tartozás elévülése?


romoni # 2011.10.11. 12:10

A hitel amit ráterheltek a házunkra,még a házasságunk előtt vette fel..a ház nem került a nevemre a válás után,mert a bank nem egyezett bele,azzal az indokkal,hogy a kölcsön az ő nevén van és nekem nincs jövedelmem,csak gyest kapok...

ObudaFan # 2011.10.07. 12:45

romoni

A házassági együttélés alatt bármelyik házastárs alatt kötött szerződésen alapuló tartozás a közös vagyon ráeső része erejéig másik felet is terheli.

wers # 2011.10.07. 12:00

Ez igy számomra nem teljesen világos, mikor lett ráterhelve? Ha a válás előtt, hogy nem tudtál róla? Utána hogyan tudta ráterhelni, ha lemondott róla, nem került a nevedre a teljes ház?

romoni # 2011.10.07. 11:46

Elváltam 2010 tavaszán,a volt férjem lemondott a tulajdonjogáról a házunkban,most tudtam meg hogy ráterhelték a házunkra egy régi hitelét amit nem fizetett és felmondtak-végrehajtás alá került,így a jelzálog hitelemet is felmondták.Engem miért nem értesítettek erről?Lehet még valamit tenni?A volt férjem azt mondta őt nem érdekli,nincs ideje foglalkozni a dologgal,velem szóba sem áll a bank.Most várjam a végrehajtókat hogy kirakjanak a három kicsi gyerekemmel az utcára,mert az apjuk egy felelőtlen......???

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 11:35

Valószínűleg.

ani_t # 2011.09.26. 11:04

Köszönöm!

A folyószámla kivonaton a tételeknél az szerepelt, hogy 2010. augusztus 31-én elévülés miatt törölve.

Ugye jól tudom, hogy a 300000 ft-os tartozás 2011. december 31-én elévül?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.26. 10:34

Nem lesz közös szerzemény, csak elszámolási igényt keletkeztet. (A férjednek ezt a követelését elvileg ugyan foglalhatná az adóhatóság, de gyakorlatilag aligha szereznek róla tudomást.)

(Az adómegállapítási vagy végrehajtási jog nem szokott augusztusban elévülni.)

ani_t # 2011.09.26. 10:24

Tisztelt Fórumozók!

A férjem még a házasságunk előtt egyéni vállalkozóként 300000 Ft-os APEH tartozást halmozott fel. A vállalkozói igazolványát 2005. július 30-án visszaadta. 2010 augusztusában a tartozás egy része elévült, de 2011. szeptember 2-án kapott folyószámla kivonaton még mindig kb. 300000 Ft-os tartozás szerepel. Érdeklődnék, hogy ez 2011. december 31-én elévül-e?
A másik kérdésem az lenne, hogy én még a házasság előtt vettem egy lakást hitelre, most a családi összefogással végtörleszteni szeretném a hitelt, így a lakás megszerzése már közös szerzemény lesz a férjemmel? Így a NAV az én lakásomra ráterhelheti a férjem jelenlegi 300000 Ft-os tartozását?

Válaszukat köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.09.22. 13:14

Valószinű elévült ha volt egyáltalán tartozás.
Ne csinálj semmit sem.

nuffy # 2011.09.22. 12:02

Tisztelt fórumozók!

Bár nekem nincs százezres nagyságú tartozásom,de a mi nap azért kiakadtam.Nem vagyok egy nagy lábon élő ember,ezért is.Kaptam egy levelet az OTP faktoringtól,hogy az xy számú otp számlámon 15.000 ft-os tartozás mutatkozik,de ha befizetem határidőn bellül akkor 3000ft -ot elengednek.Na most igazából nem igen értem a dolgot,utoljára 2005-ben volt otp számlám,ami úgy emlékszem hogy meg lett szüntetve....így hogyan lehetne tartozásom?az a baj hogy a papírok nem tudom hol vannak mert ez idő alatt 3x öltöztem.De ha esetleg rosszul emlékeznék hogy meg lett szüntetve akkor sem értem a dolgot,mert a 6 év alatt egyetlen számlaértesítőt sem kaptam ,sem felszólítást hogy nekem tartozásom lenne,ráadásul azért a 6 évre szerintem kissé kevés összeg a 15.000ft....bőven többnek kellene hogy legyen ha tényleg így van...ilyen esetben mit tehetek?
Köszönöm
Ildikó

norci21 # 2011.09.21. 06:38

Sziasztok!

Olyan problémával fordulok hozzátok (ami nem probléma, mert elvileg pénz kapok:-), de nem akarok sokat adózni utána, ha lehetséges. De ha kell persze adózok, csak legalább tudjam mennyit kell, és nem származnak-e később ebből problémám.

Van egy jófej külföldi ismerősöm, akinek mostanában nagyon sokat segítettem, és azt mondta, ad nekem 10M Ft-ot, havonta 1M-ként. Csak az a gond, hogy a svájci cégből akarja intézni. Ajándékozni nem akar (semmilyen formában, mert az Svájcban az ajándékozónak illetékköteles cégnek és magánszemélynek is), azt mondta, hogy kölcsönként vagy projektfinanszírozási pénzként utalja majd el nekem egy külföldi bankszámlára, és 20 év múlva már úgy sem nézi azt senki ott a cégénél...

Ezzel gondolom sok probléma van, de ha mindenképp így akarja ezt nekem odaadni, akkor gondoltam íratok vele egy tartozásátvállalási szerződést, ha 20 év múlva úgy sem nézi senki, akkor neki nem mindegy kié a tartozás, álljon ő adósként a saját cégével szemben...
(Tudom, hogy ez is hasonló adózási szempontból, mint az ajándék, de ő abból indul ugyebár ki, hogy ez úgy sem fogja senki nézni...)

De azt csak nem akarom neki mondani, köszi nem kell... :)
Elég hajthatatlan, és mindenképp a kölcsönből kell kiinduljak, de azért más megoldás is érdekel, ha van :)

  1. Azt is olvastam, hogy a tartozásátvállaláson nyert pénz az összevont adóalap része, magyarul az után nekem még fizetnem kéne 16 +27 adót, ugye?
  2. Ha időközben vagyonosodásit kapnék (mert ebből szeretnék venni végre egy garzont), mennyire vizsgálná az APEH a kölcsönügylet hihetőségét, valódiságát (utalva lenne minden hónapban a 1M a bankszámlámra)?
  3. Ha nem vallanám be az APEH-nél a tartozásátvállalás után az adót, rájöhetnek valahogy? Ha az ismerősöm nem köp be, senki nem tudhat a tartozásátvállalásról, ugye?
  4. Az APEH vizsgálja a külföldi kölcsönadó céget is ellenőrzéskor? Rájöhetnek a tartozásátvallalásra vhogy?
  5. 6 év múlva ha kapok vizsgálatot, akkor ha rá is jönnek a tartozásátvállalásra, a miatt ugye nem bírságolhatnak meg? Várjak 6 évet a lakásvásárlással?
  6. Külföldi cég (vagyonkezelő AG) nyújthat-e magánszemély részére egyáltalán kölcsönt?
  7. És adhat-e ilyen vagyonkezelő cég úgy kölcsönt elviekben, hogy 7 év türelmi idővel? Hogy ha addig ellenőriz az APEH az nem feltűnő, hogy nem fizetem se a kamatot, se a tőkerészletet.
  8. Tartozásátvállalási szerződést lehet jövőbeli tartozásra is megírni, mert elviekben ugyebár 10 hónapon keresztül kapnám ezt a pénzt, és a tartozásátvállalási szerződést már az elején a kölcsönadásira hivatkozva szeretném megkötni az ismerősömmel.

Lécci segítsetek nekem, mert pár héten belül már lehet ki kell utaznom, és addig jó lenne tudnom, hogy
hogyan lenne nekem a legjobb!!!!

Ügyvédhez nem tudok menni, mert nincs annyi pénzem, meg amúgy sem tudom, kihez kéne forduljak ez ügyben.

Puszi és előre is köszi a válaszokat:
Nóri

lajcsó # 2011.09.05. 18:53

Ha biztos vagy abban, hogy a tartozásod elévült akkor a bíróságtól - ezzel az indokkal - kérheted a végrehajtás megszűntetését.

ice0 # 2011.09.05. 18:48

Tisztelt Jogi Fórum!

Napokban kaptam a végrehajtó irodától egy levelet, hogy 400.000 ft-os tartozásom van egy telefonszolgáltató felé, ma kaptam egy másikat, hogy a bérem 33%-át levonják egy olyan cégtől ahol 3 éve nem dolgozom. Én nem igazán tudtam, hogy miről is van szó. Felhívtam a szolgáltatót... s még 2002-ben fennmaradó számlatartozásom van. Érdeklődtem az elévülésről is, de azt mondták, hogy a behajtó céggel folyamatosan tartották a kapcsolatot, így nem évült el.
A kérdésem a következő lenne:

Ha engem az elmúlt 5 évben (már több is) a behajtó cég nem szólított fel, a kapcsolatot se vették fel velem semmilyen formában, akkor nem évült el a tartozás?
Rosszul tudom, hogy a nekem kiküldött utolsó levéltől számít az 5 év?

Válaszukat előre is köszönöm!
További szép napot!

ObudaFan # 2011.08.29. 09:54

Nem. A jogosulti késedelem ugyanis az egyidejű kötelezetti késedelmet kizárja.

laperla # 2011.08.29. 09:49

köszönöm a választ.
Ha megjön a számla másolat akkor a számlán kívül tarthatnak e igényt egyéb követelésre? pl késedelmi kamat.

ObudaFan # 2011.08.29. 09:24

Amíg nem adnak számlát, semennyire. Az ugyanis jogosulti késedelem.

laperla # 2011.08.29. 09:23

2010-ben megrendeltem egy terméket, amit ki is szállítottak, de nem tudtak számlát adni. mivel én ragaszkodtam a számlához, így azt mondtam, hogy addig nem fizetek amíg számlát nem kapok. Az céget 2011-ben eladták, és az új tulajdonos íratott egy papírt amiben elismerem a tartozásom. Erre én ráírtam, hogy elismerem, de számlát nem kaptam róla. Most augusztus elején jött egy céges levél, hogy jogi útra terelik az ügyet mert van egy ki nem fizetett számlám 2011. március 01-dikei lejárattal... Kértem egy számlamásolatot mert én ezt a számlát nem kaptam meg.
Kérdésem: meddig van jogos követelése a cégnek felém ha nem ad számlát? Mi történik ha jogi útra terelik az ügyet? Miért nem az ügyvédjük írt levelet?

ObudaFan # 2011.08.15. 10:49

Először vedd fel a kapcsolatot a céggel, és próbáld meg velük tisztázni az ügyet.

ferna # 2011.08.15. 10:46

Sziasztok,
A mai nappal hívott egy Pénzügyi cég, hogy 1,5 milliós tartozásom van...ledöbbentem...állítólag 2003.-ban vettem fel 500 ezer Ft-ot a PostaBanknál, ami azóta ugye nincsen, és azóta ennyire nőtt az összeg.

  1. Soha nem vettem fel hitelt tőlük..
  2. Állítólag egy bp-i címre küldték a felszólitásokat ( Bp-en soha nem laktam)

Mi ilyenkor a teendő?
8 éve egyetlen egy szót nem szóltak, értesítést nem kaptam, pedig ugyanaz a fejér megyei lakcímem van, ugyanannál a cégnél dolgoztam 6 évet, és a mostaninál már két éve...

Legjobb tudomásom szerint (ha lett is volna hitelem) 5 év az elévülési idő.. Ezt megszakíthatja e az, hogyha nem az én lakcímemre postázták?
Az elmúlt 8 év alatt utánanézhettek volna a BM adatbázisban...
Köszönöm.

ObudaFan # 2011.08.09. 18:54

A postai úton megküldött bírósági iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt eredménytelen, mert a címzett az iratot nem vette át (az a bírósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza), az iratot - az ellenkező bizonyításáig - a postai kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni.
A kézbesítési vélelem megdöntése iránt a címzett mint kérelmező a kézbesítési vélelem beálltáról való tudomásszerzésétől számított tizenöt napon belül terjeszthet elő kérelmet annál a bíróságnál, amelynek eljárása alatt a kézbesítés történt. A kérelem benyújtásának a kézbesítési vélelem beállta napjától számított hat hónap elteltével - a végrehajtási eljárásban benyújtható kérelem kivételével - nincs helye. E határidő elmulasztása miatt igazolással élni nem lehet. Ha a kézbesítési vélelem beálltára tekintettel a határozat jogerőssé vált, a címzett mint kérelmező a végrehajtási eljárás folyamatban léte alatt, a határozat végrehajtására irányuló eljárásról való tudomásszerzésétől számított tizenöt napon belül a kézbesítési vélelem megdöntése iránt kérelmet nyújthat be az első fokú határozatot hozó bíróságnál.
A kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló kérelem arra hivatkozással terjeszthető elő, hogy a kérelmező a hivatalos iratot önhibáján kívüli okból nem vehette át, mivel

  • a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt meg, vagy más okból nem volt szabályszerű, vagy
  • az iratot más okból nem volt módja átvenni (pl. azért, mert a kézbesítésről önhibáján kívül nem szerzett tudomást).
Atti33 # 2011.08.09. 17:57

Köszönöm a gyors választ.

Hogy értsem pontosan, hogy"a kézbesítési vélelmet meg lehet dönteni."?

ObudaFan # 2011.08.09. 16:57

El kellene menni a végrehajtóhoz és belenézni az iratokba. Valószínűleg jogerőre emelkedett egy fizetési meghagyás, ahol a kézbesítési vélelmet meg lehet dönteni.

Atti33 # 2011.08.09. 15:28

Tiszteletem.

Információt szeretnék kérni a következő ügyben.

Volt egy BT. 1993 ban vásárolt egy telefont.Valami tartozás lehetett rajta vagy számla,vagy bérleti szerződéssel kapcsolatban.A Bt.1999.-ben jogutód nélkül megszünt.2000-ben "engedményezési szerződéssel"átkerült egy egri pénzügyi céghez ez a tartozás egy olyan cégtől(WVM Lizing)ami már 1996 januárjában jogutód nélkül megszünt.A Bt. néhai beltagja talán sosem kapott ettől az egri cégtől semmilyen levelet.Se ajánlva ,se sehogy.De végrehajtói irodától sem.Bíróságtól meg pláne.A néhai beltag 2008-ban elhunyt.Azóta se semmi papir.Majd most 2011.aug.jőtt egy levél Egerből,pecsét nélkül,hogy tőke+kamat kb:1 millió ft-ot 8 napon belül be kell fizetni,mert különben végrehajás.

Ilyen esetben mit lehet tenni?
Hogy igazoljam,hogy én eddig egy papirt se láttam?
Én vagyok az örökös,és most rajtam kívánják behajtani az összeget 1993-ból!
Válaszát előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.08.03. 10:32

Ez valóban így van?

valóban:(

Skopi # 2011.08.03. 10:16

Tiszteletem!

A kérdésem az lenne, hogy a közjegyzői kölcsönszerződés
mikor évülhet el? Még nem zároltattam (sajnos még nem történt meg a teljesítés) a szerződést, viszont 2007. februári. keltezésű azaz 4 és fél éves.
A zároltatás milyen költséggel jár és milyen módon kell ezt megtennem? Gondolom a bíróságon.
Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.
Mindenkinek szép napot!