Közigazgatási bírság


mtamas11 # 2012.05.17. 08:12

Kedves fórumozók,

tényleg nem akad senki, aki tudna segíteni 10- én feltett kérdésemre?

V.Zsuzsanna # 2012.05.17. 07:38

Gabicsek
Nem hiszem, hogy a fellebbezéssel sokat érnél el, mivel biztos, hogy a lámpa már jócskán sárga volt akkor is, amikor az autód attól 8-10 méterre volt és ahogy elhagytad, már pirossá vált. A sárgák elég sokáig sárgák szoktak lenni, tehát már akkor is sárga volt, amikor messzebb voltál 8-10 méterre. Ilyen esetben kötelező megállni.

Nos, szerencsére a fellebbezéssel elértem, amit szerettem volna. Feltételezések alapján ugyanis nem áll meg a bírság, csak bizonyítékok alapján, arra vonatkozóan pedig nem volt semmi bizonyíték, hogy az első kép készítése előtt mennyi ideje volt sárga a lámpa. Amit az első felvetésemben, és a fellebbezésemben sem említettem, de szerencsére figyelembe vették: a képeken látható, hogy egy kamion jön mögöttem, nem éppen az ajánlott követési távolságon belül.

gerbera317
nem az a szabály, hogy a zöldnél haladunk, a pirosnál nem haladunk, a sárgánál pedig gyorsítunk, hanem a sárgánál meg kell állni.

Igen, feltéve, hogy a biztonságos megállás feltételei adottak. Itt nem voltak azok.

V.Zsuzsanna # 2012.05.17. 07:19

Tisztelt fórumozók!

Nemrég feltett kérdésemre, mely egy sárga lámpa miatt kiszabott 50.000 Ft-os közigbírság fellebbezésére vonatkozott, megérkezett a hivatalos válasz: a határozatot megsemmisítették, a befizetett fellebbezési illetéket visszautalják. Magyarán sikeresen támadtam meg az eljárást. Ha valakit érdekelnek a további részletek esetleg, akkor jelezze itt, vagy e-mailben.
Ezt a választ elsősorban Véleményem becenevű fórumtárs kérésére írtam, Ő kíváncsi volt a másodfok eredményére.

Véleményem # 2012.05.16. 19:59

help!

Nem olvastam végig amit írtál (elsőre), mert az elején ott volt a lényeg hogy elismered. Ezek után én se értettem hogy mit akarsz.
Röviden annyit tudok mondani hogy tartsd be a parkolásra és megállásra vonatkozó szabályokat! Fix bírságok vannak, nem lehet csökkenteni sem eltekinteni esetedben, nem lehet olyan körülményre hivatkozni amire te akarsz. Ha nem tudsz megállni szabályosan valahol akkor meg állsz ott ahol lehet ha két utcával odébb akkor ott... ez sajnos ilyen.

Kérdéseidre a válasz: fordulhatsz bárkihez, de értelme szerintem nincs. Kérvénynek szintén semmi értelme. Nem tekintenek el és nem csökkentik mert fix ez az összeg. Az indokaid nem olyanok hogy a büntetést mellőzni lehessen.

help! # 2012.05.16. 13:18

Hogy esélyem,lehetőségem sem volt szabályosan parkolni a lépcsőház előtt,amelyben lakom az említett időpontban,arról valóban nem a rendőrség tehet,de a körülményekre senki sem kíváncsi,a körülményeket senki sem veszi figyelembe?!?!

help! # 2012.05.16. 13:06

Tisztelt véső!

Fellebbezni természetesen fellebbezhetek,hisz'jogomban áll,viszont abszolút értelmetlen lenne,mert a cselekmény tényét el kell ismernem,-és ahogy azt már említettem el is ismerem-ez teljesen egyértelmű,hisz'az valóban megtörtént-szabálytalan parkolás-,amit egyébként a rendőrség a helyszínen készített fényképpel is bizonyít.(szerintük szabálytalanul parkoltam...)
(úgy tudom,hogy jelen esetben a rendőrség ténymegállapítása-szabálytalan parkolás-ellen fellebbeznék,annak pedig nincs értelme.)
A kérdésem tehát az lenne,hogy a fellebbezésen kívül tehetek-e esetleg valamit,fordulhatok-e valakihez,érdemes-e fordulnom valakihez,az általam leírt egyéb körülményekre hivatkozva,a felsorolt indokaimmal alátámasztva annak érdekében,hogy csökkentsék a büntetés összegét,vagy eltekintsenek tőle?
Köszönettel

nanemaaa # 2012.05.16. 13:00

Az eset-pech-emre-egyszeri alkalom volt,pár órán át parkoltam-a rendőrség szerint-szabálytalanul.
A kérdésem az lenne,hogy igencsak bonyolult esetemet illetően fordulhatok-e valakihez,illetve érdemes-e fordulnom valakihez,beadhatok-e esetleg kérvényt a rendőrségnek a fenti indokaimmal alátámasztva,stb...,hogy esetleg tekintsenek el a büntetés összegétől,vagy csökkentsék azt?

Már tudják. A bírság összegénél figyelembe vették, ha vehették. A szabálysértést elkövetted, sajna fizetned kell. Ha megint elköveted, majd emelkedni fog a következő bírság összege.

véső (törölt felhasználó) # 2012.05.16. 12:34

A cselekmény tényét elismerem,így tehát fellebbezni sem kívánok

..„,hogy esetleg tekintsenek el a büntetés összegétől,vagy csökkentsék azt”?

akkor most mit is akarsz ?

help! # 2012.05.16. 12:05

Tisztelt Fórumozók,Jogi Szakértők!

(Elnézést kérek mindenkitől,de elsősorban egy szakember véleményére lennék kíváncsi...)
2012.05.02-án 30.000Ft közigazgatási bírságot szabtak ki rám.
Az indoklás a következő:"Az ügyfél által üzemben tartott fenti rendszámú gépjárművel 2012.04.28-án 09:03-kor(..."itt és itt"...)a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975.(II.5.)KPM-BM együttes rendeletnek(KRESZ)a járművel történő megállásra és várakozásra vonatkozó 40.§(5)bekezdés d)pontban foglalt előírását megszegve álltak meg."
A mellékelt képen látható,a parkoló végén található füves terület és útpadka utáni"félkörív",ahol az említett időpontban a személygépkocsi parkolt.(elnézést kérek az elég egyszerű magyarázatért!)
A kép:
http://kepfeltoltes.hu/…ltes.hu_.jpg
A cselekmény tényét elismerem,így tehát fellebbezni sem kívánok,az ügy tekintetében viszont vannak"egyéb tényezők"...
A parkoló egy lakótelepen található,a lépcsőház előtt,amelyben lakom.
Közvetlenül itt van a vásárcsarnok(piac)is,így hétvégente(mert akkor van csúcsforgalom a piacon)-röhej,de-csak a szerencsén és a hosszú időn át tartó keresgélésen múlik,hogy szabad parkolóhelyet találjak és le tudjak parkolni az előtt a lépcsőház előtt,vagy attól nem messze,ahol lakom.(anyagi helyzetem nem teszi lehetővé,hogy garázst béreljek e célra.)
A parkoló"fizető parkoló",-az ott lakóknak is-kivéve hétvégén és ünnepnapokon.(amikor az eset történt,-2012.04.28,szombat-akkor ingyenes volt a parkolás.Véleményem szerint ez a tény is bizonyítja azt,hogy nem azért parkoltam a már említett"ív"-en,mert el akartam kerülni a parkolójegy megvásárlását,hanem azért,mert nem volt szabad parkolóhelyem,tehát esélyem sem volt szabályosan parkolni!)
(egyébként a városban információim alapján ez az egyetlen egy olyan lakótelepi parkoló,amely"fizetős",-az ott lakóknak is-pont a már említett vásárcsarnok(piac)miatt,ami egyébként hétfő kivételével egész héten nyitva van 05:00-15:00-ig.)(?hátrányos megkülönböztetés az ott lakókkal szemben? A város más lakótelepein az ehhez hasonló parkolókban mind-mind ingyen és bérmentve parkolnak az ott lakók és mindenki más is...)
Kedvezménnyel járó parkolóbérletet nem vehetek igénybe,mert a személygépkocsi tulajdonosa nem én vagyok,(az említett időpontban egyik családtagom adta kölcsön,mert az enyém meghibásodott és szerelőnél volt.)a tulajdonosnak tehát nem bejelentett lakcíme,ahol a személygépkocsi parkolt.(ennek a két feltételnek együttesen kell teljesülnie ahhoz,hogy igénybe vehessem a kedvezményes parkolóbérletet.)
Az eset-pech-emre-egyszeri alkalom volt,pár órán át parkoltam-a rendőrség szerint-szabálytalanul.
A kérdésem az lenne,hogy igencsak bonyolult esetemet illetően fordulhatok-e valakihez,illetve érdemes-e fordulnom valakihez,beadhatok-e esetleg kérvényt a rendőrségnek a fenti indokaimmal alátámasztva,stb...,hogy esetleg tekintsenek el a büntetés összegétől,vagy csökkentsék azt?
Tisztelettel köszönöm a segítséget!

mtamas11 # 2012.05.10. 11:57

Kedves fórumozók!

2010. május 10- én történt tilosban parkolás miatt június 30- án kiszabtak ránk 30 e Ft közigazgatási bírságot. A végzést határidőn belül megfellebbeztük (júlis 2.). Aug 12- i keltezéssel hiánypótlásra szólítottak fel (5.000,- illeték), amit határidőn belül megtettünk. A dolog innen válik érdekessé. Következő év, vagyis 2011. február 24- i postabélyegzővel adták fel Szombathelyen azt a határozatot, mely helybenhagyta a bírságot. Válaszul levelet írtunk, melyben kértük, hogy a megszabott határidő jelentős túllépése miatt töröljék a bírságot, mivel az szerintünk elévült. A levelünkre semmilyen válasz nem érkezett 8 hónapig, majd 2011. december 30- án jött egy levél Szombathelyről, amit a postás 2012.január 6- án ismét megkísérelt kézbesíteni, de még akkor sem voltunk otthon. Ezt követően január 20- i dátummal küldtek számunkra egy levelet, melyben közölték, hogy az előző, át nem vett végzés jogerőre emelkedett. Mivel azonban ennek a 20- i levélnek volt egy melléklete, egy végzés, melyben a fellebbezési illetéknek a jelentős határidőmulasztások miatti visszautalásáról intézkedtek, mi azt hittük, hogy ez egyben a bírság törlését is jelenti. Ezért aztán nem is kerestük az ominózus át nem vett levelet.
Most kaptunk egy értesítést az önkormányzati adóirodától, hogy fizessük be a bírságot...
Kérem, olyan válaszoljon, aki tudja, mi az igazság az ügyben, nem csak véleménye van róla.
Csak érdekesség: az illeték 5 napon belüli visszautalásáról szóló végzés kelte 2011.12.22. Várom a tippeket, visszajött- e..?

Véleményem # 2012.05.07. 17:53

Úgy tudom várakozhat.

buboka # 2012.05.07. 15:44

Tisztelt Válaszadó!

Szeretném megtudni, hogy amennyiben mint súlyos mozgássérült vagyok és a fiam vizsgálatra visz, amíg végzek várakozhat-e a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen, a rokkant kártyával. A vizsgálat kb. 30 perc. Halottam olyat is, hogy ha nem ül az autóban a mozgássérült, a kártya nem használható jogosan, hiába az én szállításomat oldja meg.

A választ előre is köszönöm.

Véleményem # 2012.04.25. 15:11

De szabhat ki közigazgatási bírságot. Ennek az egyik példányát ami egy A4-es papír lap meg is kapja a megbírságolt ember. plusz a szokásos sárga csekk.

Ugyan úgy lehet gyorshajtásra mint biztonsági övre.

"A megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó előírás (KRESZ hivatkozások) A megengedett sebességet, és a mért sebességet kell bele írni. Plusz az érte járó pont."

Van erre lehetőség de ritkán alkalmazzák.

Ettől függetlenül fellebbez kétszer ne fizess ugyan azért.

Gabicsek # 2012.04.24. 22:21

totyii!

A helyszínen intézkedő rendőr nem szab ki közigazgatási bírságot, hanem helyszíni bírságot. Ehhez kitölt egy nyomtatványt + egy csekket.
A Vas megyei Rendőrfőkapitányság szabja ki a közigazgatási bírságot.
Fellebbezd meg, hogy a rendőrök megállítottak, csekket állítottak ki és mellékeld a befizetett csekk fénymásolatát. (feltéve, ha mindkét bírság pontosan ugyanazt az időpontot tartalmazza! és nem kétszer hajtottál gyorsan)

gerbera317 # 2012.04.24. 19:20

Az igen! És mit műveltél: 30-as zónában mentél több mint 135-tel, vagy pedig autópályán több mint 240-nel? Akármelyik is volt, vagy hülye vagy, vagy pedig olyan autód van, amelynek a fenntartási költsége mellett az a 300 ezer tulajdonképpen nem is pénz...

Egyébként nem telefonon, hanem jogorvoslati eljárásban van helye az álláspontod előadásának. Arra sajnos nincs tippem, mire mennél a fellebbezéssel.

totyii # 2012.04.24. 10:54

Tisztelt JogiFórum!
Segítségüket szeretném kérni az ügyben, hogy gyorshajtás miatt 30.000Ft-os közigazgatási bírságot kaptam,ez év 03-31. a helyszínen intézkedő rendőrtől meg is kaptam a 30.0000Ft-os sárga csekket, a rendőr elmondása szerint 15 napom van hogy befizessem az összeget. Amit meg is tettem 04-10.a múlt pénteken 04-20. kaptam egy határozatot a Vas Megyei Rendőrkapitányságról egy határozatot hogy fizessek 300.000Ft a csatolt sárga csekken,A határozaton lévő telefon számot már a harmadik napja folyamatosan hívom de még emberi lénnyel nem sikerült beszéljek. Ha tudna valaki hogy ilyenkor mi a teendő,hogy kinél és hogy lehet bizonyítani hogy én már be fizettem a büntetés összegét

Előre is köszönöm

Véleményem # 2012.04.21. 19:43

Lawrence

Igen.

Pista0 # 2012.04.21. 17:37

Kedves Fórumozók!
Segítségüket szeretném kérni az ügyben, hogy gyorshajtás miatt 30.000Ft-os közigazgatási bírságot kaptam.Meg is tekintettem a képeket a közigbírság police.hu oldalon.Tudni kell , hogy autópályán haladtam 100-as tábla volt kihelyezve az első fotón egy autó látható aminek a típusa sem kivehető és sem a rendszáma csak ,hogy piros színű és,hogy 119km/-al közlekedett.A többi 4 fotón az Én gépjárművem szerepel amely 79km/-val közlekedett és a rendszám is kivehető.Nem tartom jogszerűnek mivel nem beazonosítható sem a gépjármű sem a rendszám az első fotón.Kérlek segítsetek ebben milyen jogorvoslati lehetőségem van.A rendőrség mi alapján bírságolt meg?
Hogyan fellebbezzek?
Előre is köszönöm gyors válaszaitokat!

Lawrence # 2012.04.21. 09:48

Tisztelt Fórumozók !

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben. 2011.novemberében 3000 forint helyszíni bírságot és 3 b.pontot kaptam egy közlekedési szabálysértés miatt. Tudomásul vettem, befizettem. Most 2012 április 16-án kaptam egy levelet, miszerint fenti bírságot hatályon kívül helyezték, a pénzt visszautalják, mert idézem:

"Az Sztv 134§.1.) bekezdése értelmében a szabálysértés tetten ért elkövetője helyszíni bírsággal sújtható, kivéve, ha az elkövetővel szemben az eljárás alapjául szolgáló cselekmény miatt közigazgatási bírság kiszabásának van helye. 1988.évi I.tv. A közúti közlekedésről 21.§.1.) bekezdés f) pontja alapján a 410/2007. Kormány rendelet 6.melléklet 2.pontjára figyelemmel ... 50.000 Forint közigazgatási bírságot kell kiszabni. A rendőrjárőr a fent hivatkozott Kormányrendelet szabályait figyelmen kívül hagyta, így a helyszíni bírság kitöltése ilyen formában jogszabály ellenes."

Utólag, 5 hónap után kivethetik ezt az 50.000 forintos bírságot? A levél erről nem tett említést!
Válaszotokban bízva:
Lawrence

C a s a b l a n c a # 2012.04.20. 09:50

A jogviszony szerkezete az, hogy momentán a rendőrséggel állsz jogviszonyban, tehát feléje kell teljesítened. (Az önkormányzathoz azért került az ügyed, mert az onnan származó jövedelmedből vonták le a tartozást.)
Van más jövedelmed? Akkor abból majd letiltják.
De inkább kérj csekket a rendőrségtől és fizesd be a tartozást.

János56 # 2012.04.19. 16:54

Tisztelt Fórumozók!
Kérem segítsenek! lehetséges, hogy a rendőrségi bírságom (gyorshajtás) az Önkormányzatnak fizessem tovább mivel megszüntették a segélyem? Eddig ők vonták le abból. Mit tegyek? Vagy a BRFK-nak írjak, hogy csekkeken befizethetem e a további részleteket?
Tisztelettel: János

János56 # 2012.04.17. 17:03

Tisztelt Válaszoló! (Véleményem)
Sajnos a válaszod nem teljes...mivel a kérdésem többi részére sajnos nem kaptam választ. Mint például van a lehetőségem a törlesztőrészletet az önkormányzatnál befizetni és őt átutalják vagy le kell ülni ahogyan a törvény mondja? Tisztelettel: János

Véleményem # 2012.04.17. 13:55

Az új szabálysértési törvény szerint már nem vonják le adók módjára.
Rád gondolom még a régi vonatkozik, ha nem fizetted be a bírságot akkor levonják. Kérned kellett volna a részletfizetést, ha erre volt lehetőség. Ha nem tudsz fizetni semmit, illetve semmi pénzt nem tudnak levonni tőled, akkor lehet hogy elzárás lesz. Meg ha jól tudom de nem biztos, akkor még az autót is kivonhatják a forgalomból.

János56 # 2012.04.16. 21:18

Tisztelt JogiFórum!
Azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, legyenek szívesek segíteni és tanácsot adni. Megbüntettek gyorshajtásért, életemben most először, sajnos munkahelyem nincsen, idős vagyok így nagyon nehéz elhelyezkednem. Az Önkormányzatnál kaptam segélyt, a hatóság kiküldte hogy vonják le a bírságot mivel ledolgozni a közigazgatási bírságot nem lehet. Megszűnt a segélyem. Az új rendelet szerint nem tudom hogy ezt a bírságot le lehet e dolgozni közmunkán, vagy esetleg a havi részleteket csekken vagy az önkormányzat felé fizessem.
Köszönöm tanácsukat.
Tisztelettel: János

Véleményem # 2012.04.06. 20:15

nova01

Igen fellebbezni kellett volna az elején, mert hibáztak valószínű. A helyszíni bírság valószínű nem volt jogos, vagy pont gyorsítottál és akkor a traffi már a közig értéket is bemérte. Így már nehéz lesz utólag bizonyítani és elkerülni a fizetést.