz részéről már több alkalommanl keresték ezen a címen annak ellenére, hogy a Szilvási u. 6. szám alatt csak egy gázcsonk található.

A Szilvási út 36. alatt lévő ingatlannál (ez az én igatlanom 14 éve és nem K.S-nek hívnak. :) )nem találtunk otthon senkit sem, a meglérdezett két szomszéd!!! közlése szerint az ingatlan tulajdonosa valóban a keresett K.S, de csak ritkán látják és az ingatlant örző kutyát a sógora eteti. :)))

A szemben lakó fiatal hölgy javaslatára próbáltuk megkeresni valamelyik hozzátartozót, sajnos sikertelenül. Mivel a szomszédok is megerősítették, hog az általunk keresett ingatlan a 36-os szám így a fogyasztási hely kikapcsolását elvégeztük a kerítés mellett található nyomásszabályzó lezárásával.

Ez a lezárás a kerítésen kívülről, a kerítés mellé állított kislétra segítségével történt bármi féle károkozás nélkül. Az ingatlan területére nem törént belépés és a bent tartókodó nagytestű kutya a munakvégzés során mindvégig az ingatlan távolabbi részén tartózkodott békésen. (és gondolom a híreket olvasta)

Tájékoztatjuk, hogy az Ön fogyasztási helyének kikapcsolása tárgyában beérkezett reklamációja kapcsán a kikapcsolást végző alvállalkozó figyelmét ismételten felhívtuk a TOGÁZ-DSO Kft. érvényben lévő szabályozásának betartására és az előírás szerinti munkavégzésre.

Ezzel egy időben az illetékes szerelőket oktatásban részesítettük.

Az Önt ért kellemetlenségekért szíves elnézését kérjük."

Na ok, hogy összekevertek valakivel, na de szomszédok állítása alapján beazonosítani valakit, basszus, bemegyek az önkormányzatba és megkérdezem ki lakik ott.

Kislétra egy süppedős talajban a földtől 40 cm magasban lévő és kertíéstől legalább 60-70 cm-re lévő szabályzó eléréséhez, áthajolva a kerítésen, hát elég vicces lehetett.

Mikor visszakötötték legalább 15 percet babrálta a szerelő és ő is azt mondta, hogy be kell jönni, másképp nem lehetséges. A kikapcsolás óta legalább 10 féle szerelő járt nálam, a kutya miatt még a kapu közelébe sem mertek benne, érdekes, éppen a kikapcsolás napján a nem éppen türelméről ismert kutya békés volt és fagyizott, miközben már egy légy miatt is szétszedi a kerítést.

Plusz volt egy kiskutya is akkor, aki gyakorlatilag mindenre ugatott. A kerítés meg egész véletlenül a nyomásszabályzó vonalában van nem kicsit megrongálva.

Már úgy voltam, hogy túlteszem magam rajta és várom a visszakapcsolást....

...2012.08.27-én kapcsolták vissza, négy hónap elteltével!

És pofátlanul még nyárra is kiszámláztak havidíjat. A visszakapcsolás során kicserélték a régi órát is, gyanakvó voltam, gondoltam még rámvernek egy kis gázlopást is, de szerencsére csak kicserélték újra. Egy hét múlva műszaki ellenőrzés miatt hívott egy TIGÁZ-os. :) Mondom, most cseréltek órát egy hete, 0 köbméter van benne, válasz, nem baj, ez ettől független. Kijöttek, megnézték az új órát és elmentek. Egyértelmű, hogy be akartak próbálkozni egy kis szabálytalan vételezéssel. Gondolom már hamarabb megkapták a címet, csak nem szóltak nekik a mérőcseréről.

És a happy end. :) Mikor belépek az online-üszire, a következő fogad: 25 000 Ft tartozása van, 60 napon túli tételekkel. :) Csak kínomban röhögök, ezek a ge..ik kiszámlázták nekem a visszakapcsolást, mondván én kértem, hogy kapcsolják vissza.

A szerelő papíron nézem utólag, hogy az óra cserét végző beikszelte, hogy tartozás miatti visszakapcsolás, pedig teljesen tisztában volt a történtekkel, ez bekerült a számlázó rendszerbe és kezdődik előlről....Írásban és telefonon is kértem, hogy ez előzményekre tekintettel azonnal töröljék ezt a szart, de egyelőre semmi, a tartozás ott csücsül.

A telefonban még el is mondták, hogy hát én kértem kétszer is a visszakapcsolást, mondom persze bmeg, hogy kértem, mert hónapok óta nincs gáz miattatok. Én fogadni mernék, hogy még ki fognak valakit küldeni, hogy kössenek ki a tartozás miatt :), de az véres nap lesz a TIGÁZ-nál.

Eddig az idézet.

omaha80

Köszönjük a történetet.

A TIGÁZ ismét saját magát minősítette.

Aki dolgozik, az hibázhat. De ennyit? (magánlaksértés, rongálás, jogalap nélküli számlázás, jogalap nélküli gazdagodás, jogalap nélküli szolgáltatásból történő kizárás)

És semmi reparálás? (vagyoni és nem vagyoni kártérítés)

A TIGÁZ valóban úgy gondolja, hogy mindezt elintézte egy elnézést kérő levéllel?

Mikor tesz már végre valaki rendet a TIGÁZ háza táján?

Munkaidőben mivel foglalkoznak a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztályának a munkatársai?

Lehet, hogy a közszférát érintő 40%-os létszámleépítést várják?

Talán egy év múlva, az időközben elbocsátott kormánytisztviselők szemlélete is megváltozik és bátran eljárnának a TIGÁZ-zal szemben is csakhogy legyen végre munkájuk.

Ma azonban a fogyasztók érdemi védelme helyett még holmi hatáskörre, meg illetékességre és egyéb korlátokra hivatkoznak....

No nem baj, úgy tűnik, hogy a nem túl hatékony apparátus létszáma 2013-tól jelentősen csökkenni fog.

Kenderice # 2012.09.24. 18:16

Én ezt nem értem. A gázszolgáltatónak milyen hatásköre van a gázóra utáni hálózat tekintetében? Csak úgy bemehetnek lakásokba és kiköthetik a berendezéseket?
Nanemááá...

forgomorgo1 # 2012.09.24. 09:41

Javaslom, hogy írásban keressék meg a TIGÁZ kereskedelmi igazgatóját (Hajdúszoboszló) és az előzmények felvázolását követően

  1. kérjék megjelölni azt a jogi normát,amely nem teszi lehetővé ezen bojlerek alkalmazását, illetve
  2. kérjenek részletes tájékoztatást arról, hogy a leszerelt bojler helyett milyen alternatív megoldást tesz lehetővé a jogszabály?

Amennyiben valóban "direkt" nem adnak tanácsot, vagy az írásban feltett kérdéseikre ésszerű határidőn belül nem válaszolnak, úgy forduljanak a sajtóhoz és azon kersztül kérjék meg a TIGÁZ illetékeseit, hogy kérdéseikre válaszoljanak.

A Kelet-Magyarország szerkesztősége valószínűleg nyitott lesz a segítség megadásában, hiszen a "Kelet-vita" során előttük is nyilvánvalóvá vált, hogy a TIGÁZ az un. mágnesezési és kötbérezési eljárása során fogyasztó ellenes,ill. tisztességtelen kereskerdelmi gyakorlatot folytat.

Ezen túlmenően fordulhatnak a Magyar Energia Hivatalhoz, mint a TIGÁZ szabályozó hatóságához, amely hivatal azonban a tapasztalatok szerint inkább szolgáltató és nem fogyasztóbarát.

Megjegyzem a tisztesség azt diktálná, hogyha valahol lehetetlenné teszik a melegvíz ellátást, akkor kérés nélkül, haladéktalanul és írásban teljeskörű felvilágosítást adjanak a fogyasztóknak.

Sajnos azonban a TIGÁZ nem a tisztességes eljárásairól híres. Erre talál bőven példát, ha visszaolvassa akárcsak az itteni, előző hozzászólásokat, de a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot jogerős közigazgatási határozatok is alátámasztják.

Gabi14 # 2012.09.22. 14:45

TIGÁZ -AVAGY SEGÍTSÉGET KÉREK
Segítséget kérnék, hogy hová lehet fordulni:
Nyíregyházán gázszivárgás miatt leszerelték egy 20 lakásos társasház gázóráit. 2 hét után új órákat helyeztek ki, amiért fizetni kellett. / addig nem volt gáz/
Viszont ahol műanyag ablakok vannak, azokban a lakásokban lecsatolták a fürdőszobai gázbojlereket, mondván, hogy jogszabály írja elő. Állítólag nincs rá mód, hogy ezeket visszakössék, hiába raknának szellőztetőt. Zavaros, amit mondanak, és direkt nem adnak tanácsot. Az önkormányzatnál sem tudják, hogy mit tegyünk.
Nem tudjuk, mit tehetünk, a közös képviselő elérhetetlen.

scriptor # 2012.09.21. 09:56

Moni 82 # e-mail 2012.09.20. 18:10
Sziasztok!Nálam hétfőn voltak a Tigáz emberei.Leszerelték az órát, azt mondták, hogy megmágneseztük,Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes saját szakértőt vinni vagy tök mindegy mert ugyis az lesz a vége hogy megmágneseztem?Van esély ellenük? Én már arra is gondoltam, hogy össze kéne fogni itt a ahol lakom(bizti nem egyedüli vagyok sajnos) és a médiához fordulni?
Akkor az a lényeg, hogy semmit nem szabad aláírni, mikor megyünk a szakértői vizsgálatra?
Válaszotokat előre is köszönöm!

Kedves Móni!

Tisztázandó, hogy vételezett-e szabálytalanul.

Amennyiben nem, úgy álljon ki az igaza mellett.

Tekintettel arra, hogy a mind a TIGÁZ, mint profitorientált gazdasági társaság, mind gázszerelők, mind a szakértők, mind a TIGÁZ dolgozók abban érdekeltek, hogy minél nagyobb számú fogyasztónál kerüljön megállapításra a szabálytalan vételezés (magyarul gázlopás) ténye, továbbá figyelemmel arra is, hogy egy TV riport szerint a TIGÁZ az eljáró szakértőket előbb megpályáztatta, majd ezen, gondosan kiválasztott szakértők közül a fogyasztó bevonása nélkül, egyoldalúan választja ki a neki megfelelőt, akik a szakvéleményüket többnyire a gyártó nyilatkozata alapján joghatás kiváltására alkalmatlan polarizációs fólia elváltozásaira alapozzák érdemes a vizsgálatra saját szakértőt és a témában járatos jogi képviselőt vinni.

Természetesen akár egyedül, akár a sorstársaival összefogva érdemes a sajtón keresztül a nyilvánosság figyelmét is felhívni a TIGÁZ aggályos gyakorlatára.

A TIGÁZ döntése ellen fordulhat panasszal a Magyar Energia Hivatalhoz is, a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy ők azonban az előírt ügyintézési időt nem tartják, a fogyasztók védelme helyett inkább a szolgáltatók érdekeit védik.

Igen van esély ellenük. Egy kicsit költséges, viszonylag hosszadalmas, és bosszantó, esetleg idegörlő eljárás elő néznek, de sajnos ma, Magyarországon a szabályozó hatóságok quasi impotenciája miatt a TIGÁZ következmények nélkül kényszeríthet bele becsületes, jogkövető embereket is egy, a már vázolt eljárásba.

Nem köteles és senki sem kényszerítheti olyan jegyzőkönyv aláírására, amelynek tartalmával nem ért egyet.

„Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!” Ezt talán csomagolás előtt kellett volna közölni, illetve jegyzőkönyvezni a szakiknak.

Javaslom elolvasni az alábbi cikkeket, illetve az ezen topicban található összes hozzászólást és hivatkozást. Kérésére további anyagokat is tudok küldeni.

Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd szakértői vizsgálaton 2012.03.06 01:42:14

http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Világunk és Elveink IX.

„Egy korábbi eset alkalmával azzal a panasszal fordultak hozzám, hogy jegyzőkönyvnek nevezett iratot toltak a fogyasztó orra alá, el sem tudta olvasni, a gázművek ügyintézői sürgették az aláírást és azt mondták: úgysem lehet más papírt aláírni.
A valóság azonban az volt, hogy a jegyzőkönyvben egy nyilatkozat szerepelt, miszerint a fogyasztó a szabálytalan vételezés (gázlopás) tényét elismeri, és a maximális kötbér összegét megfizetni vállalja. Ha tehát ilyen helyzettel, ilyen irattal szembesülünk, bátran tagadjuk meg a nyilatkozat („jegyzőkönyv”) aláírását, vagy húzzuk ki belőle azokat a részeket, melyekkel nem értünk egyet vagy amelyek nem felelnek meg a valóságnak.”

http://web.t-online.hu/…k_090312.pdf

A TIGÁZ által megrágalmazott fogyasztó a rendőrséghez fordult. Az eljárás során kiderült, hogy a TIGÁZ szakértője "hamis" szakvéleményt adott. A rendőrség által felkért szakértő nem állapította meg a szabálytalan gázvételezés tényét.

"Egy konkrét panaszosunk a kézhez kapott kötbérfelszólítás után – amelynek jogosságát nem ismerte el - bejelentést tett a rendőrségen. A megyei kapitányság rövid úton elérte, hogy végezzenek egy második vizsgálatot. ....a második vizsgálaton a panaszosunk mellett egy ügyvéd és egy műszaki szakértő is jelen volt. A vizsgálat rövid úton megállapította, hogy szabálytalan vételezés nem történt. A Tigáz elnézést kért."

http://fn.hir24.hu/…gazos-ugyek/

Jogvédők segítsége:

"Kozma József jogvédő azt tanácsolja minden igaztalanul megvádolt fogyasztónak, hogy ne menjen bele a szolgáltató által erőltetett játékba, vagy ha mégis, akkor kérjen jogi segítséget, nehogy csőbe húzzák."

TIGÁZ ellenes tüntetés:

http://www.szon.hu/…azan/1803423

Trükkös TIGÁZ Egy gyanútlan háziasszony története

http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-
januar/341-truekkoes-tigaz

Újfehértó polgármestere tiltakozik a TIGÁZ eljárása ellen:

http://www.szon.hu/…rton/1788158

Parlamenti interpelláció a TIGÁZ rágalmazási gyakorlata ellen:

http://www.szoljon.hu/…iselo-432556

http://www.tapioregio.hu/…i-sport.html

Moni 82 # 2012.09.20. 16:10

Sziasztok!Nálam hétfőn voltak a Tigáz emberei.Leszerelték az órát, azt mondták, hogy megmágneseztük,Majd becsomagolás után közölték, hogy egy kis karcolás is volt rajta!Azt szeretném kérdezni, hogy érdemes saját szakértőt vinni vagy tök mindegy mert ugyis az lesz a vége hogy megmágneseztem?Van esély ellenük? Én már arra is gondoltam, hogy össze kéne fogni itt a ahol lakom(bizti nem egyedüli vagyok sajnos) és a médiához fordulni?
Akkor az a lényeg, hogy semmit nem szabad aláírni, mikor megyünk a szakértői vizsgálatra?
Válaszotokat előre is köszönöm!

csemegebene # 2012.09.20. 11:48

"A Magyar Energiahivatal már több esetben is a kötbér visszavonására kötelezte a szolgáltatót, mert tévesen szabta ki a bírságot. A Tigáz szerint ilyen esetekben az igazságügyi szakértőt nem terheli felelősség és kártérítés sem jár a fogyasztónak."olvasható a

http://www.fogyasztovedonet.hu/…sabb-a-tigaz oldalon.

Most már csak az a kérdés, hogy a TIGÁZ állításával egyet ért-e a Magyar Energia Hivatal?

Hogyan fordulhat elő jogállami keretek között, hogy a TIGÁZ által egy előzetes pályáztatás során kiválasztott, a TIGÁZ által egyoldalúan, az ügyfél kihagyása nélkül felkért, a TIGÁZ által fizetett "hamis" szakvéleményre alapozott kötbér (bírság) esetén a valótlan (hamis) szakvéleményt adó szakértőt nem terheli sem etikai, sem büntetőjogi felelősség különös tekintettel arra, hogy nem egyedi, hanem sorozatosan előforduló esetekről van szó?

Felvetődik továbbá, hogy mi van azokkal a fogyasztókkal, akiket ugyanilyen alaptalan szakvélemény alapján kötelezett a TIGÁZ több, mint félmilliós kötbér megfizetésére, azonban a fogyasztó érdekérvényesítő képességének a hiánya miatt (öregség, betegség, árvaság, özvegység, alacsony iskolai végzettség stb.) ezek az ügyek el sem jutottak a MEH elé?

Elfogadhatatlan, hogy sorozatos, nyilvánvalóan valótlan szakvélemény adása esetén sem a szolgáltatót, sem az eljáró szakértőt nem terheli anyagi/büntetőjogi felelősség.

Szomorú, hogy a fogyasztók védelme érdekében létrehozott Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya az ilyen gyakorlat, illetve az ilyen szolgáltatói nyilatkozatok ellen nem lép fel.

Vajon ugyanez lenne-e a cikkben nyilatkozó Száraz Gábor TIGÁZ szóvivő, vagy a MEH Fogyasztóvédelmi Főosztályvezetőjének a véleménye, ha velük történne hasonló visszásság?

Miért engedi meg a MEH, illetve a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara a TIGÁZ és a szakértők ilyen következményekkel járó, nyilvánvaló összefonódását?

http://www.fogyasztovedonet.hu/…sabb-a-tigaz

Kata70 # 2012.09.17. 19:16

Tisztelt Fórumolvasók, ha ilyen jellegű gáz-, vagy áramos ügyekkel jogtalanul megvádolják Önöket, keressék az az Arte Legis Kft-t! Ez a cég ilyen esetekre szakosodott, segíteni fognak Önöknek is! Elérhetőségük: www.artelegis.hu

Gingin # 2012.09.17. 14:50

Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni!Nekem is megjött az 540.000,-Ft-os kötbér számlám.Történetem felháborító!2009-ben kikapcsolták a gázomat díjhátralék címen.Munkanélküliként nem tudtam befizetni.Kikötötték majd fizetés rendezés után visszakötötték a gázt.Majd ez év júniusában gázórakorszerűsítés miatt új órát szereltek fel.A régit le,majd a helyszíni jegyzőkönyv "a tester szerint az óra tökéletes.A gázmérő eleje karcos!"Majd szakértői behívás,amin ott voltam s szemrevételezés alapján az OMH plomba nem eredeti és a számláló rész átfestett.A szakértő aztmondta ezt ön otthon nem csinálhatta.Ezt szakember csinálta.Beírtam az észrevételben jegyzőkönyvbe,hogy "Nem tartózkodom a lakhelyen folyamatosan,ezért azt se tudom és elképzelésem sincs,hogyan keletkezett az,amit jelen iratban,vizsgálatban megállapítottak."Majd aztmondták várjam 2-3 hét múlva a szakértői véleményt.1 hónap elteltével megkaptam,melyben közlik, "A mérő működésének befolyásolásával szabálytalan gázvételezés történt.A szakértői vizsgálat során a szabálytalan vételezés pontos időtartama hitelt érdemlően nem volt megállapítható."
Azt se tudom hol volt és mit csináltak az órával 1 hónapig és miért nem vehettem részt a bevizsgáláson?Az órához nem nyúltam és nem csináltam semmi törvénybeütközőt.Majd elmentem a rendőrségre,hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tegyek,ahonnan elküldtek,menjek a bíróságra mert ez oda tartozik.Kifogásolásomat azért elküldtem,csatolva a kötbéres számlájukat és nem ismerem azt,amit nem követtem el.Mit tehetek még?SEGÍTSETEK!!!
Köszönöm előre is!!

scriptor # 2012.09.17. 13:03

A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

Tigáz átverés – Jogtalanul megkárosított tisztességes fogyasztók

2012. szeptember 17. hétfő Szerző hir.ma

http://hir.ma/…asztok/17846

Egy megdöbbentő, de elképzelhető, hogy nem egyedi esetről számolunk be Önöknek. Az megdöbbentő pofátlanságot a Tigáz követte el egy jól fizető ügyfelével szemben. De sajnos ma hazánkban a szolgáltatóknak szinte szabad keze van az ügyfeleivel szemben.

Egy család igaz története a Tigáz szolgáltatóval kapcsolatban:

A történet ott kezdődik, hogy a családnak korrekten minden csekkje be van fizetve a szolgáltató felé.
Ennek ellenére jön a Tigáz és kikötik a gázt.
Következő napon sűrű elnézést követően visszakötik a gázt.
Másnap újra jönnek, kikötik a gázt.
Eltelik egy óra, jön egy telefonhívás, melyben újra elnézést kérnek, mert jogtalan volt a kikötés, ezért újra visszakötik a gázt.

Most jön a lényeg: közben a ki- és bekapcsolásért kiszámláznak egy nagy összeget, ami felülvizsgálatuk szerint jogos és be kell fizetnie az ügyfélnek.

Közben mennek az egyeztetések, nyugtatják a Kedves Ügyfelet, hogy nincs semmi baj, minden megoldódik.

Nincs vége, mert a Tigáz megint jön, kikötik a gázt.
Következő nap újra elnézést kérnek, bekötik.

Nem hinnék el de újra kikapcsolás következik.

A ki és bekapcsolási díjat folyamatosan számlázzák és azzal fenyegetik a becsületes családot, hogy rendőrt hívnak, ha nem engedi meg, hogy elvágják a csonkot az utcán.

Természetesen a szerelőket és a cég érintett felelőseit nem lehet elérni, de a számlát küldik rendületlenül.

Az egyik visszakötő ember azt mondta, hogy csak neki kb. 10 visszakötése van aznap, ennek darabonként 38.000 Ft a beszedési költsége és van erre kb 60 emberük, aminek NAPI árbevétele: 22, 8 Millió ft!!!!!

Mire is fizetünk??? Kinek a zsebébe megy ez az összeg? Ki irányítja ezeket az embereket? Debrecenből utaznak fel állítólag, hogy kikössék a gázt, hiába mutatunk meg nekik bármit, Ők fel vannak hatalmazva, hogy ebbe ne szóljanak bele, ne nézzék meg, hogy nálunk minden rendben, ők csak egy Felsőbb utasítást kaptak és nem a TIGÁZ- tól, hanem egy velük együttműködő cégtől… tehát, aki kiköti az nem TIGÁZ- os, magyarul nincs köze semmihez, őt csak kiküldték és végrehajt.

És aki bekerül ebbe a körbe, soha nem jön ki!

Azért írtuk le ezt a cikket, hogy ha Ön is hasonló esetet tapasztalt akár a Tigázzal, akár más közműszolgáltatóval kapcsolatban, kérjük jelentkezzen nálunk és mi közzétesszük a panaszát itt az interneten, mert máshol nem tudja az érdekeit korrekten érvényesíteni. A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

http://hir.ma/…asztok/17846

Újabb Tigáz átverés http://hir.ma/…tveres/17856

2012. szeptember 17. hétfő Szerző hir.ma

Egy újabb Tigázzal kapcsolatos panasz érkezett hozzánk, melyet bemutatunk Önöknek.

Mostani beszámolónk arról tudósít, hogyha a gázóra ellenőrök hibát találnak, miként kell eljárnunk, hogy elkerüljünk egy valótlanságra alapított több százezres bírságot.

Csenget a Tigáz:

  • Tessék bejönni mondja az ügyfél. Két férfi jön be az ajtón. Messziről megállapítja, hogy az órát bemérik, hogy rendesen mér-e.

Kontroll mérés rendben, de a plomba véleménye szerint nem tuti 100-as, mert mintha eltérnének egy kicsit egymástól. Közlik is azonnal, hogy ezt a gázórát szakértői vizsgálatra küldjük, mert nem eredeti a plomba.

Megnézte az ügyfél is, kiderült, hogy teljesen egyformák azok, semmi különbség nincs a plombákban.

8-10 papírt alá is írattak a Kedves Fogyasztóval, melyből egy a plombára vonatkozott, de ezt nem is írta alá a Fogyasztó, mert nem értett vele egyet.

Miután az ellenőrök elmentek és a Fogyasztó telefonált ügyvédjének akkor döbbentették rá, hogy a szolgáltató jutalékot fizet a leszerelt órák bevizsgálásából.
Ha a szakértő hibás gázórát állapít meg, kifizettetik velünk a 32 000 Ft-os szakértői díjat és 500 000 Ft büntetést.

Az elmúlt egy évben állítólag több száz bejelentés érkezett a szolgáltató miatt a Fogyasztóvédelemhez.

Mindenkinek azt tudjuk tanácsolni, ha a gázórát leszerelik és kontrollra küldik, akkor a leszerelést és a bedobozolást vegyék videóra és fényképezzék le, de még a helyén is készüljön fotó, mert ez később jó bizonyíték lehet az ártatlanságunkról.

A jelenlegi jogállás a szolgáltatót védi, a vétlen fogyasztót nem, ezért legyünk mindig résen.

Azért írtuk le ezt a cikket, hogy ha Ön is hasonló esetet tapasztalt akár a Tigázzal, akár más közműszolgáltatóval kapcsolatban, kérjük jelentkezzen nálunk és mi közzétesszük a panaszát itt az interneten, mert máshol nem tudja az érdekeit korrekten érvényesíteni.

A nyilvánosság mindig jó eszköznek bizonyul egy ilyen esetben.

A panaszokat kérjük küldjék a panasz(@)kp.hu email címre.

http://hir.ma/…tveres/17856

scriptor # 2012.09.17. 11:46

A Tiszántúli Gázszolgáltató (TIGÁZ) szakértői a gázóra vizsgálata során előszeretettel alkalmazzák az un. polarizációs fóliát.

Erről szól az alábbi, az index fórumán található bejegyzés:
http://forum.index.hu/…/showArticle?…

Előzmény: mélytengeri (231)

mélytengeri
2012.09.12 16:21:50 © (231)

A polarizációs fólia szakértői vizsgálatra alkalmatlanságát a gyártó illetve forgalmazó honlapja tartalmazza a következők szerint:

“Vékony műanyag fóliára felhordott és rögzített lágyferrit szemcsék. Alkalmas a mágneses terek kimutatására, a mágnes felületére helyezett fólia megmutatja a mágnes felületén elhelyezkedő erővonalakat, valamint a mágnes felületén a mechanikai, vagy gyártás során keletkezett repedéseket is könnyedén felfedezhetjük.

A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.

Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)”

-----------------
Ennek ellenére a TIGÁZ szakértői a sajtóhírek és az interneten is elérhető TV riportok szerint rendszeresen alkalmazzák ezt, a gyártó nyilatkozata szerint is joghatás kiváltására alkalmatlan eszközt.

Akkor most hogy is van ez? Lehet, hogy a TIGÁZ szakértői egy bizonyító erővel nem rendelkező mérési eredményre alapozzák a szakvéleményüket?

Amennyiben igen úgy ezen eljárás ellen a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara, illetve a Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya miért nem lép fel?

Tisztességes-e az a szolgáltatói szakértői eljárás, illetve az a szakvélemény, amelynek eredménye egy nem hiteles eszköz mérési eredményén alapul?

scriptor # 2012.09.17. 07:10

Egy hozzászólás a

http://forum.index.hu/…/showArticle?… fórumrból:

mobi111
2012.09.12 21:27:17 © (234)

….. Teljesen igaza van. Nekik a lényeg a profit...

Az hogy becsületes embereket hoznak kellemetlen helyzetbe (és ez még enyhe kifejezés) az nem érdekel sajnos senkit.

Én ezért tértem át fatüzelésre.

Kicsit kényelmetlenebb, de jóval olcsóbb, és senki nem gyanúsít meg hogy tolvaj, bűnöző vagyok.

---
Hol van ilyenkor, illetve miért nem intézkedik a kiszolgáltatott fogyasztók védelme érdekében létrehozott Magyar Energia Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya?
scriptor # 2012.09.17. 06:59

Az E.ON megirigyelte a Tigáz "sikereit"? – legyen résen, fotózzon!
Mivel a TIGÁZ tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatával, illetve aggályos eljárásaival szemben a hatóságok (Gazdasági Versenyhivatal, Magyar Energia Hivatal, Nemzeti Fogyasztóvédfelmi Hatóság) érdemben nem lépnek fel és mivel így kis befektetéssel nagy extraprofithoz lehet jutni a TIGÁZ aggályos módszereit más szolgáltatók is átveszik.

A friss cikk itt olvasható:

http://www.dehir.hu/…/2012/09/05/

Nemrég cserélte le a szolgáltató (E-on) a villanyórát a Debrecen Televízió munkatársánál.

A kiérkező szakember szerint az órán lévő plomba nem volt szabályos, pedig egy évvel korábban, ugyanannak a szolgáltatónak egy másik szakembere cserélte le a plombát és ellenőrizte az órát. Czellár Anikót feldühítette az eset.

Ezen hírrel együtt olvasva következő cikk különösen érdekes:

Előzetesben az E.ON ellenőrzési vezetője!!!

Debrecen – Szervezett akció keretében, tettenéréssel leplezték le a rendőrök egy áramszolgáltató cég (az E.ON – a szerk.) területi ellenőrzési koordinátorát pénteken – közölte kedden Kelemen Éva, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

Beszámolója szerint a 35 éves debreceni férfi éppen százezer forintot vett át egy magánszemélytől, az első részletét annak a 400 ezer forintnak, melyet azért kért, hogy ő és társa elintézzék: ne kelljen befizetnie egy korábbi ellenőrzés alkalmával kiszabott kétmilliós kötbért. A kihallgatások, házkutatások során feltárt adatok és bizonyítékok alapján összesen három személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Az ellenőrzési koordinátort és felettesét, a regionális ellenőrzési szakterület vezetőjét – egy 34 éves nagyhegyesi férfit – bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják. A két férfi előzetes letartóztatásban van, harmadik társuk szabadlábon védekezhet.

Reméljük, hogy rövidesen követik Őket a TIGÁZ azon vezetői akik a fogyasztók tömeges megrágalmazását és az ehhez kapcsolódó hosszadalmas, költséges, lényegét tekintve koncepciós eljárást kitalálták, kidolgozták.

A cikk itt olvasható:

http://www.haon.hu/…enorzesi-vez

Kenderice # 2012.09.15. 15:38

attis007:
Az előlapi plombák állapota nincs dokumentálva az óra felszerelésekor, ezért tehát annak eredetitől való eltérésére NEM HIVATKOZHATNAK!!!
Egyszerűen azt kell mondani nekik, hogy mutassanak fotót vagy írásos dokumentumot arról, hogy hogyan nézett ki az a plomba az óra felszerelésekor. Na, ilyet nem fognak tudni mutatni és elmehetnek az anyjukba.
Szánalmas próbálkozás ez részükről.

patrol # 2012.09.15. 08:57

Gingin!
Én írtam a Fogyasztóvédelemnek,Energia hivatalnak,Tigáznak,továbbá kilátásba helyeztem a "független" igazsági szakértőnek,hogy panaszt teszek ellene etikai vétség elkövetésével a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamaránál.
Az én esetemben "csak" mágnesezés volt a vád.
Kifogásoltam minden szabálytalanságot(mert volt bőven)ezt hosszú lenne leírni.
Sőt olyan levelet is kapott a Tigáz mivel óra csere után(ami már tuti lopásbiztos) sem nőtt a gáz fogyasztásom,sőt csökkent akkor Önök szerint még most is lopom a gázt?Nem azt válaszolták,hogy igen még mindig lopom :-)
Szóval már korábban leírtam,hogy az 540.000 ezer már csak 150.000 és akár részletre is...olvass vissza.

patrol # 2012.09.15. 08:20

potyi08!
Igazad van utána néztem és 2011 júliusban módosultak a lakossági fogyasztók ellátásból történõ kikapcsolására vonatkozó és a hatósági eljárást érintõ szabályok. Mégpedig olyan módon, hogy míg korábban csak három hónap után kapcsolhatta ki szolgáltatását egy cég és és csak a szolgáltatás nem fizetése miatt, mostantól ez úgy módosult, hogy 60 nap késedelmes fizetés után jogosult megtenni az elzárást. A késedelmes fizetés pedig már egy lényegesen tágabb jogi kategória, amelybe akár a kötbértartozás is bele illik.

Nekem már 2010 szeptembertől van kötbértartozásom.
Hozzáteszem nagyon sokszor hívtak telefonon a Tigáz ügyfélszolgálatról és közölték,hogy több százezres számla tartozásom van.Erre azt válaszoltam,hogy itt valami félreértés van nekem számla tartozásom nincs,amiről az kedves ügyintéző beszél az kötbér.

Ennek után már kaptam fenyegetést is kikapcsolásról(piros plomba).Erre azt válaszoltam,hogy semmi akadálya részemről de ne piros plombát hozzanak a munkatársai hanem szereljék le a gázórát és egyben a nyomáscsökkentőt is mert ilyen színvonalú szolgáltatásra a továbbiakban nem tartok igényt!
Egyébként ha jól belegondol valaki akkor 540 ezerből ki lehet építeni egy vegyes tüzelésű rendszer a Tigáz pedig egye meg a gázt!
Igaz én könnyebb helyzetben vagyok mint aki pl csak konvektorral vagy csak gázkazánnal tud meleget csinálni.Mert 1992'óta központi fűtésem van vegyes tüzelésű kazánnal.
Gázkazánt csak 2005-ben szereltük be a meleg vizet is van módom villany bojlerrel előállítani,főzni pedig lehet sokféle tűzhelyen arról nem is beszélve,hogy a vasárnapi húslevest már hajnalban oda kellet tenni a földgáz "kiváló hőértékének"köszönhetően!

fravi # 2012.09.14. 19:44

Sziasztok!Mi már egy éve küzdünk a Tigázzal. A ködbér kiszabása után kértünk új szakértői vizsgálatot, ami el is készült. Ezt a Tigáz nem fogadta el. Fenyegető leveleket kaptunk a Tigáztól, majd az Energia Hivatalhoz beadtuk a felülvizsgálatot, most várakozó állásponton vagyunk, de azért jött egy levél, melyben értesítettek, hogy behajtócéghez adták az ügyet. Mi nem ültünk ölbe tett kézzel és felhívtuk a céget, akik közölték, hogy ezt a levelet vegyük semmisnek. A számlákat mindig fizetjük, de a ködbér tartozás mindig szerepel a számlán!

potyi08 # 2012.09.14. 19:14

Nálunk is megjött a csekk az 540 ezerről. Ügyvédhez fordulunk.
Patrol! Én úgy tudom, hogy tavaly megváltozott a jogszabály, és az ügyvéd tájékoztatása szerint már kiköthető a gáz be nem fizetés esetén. Esetedben, lehet hogy még a régi törvény van életben v. csak szimplán szerencséd van.
Meglátjuk mit hoz a jövő....

Gingin # 2012.09.13. 17:15

Kérem segítsen valaki!Ma kaptam meg én is a szakértői véleményt s az 540.000,-Ft-os kötbérről szóló csekkemet,papíromat.
Kérdésem,hogy hova kell küldeni a kifogásolást és panaszkezelést.Köszönöm,ha valaki tud segíteni!

attis007 # 2012.09.12. 19:37

köszönöm a választ.
Eszemben sincs fizetni nekik a semmiért, csak a lehetőségeimet próbálom felmérni.Simán lehet hogy a szerelő rányomott egy sima felületű plombanyomóval a plombákra amíg a párom a gyerekkel foglalkozott.Az már épp elég ahoz , hogy a felülete más legyen a plombáknak. Az új mérő minden darabját lefényképeztem felszerelés után. Örülök ennek az oldalnak , mert itt sok hasznos tanácsra lelhet találni.Bárcsak még a leszerelés előtt hallottam volna az ilyen esetekről.

patrol # 2012.09.12. 18:49

Igen meg tudod védeni,igaz nekik kell bizonyítania bűnösséged.
Nem értem miért akarsz alkudozni ha ártatlan vagy,egyébként felkínálják ezt a lehetőséget de gondolom a fellépésed miatt ezt már feleslegesnek tartották.
Kötbér tartozás esetén nem köthetik ki a gázt!Ez nem számla tartozás.
Nekem másfél éve van kötbér tartozásom első kör 500.000+40.000 óra cser,bevizsgálási díj,majd 300.000 mérsékelték pár levél után(Tigáz,Fogyasztóvédelem,Energia hivatal)fél éve már behajtó cégnél van az állítólagos tartozásom,személyesen is megkerestek,hogy kegyesen hajlandóak lefelezni 150.000-re és még részletfizetést is adnának.
Azóta is van nálam gáz,a havi számlákat befizetem így nincs rá ok,hogy kikapcsolják.

attis007 # 2012.09.12. 16:55

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget vagy tanácsot szeretnék kérni.
Az esetem röviden: 2 hónapja amikor csak a párom volt otthon két kisgyerek társaságában jöttek /Tigáz/ lecserélni a gázórát. Párom a munkák során jelen volt a lakásban , de ingázott a gázóra és a 2 hetes síró kislányunk között. A szerelő nagy meglepetésünkre belekötött az előlapi plombák nyomatába, hogy ez nem olyan amilyennek lennie kell. Ezután jegyzőkönyv, dobozba be az óra, ragasztó, aláírás , szerelő el.Hazaérek, hallom a történteket, mondom ilyen nem létezik. Nemrég kaptam a levelet ,hogy szakértői vizsgálat lesz. El is mentem. Szakértő /farmer ,póló, strandpapucs/ megállapítja , hogy az előlapi plombának nem olyan a nyomata mint az oldalsónak.Kérdem ,hogy ez alapján mondják ,hogy loptam a gázt? Nem ahoz kellene viszonyítani ,hogy milyen volt amikor feltették? Válasz: nem annak olyannak kellene lennie mint az oldalsó, de majd le lesz írva és a fényképeket is küldik a jegyzőkönyvvel. Utána behívtak egy külön terembe ahol egy hölgy szemrebbenés nélkül közölte velem ,hogy a kötbér 540.000 lesz és az egyéb költségek +40.000, de tudnak részletfizetést biztosítani.
Mondom: ezt a kötbért inkább kihagynám.
Erre ő: ha megkapom a jegyzőkönyvet és a fényképeket meg a csekkeket akkor élhetek panasszal az irodájuknál.

Kérdésem: meg tudom e védeni az igazam/hogy nem nyúlt senki az órához/
Ha ez nem lehet akkor van e lehetőség alkudozni?
Milyen következménye van ha nem fizetek nekik?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Zsolti8 # 2012.09.11. 14:11

@zaxion, csak megvan: http://www.tigazdso.hu/…%A1lyzat.pdf

108. oldal

ha a felhasználó a szabálytalan vételezést vitatja, vagy ha a felhasználó ezt kéri,
a mérőberendezés kötelező szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles
igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni a
leszerelést követő 90 napon belül;

Zsolti8 # 2012.09.11. 14:04

Tévedtem, úgy látszik az újabb verzióból ezt már kihagyták... Az előzőben még ott található, na nem mintha eddig is érdekelte volna őket, nálunk elintézték annyival, hogy nem volt idejük előbb elvégezni...

Zsolti8 # 2012.09.11. 14:00

@zaxion, a 87-88. oldalon találod

"ha a felhasználó a szabálytalan vételezés tényét, vagy annak valamely
elemét vitatja, vagy ha a felhasználó ezt kéri, a mérőberendezés kötelező
szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni a leszerelést
követő 90 napon belül;"