ingatlan eladás után fizetendő adó


obsitos # 2005.12.07. 09:57

dezoxiribo,
ha egy ingatlan/rész/ mélyen áron alul cserél gazdát, az feltünő lehet., az értékaránytalanságot a hivatal korrigáljhatja...

Azzal nem lehet indokolni egy jelentős árkedvezményt, hogy a testvéremnek adtam.
(Tehát csak annyival csökkentsd az eladási árat, hogy az "annyira" feltűnő még ne lesz
.)

Azt különösebben nem vizsgálják, hogy ténylegesen történt-e pénzmozgás., ez az eladó és a vevő magányügye mindaddig, amíg köztük később netán vita nem származik a dologból - de ez akkor már peres ügy.

Így az első bekezdésre figyelemmel az aktuálisan fizetendő összeg nemigen határozható meg. (Ha "sok" és egyösszegben esetleg nem tudod befizetni, lehet kérni részletfizetésre lehetőséget - egyéni vizsgálat dolga.)

dezoxiribo # 2005.12.08. 08:42

Kedves Obsitos!
Köszönöm a gyors választ. Magyarul, ha gyorsan van pénzre szükségem, akkor sem adhatom el mélyen áron alul az ingatlanomat? Vagy szorult helyzetemben eladhatok egy 1 milliós ingatlanrészt 300ezer Ftért, de teszem azt, ez után lehet, hogy 100ezer Ft-ot kell adóznom? Adózni nem a bevétel után kell?
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de kissé furcsa ez az egész...

obsitos # 2005.12.08. 11:14

Adózni valóban a bevétel után kell, ebben igazad van. Aztán van az is, hogy egy ingóságunkat és/vagy ingatlanunkat valamely ok miatt gyorsan pénzé kell tennünk, és ilyenkor valóban áron alul vagyunk kénytelen megvállni tőle.

Tehát egyáltalán nem írsz butatásot - ilyen is az élet.

Én csak egy esetleges feltünő értékaránytalanságra hívtam fel a figyelmet - amely -50%-tól valósul meg -, melyre az illetékes hivatal felfigyelhet...

Ingatlan értékesítése esetén a szerzéskori és eladáskori érték különbsége után kell adót fizetni.

Egyéb bővebbet www.ingatlanjog.lap.hu alatt olvashatsz.

obsitos # 2005.12.08. 11:15

A "butatásot" szó emígyen szól: butaságot.

Rexor # 2005.12.09. 07:55

SZJA szempontjából nem jelent problémát ez, viszont az illetékhivatal az illetéket a forgalmi érték alapján vetheti ki, ha nagyon alacsony a vételár.

dezoxiribo # 2005.12.09. 13:32

Köszönöm a segítséget, magyarul eladhatom alacsony áron, esetleg az illetékhivatal kekeckedhet...

Bogie # 2005.12.10. 22:35

Az illeték hivatal azzal fog "kekeckedni", aki tőled olcsón megveszi és nem vagy csak elenyésző illetéket szándékozik majd az összeg után fizetni... (szerintem)

mila # 2005.12.28. 10:33

Tisztelt ügyvédek,

2005 Júnis 20-n szerződést kötöttem egy épülő lakásra. A fizetés több részletben történik. Az utolsó részlet befizetésekor kapom meg a használatbavételi engedélyt. Az első részlet befizetésekor az ingatlan tulajdoni lapján már széljegyzetként bekerült a adásvétel iránti bejegyzési kérelmem, az eladó tulajdonjoga fenntartásával. Az első részlet már bőven fedezte a tavaly eladott lakás utáni és már befizetett SZJA-t. Kérdéseim:

  1. Mikor igényelhetem vissza a lakásszerzési kedvezményt?
  2. A törvény csak annyit mond, hogy igazolnom kell a lakáscélú felhasználást. Ebben az esetben -szerintem- egyértelmű a lakáscélú felhasználás. Ki és mi alapján mondja meg, hogy milyen papirokat kell elfogadnia az APEH-nek, hogy hajlandó legyen visszafizetni a visszatérítést?

(Érzésem szerint esetemben az APEH az időt húzza és mindíg más papirokat kér. Először még a „Földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelmet” kérte. Azt megkapta, nem történt semmi, Most pedig azt kifogásolja, hogy az eladó tulajdonjog fentartását töröltessem a tulajdoni lapról. Ez szerződés szerint az utolsó részlet kifizetésével történik meg, amikor a használatbavételi engedélyt is megkapom. De az utolsó részlet befizetését a visszaigényelt adóból tudnám megtenni. Patt ill. számomra matt helyzet. )

Mi a megoldás? Vegyek fel kölcsönt? Aminek a fedezete az APEH visszatérítés lenne? :)))

Segítségüket előre is köszönöm.

  • mila-

Mitnyik László

mila # 2006.01.06. 09:55

Tudna valaki segíteni az alábbi témában?


Mitnyik László

kilenc # 2006.01.06. 21:45

Kedves Mila!

(Nem vagyok ügyvéd, de ugye nem baj?:)
Az APEH-ot sem akarom védeni, de sajnos igazuk van. A törvény az igazolásra több féle dolgot sorol fel, attól függően, hogy mi a tényállás. Lakás vásárlása esetén a bejegyzési kérelem kell. Csak hogy itt nem erről van szó. (Ezt - gondolom - nem tudta az AEPH.) Ugyanis amig nincs használatba vételi engedély, addig nincs lakás sem, vagyis nem lehet lakást sem venni. :-((
Itt lakás építtetéséről van szó (nagy valószínűséggel.)
Az egyértelműség kedvéért idézem a törvényt:
(4) A lakáscélú felhasználás igazolására a következő okiratok szolgálnak:

  1. lakótelek, lakás tulajdonjogának, haszonélvezetének, használatának és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén az érvényes szerződés és a földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint az összeg felhasználását igazoló okirat;
  2. lakás építése, építtetése és lakás alapterületének növelése esetén a jogerős használatbavételi engedély, valamint az összeg felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számla;

Szóval remélem világos az "a" és "c" pontok közötti különbség. Ha jól értem, akkor korábbi (2005 előtti) ingatlan eladásból származó jövedelem adóját kellene visszaigényelni. Erre sajnos tényleg nincs lehetőség a használatba vételi engedély előtt :-((

Megoldást én se tudok jobbat, mint valamiféle kölcsönt. Esetleg az építővel (eladóval) egyezkedni, de nem nagy esélyt látok ...

Agnusdei # 2006.01.09. 12:07

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni nekem?

Örököltem 2004-ben egy ingatlant, amit 16 M-ra értékeltek fel. Ezt most eladtam 16,9 M Ft-ért, de csak 8 M Ft-ért vennék másik ingatlant. Kell-e adóznom így? És ha vennék MÉG egy ingatlant 8 M Ft-ért, akkor ?

Légyszi segítsen valaki, sürgős lenne!!

Köszi

kiábrándult # 2006.01.09. 12:26

Az örökölt ingatlan eladásából származó jövedelmet úgy számítod, hogy az eladási árból levonod azt az összeget, amely alapján az illetékhivatal kivetette az illetéket. Vagyis esetedben az adó alapja 0,9 M Ft. Tehát ha Te vagy közeli hozzátartozód 0,9 M Ft-nál nagyobb összeget fordít lakásszerzésre, nem kell megfizetned az adót a 0,9 M ft után.

Zoltán29 # 2006.01.09. 17:53

Üdvözlet ! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy 1979 óta laktam egy akkor még "tanácsi"-nak nevezett lakótelepi lakásban, és a szüleim voltak a bérlők.
Sajnos 1996-ban elhaláloztak, és közel 18-évesen a bérleti jog rám és az öcsémre szállt. Nem rég eladtuk a lakást úgy, hogy először megvettük, amit a vevők fizettek ki ügyvéden keresztül, majd a többit is megkaptuk, amikor a tulajdonunk lett.
A kérdésem az lenne, hogy erre is vonatkozik az 20 év utáni adómentesség, hisz több mint húsz éve laktam ott állandóra bejelentve

obsitos # 2006.01.10. 11:25

Kedves Zoltán29!
1979-től te és a testvéred un. jóhiszemű családtag laktatok a szüleitek"tanácsi" lakásában.

Szüleitek elhunyta után vásároltátok meg a lakást, tehát a "tulajdonlás" csak ezt követően állt be.

Egy ingatlan 15 év után eladás esetén szja adómentes, és az 5 - 15 év közti idő évenként 10%-kal csökken.

Azt hogy az eladott lakás után végül is mennyi adót kell fizetnetek, az attól is fűgg, hogy a pénzzel mit csináltatok.

Zoltán29 # 2006.01.10. 11:40

Kedves Obsitos !

Köszönöm a választ. Úgy néz ki, hogy a közeljövőben egyenlőre nem veszünk másik ingatlant. Mivel vidéki kisvárosban laktunk,
ezért csak 2,3 M Ft-ért tudtuk eladni, de ebből az összegből 800 e Ft- volt a lakás ára, ami ügyvéddel is érvényesítve lett.
Az 5 év sajnos nem volt meg, mert ugye megvétel után el is adtuk.
Akkor igazából mennyit kell adózni ? A lakást tulajdonképpen a kapott
vételi ár részéből fizettük ki, és az is beleszámít az adózási alapba ?

Előre is köszönöm a szíves válaszodat .

obsitos # 2006.01.10. 15:56

Kedves Zoltán!
Hát én nem vagyok egy adószakértő..., ezért kutakodtam egy kicsit a kérdés után:

Az ingatlan és vagyonértékű jog átruházásából származó jövedelem után az adó mértéke 25%.

Az adót a magánszemélynek adóbevallásában kell megállapítania és az előírt határidőig befizetnie.

Adót a szerzéskori és eladáskor összeg különbözete utáni kell fizetni, melyből levonásba kerül a vásárláskor fizetett ügyvédi díj, vagy ha a lakásra valamely komolyabb felújítási, korszerűsítési munka történt, annak összege is.

A jelen példánál maradva: 1.5 MFt adóköteles jövedelemre tettek szert (- az ügyvédi díj), tehát ennek 25%-át kell megfizetni. És ez majd kétfelé oszlik köztetek. Nyomós indok alapján esetlegesen lehet kérni részletfizetésre ill. un. halasztásra kérelmet.

Ha a fentieket esetleg tévesen írtam, jobban hozzáértő bizonyára kijavítja majd.

obsitos # 2006.01.10. 16:22

Egész más lenne az adókulcs alapja akkor ha a lakást öröklitek a szüleitek után, de mivel csak a bérleti lakáshasználat jogát vittétek tovább, a lakás csak azt követően lett az önkormányzatól megvásárolva.

A fizetendő adó akkor lenne a legkedvezőbb, ha a különbözeti pénzt egy másik lakásingatlan megvásárlásába vinnétek tovább... (Erre az eladást követő 4 éven belül van lehetőség.)

jakuza # 2006.01.12. 21:46

Ha gyerekként örököltem egy lakást felerészben most, felerészben pedig még 1989-ben, akkor hogyan alakulnak az adózási teendőim, ha értékesítem is az ingatlant??
kb felvázolom, hogy én mire jutottam és ebben szeretném, ha vki megerősítene vagy megcáfolna!!
Először a fennmaradt rész után kell fizetnem 2, 5 %-os öröklési illetéket.(4 milliót ér a felerész)
Aztán az értékesítés után jövedelemadó: ez 20 %. Ám nem tudom, hogy itt csak a felerész 20 %-át kell befizetnem, mert a másik felét már 90' előtt szereztem és az ingatlanátruházás a szerzést követő 15. évben adómentessé válik.
Viszont nem kell ezt sem befizetnem, ha 60 hónapon belül én vagy közeli hozzátartozóm lakásvásárlásra
fordítom. Utóbbi esetben mikor vagy meddig kell igazolnom, hogy ezt a pénzt mire fordítottam?? Elég, ha 50 hónap múlva igazolom, hogy ebből vettem egy lakást??
Ja, és még 1 az öröklési illeték és egyebek (az örökség megszerzése során felmerülő kiadások)költégként levonhatók-e vagy sem
Ha vki tudna pontos választ adni, akkor ezer hála!!!

jakuza # 2006.01.12. 23:13

közben megnéztem, hogy a jövedelemadó 25 % , de a többit illetően még várom a véleményeket :))

jakuza # 2006.01.12. 23:36

elnézést, hogy így magammal írkálok, de nem tudtam aludni, így közben mindennek utánanéztem :)) és csak az maradt hátra, hogy az egész ingatlan után kell jövedelemadót fizetnem, vagy csak az után, amit most örököltem??
Ez viszont télleg fontos lenne, mert erre semmit nem találtam, előre is kösz, ha vki tudja

obsitos # 2006.01.13. 14:20

Az 1989-ben örökölt félrész után - az azóta eltelt 15 évre figyelemmel - már nincs szja fizetési kötelezetséged.

A másik fészrész után a szja megfizetendő, de ha 4 év (= 48 hónap) éven belül ingatlanberuházást eszközölsz, a befizetett adót utóbb visszaigényelheted.

A visszaigényléssel egyidőben kell adásvételi szerződéssel igazolnod, hogy ténylegesen ingatlanra fordítottad a pénzt, illetve azzal is kiegészítetted az újabb ingatlan vételárát.

Mivel az 1989-ben örökölt felerész után már nincs adófizetési kötelezettséged, az öröklés megszerzése során felmerült kiadások már nem vonhatók le az adóalapból.

Részletesebbet a http://Ingatlanjog.lap.hu weblapon olvashatsz.

jakuza # 2006.01.13. 14:37

ennyi bőven elég, köszi szépen !!

jakuza # 2006.01.13. 16:13

mégis lenne még eyg kérdésem szja-val kapcsolatban, amit nem tudom értelmezni:
Az ingatlan átruházásából származó bevételből le kell vonni az átruházó magánszemélyt terhelő következő igazolt költségeket...a megszerzésre fordított összeget..... ami öröklés esetén,az az összeg , amelyet az illeték megállapításához figyelembe vettek ..

ez alapján nem kell szja-t fizetni?? vagy nagyon rosszul értelmezem a dolgot??

obsitos # 2006.01.13. 16:44

1989 óta eltelt 15+2 év, tehát szja fizetési kötelezettséged az örökölt félrész
eladásakor már nincs.

A másik félrész eladásakor felmerülő költség pl. az ügyvédi költség stb., ez levonandó, a különbözet képezi a fizetendő adó összegének kiszámítási alapját.

jakuza # 2006.01.13. 21:15

köszönöm, csak azért akartam mindenképp tudni, mert egy ismerős ügyvéd azt mondta,hogy ilyenkor egyáltalán nincs szja-fizetési kötelezettség , de én ilyet sehol sem találtam és sehogy nem is tudtam összehozni ezt a verziót...