Szociális támogatás igénybevétele


csufi99 # 2006.04.01. 10:16

A magas hivatal ki? Ki okoskodik? Volt egy kérdés, s arra megefelelő válasz. Szerintem senki nem okoskodik.
Azápolási díjból pedig nyugdíjjárulékot kell vonni, ezért természetesen szolgálati idő, s a hatályos jogszabályok szerint természetesen biztosított, vagyis eü-i ellátásra jogosult.
Azon meg itt hiába vitakozik akárki, hogy ez munkaviszony-e, nem az, s ezen csak törvényalkotóink változtathatnak.
Idevonatkozó szabályok: 1993.évi III. tv. 30/1993 és 32/1993. Kormány rendeletek, illetve mai napon lép hatályba részben, az új vhr. , a 37. számú Magyar közlönyben. wwww.magyarkozlony.hu, innen letölthető.
A Vhr. pedig leírja mi a tendő, ha az ápoló nyugdíj megállapítását kéri.

monalisa1 # 2006.04.01. 09:01

Marigó: egy súlyos beteg és/vagy rokkant ember teljes napot kitevő gondozásra, ápolásra, felügyeletre szorul.

Tehát aki a közeli hozzátartozóját ápolja az kvázi munkát végez: neki az ápolás a munkája. (A díjat ezért kapja.)

Az ápolási díjban részesülő jogosult a TB egészségbiztosítási ellátásokra, valamint mivel a díjból vonják a nyugdíjjárulékot, ezen ídőszak a majdani nyugdíjra figyelemmel szolgálati időnek számít.

A sok-sok évi, az év 365 napján folytonossággal végzett munkába - amikor is se éves szabadság, se szabad hétvége, tehát SEMMI - sajnálatosan igenis bele lehet rokkanni, akár fizikailag- akár a munka pszichés jellege miatt lelkileg/idegileg egyaránt.

Fizikai ok lehet az ápoló megrokkanásra: pl. a beteg/tehetetlen ember napi többszörös emelgetése az ágyban, aztán a kádba, a WC-re, netán egy kis levegőzés végett az udvarra, erkélyre, teraszra stb. (Aki még nem emelgetett rendszerességgel X kg "holt súlyú" embert, az nem is tudja miről is van szó!)

Nem tudom hogy a bácsi konkrétan mivel is rokkant le, de elég az egészségromláshoz a lassú folyamat, és mivel vélelmezhetően ő a jelentős többletmunkával kapcsolatosan rokkant le, így MUNKAHELYRÕL rokkant le, tehát a 16 év szolgálati időként beszámítandó neki.

A "magas" hivatalban ne okoskodjanak már hogy "nem lehet az ápolási státuszból" leszázalékolni. Ismétlem: az ápolónak 16 éven keresztül adva volt a munkahelye!...

csufi99 # 2006.04.01. 08:17

Kérje nyugodtan a nyugdíjbiztosító igazgatóságtól nyugdíj megállapítását, ezt be kell jelentenie az ápolási díjat folyósító hivatalnak. Jogosultsága esetén a nyugdíjat meg fogják állapítani, s a két szerv egymás között rendezi a visszamenőlegesen megállapított nyugdíj és ápolási díj különbözetét, ha lesz ilyen.
Azt is jó tudni, ha valaki folyamatosan 10 évig ápolási díjon van, s öregségi nyugdíjba megy, az ápolási díjat tovább kell folyósítani részére a jelenlegi szabályok szerint.
Ha az ápolási tevékenyéséget nem tudja továb ellátni marad az első lépés, minden bonyodalom nélkül.A nyomtatvány csomagban van egy nyilatkozat ott beírja, hogy jelenleg ápolási díjban részesül, s bejelenti a hivatalnak, a többi az ő dolguk. Semmi akadálya a nyugdíj megállapításának.

marigó # 2006.04.01. 01:44

Üdv!Kérdésem 16-évig ápolási dijban részesül a férj ,majd le rokkan. Nem tudják leszázalékolni, mert az ápolási státuszból állítólag nem lehet, akkor milyen munkahelyről kérheti, a le százalékolást.

péterapó # 2006.03.04. 20:50

Kedves Laci1

Ápolási díjat a hölgy apád életében igényelhetett volna az Önkormányzatnál

Attól nem kell aggódnod,hogy fizetni kellene a nőszemélynek.
Amennyiben te vagy a törvényes örökös rövid úton hajtsd el a házból.

Az más történet, hogy Nyugdíjbiztosítótól mit tud kihajtani magának élettársi státuszára hivatkozva, ha bizonyítani tudja.

Nem tudom édesapád mikor halt meg, de ha a nőszemély elhanyagolta kezelésétt nem vitte orvoshoz ,nem látta el gyógyszerrel...jobb ha csendben marad.

Sok sikert Üdv.


Polgár légy, ne alattvaló!

Laci1 # 2006.02.11. 10:31

Üdv.:Csufi99
Köszönöm a választ, jelenleg a polgár mesteri hiv.-ba másod fokon vizsgálják a valóság alapját élettárt avagy nem. Tanúk pro/kontra vannak igenis hamis tanúnak tűnő vallomások de ezt nem hiszem hogy nekem kellene megállapítani. Az ügy lerövidítve biztos megáll egy igen vagy egy nem válasszal.
Mégegyszer köszönöm a segítséget.
Sok sikert, jó egészséget.


Örökösödés

csufi99 # 2006.02.10. 21:37

Én úgy gondolom nem szociális támogatásról van szó, ami lehetséges az öröklés, s netán özvegyi nyugdíj élettársi viszonyra alapozva.
Ha követelése van ápolás címén, azt polgári perben esetleg követelheti, bár a leírtak alapján úgy tűnik erre semmi esélye nem lesz.
A nyugdíj ügyhöz tudok még annyit hozzátenni, hogy igen igényelheti, ilyenkor a NYUFI hatósági igazolást kér, ehhez két tanu kell a polgármesteri hivatalban, s lehetne igazoltatni az élettársi viszonyt. Erre meg is szokták állapítnai minden további nélkül az özvegxi nyugdíjat, ha adott az előírt együttélési idő.
Ám ki tanusítaná ezt? Ha mégis, meg kell támadnotok, s a tanuk feljelenthetők hamis tanuzásért. Bár furcsa lenne, ha az a hivatal, ahol egyedülállóként igényelgette a támogatásokat, most kiadná a hatósági bizonyítványt az együttélésről..
Én csupán az tudom javasolni, figyeljetek oda.

Laci1 # 2006.02.10. 12:17

Üdv. mindenkinek!
A következő problémára keresek választ.
Elhalt apám egy közel vele egy idős nővel osztotta meg lakását és bizonyos értelembe nem kért apám albérleti díjjat közel 20 év ottlakásról van szó. 95-be agyvérzése volt, cselekvőlépes volt, el tudta látni önmagát.
A lakója nem rendelkezett csak szoc. segélyből alkalmi munkákból szerzett pénzből élt, ami nem volt számottevő. Úgymond szivességből lakott ott. Jelenleg ápolási-gondozási díjjat követel. Minek, miknek kell megfelelni annak a személynek aki igényt tart ebbe az összegre ill. ha tarthat igényt visszamenőleg hány évet mondhat magáénak mennyi időt úgymond számlázhat ki (persze ha igényt tarthat az összegre)! (2002 márciusa óta a házi orvosa nem tudott semmit se az állapotáról, gyógyszeres kezelést csak felülvizsgálatkor ill. korházba szállításakor (mentő álltal bevitt esetbe) kapott).
Mire számíthatok, kérem segítségüket.


Örökösödés

magus # 2005.12.19. 07:16

Elég elkeseedettnek tűnsz! Küldj egy emilt, és ha leírod a részleteket, pontosan leírom a lehetőségeidet a segélyfronton.
A családsegítőnek van joga tüzelőt adni?
Lakásfenntartási támogatást (régebben ezt fűtési támogatásnak is hívták) igényeltél?
Amikor elutasítottak kaptál határozatot? Mi volt az elutasítás oka? Jogorvoslattal éltél?

qqcezar22 # 2005.12.19. 07:03

Kedves magus!
A törvények szerint valóban jogosult lennék az általad leírt ellátásokra, de mégsem kaptam semmit. Még a családsegítő központ is elvetette, hogy legalább fát, tüzelőt kaphassak. Most a pincémbe vonultam le télire mert a házban megfagynék.
És ha megkaptam volna a segélyeket, akkor a különbözet a kb 90%-át honnan teremtem elő? Mert ugye nem teljes összeget áll az önkormányzat például a fűtésben.
Az 1x-i segélyt meg 3 hónaponta adnak 6 eFt.ot, vagyis 2 eFt jut havonta.
Na ezért az évek alatt általános leépülés lépett fel nálam, mert nincs mit enni, illetve arra már semmi pénzem nincs. Vitamin gyógyszerrel pótolom a hiányt.
Az egész egy nagy rakás s......
Ennyi

magus # 2005.10.26. 06:13

Kedves P.né I. Mária!
Kicsit kusza amit leírtál.Megpróbálom kibogozni a közig részét.
Az egy év regisztráció valóban feltétel a rendszeres szoc. segély folyósításának. Ennek ellenére egyéb segélyekben részesületsz (átmeneti seg., lakásfenntartási támogatás).Ilyen jövedelemmel mindenfajta ellátásra jogosult leszel.
Szerintem a női bírók sokkal gyengébbek (gonoszabbak, felkészületlenebbek), mint a férfiak. Nyilvan van kivétel.
A polgári részre válszol majd egy hozzáérő.

qqcezar22 # 2005.10.24. 18:55

Munkanélküli központ regisztráció.Buktató: Tájékoztatásul kaptam szóban, hogy semmi hátrányom nem származik, ha nem vagyok náluk regisztrálva.
Következmény: Annak ellenére, hogy a jövedelmem minden megengedett összeg alatt van ( évi kb: 50eFt) nem kapok rendszeres segélyt az érdi önkormányzattól, a regisztrációra hivatkozva, mert nem telt el 1 év.
Hátránya: Vagyonközösségi perben perújítást adtam be, de nem kapok ingyen ügyvédet, mert nem jár a költségmentesség a fentiek miatt.
Végeredmény:
A már folyó végrehajtásban elvesztem a házamat.
A perújítás oka:
A perfolyamán sorozatos törvénytelenség velem szemben az ügyvéd és a bírónő együttesen. Hamis csekkek. Érvénytelen tulajdoni lap állítólagos eladásról, és ez utóbbiról kiderítettem, hogy valójában ajándékozás történt.
A perújítást vivő bírónő:Nem érdekli, hogy mindent elveszítek, még velem hangoskodik a tárgyaláson. Segíti a csalókat.
Az ügy ismeretében sem töröltette a végrehajtást, de még a kérelmemre sem reagált, mely a végrehajtás törlésére irányult.
Úgy érzékelem, hogy szándékosan húzza az időt, hogy a végrehajtás megtörténhessen.
Ez miatt én már többször az öngyilkosság határán voltam az utóbbi években, de ez senkit nem érdekel.
Köszi hogy elolvasta valaki.
Pné Imre Mária

Ancsur # 2005.10.12. 08:24

Kedves magus!

Köszönöm válaszod, úgy tűnik egyenlőre megoldottuk a problémát, az önkormányzaton dolgozó hölgy segítségével és kapom tovább a támogatást.

Ancsur

magus # 2005.09.23. 08:33

A szoc. tv hatásköri- illetékességi szabályai nem tisztátottak, ellentétben a gyermekvédelmi törvénnyel.
A lényeg, hogy az önkormányzattól igényelt szociális segély iránti kérelmeket a képviselő-testület bírálja el. Az önkormányzati hatósági ügyekben folyó eljárásra - 1990. évi LXV. tv 109. §-a alapján - az államigazgatási eljárás (Áe.) általános szabályairól szóló tv. kell megfelelően alkalmazni, vagyis az állandó lakóhely számít.
Egyébként nem indegy, hogy az szoc. vagy a gyermekvédelmi törvény (illetve önk.i rendelet) szerini támogatásról van szó.
Ha konkrétabban leírod, megpróbálok pontosan válaszolni.

Ancsur # 2005.09.19. 15:40

Sziasztok!

Hasonló témában kérdeznék:
Szintén egyedül maradtam 2 gyermekkel. Mi sem voltunk házasok, jóban maradtunk, megegyezés alapján havi 20ezer ft-ot kapok, ami persze beleszámít a jövedelmemebe. Hiába 60ezer ft a bruttó bérem (részmunkaidős állás a gyerekek ellátása miatt) a pótlékok (hétvégi-, éjszakai-, családi-) illetve a bevállalt pluszmunka annyira megnövelik, hogy akár a 30-35ezret is eléri az egy főre eső...
A probléma inkább az, hogy egyik belvárosi kerületben igényeltem és kaptam is segélyt és étkezési díj támogatást, de egy felülvizsgálatnál kiderült, hogy nem jár, mivel életvitelszerűen nem ott lakom (bár állandó lakcímem ott van bejelentve 8 éve). Az ideiglenes lakcímem 2003-ban lejárt egy másik kerületben. Kérdésem:
Ebben a helyzetben egy egyedülálló anya honnan igényelhet szociális támogatást?
Megjegyzem, az illető kerületből senki sem járt nálunk környezettanulmányon, én csak egy másik címre kértem az összeg postázását.
Köszönettel:
Ancsur

magus # 2005.08.29. 11:49

Miért kellene az apa jövedelemnyilatkozata?! Becsatolod a saját jövedelemigazolásod, iskolalátogatásit, nyilatkozol arról, hogy nincs egyéb jövedeled + hogy valóságnak megfelelő adatokat szolgáltattad és ennyi! Ha nem hiszik környezettanulmányt készthetnek (lehet, hogy kötelező is), vagy a kiadásaidhoz mérten vélelmezhetnek a (bevalottnál nagyobb) jövedelmet. Az apa ellen akarnak eljárást indítani? milyen alapon? Ilyen nincs.
Egyedülálló vagy, jár a gyereknek az ingyen tankönyv, meg a kedvezményes étezés is!
Mindig felháborodom azon, ha a buzgó ügyintéző próbál okosan eljárni.
A szoc. kérelmek elbírálása a képviselő-testület (esetleg bizottság, polgármester) hatáskörébe tartozik. A Hivatal dolgózója a Tv. és a helyi rendeletbe foglaltakat betartja és ikatja, továbítja stb. a kérelmet, a testület meg dönt. Az ellen még jogorvoslat is van, az ügyintéző okoskodása ellen meg nincs.
És hogy a bíróság mennyi tarásdíjat ítélne meg, az ebben az ügyben irreleváns.

Dia73 # 2005.08.29. 05:38

Köszönöm! A helyzet az, hogy édesapa külföldön dolgozik, nincs semmi magyarországi keresete, nem tudok jövedelemnyilatkozatot benyújtani...

ObudaFan # 2005.08.26. 18:04

Ebben az esetben a legcélszerűbb lenne, ha az édesapa jövedelemnyilatkozatát is benyújtanátok. Azért annyit megjegyeznék, hogy annyiban igaza lehet az önkormányzatnak, hogy kiskorú gyermek tartására még minimálbér alatt élő apa esetén is megítél a bíróság 8-10 ezer forintot havonta.

Dia73 # 2005.08.23. 10:56

Sziasztok! Kérdésem a következő: az önkormányzatnál kell igényelni, mint egyedülálló, ha a gyerekeknek iskolai étkeztetéshez támogatást szeretnék. Namost úgy van, hogy az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj összegét, kérnek jövedelem igazolást, munkáltatóit, igazolást, hogy a gyerekek iskolába járnak, illetve a családi pótlékról egy igazolást. Tőlem megkérdezték, hogy kapok-e tartásdíjat. Mondtam hogy nem. Azt mondták, hogy igazoljam. Mégis hogyan? Azonkívül az apát akarják felelősségre vonni, mert nem fizet tartásdíjat. Nem is voltunk házasok, nem volt válóper, nem volt bíróság előtt a dolog, én nem pereltem, jóban vagyunk, de nem áll úgy anyagilag, hogy fizetni tudjon tartásdíjat. Mellesleg megkérdezném, hogy annak az egyedülálló anyának sem adnak emiatt hozzájárulást az iskolai étkezéshez,akinek pl a gyerek születésekor lelépett az édespa és azóta sem jelentkezett? Hogy is van ez?