Közig.Bírságnál NEM LÉTEZIK méltányossági kérelem?!

nyusz66 # 2009.02.10. 13:31

A következő a problémám:
Közig.bírság (megállás megállni tilosnál) miatt méltányossági kérelmet adtunk be és mellékeltük a 2000 forintos illeték befizetéséről szóló csekket.
Most kaptunk egy levelet, hogy fizessük be a fellebbezési illeték 5000 Ft-os illetékét 8 napon belül.
Telefonáltam, ahol tanácstalanok, mert pont az én előadóm nincs benn, de az egyik dolgozó azt állítja, hogy ez azért lehet, mert KÖZIGAZGATÁSI BÍRSÁGNÁL NINCS OLYAN, HOGY MÉLTÁNYOSSÁGI KÉRELEM és ezért számít automatikusan fellebbezésnek.
Nos én a tényt nem vitattam, csupán a bírságot kértem mérsékelni, a nehéz anyagi helyzetünkre való tekintettel.
Akkor most mi az igazság? Sürgős lenne, mert újra fel kell hívnom őket... (Ja, és, ha fellebbezés, akkor mi lesz a már befizetett 2000 Ft-ommal?!)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.10. 13:35

Figyelj: elkerülhetted volna a bírságot, ha közlöd, ki vezette az autót. Ha ennyit nem voltál képes megtenni a saját érdekedben, akkor miféle méltányosságot vársz?

nyusz66 # 2009.02.10. 14:10

Most mi van????

Először is lövésem sincs, ennek mi köze a kérdésemhez. Másodszor nem tudom, miről beszélsz egyáltalán. A feleségem vezette a kocsit, és nem is volt kérdés, hogy ki vezette. Egyszerűen jött egy papír közig.bírságról, fél évvel az aktuális dátum után, jókora összegről. Valószínű, hogy járt ott akkor, és valószínű, hogy nekik van igazuk - ezért nem mentem bele a fellebbezési hercehurcába, viszont kértem méltányosságot. Most akkor mégegyszer:

• létezik méltányossági kérelem egyáltalán ilyenkor?
  • ha NEM akkor mi lesz a befizetett pénzemmel?
catrace # 2009.02.10. 15:13

Szia Nyusz!

Létezik, csak nem nagyon lehet gyakorolni. Jogerős határozat kell hozzá (átvételtől számított 16 nap múlva lesz az), mert anélkül minden megy II. fokra- 5,000 -Ft-os illetékkel.

Méltányosság gyakorolható, ha az szabályszegést KÖVETŐEN olyan anyagi helyzet állt be az ügyfél életében, ami miatt a bírságot nem tudja kifizetni, pl.: elvesztette a munkahelyét, nagy, előre nem látott kiadás, betegség...
Az illetéke 2,200 -Ft. Ha bekérik az 5,000-et, akkor elvileg a 2000-et visszaigényelheted.

K. Béla én sem tudom, miről beszél.

Bye

nyusz66 # 2009.02.10. 15:17

Na most akkor, ha jól értem, akkor lehetett VOLNA méltányosságot kérni, ha kicsúszok a határidőből?! Mert 15 nap volt a határidő a fellebbezésre, és az utolsó napon adtam fel a méltányossági kérelmet.

Akkor viszont mit csináljak? Ha egyszer a kérelemben eleve nem vitatom a szabálysértést, akkor tök hiába megy másodfokra fellebbezésként, nem? Akkor meg mi a fenének fizessem be az 5000 Ft illetéket?

catrace # 2009.02.10. 15:26

Mert különben behajtják. Lenyúlják a számládról pl. A méltányosság más, mint a fellebbezés! A fellebbezés a határidőn belül benyújtott jogorvoslati kérelem, a szabályszegés vitatása. A méltányossági kérelem a már jogerős határozat esetében nyújtható be és a bírságösszeg csökkentésére irányuló kérelem.
Mit írtál a beadványodban?

nyusz66 # 2009.02.10. 15:38

Ezt írtam szó szerint:

"Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!

Alulírott XY ezúton szeretném a 2008 október 09-én kelt, 2008 december 01-én kézhez kapott

00000000-os számú közigazgatási bírság méltányosságból történő mérséklését kérni.

Indokaim a következők:"

Ezt szerintem nem lehetett félreérteni...

catrace # 2009.02.10. 17:16

Mik voltak az indokaid?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.10. 17:19

Szerintem nem az én bajom, ha ti nem tudjátok, hogy miről beszélek.

Viszont monogramozd le a nagynénikédet, aki Sanghaiban egy marék homokért vetkőzött, és már aövé a fél Szahara.

nyusz66 # 2009.02.10. 17:39

KBS nevét más használja? Mert ő régebben használható hozzászólásokkal szokott itt megjelenni.

Márpedig a "nem az én bajom, ha ti nem tudjátok, hogy miről beszélek" nem ez a kategória.

Tudod, kedves KBS, nekem egyszerűen jött egy határozat, hogy egyszerűsített eljárás keretében közig. bírságot szabtak ki ezér-meg-ezér. Pont. Semmi felhívás, hogy mondjam meg, ki vezette, vagy mire céloztál.

Lehet, hogy szabálytalanul jártak el. Ezt én - mint nem jogász - nem tudhatom. Ha te tudod, akkor megteheted, hogy "bebebee, nem árulom eeel" alapon megtartod magadnak, de akkor egyáltalán minek írsz ide bármit? Vagy megteheted, hogy érthetően felvilágosítasz valakit, aki ebben a témában nem járatos - mivel erre való szerintem a fórum.

Ja, és te írod alá monogrammal a hozzászólásaidat, így nem jogos a bunkó beszólás szerintem, ha valaki azt használja megszólításként...

catrace # 2009.02.10. 19:19

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Elnézését kérem, hogy nem értek semmit, de ez az intelligencia-színvonalam. Én buta vagyok, Ön okos. Ezt kell szeretni.

Köszönöm, a nagynénikém jól van, hasonló jókat kíván Önnek, mint Ön neki.

Tisztelettel!

Catrace

Kedves Nyusz66!

Igen, valószínű, hogy a II. fok szintén nem fogja pozitívan elbírálni a beadványodat, és az sem valószínűtlen, hogy az I. fokot fogja új eljárásra kötelezni, mivel a méltányossági kérelem az I. fok hatáskörébe tartozik.. A javaslatom a következő: A fellebbezés illetékét fizesd be, viszont egy új beadvány keretében, amit:

1. jogerőre emelkedés után nyújtasz be,
  2. még egyszer egyértelműsíted, hogy méltányossági kérelmet nyújtottál be,
  3. előterjesztesz valami olyan indokot, ami a szabályszegést követően az anyagi helyzetedre negatív befolyással bírt (ha van ilyen),
  4. utalsz a korábban lerótt 2,000 -Ft-os illetékre, továbbá annak visszautaltatására.

Ja és szerintem előtte nem ártana megnézned a felvételeket (ha eddig nem tetted), ha már fellebbezési illetéket kérnek, hátha van valami "fellebbeznivaló" is.

Üdvözlettel,

catrace

nyusz66 # 2009.02.10. 19:46

Catrace, köszönöm a tanácsokat.

Sajnos a felvételeket nem tudtam az időhatáron belül megnézni, mivel minden ilyen ügy egységesen a Fejér Megyei Rendőrfőkapitánysághoz tartozik, tekintet nélkül arra, hogy az ország melyik részében történt. Én meg nem tudom megoldani, hogy szabit kivéve leutazzak, hogy megnézzem, tényleg van-e fényképük :( - mert persze első körben én is bőszen meg akartam bizonyosodni erről, de kiszámoltam, hogy kizárt, hogy, ha hajlandóak is feladni postán másolatot (amit kétlek) az ideérjen még a határidőn belül... ezért is lett csak méltányossági kérelem.

catrace # 2009.02.10. 20:23

Nyusz66,

én azért betelefonálnék. Mondjuk reggel, amikor még csend és béke van. Kell, hogy legyen fotó, mert az alapján lehet csak bírságot kiszabni. Nem kell a saját ügyintéződet keresni, ne is kérd, így nem passzolhatnak le! A fotókat meg ki lehet küldeni postán, jogod van betekinteni a saját ügyedbe. És van méltányossági kérelem, nem tudom, miért mondták, hogy nincs.

Catrace

nanemaaa # 2009.02.10. 22:11

catrace
Nem vagyok biztos benne, hogy pontos választ adtál. Az általad beidézett szöveg a Ket-ből származik, bár kicsit pontatlanul, mert méltányossági kérelmet is csak nem jogerős határozat esetében lehet benyújtani.
Ami viszont vélhetőleg elkerülte a figyelmedet az, hogy a Ket hatálya nem terjed ki a szabálysértési ügyekre. Ebben a kérdésben a szabálysértési kódexben kellene keresni a választ.
Én a 1999. évi LXIX. törvényben nem találtam méltányosságra lehetőséget.

nyusz66 # 2009.02.11. 05:14

Most már megkérdezem, mert kezdettől fogva fúrja az oldalamat: ha ott volt a rendőr, és látta a szabálysértést, meg azt is, hogy a kocsiban benne van egy ember (gyógyszertárról van szó, én bementem, asszony maradt a kocsiban), akkor nem kellett volna először helyszínen lépéseket tennie, ahelyett, hogy fotóz, aztán fél év múlva küldenek egy közig.bírságot?

nanemaaa # 2009.02.11. 23:18

A helyszíni bírság olcsóbb, mint ha feljelent. De mivel náluk is van havi elvárt bekaszálandó limit, így nyilván a nagyobb bevételt választja. Ilyen egyszerű ez. :-(

catrace # 2009.02.13. 20:53

Nanemaaa!

A közigazgatási bírság és a szabálysértési bírság nem ugyanaz. A közigazgatási bírság Ket-es. Lehet, tényleg lehet, hogy pontatlan voltam, ez esetben elnézést kérek! Működőképes, gyakorlati tanácsot próbáltam adni nyusz66-nak.

Nyusz66!

Többek közt azért is írtam, hogy meg kellene nézni a fotókat, mert ha pl. látható a felvételeken, hogy ki- vagy beszállsz, akkor arra már lehet alapozni.
Plusz a megállni tilos tábla alatt parkolni, az közigazgatási bírság. De ha pl. szemben állsz a forgalommal, vagy a járdán az már szabálysértés, sőt! ha ez 6 hónapon túl derül ki, akkor már az sem, mivel szabálysértési eljárás 6 hónapon túl nem indítható.

Üdv,

catrace

nyusz66 # 2009.02.13. 21:19

Az a helyzet, hogy a feleségem emlékszik rá, hogy mikor megálltunk a gyógyszertárral szemben, és én beszaladtam valamiért, ő meg a kocsiban volt, elment mellette egy rendőrautó. Szóval ki vagy beszállás nem látszhat rajta, max. az asszony a kocsiban. :(
Az számíthat, hogy nem teljesen az úton állt a kocsi, hanem "féllábbal" a füvön?

catrace # 2009.02.13. 21:41

Egyértelműen a megállni tilos tábla hatálya alatt álltál?
Ha füvön álltál az megint nem jó sajnos.

nyusz66 # 2009.02.14. 21:47

Hát, én ugyan csak nemrég vettem észre ott a megállni tilos táblát, de gondolom, hogy ott lehetett régebben is, sajnos :(
Mivel a gyógyszertár előtti parkoló tele volt, az az utca meg elég forgalmatlan (ott nőttem fel) nyugodtan megálltunk pár percre úgy, hogy kicsit lehúzódtunk az út menti fűre. Az egész max. 5 perc volt, vagy annyi se.
De, ha még nem is lett volna ott akkor tábla, nemigen lehet kideríteni, hogy mikor került oda - ezt már más végigcsinálta. Nem tartanak róla ugyanis pontos nyilvántartást...

monalisa1 # 2009.02.15. 11:10

Meg is nézhetné magát a rendőrség - és vagy a közterületfelügyelet - ha minden tilosban állónak utóbb méltányosságot adna., aki megengedheti magának hogy autóval járjon annak kell hogy legyen a bűntetésre is pénze... (Részletfizetést az általában engedélyeznek, de ennek lehetőségét is kérni kell.)

catrace # 2009.02.15. 18:36

Hát, Nyusz66, akkor semmi jót nem mondhatok neked.. Max. annyit, hogy valószínűleg a II. fok visszadobja az ügyet I. fokra, hogy járjon el ő maga és akkor a befizetett illeték-különbözetet visszautalják. Ez persze továbbra sem segít rajtad..

Ha nem állsz jól anyagilag, fizetési könnyítésként halasztott fizetést kérhetsz. Sajnos- úgy tudom- a részletfizetés január óta nem működik.

catrace

vilibacsi44 # 2009.08.22. 14:46

Üdvözletem!
Azt kérdezném, hogy a megállni tilos jezőtáblánál való megálás, egeszségügyi okok miatt (feleségemet vettem fel a füzesabonyi vasút elött kb 2' idötartamra álltam meg) miért minősült Közigazgatási szabály sértésnek és miért bÍrságoltak meg 30 000.-Ft
ra.Miért nem bírságolt meg a járőr közlekedési sza-
bály sértésért. Flegmán közölte velem, hogy feljelent és távozott.
Másodfokon elutasítottak.
Érzésem szerint ez egyeszerű pénzbeszedés (kell nekik a pénz)mivel hiába hivatkoztam, hogy idősek vagyunk és az asszony nehezen jár.
Még az "átkosban" is volt méltányosság.
Ezek nem közlekedési szakenberek, hanem pénz behajtók.
Nagyon "keserű" lett a szám.
Köszönöm ,hogy meghalgatott.

VILIBACSI

websas # 2009.08.22. 15:51

Kedves vilibacsi44!

Megdrágultak a dolgok a birságokat nyugati szintre emelték a jövedelmeket még nem. Részletfizetést sem adnak sárga lámpa 50 e.Ft., piros 100 e.
Ha cukros vagy, esetleg magas vérnyomásos, hivatkozhatsz hirtelen rosszullétre, illetve szintén megkifogásolhatod műszaki hibára hivatkozva. Legközelebb ha már ilyet csinálsz tedd ki a háromszöget.

websas

Feri29 # 2009.08.22. 16:31

Nem is nyugati szintre, hanem annál jóval magasabbra emelték. Nemrég olvastam egy cikket, hogy Németországban is emelkedtek a bírságok, de az ottani megemelt összegek is feleakkorák, mint az itteniek.

Ez szerintem is egy mocskos pénzbeszedés, nem sok köze van a közlekedésbiztonsághoz. Az rendben van, hogy rendet kell tartani, de azt hiszem, hogy ilyen pofátlanság, hogy valakinek egy havi fizetését kelljen kifizetni egy kisebb szabálysértésért a világon sehol sincs.