tartozás elévülése?


Gabóca21 # 2008.04.20. 11:49

Köszönöm a hozzászólásokat!Isten őrizz,hogy okoskodjak,csak nem tudom,kell-e a sorok közt olvasni, vagy így igaz,ahogy le van írva:
XY ...év,hó,nap esedékességű kés.pótl.adónemen xFt
Stb... adótartozást
törlöm.
INDOKLÁS
Az adózás rendjéről szóló 2003évi XCII.törvény (Art)
164.§(6) bekezdése alapján az adótartozás végrehajtásához való jog az esedékesség naptári évének utolsó napjától szám. 5év elteltével évül el.Amennyiben az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosít,az elévülés 6hónappal meghosszabbodik.Ha az adó,bírság végrehajtásához való jog elévült,a tartozást terhelő késedelmi pótlékot is elévültnek kell tekinteni.
Ugye így van még most is? Ugye?!
Köszönettel

daveslim # 2008.04.20. 18:31

monalisa1:
nem kell rögtön harapni...
Szerintem az ír ide, aki akar. Azért fórum...tudod...
erre találták ki.
Nem zárt fórum, nincs ideírva, hogy csak ügyvédek, vagy épp bűnözők írhatnak ide :)
A gyakorlott azt jelenti, hogy egyszer volt a T-Online-nál egy nem jogos tartozásom. 12e Ft.
Átadták a behajtónak. Hónapokig, vagy talán 1 évig küldözgették a fenyegetéseiket. Nem reagáltam rá, illetve elmondtam, hogy ez nem jogos, ezért nem is kívánok foglalkozni vele.
Ennek 5 éve kb.
Aztán más miatt hívtam őket sokkal később. Azt mondták, hogy kiegyenlítettem a 12e Ft-ot... :)

nandy # 2008.04.20. 20:06

Art. 164.§ 6) Az adótartozás végrehajtásához, a költségvetési támogatás kiutalásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év elteltével évül el. Amennyiben az adóhatóság végrehajtási cselekményt foganatosított, az elévülés 6 hónappal meghosszabbodik. Ha az adózó ellen felszámolási eljárás indul, az adótartozás végrehajtásához való jog elévülése az adózó felszámolását elrendelő végzés közzététele napján megszakad, és az elévülés az ezt követő naptól a felszámolás befejezéséről szóló végzés közzététele napjáig nyugszik. Ha az adó, a bírság és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás végrehajtásához való jog elévült, a tartozást terhelő késedelmi pótlékot is elévültnek kell tekinteni.

nandy # 2008.04.20. 20:08

Ez most is hatályos.

szilvanka # 2008.04.21. 10:18

Helló!Nem tudna Nekem valaki segíteni?Senki nem reagált a problémámra...Nem akarom mégegyszer leírni,ha valaki,aki ért a témához,kérem,hogy olvassaa el amit korábban írtam.Köszönöm szépen előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.21. 10:31

Van ügyvéded, hallgass rá. Ha nem bízol benne, vond vissza a megbízását.

szilvanka # 2008.04.21. 20:37

Köszönöm,ettől tényleg okosabb lettem...

nandy # 2008.04.21. 21:19

szilvanka: rendkívül valószínűtlen, hogy 1997. óta semmilyen felszólítást nem küldtek. Ha mégis így van, akkor valóban elévült.

Célszerű lenne egyezeteni a behajtóval, vajon küldött-e ez idő alatt bármilyen felszólítást.
Ha küldött (ami valószínű), akkor talán meg lehet velük állapodni részletfizetésben, csökkentésben.

nandy # 2008.04.21. 21:21

Szóval nem hiszem, hogy épp 11 év után jut eszükbe egy tartozást behajtani. Annak volt valami előzménye - szerintem.

nandy # 2008.04.21. 21:23

(p.s. kbs-nek igaza van. Egyáltalán nem etikus az, hogy egy fizetett ügyvéd - vagy bárki más - munkáját így ellenőrzöd....)

monalisa1 # 2008.04.21. 21:33

Elévülés? Minek az alapján?! Emberek tízezreinek lehet jó ideje akár csak a Mo-i bankokban/takarékpénztárakban "negatív" számlaegyenlegük, azokat soha senki nem zárta le.

Ugye hallottál már az un. alvó számlákról?!

Tehát a banknál a tartozás az évek során egyre csak növekedett: késedelmi kamatok, az évi zárások stb. stb., így ama bizony 35 ezer forint időközben szépen megnövekedhetett.

Nincs itt semmiféle elévülés, mindmáig "nyílt" a számlát, ergo tartozol a banknak, mely követelést "kiközvetítettek" behajtóékhoz, akik a saját költségeiket-, kiadásaikat- és hasznukat... úgyszintén ráterhelték a summára.

A bíróságon majd elvitatkozgattok (...), de míre jogerősen befejeződik a per, vélem az ügyvédednek többet fog már kelleni fizetni, mint ama bizonyos 185 ezer forint követelés ellened.

Inkább kérj részletfizetésre lehetőséget a behajtóéktól, és kezdj törleszteni, közben meg menj be a bankba és "csukd be" a számládat.

monalisa1 # 2008.04.21. 21:35

szilvankának írtam az alábbaikat:

monalisa1 # 2008.04.21. 21:39

Azt is jó lenne tisztázni, hogy behajtóék hogyan találtak meg, mivelhogy a 97-ben a banknak megadott "nem a bejelentett címem" - végül is csak rád találtak...

szilvanka # 2008.04.22. 08:59

Helló!
A számlámat az otp már megszüntette 1998 ban.Én a szerződésen megadtam nekik a levelezési címem,ahová ők soha semmit nem küldtek.2002 óta lakom a mostani bejelentett címemen,ők ezt mostanra derítették ki.A behajtó cég elküldte nekem az összes levelet ami 1997 óta küldözgettek,és eggyik sem az általam megadott címre szólt.Ezekből is az utolsó 2002 ben lett elküldve .Azóta csak most 2008 ban kaptam értesítést.
Talán így érthetőbb,hogy azt gondolom,hogy elévült a dolog.
Köszönöm a hozzászólásokat továbra is.

nandy # 2008.04.22. 11:09

Ahogy elnézem, előbb-utóbb peresítik a követelést. Van egy fizetett ügyvéded, ő majd segít.
ha mégsem viszik perre, nyert ügyed van...

Innen ne várj érdemi segítséget, hisz az itt válaszolók nem látják az összes iratot. És te magad sem adsz pontos információkat. Hisz először azt állítottad, semmilyen felszólítást nem kaptál (a "hamis" címedre). Aztán meg kiderül, hogy igenis küldtek felszólításokat, de nem arra a címre, ahol ténylegesen tartózködtál, hanem a bejelentett lakcímedre....

ha az ügyvéded azt mondja, ne fizess, akkor ne fizess. VAgy keress másikat.

Márkameggy # 2008.04.26. 11:12

Elévüléssel kapcsolatos, LB 1993.313.sz eseti döntést kersem. Ez a BH nincs a jogtárban. Miért maradnak ki egyes döntések belőle. Hogy vegyék a méregdrága többi Complex kiadványt is? Vagy poroljon el az ember ilyen apróságért a könyvtárba papírt nyalni? :(


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2008.04.26. 11:12

Elévüléssel kapcsolatos, LB 1993.313.sz eseti döntést kersem. Ez a BH nincs a jogtárban. Miért maradnak ki egyes döntések belőle. Hogy vegyék a méregdrága többi Complex kiadványt is? Vagy poroljon el az ember ilyen apróságért a könyvtárba papírt nyalni? :(


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2008.04.28. 04:23

Már nem aktuális. Másodszorra megtaláltam, a gazdasági döntvényeknél volt, nem a polgárisoknál.


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2008.04.28. 04:31

De kérdésem még van ezzel kapcsolódóan. A BH1993/313. szerint:

A jogosult követelését menthető okból nem tudja érvényesíteni addig, amíg a kár összegéről nem szerez tudomást. A tudomásszerzést követően azonban - ha az elévülési idő már eltelt - követelését a törvényben megállapított határidőn - egyéves vagy ennél rövidebb elévülési idő esetében három hónapon - belül csak a bíróság előtt érvényesítheti. A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólításnak ilyen esetben az elévülés szempontjából már nincs jelentősége.

Ezt honnan a bánatból álmodta meg az LB? Hogy csak bíróság előtt lehet és az írásbeli felszólításnak nincs jelentősége? Ptk. 236. § (1)-ből vonta a párhuzamot, analógiával?


Carnivorous Vulgaris

szabih # 2008.05.08. 13:35

Szép napot!
Egy kérdésem lenne hozzáértőkhöz. Kaptam egy behajtó cégtől felszólítást 2001-es tartozásra hivatkozva (nem nagy összeg, DE...).
Namost, utánaérdeklődtem a tartozás keletkezésének és körülményeinek az eredeti (nem behajtó!) cégnél és kiderült, írásba is adták!!!, hogy a legutolsó felszólító levelet ők 2001-ben küldték ki, azóta nem tettek lépést az ügyben, sem újabb levelet nem írtak, sem más behajtó cégnek nem adták el a tartozást (egészen 2007. évvégéig!), vagyis tulajdonképpen a követelés rég elévült.
Mi a megoldás (mert remélem van...!), hogy a behajtó cég is elfogadja ezt?
Hiszen tulajdonképpen az eredeti cég jogtalanul adta el a tartozást, jól gondolom?
Előre is köszönöm!

Gabiszol # 2008.05.16. 14:54

Kedves Hozzáértők!
Bár elég régen nem járt erre senki, nekem nagy segítségemre volt a topic végigbogarászása, köszönöm a másnak adott, de számomra is hasznos tanácsokat!
Az eset:
Jelenlegi nevemre és címemre, bírósági végrehajtást megelőző utolsó felszólítást kaptam az OTP-től, 365000Ft + behajtási költségek (semmi konkrét összeg)megfizetésére.
Mivel ezen a néven semmilyen lakáshitelem nem volt, felhívtam a bank lakáshitel vonalát. A kezesek felsorolásából (mivel az ingatlan címét a kolléga nem tudta megmondani, csak annyit, hogy az OTP a szerződést 1996-ban 190000 Ft körüli tartozás miatt felmondta), nagy nehezen kikövetkeztettem, hogy a még az előző asszony nevemen 1986-ban, házvásárlásra felvett hitelről van szó.
Fenti ingatlanból 1987. közepén elköltöztem, volt férjemmel megállapodást kötöttünk, hogy az ingatlan tulajdonjogáról lemondok a javára, az Ő autója és szobabútora pedig az enyém lesz (az érték fifti-fifti), ezt a bontóperi ítéletben a bíróság jóváhagyta.
A kilencvenes évek elején beidézett a városi főügyész, mert felmerült a gyanú, hogy esetleg kényszer hatására mondtam le az ingatlan tulajdonjogáról. Meggyőződésem volt, hogy az exférjem a bírósági ítélet birtokában átíratta a házat, és ott merült fel a kérdés, azóta az ingatlanról nem hallottam.
Jelenlegi lakhelyemen 20 éve vagyok én is, és akkori kezesem is a bank ügyfelei, a nevünk olyan ritka, hogy csak 1-1 van belőlünk az országban, 15 éve ugyan ott lakunk. Soha nem kaptunk eddig semilyen felszólítást.
A mai délelőtt folyamán sikerült kiderítenem X Földhivatalnál, hogy az ingatlan még mindig az én volt nevemen van, és 72000 Ft + járulékai erejéig jelzálog jog van rá bejegyezve az OTP javára. Ha 1996-ban felmondták a hitelt, a bank által a levélben hivatkozott 1994.évi LIII. törvény 5.§ (1) bekezdése alapján miért nem indították el a bírósági végrehajtást az elmúlt 12 év alatt??? Az fennálló tartozást és járulékait akkor még bőven kifutotta volna az ingatlan eladásából származó bevétel, ráadásul a Bíróság új nevemen és címemen is könnyedén megtalált volna. Esetleg, ha végrehajtás előtt rendezem a tartozásomat, lett volna egy nem kifosztott, forgalomképes házam. Most az épület lakatlan, csak a falak és a tető van meg, a többit az elmúlt években széthordták. Ezt is ma nyomoztam ki az ottani önkormányzat dolgozóinak segítségével.
Másoknak adott tanácsaitoknak megfelelően, a fentiekre hivatkozva elévülési kifogást jelentettem be.
Bocs, hogy hosszú voltam, de bonyolult az ügy.
Szerintetek mire számíthatok?
Üdv: Gabi

nandy # 2008.05.17. 10:51

Nem jogászként:

Szvsz. csak bepróbálkoztak, hátha...

A végrehajtás nem indul olyan egyszerűen.
Először is az OTP-nek fizetési meghagyást kell kérnie a bíróságtól. A bíróság ezt a fizetési meghagyást tértivevényesen elküldi neked, annak kézhezvételétől számított 15 napod van az ellentmondásra.

Nem tudom, annak idején mi volt a vagyonmegosztásban, vajon hogyan rendelkeztetek a hitelről? A bank felé történt-e szerződésmódosítás?

Az sem tiszta, hogy 1996. óta az OTP küldött-e bármikor felszólítást neked? Ha igen, akkor milyen címre? Ezt tőlük kellene megkérdezni.

nemfizető # 2008.06.02. 09:56

Sziasztok!!

Egy rövid kérdésem lenne. Ha tudja valaki a választ kérem segítsen. Mennyi idő az anyagi tartozás (amit az OTP-től megvásárolt egy behajtó, vagy végrehajtó cég) elévülése????? A tartozás keletkezése 1998 és 2000-óta semmilyen felszólítást nem kaptunk.

Köszönettel: nemfizető

Kovács_Béla_Sándor # 2008.06.02. 10:22

Mondjuk inkább, hogy nem tudsz róla, hogy kaptál felszólítást. Egyébként megszakítás nélkül 5 év.

Feri29 # 2008.06.02. 10:33

Készfizető kezesség alapján fennálló tartozás elévülhet?

Gondolok itt arra, ha van egy bedölt hitel akinek a kezesét felszólítják, hogy fizessen. Az eredeti adóst folyamatosan felszólítják, a kezest viszont nem.
Ilyenkor mi a helyzet?