Tartozás elévülés 5 év után létezik?


Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.15. 10:16

Nem gondolod, komolyan, hogy ezt a kérdést meg lehet válaszolni. Ugyanis nem jogi, hanem filozófiai jellegű.
Egyesek szerint a legrosszabb, ami történhet, hogy kimúlsz ebből a világból. Mások szerint ez az opció éppenséggel megszabadulás lehet ebből az árnyékvilágból - a legrosszabb opció az, hogy elkárhozol. Megint mások állítják, hogy a halál az majdnem semmi, vannak annál súlyosabb dolgok is, v.ö.: "megölhetnek, de meg nem ehetnek".

philip # 2013.11.14. 19:14

Üdv!

Elnézést ha kérdésem nem ide tartozik nem találtam a megfelelő topicot számomra.
Arról lenne szó, hogy cégem 2012-ben működése megkezdéséhez marketing támogatást kapott melyre készfizető kezességet én és az ügyvezető írtuk alá.
Egyébként egy szórakoztató egység és egy sörgyár közti megállapodásról van szó de ez mellékes. A lényeg, hogy a szórakoztató egységet elvesztettük fizetésképtelenek lettünk közel 1 millió Ft-ot sikerült visszafizetnünk de bőven maradt még így is. Munkanélküliek lettünk, kísérletet tettünk 15 ezer Ft / hó / fő-s törlesztés megkezdésére, azonban ez nagy valószínűséggel el lesz utasítva mondván, hogy túl alacsony a törlesztőrészlet, viszont magasabbat biztosan nem tudunk bevállalni.
Én például, családdal élek nincs ingó és ingatlanom, jóformán semmilyen vagyontárgyam 25 éves vagyok.
Mi a legrosszabb, ill. mi történhet velem de főképp családommal?
Válaszukat előre is köszönöm!

szandra888 # 2013.10.22. 18:38

Nekem lenne egy kérdésem. Próbáltam utánajárni az elévülésnek és odáig jutottam, hogy az én esetemben a banktól semmilyen információt nem kaptam 13 éve!!! Most, hogy a telefonkönyvben megtalálták az új vezetékes telefonszámunkat, érvényesíteni akarják a tartozást, hivatkozhatok-e rá, hogy elévült? Mert írásbeli felszólítást elvileg kaptam a bank szerint, de ez még a régi címemre jött, illetve telefonon (mobilon) nem kerestek eddig. Azaz 13 év alatt egy levelet sem kaptunk. ( Jelentem ez elvileg még a Postabank időszakából lehetett, telefonon ezt az információt kaptam) Előre is köszönöm!

moncsi001 # 2013.10.12. 10:28

Köszönöm a válaszokat!

  • Nem tartozom, a tanfolyamot abbahagytam. Nem jártam tovább, ezt akkor írásban is leírtam.
  • Az egészségkárosodásom ezt megelőzően kezdődött, meg is kérdeztem, amikor agitáltak, mielőtt aláírtam a papírt, hogy abbahagyhatom-e, ha nem tudom folytatni, azt mondták, hogy bármikor abbahagyhatom.
monalisa1 # 2013.10.12. 09:42

Az hogy elévült-e egy tartozás azt végső soron a bíróságon kell bizonyítani.

monalisa1 # 2013.10.12. 09:38

moncsi001

Gondolom az eltelt évek alatt a szerződés "apróbetűsét" többször is elolvastad, vagyis hogy milyen esetben lehet félbehagyni a tanfolyamot és annak milyen következményei lehetnek.

Külön: az egészségkárosodás a tanfolyam alatt alakult-e ki, valamint ez akadályozott-e annak folytatásában?(Az esetleges "pályajövő" reménytelensége miatti visszalépés már a jelentkezéskor a te kockázatod volt.)

----
  • laikus hozzászóló
ObudaFan # 2013.10.12. 08:29

Ha tartozol, és ezt a bíróság is megállapítja, akkor természetesen igen.

Kinkor # 2013.10.12. 06:06

Nekem 2 bank felé is van/volt tartozásom.Mindkettővel egyeztettem.Az egyik kb 7 éve nem is vette fel velem a kapcsolatot,mig a másik átadta egy követeléskezelőnek 2007-ben.Nos tölük eddig csak 3 sima levelet kaptam /nem ajánlott,nem tértivevényes /Az elsőt 7 éve,a másodikat 5 éve,a harmadikat 4 éve kaptam.Ilyenkor is érvényes az elévülési idő? Ill,ha elévült akkor bar-listáról is törölnek?

moncsi001 # 2013.10.12. 05:57

Tisztelt Fórum.

Röviden. 2004-ben elkezdtem egy tanfolyamot, amit abba hagytam egészségügyi problémák miatt. Amit addig jártam azt kifizettem. Telefonáltam és leírtam a problémámat a tanfolyam vezetőnek, azt mondta, hogy nincs lehetőségem abbahagyni , mert a szerződésben az állt, az egész tanfolyamot végig kell csinálni. nem pontosan ez, de ez a lényeg.
Azóta sms-eket és leveleket kapok egy behajtó cégtől Instrum Justitia( nem tértivevényest), hogy fizessek ennyi és ennyi pénzt. Legelőször, amikor megkerestek telefonon, akkor egy normálisnak tűnő férfival beszéltem és elmondtam mi történt, elküldtem az orvosi papírjaimat ( 40%-ban munkaképesség csökkent vagyok), de nem kaptam választ, Tegnap 2013/10/11-én vezetékes telefonon kerestek meg ( Beszélgetésünk rögzítésre került), hogy tartozom, mondtam, hogy nem tartozom, erre azt mondták, hogy akkor a behajtók kifognak menni. Ezt tényleg meg tehetik, hogy kijönnek?

Suncers # 2013.08.12. 07:48

Tisztelt fórumozók!

Az MKK Zrt. egy kb. 10 éve nem működő Bt. adó- és járuléktartozását szeretné rajtam, mint volt beltagon behajtani. Elvileg meg is egyeztünk részletfizetésben, ám sajnos menet közben úgy alakult, hogy a részleteket sem tudtam fizetni, s most a szerződés megszüntetését követően végrehajtással fenyegetnek. Mit tehetek? Nem egy menetközben elévült ügyről van szó? Vagy "várjam" a kilakoltatást? Üdv.: Suncers

Anita102727 # 2013.07.16. 17:05

Sziasztok!
Én ma kaptam egy levelet a Navtól hogy 2008 márciusában vettem egy autót és nem fizetem rá illetéket,most kérnek tőlem 45 ezret,de én kereskedőn keresztül vettem az autót,hitelre.Jogos a követelésük?Másik meg hogy eltelt már 5 év ,ez számít?
Kérlek válaszoljatok!

Alkenon # 2013.06.16. 11:54

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni,hogy az elővezetési költség elévül-e és ha igen,mennyi idő után?
Köszönöm előre is

ferna # 2013.06.14. 11:50

Kedves Fórumozók,
Idén februárban 08. án kértem le az adatlapoma BISZ-ről, és megdöbbenten láttam , hogy a Magyar Cetelem Bank Zrt.feltett az adóslistára, mindenféle tájékoztatás nélkül:
Szerződés típus: Hitelkártya szerződés
Szerződéskötés dátuma: 2002.03.16
Szerződés összeg: 100 000 HUF

Fennálló tőketartozás adatai
Tárgyhó: 2012-06
Tőketartozás összege: 120 115 HUF

Bekövetkezés dátum: 2004.04.30
Mulasztás összeg:
Bekerülés megjegyzés: A HITELT NEM TÖRLESZTI, BEHAJTÁS VÁLT SZÜKSÉGESSÉ

Felhívtam az ügyintézőt, és még jobban ledöbbentem!
Azonnal felhívtam az üggyel kapcsolatosan, mely szerint nincsen tudomásom arról, hogy hitelkártyám lett volna, kizárólag áruhitellel rendelkeztem, amelynek a kifizetését maradéktalanul teljesítettem.
Erre a kolleganő azt mondta, hogy ez nem igaz, ő azt látja a rendszerben, hogy történtek vásárlások a kártyával, de visszafog hívni egy másik kollega, mert ő nem kompetens az ügyben.
Kb. 10 perc múlva vissza is hívott egy másik hölgy, neki is elmondtam a problémámat, hogy tudomásom szerint nem rendelkeztem hitelkártyával, és az elmúlt 11 évben semmi információ nem is érkezett Önöktől ezzel kapcsolatosan, most is csak a Bisz rendszerből értesültem.

A kolleganő bár maximálisan segítőkész volt, de teljesen mást mondott mint az első ügyintéző hölgy: az Ő állítása szerint az áruhitelhez automatikusan járt egy hitelkártya, amelyről az összeget átutalták egy számlára egyösszegben, és 25 ezer forint visszautalás is történt. Valamint, hogy 2007.ben fizetés letiltás meghagyást kértek, sikertelenül, 2008-ban pedig jogerős bírósági végzést hoztak, 2012.11.27.-én pedig átadták az ügyet egy végrehajtónak.

Erre fel írtam levelet a banknak:
kértem, hogy küldjenek el minden dokumentumot, ami az állításukat alátámasztja, és az általuk kiküldött felmondások, tartozások, értesítések tértivevény, vagy ajánlott igazolást..
Két hónapra rá kaptam egy választ, persze semmilyen dokumentumot nem csatoltak.
Az ő állításuk szerint:
2002.03.16.án automatikusan létrejött egy hitelkártyaszerződés az áruhitellel.
2003.ban 25 ezer ft befizetés történt.

Ezt követően a szerződést felmondták, 2004.08.20. án fizetési meghagyás volt eredménytelenül, majd 2006. 12.21 bírósági letiltó végzés eredménytelenül 120.115,- Ft +kamatról, jelenleg a tartozás 547.717,- , amelyet átadtak végrehajtónak..

Ez jogszerű? Nem is volt ilyen kártyám és az elmúlt 11évben nem is értesítettek.

Tehetek valamit ez ellen?
SOS lenne!
Köszönöm!

Szöszid # 2013.06.10. 12:37

Tisztelt Illetékesek!
Az a kérdésem, hogy mobiltartozás ügyvéd által történő felszólítása, hogyan szólhat kevesebb összegről, mint amit a szolgáltató kiszabott.
Az ügyvédtől kapott levél hosszú idő után jöt, kb2év,de ezt nem az ügyfél vette át, hanem a még régi lakcímén élő rokona.
Csak ezt eljuttatták hozzánk,így tudtuk meg,hogy ügyvédhez került a dolog.
Ha a kedves barát nem hívja fel ezt az ügyvédet akkor mi történik????
Végülis nem ő vette át a levelet, az csak véletlen,hogy eljuttatták hozzánk az átvevő idős hölgytől.

Igen,még nem szeretné kifizetni,az a lényeg.
Gondolom egy páran voltatok így ,mi lett a következmény?

Sherlock # 2013.06.10. 08:57

Ez így nem kerek, egyrészt nem úgy kellett volna visszamenni a levélnek, másrészt az óra mikor lett átíratva, harmadrészt ennyiből nem lehet megállapítani, hogy elévült-e (én annak adok nagyobb esélyt, hogy nem). És ha 2007 előtti, de csak 2007-ben költöztél el, akkor hh nem tudtál róla?

szibri # 2013.06.10. 06:55

Kedves Hozzáértők!
Számomra elég érthetetlen szituációba keveredtem, ezért kérem a segítségüket!
2007 előtti tartozásról van szó az egyik közmű felé. 2007-ben én az adott településről elköltöztem, gazolni tudom lakcímkártyával, hiszen egyből átjelentkeztem az új otthonomba. A minap arról kaptam levelet, hogy a régi lakhelyem önkormányzata végzést kért ellenem és a végrehajtó MÁR LE IS FOGLALTA a nevemen lévő személygépkocsit. Meglepődtem, nem tudtam semmilyen tartozásról, ez volt az első levél amit kézhez kaptam.
Mint utóbb kiderítettem sem az önkormányzat, sem a jogi képviselője, sem a végrehajtó nem vette a fáradságot, hogy kiderítsék az új lakcímem, hanem folyamatosan a régi (ahol a tartozás keletkezett) címemre postáztak mindent, ahonnan persze úgy ment vissza a levél, hogy nem akartam átvenni, így megkezdhették a végrehajtást. Érdekes mód, a fent említett személygépkocsi adatait már ki tudták deríteni holott azt csak tavaly vásároltam. Érdekes számomra az is, hogy a gépkocsi nyilvántartóba is a jelenlegi címem lett leadva.
Kérdésem tehát a következő: Ilyen esetben beszélhetünk a tartozás elévüléséről? Hiszen már jóval régebbi, mint öt év, ráadásul nem az én hibámból nem lett törlesztve, hiszen én nem is tudtam róla, nem kaptam kézhez értesítést.
Válaszukat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2013.06.06. 19:02

Nem.Csak a pénzt viszi el.Fia is tud írni.Attól hogy ügyvéd írja nem lesz sikeresebb.
De ha az ügyvédjében bízik akkor keresse fel.

Az esélyeket nem tudom latolgatni.Minden ügy más és más.

Tr124 # 2013.06.06. 18:55

Kedves forumozók!
A vh törvénykönyvben olvastam egy olyan bekezdést, hogy:
"A végrehajtói jog a követeléssel együtt évül el".
Nos ez tulajdonképpen azt jelenti, hogyha egy elévült követelést akarnak behajtani, azt végrehajtó által nem tehetik meg, vagy azt,hogy ha a végrehajtó az elévülési időn belül nem "hajtja végre" ( tilt le fizetést, árverez, foglal ingóságot) akkor a követelés elévül?
Ha egy olyan tartozásról van szó, ahol a végrehajtó utolsó cselekedete óta ( fizetéstiltás) több mint 1 év telt el, akkor nem is hajthatja be bírósági úton?
Távkölzési tartozásról van szó, és annak tudtommal 1 év az elévülési ideje.
Utoljára 2011 júniusban vont le a végrehajtó, utána nem dolgoztam, így nem is tudott vonni, de 2011 szeptemberében befizettem neki önként 15.000 ft-ot, de azóta semmit.
Nemrég küldött megint levelet, tértisen.
GYEDen vagyok a kisfiammal, ebből ugye nem tilthat, akkor foglalni fog jönni, vagy még vár? Esetleg csak próbálkozik, hátha önként fizetek, de jogilag nem tudja behajtani?
2008.01.27-én adták ki a fizetési meghagyást.

tengel # 2013.06.06. 17:07

Igen , erre gondoltam. Mennyi az esélye, hogy elengedik a tartozását ilyen fizetés mellet. Vagy esetleg a kamatokat? Természetesen támogatom Őt ha fizetnie kell, de van még két kisebb gyerek akikért viszont teljesen én felelek anyagilag is. Ön szerint érdemes ügyvédet felkeresnem a kérelem megirásának segítségéhez?

végrehajtó1 # 2013.06.06. 08:24

Amíg beltag volt attól számítva visszafelé5 évig felel a bt tartozásaiért.
Ha a fiát mint magánszemélyt a Nav kötelezte a mögöttes felelősség alapján hogy fizessen akkor kérheti elengedni ha a megélhetését és a vele együtt élők megélhetését veszélyeztetné a megfizetése.

erre gondolt?

tengel # 2013.06.06. 08:19

Építőipari bt a cég. A fiam beltag én kültag.A tartozás a felhalmozodott járulékok és kamatok. Az új ügyvezetőnek át lett adva minden papír, sőt egy autó papírjai is /autó a szerelőnél volt! / ami a cég nevén volt. Semmijen pénz nem volt semmit nem nyeltünk be, csak a tartozás.Egy "segítőkész ügyvéd" rendezte az egész aladást /ja és én fizettem 500.000.-, mert így ennyivel megússzuk a dolgot a többi az új tulajdonos dolga -haha lehet röhögni a balekokon/ Mos azért fordultam Ide mert nem bízom az ügyvédekben, és próbálok megoldást kereseni, hogy minnél jobban jöjjünk ki a dologból, becsületesen de ne keljen bele pusztulni.

végrehajtó1 # 2013.06.06. 08:07

Én sem értem.Milyen cégforma?Milyen tartozás?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 08:01

egy cégben mindenhol az ő neve szerepel, így ő az adós.
Ez így nem igaz, még bt.-re sem, kft.-re pedig különösen nem.

Akik a céget megvásárolták, nem tudnak fizetni, így fiamon követelik a pénzt amig benne volt a cégben.
Nem világos, hogy ki követel - de az természetes, hogy azt az összeget, amely a könyvelés szerint a cég pénztárában van, azt a volt ügyvezető nem nyelheti le, át kell azt adnia az új ügyvezetőnek. Ahhoz, hogy ezt valaki tudja, nem kell jogi diploma.

Hogy hogy jön ide az APEH, és miért neked kell válaszolnod a levelükre, az meg végképp érthetetlen. Valami lényeges bizonyára kimaradt a történetből.

tengel # 2013.06.06. 07:56

Kedves Végrehajtó1!
Sajnos már volt egy levelezésem Önnel kb 1 éve, amiben igaza lett, de senki nem hallgatott rám. Most megint kérem a segítségét, talán most több sikerrel járok. Előzmény: Fiam balek volt és egy cégben mindenhol az ő neve szerepel, így ő az adós.Akik a céget megvásárolták, nem tudnak fizetni, így fiamon követelik a pénzt amig benne volt a cégben./Ön is ezt írta/
Kérdésem: Az APEH kérdése félé, hogy kéri-e a fizetési kedvezményi eljárást /méltányosság,részletfizetés, halasztás/ Kérem?Az összeg 7.690.743.- összesen a kamattal együtt.A fiam azon szerencsések közé tartozik tavaly juniustol akiknek van munkahelyük /átlag keresete 180.000.-/Nálam lakik a barátnőjével. Így 5 lakunk egy felújításra váró lakásban , ebből 2-3 eltartott ./A barátnőnek nincs állandó keresete/ Lényegében A fiam és én tartjuk el a családot.Nekem sajnos kölcsönöm van így a fizetésem a rezsire sem elég. Tanácsot szeretnék kérni, hogy mit válaszoljak a APEH fiztési kedvezmények osztályának:Mit is kérek tulajdon képpen. Halasztást nem, mert ha csak nem nyerünk a lotton, nincs esély a kifizetésre.Mennyi kedvezmeny kapható és mi az amit elengednek.?
Válaszát előre is köszönöm!

kathiplum # 2013.06.05. 20:58

Kedves Hozzáértők!
Kaptunk egy levelet a Földhivataltól a következőkkel:
1.Végrehajtási jog, Telenor, 87434 Ft, bejegyzés érkezési ideje:2011.01.12
2. Jelzálogjog, Társasház, 145060 Ft, 2012.12.05
3. Végrehajtási jog, Társasház, 145060 Ft,2013.04.23
Ezek pontosan mit jelentenek, és mi, mennyi időn belül várható ezektől a cégektől? Ekkora összegek miatt árverezhetnek lakást?
Köszönöm!