TIGÁZ kötbér


Dödölle1 # 2011.06.15. 09:12

Emellett a kérdőív rákérdez arra, hogy az emberek szerint az állam korlátozza-e a közműcégek extraprofit-szerzését

Amennyiben azt a szolgáltató a fórumozók által elmondott, jogilag megalapozatlan módon teszi,(pl. bizonyíték hiánya, fogyasztók megtévesztése,megvezetése, hiányos tájékoztatás stb.) akkor mindenképpen.

Dödölle1 # 2011.06.15. 08:12

Melyik részét vitatja a kedves fórumtárs?

gázos # 2011.06.15. 07:10

!!!!

Dödölle1 # 2011.06.15. 06:49

A gázszolgáltatónál működő ellenőrzési csoport vezetőjének szóbeli tájékoztatása szerint a gázszerelők a kiadott belső utasítás értelmében kötelesek a legkisebb gyanú esetén szabálytalan gázvételezés tárgyú jegyzőkönyvet felvenni.

Amennyiben az ügyfél az abban foglaltakat vitatja, úgy esetlegesen, a körülményeket megvizsgálva az eljárástól -mitegy kegyet gyakorolva- eltekintenek.

Ha azonban a fogyasztó a jegyzőkönyvben foglaltakat nem, vagy nem kellő határozottsággal vitatja, úgy a szolgáltató kiszabja az Energiahival részére általa beterjesztett (azaz nem ügyfél, hanem szolgáltató barát) hatályos üzletszabályzat alapján az abban rögzített kötbért.

A szolgáltató az ügyvezetés tudtával,koncepcionálisan (a generális és garanciális jogelveket többnyire mellőzve) gyanúsít meg szinte mindenkit azzal a céllal, hogy elrettentse a fogyasztókat a szabálytalan gázvételezésnek még a gondolatától is.

Közigazgatási oldalról nézve a szolgáltató védve van, mivel

  1. az üzletszabályzat az Ő érdekeit védi, így a közigszervek nem találnak rajta fogást,
  2. a MEH és NFH folyamatosan hatásköri problémákkal küzd és tologatják egymásnak az ügyeket,
  3. de a közigazgatási bíróság is kötve van, mivel köteles a szolgáltató egyoldalú üzletszabályzata alapján jog és nem igazságszolgáltatást végezni,
  4. könnyű helyzetben van a szolgáltató, mert a közigszervek a hozzájuk forduló panaszosokat eleve fenntartással fogadják, hiszen a szolgáltató a szabálytalan gázvételezés tárgyú jegyzőkönyv felvételével a fogyasztó erkölcsi alapját eleve megingatta,
  5. a közigszerv (különösem a megyei NFH) nem rendelkezik kellő szakértelemmel bíró kormánytisztviselővel, így pl. egy számlareklamáció esetén csupán csak a szolgáltató, mint ellenérdekű fél nyilatkozatára hagyatkozik és fogadja el a szolgáltató különben laikus számára követhetetlen elszámoló számláját, így aztán az eljárás csupán formális, alkalmatlan az eredeti cél elérésére.

Mindezekből következik: Napjainkban, kishazánkban a szolgáltató azt csinál amit akar....

bár valamit érezhetnek "fent" is, mert a nemzeti konzultációs kérdőívben az egyik kérdés a szolgáltatók visszaéléseire irányult.....

bigdady # 2011.06.14. 15:08

Kedves Bütyike!

Jól látod itt valami nem stimmel.
Normál ellenőrzésként jelentek meg nálunk és ketten jelen voltuk és egy percre sem hagytuk magára őket.
Semmit nem vittek el még a csapot sem, csak annak egy csavarját!!
És hogy az ügyfélszolgálat sem tud semmilyen vizsgálatról így tényleg kilóg a lóláb.

Méghogy fizetni? Arra semmi esélyük. Szemét brigád! Sokan lopják és erre minket akarnak levenni?
Mit javasolsz várjunk? jeleztük panaszunkat múlt héten, most várjuk mi az alapja az 540 e Ft.nak.

Bütyike # 2011.06.14. 12:37

Bigdady!

A kérdésedre válaszolva:
ha a szolgáltató "független" szakértő bevonását alkalmazza egy kétes ügynél, akkor erről a fogyasztót időben tájékoztatni kell és meg kill hívni erre az eljárásra!

De mit "szakértene" a Tigáz egy csavaron? Hogyan? Viszi a gázcsapot is? Még ilyet nem is hallottam!
Ez bohózatba illő! Itt valami nem stimmel!
Egyáltalán milyen céllal járt nálatok a Tigáz? Az egész eljárás nélkülöz minden Üzletszabályzatban leírt formulát!

Még az óracserére is - a lehetőség szerint - független, akár az utcáról behívott tanut kellene hívni, és soha egy percre se hagyj magára egy szerelőt sem, amíg ott vannak!
Jó ötlet az egyik fórumozó javaslata, ti. mindig minden fogyasztási órát, kütyüt, mérőállást le kell fényképezned, mielőtt még csak ránéznének a szerkezetedre!
Ne hagyd annyiban a dolgot és ne fizess egy petákot sem!

Bütyike

bigdady # 2011.06.14. 07:58

Arról nem is beszélve hogy én is képviseltetve kellett volna hogy legyek a szakértő véleményhez nem?
Ez egy vicc, amit művelnek.

bigdady # 2011.06.14. 07:56

Milyen jegyzőkönyvet kellett volna elkérnünk? Nem alapból küldik, meg hogy engem terhel a díja ha terhelőt találnak benne stb? Egy csavarról készül szakértői vélemény? Nem ár, ezen még a tigáz ügyfélszolgálta is nevetett és közölte hogy nem talál semmilyen jegyzőkönyvet a rendszerben.

Szerintem is csak próbálkoznak. Tényleg mocsok banda.

fizetni biztos nem fogunk, mert semmi alapja.

Köszi

Bütyike # 2011.06.14. 07:37

Szia bigdady!

Ezt a módszert nem ismerem, csak azt, hogy ilyen-olyan indokkal elviszik az órát és egy idő után behívatnak „független” szakértői vizsgálatra. Oda minden esetben el kell menni és semmit nem szabad elfogadni! Ezután kiküldenek egy csekkes levelet. Na, akkor jöttök ti!
Levél a Magyar Energia Hivatalnak, (ha itt elutasítanak, Közigazgatási Bíróságon lehet megtámadni) Levél a Fogyasztóvédelemnek és persze levél a gázszolgáltató cégnek. Legalább egy esetben ügyvéd segítségét érdemes kérni, mégpedig akkor, amikor megfogalmazzátok ezeket a leveleket! A gázszolgáltató cég nem hatóság, a kötbér kiszabása miatt nem kell félni, a gázt – ha nincs fogyasztási tartozásotok – nem kapcsolhatja ki! Ha azzal vádol, hogy Ti buheráltátok a gázcsapot – és ezt Ti soha nem tettétek – miért fizetnétek? NEKIK KELL BEBIZONYÍTANI, HOGY FESZEGETTÉTEK, NEM NEKTEK, HOGY NEM PISZKÁLTATOK HOZZÁ! Érted a kettő közötti különbséget, ugye? Nem szabad tőlük megijedni, sajnos sokan ártatlanul, igazságtalanul azért fizetnek, mert tudat alatt félnek, hogy, jaj, mi lesz, ha nem? MI lenne, semmi!? Ha első perctől úgy léptek fel, hogy nem fizettek, ha kell bíróságra mentek,nem tudnak mit tenni, tudják, hogy ebből egyhamar nem lesz pénz. Próbálkoznak, sajnos sok esetben bejön nekik adolog. Van olyan fórumozó, aki még ügyvéd nélkül is pert nyert velük szemben, de ügyvéddel úgy tudom mindig a fogyasztó került ki győztesen. Én, ha nem kövttem el szabálytalanságot egy fillért sem fizetnék, sem egyszerre, sem részletekben!
Látogass el erre a blogra, sok okos ötletet találsz a témával kapcsolatban.
http://zugugyved.blog.hu/…an_vetelezes
Sok szerencsét!

Kenderice # 2011.06.13. 11:22

bigdady: Ne félj, csak próbálkoznak. Akkor lenne igazuk, ha a gázcsap le lett volna plombálva és sérült lenne a plomba. Csak próbálnak megijeszteni, hátha fizetsz. Mocsok banda ez...

végrehajtó1 # 2011.06.12. 17:33

Veszet fejsze.fizetnetek kell.Jegyzőkönyvet el kellett volna kérnetek .

bigdady # 2011.06.12. 16:10

?

bigdady # 2011.06.10. 20:02

Sziasztok!

Tigáz megjelent és órát rendben találta vizont a gázcsap 4 csavarjából az egyiket ami rozsdás is nem, azt mondta ezt megpróbálták kicsavarni és ezért bevizsgáltatja. Leszedni nem birta ezért feszegetni kezde, hisz be volt rohadva, hiszen kutya nem nyúlt hozzá. Jegyzőkönyvbbe beirattuk hogy feszegette. Következő ellenőrzésen kijöttek és azt mondták feszegettük az gázcsapot!!! Ezután 540 e Ft-os csekk. Nem hittünk a szemünknek.
Betelefonáltunk mi történt és hogy mi az alapja a birságnak, de nem találtak sem jegyzőkönyvet sem szakértést semmit, legalábbis ezt mondták és mi sem kaptunk soha semmit.
Írtuk egy panaszt.
Azt hallottam ezekkel szemben neház nyerni, szerintetek?
Még a végén mi leszünk "gázban"? Mit javasoltok, soha senki nem nyúlt a gázhoz. Lejárt tartozásiunk nincs, fizetünk ráadásul nem is keveset, nem hogy lopnánk...
Mit gondoltok?

Bütyike # 2011.06.01. 13:49

Köszönöm Kenderice.

Kár, hogy erről nincs írásos állásfoglalás sem a törvényben, sem az üzletszabályzatban.

Kenderice # 2011.06.01. 11:01

Akkor lehet kikapcsolni, ha számlatartozás van. Kötbértartozás esetén nem.

Bütyike # 2011.05.25. 09:32

Sziasztok!

Arra szeretnék választ kapni, hogy kikapcsolhatja-e a gázszolgáltató a gázt, ha tartozás nincs - minden csekk befizetve - de kötbért rótt ki, szabálytalan vételezés miatt. Ha ezt a kötbért nem fizetem ki - ui. soha nem nyúltunk a gázórához - akkor is kikapcsolhatja a gázt? Olyan válaszra lenne szükségem, ahol ez feketén-fehéren le van írva. A gáztörvényben és a szolgáltató üzletszabályzatában nem egyértelmű ez a passzus. A férjem azt mondja csak akkor kötheti ki, ha bíróságon is bizonyítja a szolgáltató a szabálytalan vételezés tényét, ui. mi nem fogadtuk el a "független" szakértő véleményét. Kérem, aki ezt pontosan tudja, írja meg, nagyon fontos lenne a továbbiakban.

Előre is köszönöm!

Üdv: Bütyike

Bandi1980 gratulálok a szolgáltatóval szembeni elért eredményedhez!

Bandi1980 # 2011.05.22. 19:20

Nekem is így jártak el. 10 év utáni rendes óracsere, karcolást találtak rajta, bedobozolták, szakértői vizsgálat. Mágnesezés megállapítva. 540 ezer+ szakértői díj. Levélváltás, reklamáltam, csökkentve 390 ezerre. Ekkor már Miskolcra Sz. J. úrhoz elérhetőséget kaptam. Elmentem hozzá és mint a kutyával úgy bántak, és el sem engedte mondani mit akarok csak hajtotta az álláspontját. Ezután ügyvédet kerestem aki irt egy levelet és közölte velük, hogy a megállapított óraeltérés (6% negatív mérést)utáni díjat hajlandóak vagyunk kifizetni ami kb 2000 Ft/évre jött ki, de többet nem és ha nem tudunk megegyezni akkor bírósági úton kívánjuk lezárni az ügyet.
És erre jött a válasz, felülvizsgálták és törölték a kötbért és a szakértői díjat.
Na akkor most ki sumálok? Nem kell beijedni tőlük, keményen ügyvéddel kell fellépni ha tudod, hogy nem csináltál semmit. Nem merik bíróságra vinni. Polgári peres úton viheti bíróságra ami évekig elhúzódhat. Ebbe nem mennek bele, akit meg tudnak vezetni és fizet az tiszta haszon nekik. Ha valakinek infó kell írjon szívesen segítek, ha tudok. panda0002@freemail.hu

zizi34 # 2011.05.16. 16:26

Sziasztok
Hát nem semmi ez a Tigáz ugyan ebben a cipöben járok 540 ezret vágtak rám kötbért.Én is irtam minden hova tigáz nem fikázot vissza irt fizessek mert ök jogosan kérik a pénzt én manipuláltam az órát egy bazi nagy mágnessel ehhez hozzá füzöm 2 éve kikapcsolták 2008-ban mivel az éves elszámolot nem tudtam kifizetni ami 116 ezer ft ez aztán biroságra került lett belöle 320 ezer de most ez év tavaszán ki fizetésre került ugyanis meg talált a végrehajtó letiltoták a fizetésböl de nem ez a lényeg .Ez év februárban itt voltak ellenörizni az órát jelzem nincs gázom .na én ezt az órát manipulálom ahol gáz se folyik át.mivel sérülést talált rajta ezért leszerelték az órát elvitték bevizsgálásra küldték a levelet mikor lesz és hogy részt vehetek rajta de mivel ugy voltam vele nekem tiszta a lelki ismeretem nem mentem el.és ekkor jött a levél hogy mi mit csináltunk az órával darabjaira szedték sehol nem találtak semmit de valami fólia pozitiv lett ami arra utal mágneseztem.kérdem én mit?a semmit? irtam minden hova most jelenleg az energiahivataltol várok választ de szerintem ezek össze fogtak hogy minél több embert lehuzzanak.csak én tudom hogy mennyi pénzt költöttem téli tűzelöre a két év alatt és hogy a villanyszámlám a triplája lett mivel leszereltük a gáz bojlert és állandó nappali árammal müködik a villany bojler ezt is leirtam nekik szarnak rá fizessek fizessek miböl?egyébként Tiszapalkonyán élek itt a fórumozok közül van valaki a környékröl?Fogjuk össze és mi támadjuk őket ez borzasztó mit meg tehetnek ma itt magyarországon és nincs senki a védelmükbe venne bennünket

potyilab # 2011.04.21. 12:50

tiszteletem. sajnos mar harom emailt kuldtem a tigaznak es semmi vissza jelzest nem kaptam pedig kertem hogy a szamla miatt hogy reszletre szeretnem kerni.mivel nincs munkam decemberben megszunt igy most varom a szocjalis segelyt amely meg az ehenhalashoz is keves lesz de nem szeretnek tartozni. na mindegy kerem irjanak mitevo legyek ha ossze gyulik a szamlam?? koszonettel: balogh janos

Zoo84 # 2011.04.20. 05:05

Sziasztok!

10.10.21-én este meghibásodott a Gáz mérőóránk, mert a mérőóra alatti esztergából kivágódott egy munkadarab, amely megütötte a mérőóra számláló részét. Másnap egyből hívtuk az EON-t, hogy a mérőóránk megállt. (persze nem mondtuk, hogy mi történt vele).

10.11.22-én ki is jöttek, leszerelték a rosszat, közben felvették a jegyzőkönyvet, majd felszerelték a jót.

11.04.19-én jött a vizsgálati jegyzőkönyv, mely szerint beavatkozás történt. Elküldték a fényképeket, amelyen rajta volt az ütődés nyoma, és az egyéb belső sérülések. Ezáltal megállapították, hogy beavatkozás történt, és kiszámláztak 55.455 Huf-t.

Ezzel még nem is lenne semmi gond, mert a mi hibánkból történt a gázóra elromlása.

A poén most jön: 10.22-én jelentettük be, ők 11.22-én jöttek ki. Erre a 30 napra kiszámoltak nekünk 30X13000 Huf kötbért, mert a napi kötbér a papír szerint 13000Huf.

Tehát most fizetni kéne 390.000+55455 forintot.

Na most mi tévő legyek?

Napi 13000 forint kötbér? Valamikor egész hónapban nem fizettem annyi gázt.
Meg egy hónapot számolnak? Én tehetek róla, hogy ők nem jöttek elöbb?

Ha tudtok, akkor segítsetek nekem ez ügyben, mert szerintem ez nagyon igazságtalan...

előre is köszönöm

Kenderice # 2011.04.08. 07:18

Csak egy érdekesség miatt írok.
Tegnap tudtam meg, hogy a szomszédomnál kint voltak a hét elején a tigáztól, mert tartozása van. Este fél nyolckor jöttek ki, de nem volt otthon a szomszédom, mert éjszakás volt.
Csöngettek, de mivel nem ment ki senki átugrottak a kerítésen, lefényképezték a gázórát és elzárták a golyós szelepet, ami a gázóra előtt volt. Egy munkalapot a kerítés rácsába dugtak, hátha megtalálják, a postaláda nem volt jó.
Szóval így dolgoznak a szakemberek.
Meg sem merem kérdezni, hogy jogos volt-e ahogyan elzárták a gázt...

PraetorLXXVI # 2011.03.29. 14:31

Írjatok a Magyar Energia Hivatalnak!

Főbb szempontok:

  • amikor felszerelték az órát kié volt az ingatlan, akár az előző tulaj is manipulálhatott /10 évente hitelesítik/,
  • amikor észrevették a manipulációt hány szerelő járt el (ha egyedül, akkor ez kicsit támadható - munkautalvánnyal ellenőrizhető),
  • a szerelő bedobozolta-e az órát, amikor elszállította (a dobozt aláírtuk-e, csak a tetején elfogadható, illetve ott, ahol nyitható)- sérült volt-e a doboz, lezárta-e stb.

Bele kell kötni az élő fába is!

Általában - méltányosságból- szokták mérsékelni 300-400,-e Ft-ra, csak udvariasan kell velük beszélni.

Ginnny # 2011.03.26. 12:43

Még csak annyit, hogy egyik nap megkaptam a jegyzőkönyvet, amin az szerepelt, hogy manipuláltuk az órát, valamint a kötbér összegét tartalmazta, másik nap pedig már meg is kaptam az 540.000. Ft-ot tartalmazó csekket, valamint arról is tájékoztattak, hogy ezen felül még kapni fogok egy kb . 40.000. Ft összegű csekket, ami a bevizsgálási díjat, reszerelési díjat, és a rongálási díjat tartalmazza! Leszerelni minden féle képpen leszerelték volna, mivel az óra 10 éves volt! Ez az egyik dolog, a másik pedig az, hogy ilyen nincs, hogy egyik nap megkapom az értesítőt, a másik nap pedig a csekket ! 14 napos fellebbezési idő sinte mindenhol van, teljesen hétköznapi ügyekben is ! Náluk ez sem jellemző ! 8 napn belül kérik az 540.000. befizetését, ami röhejes, mivel egy átlagos csekkre is 10-14 napot szoktak adni ! De teljesen mindegy! Jogtalan a követelésük, így bármi legyen is...egy fillért nem fizetek, főleg nem 8 napon belül...egyébként a levélben fellebezhetőségről szó sem ejtettek, ami megint csak "gyanús"...minden féle képpem a pénzre mennek ! Úgyhogy nem hagyom ennyiben, megkezdem a levelezgetést a szolgáltatóval, és meglátjuk mire jutunk ! Könyörgöm, mit hisznek? Manapság hány ember tud csak úgy kidobni egyik napról másik napra az ablakon ilyen összeget?! Egyik sem ! A másik dolog pedig az, hogy a jegyzőkönyvet a saját javukra írják, ha Bíróságra kerül az ügy, még véletlenül sem legyen megtámadható ! Mikor vizsgálták be az órát, teljesen más dolgok hangzottak el, mint a jegyzőkönyvben le voltak írva! A másik! Jegyzőkönyvet miért nem mind a két érintett fél jelenlétében írják ? Mikor megkaptam, teljesen valótlan dolgok voltak benne leírva! - Na, ez a nagy lehúzás! . És senkit nem érdekel ? Senki nem tesz ellene semmit ?

Ginnny # 2011.03.24. 14:59

Sziasztok. Én ma voltam bent a Tigáznál, és egyszerűen nem lehet velük beszélni, mert csak a magukét fújják ! Én is Bandi 1980-hoz hasonlóan kaptam egy levelet, amin 540.000. Ft-ot tartalmazó kötbér elszámolás volt ! 2 lehetőség van : vagy 6 havi bontásban kifizeted az 540.000.Ft-ot (havi 90.000.!!!!! ), vagy elengednek 20% -jó indulattal- 30 %-ot ! Második fogysztó vagyok a fogyasztási helyen, de ez is hidegen hagyta őket, hiába mondtam, hogy ha elmegyek az előző fogyastóhoz, és felteszem a kérdést, hogy valóban mágnesezték-e, úgy sem vallja be! Bizonyítani akrtam a vegyes tüzelést, de már ott tartottunk, hogy nálunk csökkent a fogysztás, és én hiába mondtam, hogy éppen ezért, mert átálltunk gázról fára...(számla van a fáról??? nincs, mert nem gondoltam, hogy ilyen ügybe keveredek, ráadásul ismerőstől volt, baráti alapon,nem vagyok vállalkozó, nem is kértem !). A szerelő meg sem várta, hogy oda menjek, holott szóltam, hogy várjon pár pillanatot, és ott szeretnék lenni, mikor leszereli a készüléket, mire kimentem, leszerelte ! Erre is volt válaszuk ! Mint minden másra! Sajnálatos dolgok mennek, és nem tehetünk semmit ? Felkerestem egy ügyvédet, de őszintén megvallva félek belevágni, mert ha bukta a per (már pedig biztos nem holmi kis szakértőkkel állnak oda, és a mai nap szituációját figyelembe véve... érvelni nagyon tudnak), akkor még plusz költségeket is a nyakamba varrnak, ami nem kis összeg lenne ! Ja!- És az 540.000. Ft úgy jött ki, hogy 30 napot számolnak napi 18.000. Ft-al ! Ez a nem semmi...

fzolcsi # 2011.03.23. 19:48

Sziasztok!
Úgy látom mindenki hasonló cipőben jár. Jutott már valaki eredményre a gázszolgáltatóval (bár javarészt érdekes módon TIGÁZ-os mindenki)? Én ma voltam a szakértői vizsgálaton. Szerintem ugyan azt fogom kapni mint Bandi1980, legalább is az ott elhangzottak alapján. A mérőóra pontosságának ellenőrzésének eredményét el se mondták volna, ha a végén nem kérdezek rá, de a fórumot olvasva borítékolhattam volna -6,1%. Érdekes, hogy mindenkinek ennyi. A szakértő elmondása alapján +-6% megengedett. Nekem a Gallus mérőn található plexi plombáit nem találta eredetinek, mondván, hogy biztos nem ilyen karaktert használnak (megmutatni természetesen nem tudta, hogy kellene kinéznie, de azt mondta a megküldött véleményében ott lesz a kép mert otthon van neki)-az "etalont" otthonról hordjuk be???? De azt is megnézném aki abba a kb. 3-4mm átmérőjű szegecsbe beütővel számot üt. Arra a kérdésemre, hogy a furat sérült e, ha már valaki kifúrta az eredeti plombákat, azt a választ kaptam, hogy nem, nagyon ügyes munkát végzett valaki, mert nincs nyoma. Elvégezték a mágnesezési mérést, meglepődésemre pozitív eredménnyel (25 gallus-t mértek), ugyanis a gázóra leszerelésekor a szerelő még a dobozolás előtt megmérte és azt mondta, hogy nincs nyoma mágnesezésnek, de mivel karcos becsomagolja. Az órában nálam is revét találtak, ami elmondásuk szerint a mágnes váltja ki az acélcsőben (hegesztőként tudom, hogy revésedés hegesztésnél lép fel az acélcsőben, tehát nagy valószínűséggel még a rendszer kiépítésekor került be, a gázóra felszerelése előtt pedig senki se tisztíttatja ki a rendszert. Természetesen a leszerelt fogyasztásmérő 2000-ben volt hitelesítve és 2011. februárjában cserélték. Természetesen a szétszerelés után a belső szerkezetekben semmilyen sérülést nem találtak, de arról mélyen hallgattak is. A mágnesesség mérés szerintem azért erősen kifogásolható, mert míg az egyik kolléga szerette volna megmutatni, hogy hogyan kell kinézni a plombán lévő karakternek, addig a másik aki addig semmivel nem foglalkozott csak újságot olvasott, hirtelen megmérte és közölte, hogy mágnesezve lett. Azt se értem a független szakértő miért TIGÁZ irodában az ott kapott eszközökkel végzi a vizsgálatot (ha a szolgáltatótól függ anyagilag lehet független?).
Ha valaki tudja, hogyan védheti meg magát a fogyasztó, ebben az elég EGYOLDALÚ vizsgálatban kérem segítsen.