TIGÁZ kötbér


Dr.Attika # 2012.07.28. 08:18

Nem kell fizetni. Indítson pert a szolgáltató. El fogja bukni. A gázt nem kapcsolhatja ki. Persze a kötbér számlát vissza kell küldeni kifogásolással.

Zephtyr # 2012.07.28. 21:38

Tisztelt Fórumozók! A Tigáz elvitette az órát, ig.szakértő bevizsgálta. Nem találtak mágnesezésre utaló nyomot és a kontroll mérés stimmelt. Kitalálták, hogy a plomba a mérőnél nem azonos (mutattak képen valami plomba szabványt, de nem ennek az órának a plombáját) és a fényezés (festék színe) is kissé elüt az órán állításuk szerint. Tovább nem is bontották a készüléket. Felújított, használt óráról van szó, ami már 4 éve felrakáskor is zörgött. Ugyanakkor az év folyamán befizettünk átalányban majd' 300.000,-Ft-ot gázszámlára és az óra leszerelése után 1 héttel kaptunk még 516.000,-Ft év végi különbözeti gázszámlát is. Azaz a "normál" fogyasztásunk az évre (szezonra) egy 120nm-es jól szigetelt cs.háznál 800.000,-Ft körül jött ki. (Tavaly kevesebb volt és tavaly előtt is.) Most azt állítják, szabálytalanul vételeztünk és küldtek egy 540.000-es kötbért mindehhez. Kérdésem: mind a kettőt meg kell fizetnem, azaz a kötbér 540e Ft-ot és az éves különbözet 516e Ft-os számláját is? Ebben az esetben már 1.300.000 környékén járnék. Havi családi átlagkeresetünk éves összegének 70%-a ez. Vagy csak kötbért, ekkor viszont figyelembe kell venniük az eddig befizetett átalányt, számlákat és levonni a kötbérből (ez esetben én járnék jól, mert kb 200e Ft maradna az 540e Ft-os kötbérből:)? Mi a teendő ebben az esetben? Nincs pénzünk a bíróságra, ügyvédre és új igazságügyi szakértőre, nem merjük bevállalni, félünk a Tigáz bosszújától és a nem elfogulatlan magyar bíróságtól. 2 kisgyerekkel nem szeretnénk télen fűtés nélkül maradni. Előre is köszönöm a gyors válaszukat!

Zsolti8 # 2012.07.28. 22:47

Szafika, nekünk még legutóbbi beszélgetésünkkor, 1 évvel a szakértői vizsgálat után is felajánlották a kedvezményt, ha befizetjük azt a majd' 600 ezret...

Zuzuapu, nálunk mindkét összeg fel van tüntetve (most már kb. egy éve) számlatartozásként minden havi számlán, bár egyiket sem ismertük el. Persze az nem érdekelte őket.

Kozkrisz, hasonló történet, a mi ügyünk most már másfél éve húzódik, mondanom sem kell csodás érzés azóta emiatt aggódni. Egy ötletem van, olvasd végig a fórumot, sok fontos infót találsz benne, jegyzetelgess, aztán levelezgethetsz a Tigázzal, illetve ha van pénzed, akkor fogadj egy ügyvédet, aki ezt megteszi helyetted.

Zephtyr Ez két külön dolog, az 516 ezer a fogyasztásodból adódó különbözet (ami azért elég soknak tűnik), az 540 ezerre pedig azért tartanának igényt, mert szerintük loptad a gázt. Természetesen ők azt szeretnék, hogy mindkét számlát befizesd, és szerintem még jön egy majd' 40 ezres számla is a szakértői vizsgálatról.

Milyen Tigáz bosszútól féltek? Olvasgasd ezt a topicot, megéri rászánni pár órát, aztán küldhetsz egy kifogást, esetleg kérd meg őket, hogy ugyan mutassák már meg hogyan is nézett ki a plomba, mikor felszerelték a gázórátokat.

1lélekke # 2012.07.30. 08:08

Helló!
Segítséget szertenék kérni.
Lecserélték a gázórámat. Sajnos én is úgy jártam, mint sokan mások. A szerelő azt mondta, hogy a két plomba nem egyforma, amit aztán én is elismertem, aláírtam.Bedobozolta, aláírtuk, most várom a szakértői vizsgálatot. egyet biztosan tudok, hogy mi nem nyúltunk az órához, em csaltunk, most várjuk a szakértői véleményt.
Helyesen tettem, hogy aláírtam?
Tudja valaki, hogy az új DK G4 Mt órának a plombáinak, hogy kell kinézni?
A csöveknél a bekötéseknél van 4 sárga műanyag számokkal, aminek a vonalkódja rajta van a munkalapon.A számláló jobb oldalán van 2 plomba hely, a hátsón van gyári plomba, az első üres. A számláló fölé a szerelő ragasztott egy ezüst színú vonalkódot a tigáz dso emblémájával. Erről viszont, nincs semmi a munkautalványon, se eelenőrző vonalkód, vagy kézzel ráírva a száma. Megkérdeztem a szerelőt, azt mondta hogy nem kell, ezt bent tudják.
Hogyan lehetek ebben biztos, hogy ez így szabályos?
A választ köszönöm. Üdv.

Zsolti8 # 2012.07.30. 11:11

Kapott már valaki olyan levelet a Tigáztól, hogy megbízták az Avexo Kft-t a kötbér behajtására? Egyáltalán miért adják át? És mit fog az Avexo csinálni? Gondolom próbálja behajtani, de mikor lesz ebből per (ha lesz egyáltalán)?

Zsolti8 # 2012.08.01. 09:33

Senki?!

Kenderice # 2012.08.01. 14:42

Általában a behajthatatlan, elévült vagy a nem teljesen megalapozott (vitatható) követeléseket bagóért eladják behajtó cégeknek, amelyek azután folyamatosan fenyegetik, zaklatják az illetőt, amíg nem fizet.
Az ilyen kétséges követeléseket általában nem viszik bíróságra, mert nagyon bizonytalan a kimenetele.
Ha egy cég száz százalékban jogosnak találja a követelést, akkor maga indít pert a teljes összegre és nem fogja eladni 10-20%-ért követeléskezelő cégeknek.

Dr.Attika # 2012.08.01. 15:12

"Jogi szolgáltatások, jogi út igénybevétele - A Megbízóinktól jogi eljárás megindítására átvett ügyeket jogi irodánk kezeli. A beadványok szerkesztésén és benyújtásán át a jogi eljáráson való megbízói képviselet ellátásáig teljes körű szolgáltatást és tanácsadást nyújtunk (fizetési meghagyásos eljárás, felszámolás, végrehajtás, visszaszármaztatás, polgári per, büntető feljelentés stb."

Részlet ennek az AVEXO-nak a honlapjáról.

Ezek szerint zugirászattal is foglalkoznak.

Zsolti8 # 2012.08.01. 15:23

Kenderice, köszi a választ. Akkor ezek eszerint most ezek fognak zaklatni minket folyamatosan?

Hallott már valaki, valamit az Avexoról? Olyasmi "horror-sztorikra" gondolok, mint amiket az EOS vagy az Intrum művel (csak azt tudom róluk, amit itt a fórumon olvastam). Vagy mind ugyanazt csinálja? :)

Dr. Attika, mit jelent a zugírászat jelen esetben? :)

Dr.Attika # 2012.08.01. 15:30

Ezt a tevékenységet amit beidéztem csak ügyvéd végezheti, gazdasági társaság nem.

Zugírászat
248. § (1) Aki jogosulatlanul, üzletszerűen ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységet végez, vétséget követ el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a zugírászatot ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységre jogosultság színlelésével követik el.

potyi08 # 2012.08.05. 16:10

Helló Mindenkinek!

Történetünk szokásos, amely napjainkban egyre többször fordul elő. Gázóránkat leszerelték, bedobozolták és elküldték. A jövőhét folyamán lesz a szakértői vizsgálat amelyen részt vehetünk. A kérdésem az, hogy a vizsgálat során készíthetünk e felvételt, ha esetleg peres eljárásra kerülne sor, meglegyen a vizsgálatról a felvétel. Bár tudom, hogy egy esetleges per során, újabb szakértői vizsgálat lesz.
Szeretnénk mindenre felkészülni. És olvastam valahol hogy nem igazán akarják engedélyezni a képi anyagok rögzítését a vizsgálat során.
Van e valamilyen jogszabályi hivatkozás amely alapján kötelesek engedélyezni vagy éppen megtiltani a felvételt. Természetesen a szakértői arcának rögzítése nélkül, hiszen mégiscsak védeni kell a személyiségi jogokat. Vagyis csak a gázóra és a rajta elvégzett műveleteket rögzítenénk.
Tud ebben valaki segíteni? Előre is köszönöm....

1lélekke # 2012.08.06. 08:45

1lélekke 07.30-án kérdeztem az új gázórával kapcsolatban. Senki nem tudja, hogy hány plomba, vonalkód kell, és a munkalapon is mindből kell másolat?
Üdv.

Gáborbácsi # 2012.08.07. 02:11

Kedves Fórumozók!

Nekem a FŐGÁZ-zal gyűlt meg bajom. Kitalálták, hogy az OMH plomba és gyártóművi plomba és annak zsinórja eltérő az eredetitől. Nos arra nem voltak hajlandók, hogy az óra átvételétől számítva, az egyes szolgáltatóváltáskor készült képeket is elküldjék, így csak az óra átírásakor készült képet küldték el. Azon a képen alig látok valamit, és összehasonlítva az óra elvitelekor készült képpel(amit telefonról a párom csinált)nem tudom eldönteni, hogy tényleg kizárható az azonosság, vagy nem. Ezt sérelmeztem náluk, amire e-mailben azt küldte az ügyintéző hölgy, hogy ő megalapozottnak tartja most is a vádat.

Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehetne a rendelkezésükre álló képeket határos időn belül elkérni, és kit lehetne megkérni, hogy a képeket összevesse, továbbá az eredetiségüket(valóban az én órám) ellenőrizze?

Üdv:
Gábor

jokepu # 2012.08.08. 12:38

Ma voltam szakértői vizsgálaton, kétkedve ugyan de azt mondták az OMH plomba kismértékben (nem szabályosak a kúpok a plombán) ugyan de eltér. megmutatták, hogy milyennek kellene lennie. Szerintem egy laikus fogyasztó a mérő beszerelésekor nem hiszem, hogy számolgatja a kúpok számát a plombán. Kérdeztem erről miért nincs valami dokumentáció, válaszként azt mondták ezeken típusú mérőkön egységes az OMH plomba, amit a hivatal szakembere is tanúsítvánnyal lát el, ehhez viszont a fogyasztónak semmi köze.
Tovább nem kérdeztem, mert meg sem hallgattak. Átmentünk egy másik helyiségbe, közölték, hogy a fentiek alapján szabálytalanul vételeztem. 540 ezer kötbér+40 ezer szakértői díj - szerelők munkadíja. Mehetek panaszra Miskolcra másik szakértői véleményt kérhetek, de bizonyára nem fog változni semmi.

A fogyasztónak védekezésre, igaza bizonyítására nincs mód, jöhet a fizetés. Én is beállhatok a sorba annak ellenére, hogy a mérőt a havi diktáláskor szoktam csak megközelíteni.

Zsolti8 # 2012.08.08. 14:16

Jokepu, melyik sorba állsz be? A fizető szerencsétlenekébe, vagy a nem fizető szerencsétlenekébe?

Egyjogász # 2012.08.08. 16:54

"A fogyasztónak védekezésre, igaza bizonyítására nincs mód,"

De, van egy hely, ahol minderre mód van: úgy hívják, bíróság.

Dr.Attika # 2012.08.08. 18:21

Szerintem a jogosan nem fizetők táborába.

bejuli # 2012.08.08. 19:53

Tisztelt Fórumozók!
Bennünket is átadtak az Avexo Kft-hez behajtásra pár hete!A mai nap folyamán kézhez kaptunk egy levelet a Tigáztól hogy:Tévesen kerültünk át behajtásra....Visszavették a behajtócégtől,szíves elnézésünket kérik...Mi jön ezek után?Újra gázlopással fognak vádolni bennünket csak Tigázon keresztül?Ezt már végképp nem értem..Ettől függetlenül,mivel nem követtünk el semmi szabálytalanságot,ezért Dr.Apáti Istvánhoz(jobbikos Parlamenti Képviselő) fordultunk segítségért,aki azt mondta,hogy megpróbálja a parlamentbe előterjeszteni szeptemberbe(ha sikerül és elfogadják)a Tigáz "mocskos"ügyeit,hátha járnak valamire.Remélem sikerül egyszer a végére jutni és elismerik hogy nem mindenki "lopja"a gázt!!!

csemegebene # 2012.08.09. 09:10

Azon panaszosoknak, akinek a Magyar Energia Hivatal az ügyét ésszerű határidőn belül nem intézte el, vagy legalább egy fél éve "hallgat" javaslom az alábbi linken az 51. és 52. bejegyzés megtekintését.

http://www.akontroll.hu/…_hozzasz.php?…

csemegebene # 2012.08.09. 12:15

Még egy lehetőség, hogy a gázszolgáltató fogyasztón fogást találjon.

A 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet értelmében:

Az ingatlan tulajdonosa köteles

  1. a felhasználói berendezést 5 évente,
  2. a csatlakozóvezeték műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 10 évente elvégeztetni.

Az első műszaki-biztonsági felülvizsgálatot az ingatlantulajdonos az alábbi időpontig köteles elvégeztetni:

  1. az 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2013. december 31-ig,
  2. az 1981. január 1-je és 1993. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2014. december 31-ig,
  3. az 1994. január 1-je és 2003. december 31-e közötti időszakban üzembe helyezett felhasználói berendezés vagy csatlakozóvezeték esetében 2015. december 31-ig.

A felülvizsgálatot a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló miniszteri rendelet szerinti, műszaki biztonsági felülvizsgálatra jogosító engedéllyel rendelkező gázszerelő végezheti. (gondolom jó pénzért. :) )

scriptor # 2012.08.09. 13:35

Nemrég az alábbi e-mailt kaptam:

Kedves .......

Először is köszönöm, hogy segít. Új fejlemény ..... Kiszámlázták az óra kivizsgálási díját, pedig megállapították, hogy az óra jól mér "......

Továbbra is küzd az igazáért, minden info jól jön.

Köszönettel:.....

A panaszolt szolgáltató Üzletszabályzatának 88. oldalán a következő található:

A szakértői vizsgálat költsége szerződésszegés, szabálytalan vételezés esetén a felhasználót, minden más esetben az engedélyest terheli.

Felháborító, hogy a szolgáltató a saját Üzletszabályzatát sem hajlandó alkalmazni, illetve hogy a Magyar Energia Hivatal ezen nyilvánvaló és tudatos visszaélések ellen nem hajlandó fellépni.

Ismételten súlyosan jogsértő módon és egyben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatva jár el a szolgáltató, ha a szakértő díját annak ellenére a fogyasztóval akarja megfizettetni, hogy a vizsgálat azt állapította meg, miszerint nem történ szabálytalan vételezés.

Fentiek miatt célszerű panasszal fordulni a Magyar Enertgia Hivatal Elnökéhez kérve, hogy a szolgáltató jogsértését állapítsák meg, ezen tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattól tiltsák el, illetve a jogsértés miatt a monopol helyzetével és gazdasági erőfölényével visszaélő szolgáltatót a szolgáltató éves árbevételéhez igazodó bírságban marasztalják.

jokepu # 2012.08.10. 05:21

Szerintem, akit tudnak csőbe húznak, mivel sokan nem mernek lépni, és Ők ezt nagyon jól tudják. Már engem is felvilágosítottak, hogy csak lehúzásról szól a dolog.
Megalázó, kényelmetlen helyzet az egész, ők tényeket, szabályokat közölnek te pedig fizethetsz.
Minden fogyasztó csaló, és megítélésük csak negatív lehet.
Őszinte vagyok megfordult a fejemben, hogy kölcsönt veszek fel, pedig van két munkanélküli is a családban, de mégis inkább beszéltem egy ügyvéddel.

szafika # 2012.08.10. 06:34

jokepu, ha nem vagy sáros, eszedbe ne jusson fizetni , még alkudozni se / ez nagyon felháborított a levelükben !!! / mert annál pofátlanabbak . Mi a bevizsgálást megfizettük , nem kellett volna ! nem volt csalás, gázlopás , aki valóban kárt okoz nekik , azokat nem igazán büntetik ! v kényelmesebb nem megkeresni őket .

Zsolti8 # 2012.08.10. 06:40

Igen, alkudozni azt nagyon tudnának. Mint említettem, nekünk még a gázóra leszerelése után több mint egy évvel is felajánlották, hogy lefaragnak az összegből. Számalmas ez az egész.

jokepu # 2012.08.10. 18:17

Nem írtam volna a történteket, ha "sáros" lennék, csak szerettem volna megosztani a többiekkel is, velem nem alkudoztak, csak flegmán közölték, hogy szabálytalan vételezésnek számít az eset a számlákat postázzák. írtam.
Abban egyetértek veled, hogy azokat nem keresik soha, akik valóban sárosak, de számomra rejtély, hogy miért.

Már volt korábbi esetem is, csak az ÉMÁSZ-szal.
Háromszor jelentek meg nálam elmondták, hogy nem stimmel a környéken valami, de érdekes módon nem nálam volt a hiba. (kétszer cseréltek órát is)
A harmadik után jeleztem a szolgáltatónak, hogy a villanyóra kulcsa legközelebb a lábtörlő alatt lesz, nyugodtan jöjjenek és tevékenykedjenek, azóta nem jöttek, pedig biztosan nem derítették ki, hogy ki is volt az igazi ....

Nagy baj, hogy ők vannak nyeregben és hagyják tevékenykedni az ilyen szolgáltatókat és az alkalmazottaikat.