állandó lakcím


Greene96 # 2010.07.07. 14:50

Úgy tudom, nem harmadik féllel állapodtak meg, hanem a bankkal kötöttek ilyen szerződést, de természetesen nem vitatom, ha ez nem jogos. Kívülálló vagyok, részleteket nem tudok, csak a párom lenne a törlesztést átvállaló fél abban az esetben, ha a haszonélvezetet a továbbiakban Ő gyakorolhatja. Ellenkező esetben, ha nem törlesztik tovább a lakáshitelt, akkor a jelenlegi haszonélvezőre ez milyen következménnyel járhat? Nem szeretnénk, ha a tulajdonosok elveszítenék emiatt a lakást.

mustangblast # 2010.07.13. 13:15

Sziasztok,

Ha a bérlőimet bejelentem a lakásra ideiglenes lakcímmel, de a bérletet előbb fel szeretném mondani, akkor is csak 2 év tudnám kitenni őket (vagyis amikor az ideiglenes lakcím a hatályát veszti).

Köszönöm a válaszokat.

mustangblast # 2010.07.13. 13:16

Sziasztok,

Ha a bérlőimet bejelentem a lakásra ideiglenes lakcímmel, de a bérletet előbb fel szeretném mondani, akkor is csak 2 év tudnám kitenni őket (vagyis amikor az ideiglenes lakcím a hatályát veszti)?

Köszönöm a válaszokat.

tündi 24 # 2010.07.16. 07:38

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék,hátha tud segiteni valaki.Még itthon lakom szülőknél,24 évesen,de szeretnék elköltözni.Anyu azzal fenyeget,h akkor kijelent az állandó lakcimről,itthonról,nem éri be anyival,h ideigleneset csináltatnák.A barátomhoz költöznék,de ezzel fenyeget,nem akarja,h elmenjek.
Hajléktalant szeretne csinálni belőlem.Voltam megkérdezni,meg is teheti.Csak az a bökkenő,h nem csak az ő nevén van a ház,hanem még a két testvéréén is,de a 3/4 e anyué.
Én Szlovákiai vagyok,a barátom Magyarországi.
Ha valaki tud,segitsen,h ilyen helyzetbe mit lehetne tenni.
Köszönöm.

tündi 24 # 2010.07.16. 07:38

Sziasztok.
Érdeklődni szeretnék,hátha tud segiteni valaki.Még itthon lakom szülőknél,24 évesen,de szeretnék elköltözni.Anyu azzal fenyeget,h akkor kijelent az állandó lakcimről,itthonról,nem éri be anyival,h ideigleneset csináltatnák.A barátomhoz költöznék,de ezzel fenyeget,nem akarja,h elmenjek.
Hajléktalant szeretne csinálni belőlem.Voltam megkérdezni,meg is teheti.Csak az a bökkenő,h nem csak az ő nevén van a ház,hanem még a két testvéréén is,de a 3/4 e anyué.
Én Szlovákiai vagyok,a barátom Magyarországi.
Ha valaki tud,segitsen,h ilyen helyzetbe mit lehetne tenni.
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 09:06

Nem igazán ismerjük a szlovák jogot. Amúgy ez legyen a legnagyobb problémád.

Naphal # 2010.07.26. 07:59

Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni Tőletek,hogy milyen úton-módon tudnám a férjem kijelenteni? 1,5 éve nem lakik itt. De nem jelentkezik ki. Tartásdíjat nem fizet mert ügyvéd előtt aláírt papírunk van,hogy a díj fejében lemond a házról Válás folyamatban. De a segélyeket így nem tudom igénybe venni és hát egy fizetésből hitelt fizetni meg élni....nem egyszerű Van lehetőségem kijelenteni innen? Köszönök minden tanácsot!!

severina # 2010.08.02. 09:47

Okmányirodában 2200Ft befizetésével lehet intézni.
Bizonyítani kell, hogy életvitelszerűen nem lakik ott, nem tulajdonosa az ingatlannak.
Ha a férjed nem emel kifogást a kijelentkeztetés ellen,és időközben máshová már nem jelentkezett be, fiktívvé nyilvánítják a lakcímet, azaz mint legutolsó bejelentett lakcím lesz nyilvántartva.
Nem vagyok jogász, csak senki nem válaszolt a hozzáértők közül, ezért bátorkodtam leírni, amit tudok erről! Bejelentett lakcím nélkül férjed fontos jogoktól fosztódik meg.
Amíg nem jogerős a válásod, szerintem nem tudsz hozzájutni segélyhez.

Whisper # 2010.08.02. 15:41

A lakcím fiktiválásáoz irányadó jogszabályok:
A személyi adat- és lakcímnyilvántartásról szóló 1992. évi LXVI. törvény és a 146/1993. (X.26.) Korm. rendelet a végrehajtásról.

Az ügyet a jegyzőnél (polgármesteri hivatal) kell indítani, tipikusan a népesség-nyilvántartónál (ami lehet az okmányirodában is, ahol van persze).

Ha a "polgár" igazolja, hogy a lakásába bejelentett személy ténylegesen nem lakik ott, a jegyző határozattal fiktívvé nyilvánítja a lakcímet és a nyilvántartásban "fiktív” jelzéssel szerepelteti mindaddig, amíg a polgár valós lakcímét be nem jelenti.

Az igazolásra általában két (leginkább elfogulatlan) tanút kérnek, de ezt érdemes előbb egyeztetni velük.

A tényleges lakcím nem függ össze a tulajdonjoggal, így a tulajdonos lakcímét is lehet fiktiváltatni.

Amikor a jegyző határozata jogerős, akkor már lehet eredményesen hivatkozni arra, hogy a férj nem lakik ott, így a háztartás (család) jövedelmébe nem számít bele az ő keresete, így nagyobb lehet az esély bármilyen segély esetében.

üdv.

Ádám89 # 2010.08.13. 16:50

Jónapot mindenkinek!
Én azt szeretném megkérdezni hogy a barátnőm 18éves és hozzánk akkar költözzni.De ha a barátnőm eljönn otthonról akkor az édesanya ki fogja jelenteni.Ha kijelenti akkor ebből neki lessz valami kellemetlensége ha ide sem jellentjükbe?Vagy jobban járunk ha bejelentjük?Ha igen akkor minden hivatalos papírját újra kell csináltatni vagy nem? Nagyon szeretném ha segítenének előrre is köszönöm.
Ádám

evadam # 2010.08.16. 09:49

Jo napot kivánok.
Nagyon szépen megkérem segitsenek hogyan tudok bejelentkezni a lakcimemre az 5. kerületbe. Most kőltöztem ide Román állampolgár vagyok, az adókártyát már sikerült elintéznem, most szeretném elintézni a lakcimkártyát is, de fogalmam nincs hogy hová kell mennem, és mien papirok kellenek hozzá. Ugyanez a helyzet a tajkártyával is. Nagyon sokat jelentene ha valaki el tudna igazitani.
Tisztelettel Bihari Éva

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.16. 09:55

Szerintem az okmányirodába. Ha mást nem, felvilágosítást biztosan tudnak adni.
Budapest V. ker., Erzsébet tér 2. Telefon, 318-5990

Whisper # 2010.08.16. 11:08

Kedves Ádám89!

A barátnőt az anyuka nem tudja kijelenteni, csak fiktiváltatni tudja, tehát a lakcím megmarad, csak fikívként lesz a rendszerben.
Ha valaki nem jelenti be a lakcímét, holott az megváltozott, úgy az a valaki elvileg szabálysértést követ el, így javaslom, hogy ha lehetőség van rá, inkább be kellene jelenteni a hölgyet.
Az összes okmányt pedig nem kell kicserélni, csak a lakcímkártyát, amely ebben az esetben -, emlékeim szerint - ingyenes.
Meglátásom szerint ez inkább fenyegetőzés volt az anyuka részéről, mivel a lakcím az ingatlannal kapcsolatban jogokat nem keletkeztet és nem szűntet meg.

üdv.

Loorena # 2010.08.17. 14:15

Hol lehet megtudni,hogy az általam megvásárolt lakásba kik vannak bejelentve rajtam kívül?

Tedus # 2010.08.17. 17:20

A megvásárolt lakás címe szerint illetékes Polgármestri Hivatal Népességnyilvántartó csoportjánál. Ez tartozhat a Hivatalon belül az okmányirodához, van ahol a hatósági osztályhoz, vagy az igazgatási osztály keretein belül múködik. Országos szinten a KEK KH (Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal) Ügyfélszolgálati Irodáján is megtudható, természetesn a jogosultságot igazolni szükséges. Budapest IX. ker. Balázs Béla u. 35. sz.

Tedus # 2010.08.17. 17:32

Kedves Evadam!
Az idegenrendészeten járt már regisztráltatni magát? Külföldi állampolgár lévén, és mert román állampolgár, a szabad mozgás tartozkodás jogával rendelkező státusza van, de az Idegenrendészet az első lépcső.

Loorena # 2010.08.17. 18:24

Tedus!Köszönöm!

Giduska # 2010.09.04. 10:41

Jó napot mindenkinek!

Albérletben vagyok. Pár hónapja kijött egy papír, hogy nincs állandó lakcímem. A háttér infója a dolognak az, hogy 2008 elején albérletbe költöztünk anyukámmal. De anya kiment 2009 első felében Amerikába. Költözésünkkor ideiglenes lakcímünk volt. Nem tudom, mi lehet az állandó lakcímem.

Szóval, jött egy értesítés, hogy nincs állandó lakcímem. Bementem a hivatalba (különben eljárás indul ellenem) és kértem lakcímigazoló papírt, amit ki kellett volna töltenem az albérlet tulajával. De persze ő nem vállalta el, hogy állandó lakcímre legyek oda bejelentve.

Időközben egy másik albérletbe költöztem lassan fél éve.
A lényeg, hogy mit kell ilyenkor csinálni, ha nincs állandó lakcímem? Ugye itt vagyok egyedül, se rokonságra, senkire nem számíthatok. Igazából nincs is állandó lakcímem.

A mostani tulaj elvállalná, de fél, hogy adóznia kellene utánam és a többi. Nem tudjuk milyen következményekkel járna ez neki.

Köszönöm előre is a választ!
Üdv.

Whisper # 2010.09.06. 11:46

Adózni nem kell csak azért, mert v.ki be van jelentkezve, adózni a bérbeadásból befolyt jövedelem után kell(ene).
Ha v.ki más jogcímen lakik ott, pl. családtag, vagy szivességből (tehát ingyen), az nem adóköteles.

Szóval nyugodtan be lehet jelentkezni, ha csak ez a baj.

üdv.

Potterky # 2010.09.06. 14:16

Szép napot mindenkinek!

Röviden és tömören,van egy 200.000ft tartozásom bank felé.Jelenleg albérletben lakom,és sajna megadtam a címet a végrehajtónak.A minap felhívtak telefonon,hogy kiakarnak jönni foglalni.Nos,ezt megtehetik?
Nem vagyok bejelentve az albérletbe és az álltalam vett bútorokat már nem tudom igazolni sajnos.
Be kell engednem őket,vagy......?

Köszönöm.

Giduska # 2010.09.06. 21:15

Szép estét.

Akkor nem kell adózni. Köszönöm szépen a választ!

Üdv.

Whisper # 2010.09.09. 11:35

Egészen pontosan: azt nem mondtam, hogy adózni nem kell, azt mondtam, hogy a lakcím létesítése önmagában nem hoz létre bérleti jogviszonyt.
HA nincs bérleti díj, nincs mi után adózni.
Ha szed bérleti díjat a bérbeadó, akkor adózni is kell(ene) és ehhez még adószámot is kell kérnie az APEH-től, de az egy másik történet :)

üdv.

dori001 # 2010.09.14. 15:09

Kérem segítsenek!
Ha az állandó lakcímemről ki kell jelentkeznem,de nincs új helyem (csak szívességből lakom ismerősöknél) mi a teendőm? Elfogadják az okmányirodákban, ha nem adok meg új lakcímet még ideigleneset sem?

Andy00 # 2010.09.16. 09:21

Segítséget kérnék! Albérletbe lakom a gyermekemmel, anyámmal és tesómmal. Ide állandóra vagyunk bejelentve, de anyám közölte 2 hetem van lakást keresni a gyerekkel. Ahol érdeklődtem albérlet felől ott csak ideiglenesre lehet bejelentkezni. Én úgy tudom törvényesen mindenképpen kell egy állandó lakcím és nem lehet csak az ideiglenes lekcím. Segítséget előre is köszönöm!

Whisper # 2010.09.22. 11:04

A tv. szerint a polgárnak 3 napon belül be kell jelentenie a lakóhelyét vagy tartózkodási helyét, ha az keletkezik vagy megszűnik. Ha ezt nem teszi meg szabálysértést követ el, büntetés 30 eFt-ig terjedhet.

A tv. szerint a polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.

A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

Ebből értelemszerűen következik, bár a tv.-ben szerintem nincs benne, hogy lakóhely (állandó lakcím) nélkül nincs tartózkodási hely (ideiglenes lakcím).

A tv.-szerint a bejelentéshez a tulajdonos vagy más jogcímen használni jogosult hozzájárulása is szüksége, azonban ennek megtagadása esetére nincs jogkövetkezmény rendelve.

Adott esetben előfordulhat, hogy valaki azért nem tudja a lakcímét bejelenteni, mert ahhoz a tulajdonos nem járult hozzá, ilyen esetben sajnos nincs mit tenni, egy lehetőség van, ha büntetni akarják az illetőt, akkor azzal védekezik, hogy a szabálysértés elkövetése tekintetében nem áll fenn a vétkessége: mindent megtett annak érdekében, hogy bejelenthesse a lakcímét, de akadálya volt, így sem szándékosság sem pedig gondatlanság nem állapítható meg vele szemben.
Vétkesség hiányában nincs szabálysértés. - bár mindezt bizonyítani kell, így egy kicsit bonyolultabb is lehet az ügy.

Amúgy a szívességi lakáshasználat is lakóhely fogalmát kimeríti, így azt is be kell(ene) jelenteni.