rágalmazás, zaklatás, zsarolás


jogiügy # 2016.12.02. 11:11

Üvözletem,
Egy ingatlanos nem akarja kiadni az ingatlant ahova költöznék, szerintem a zaklatóm kérésére, mert először elismerte, hogy bérelhető. Hirdeti weboldalon (ahonnan törlik a már kiadottakat) de elmondása szerint nem lehet kibérelni. Nekem sürgősen költöznöm kellene. Hogyan lehet megoldani?

groszfater@gmail.com # 2016.12.02. 11:31

Hogyan lehet megoldani?
Keresel egy másikat.

jogiügy # 2016.12.02. 11:36

A környéken csak ez lenne olcsó, a többi nagyon drága.

groszfater@gmail.com # 2016.12.02. 11:40

Nem tudod magadat "rákényszeríteni", ha-csak nem tudsz diszkriminációt bizonyítani.De az elég hosszadalmas...

Juddy777 # 2016.12.02. 13:24

Üdvözletem!
Egy olyan problémám lenne, amire nem igazán találom a megoldást. Lassan 4 éve lakunk ebben a lakásban, az alattunk lakó azóta rendszeresen zaklat. A most 3 éves kislányunk születése óta folyamatosan romlik a helyzet. Véleménye szerint a kislányom lépteinek zaja olyan hangos, hogy azt nem lehet elviselni, meg amúgy is folyton zajongunk. Ami azért vicces mert szinte alig vagyunk itthon, munka, ovi hétköznap, hétvégén meg sokszor elutazunk ha itthon is vagyunk sem zajongunk nyilván tekintettel vagyunk másokra. Már birtokvédelmi eljárást is indított ellenünk, amit bizonyíték hiányában elutasítottak. Új hobbija a lépcsőházban fenyegetőzés. Nemrég közölte velem, ha tovább dübög a lányom eltöri a lábát.
Mivel bizonyítékom, tanúm nincsen, nem látom értelmét a feljelentésnek. Ő szava az enyémmel szemben. Viszont nagyon belefáradtam a helyzetbe, szeretnék a saját lakásomban nyugodtan élni. Van bármi amit tehetek, hogy végre békén hagyjon minket?

Öreg Tölgy # 2016.12.02. 16:07

T. Judy777,

egy három éves kislány lábának az eltörésével fenyegetőzni önmagában minimum egy felfüggesztettet megér. Fel kell jelenteni (30 napon belül). Azt felejtse el, hogy "egy állítás - egy tagadás" esetén nem lehet elítélni valakit, mert ha így lenne, akkor tanúk nélkül bárkit meg lehetne erőszakolni vagy ki lehetne rabolni, megölni meg pláne, hiszen akkor (élő) tanú állítása egyáltalán nem is állna a tettesével szemben. De ha véletlenül a lépcsőházban benyomva marad a zsebében a telefonján a "felvétel" gomb, akkor még be is biztosíthatja magát.

Juddy777 # 2016.12.02. 18:46

Tisztelt Öreg Tölgy!
Köszönöm a választ! Mostantól ha meglátom bárhol nyomom be a felvétel gombot. Számomra felfoghatatlan hogy mondhat valaki ilyet. Remélem a rendőrök is úgy gondolják, átlépett egy határt.
Szép estét!

Wish88 # 2016.12.03. 06:23

Kedves Válaszolók!
Igen, ennyire "jók" vagyunk. Erőszakra nem erőszakkal szerettünk volna válaszolni. Minden esetben próbáltuk ép ésszel átgondolni a történteket. Jóska pedig azért volt különösen nagylelkű, mert ott a kislánya. Bízott benne, hogy ha nem azzal a fellépéssel válaszol amit kap, akkor talán többet láthatja a kislányt. Tegnap a telefonban őrjönve megfenyegette, hogy ha ma délelőtt nem megy fel a kislányhoz ( 2 óránál többet nem tud eltölteni vele, mert mondja a "szemétségeit", rosszabb esetben neki is ugrik), akkor megy a bírósághoz és megmondja, hogy nem látogatja.. oké, ezzel nyílván semmit sem ér, mert párom menne szegény gyerekhez többet, többször, de Sári ebben akadályozza. Tehát a bíróság is meghozhatta a döntést, hogy 2 hetente hetvégén 2x4 órára, csak sajnos Sári miatt képtelenség ezt kivitelezni.
A látlelet az igen, ott pihen a fiókban. És igen, végtelen a türelem, mert nőként én is átéreztem -holott nem vagyok ilyen helyzetben-, hogy milyen rossz lehet egyedülálló anyaként maradni. Ígéretet kaptam arra hivatalos személyektől, hogyha záros határidőn belül nem hagyja abba azt amit művel, akkor nagyon súlyos követkézményei lesznek és még a gyereket is elveszik tőle. És igen, jó nagy hülye vagyok, de minden percben az forog az agyamban, hogyha én rálépek erre az útra, akkor Sári teljesen összeroppanna, tönkremenne. Én teljesen más világ vagyok, mint Sári... megtehetem-e azt, hogy tönkreteszek egy emberéletet...? Mentségem lesz-e az, hogy ő minden egyes nap ezen próbálkozik?

ImreK # 2016.12.18. 08:22

Tisztelt Hozzáértők!

Az a személy, aki mással kapcsolatosan a cégükkel kapcsolatos jogsértést megállapító hatóság előtt e-mailben valótlanokat állít, rágalmazást elköveti -e vagy sem?
Megvan minden bizonyíték ellene.

Öreg Tölgy # 2016.12.18. 18:42

Tisztelt ImreK,

a kérdés így túl általános, de annyit el lehet mondani, hogy bizonyos hatósági eljárások tudottan alaptalan tények állításával való kezdeményezése lehet hamis vád, valótlan tények állítása - nem a kezdeményező által - lehet hamis tanúzás, de hatósági eljárásban az üggyel összefüggésben álló tény állításával kapcsolatban a rágalmazás jogellenesség hiányában fogalmilag kizárt.

Még nagyobb baj, hogy kérdéséből arra követeztetek, hogy az állítások csak az Ön álláspontja szerint valótlanok, a hatóság - ha a jogsértést megállapította - akkor feltehetően valósnak fogadta el.

ImreK # 2016.12.22. 13:48

Tisztelt Öreg Tölgy,
Az illető például olyat írt velem kapcsán, hogy követelőzöm, utána azt,hog kérek, jogtalan sérelmi igényeim vannak,károsítottam a cégüket pénzügyileg is, holott előte ő kérte, ne vegyem át a csomagot, minden megvan ellene....

ObudaFan # 2016.12.22. 14:30

Ismerni kelene jobban a részleteket, de ez így nem igazán tűnik hamis vádnak.

seok23 # 2017.04.21. 13:29

Tisztelt Szakértők, Hozzászólók !
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy Btk. 222. § Zaklatás 222. § (1) -es paragrafusa szerint beidéztek zaklatás miatt. Én semmi zaklató dolgot nem tettem, (mármint ahogy én gondolom) jó többször hívtam meg írtam neki kamu fb-okról, de ennek csak az volt az indoka, hogy szerettem volna, ha vissza adja a dolgaim, a tartozásom, illetve ha élőbe is elmondja a véleményét ugyanis csak fbon, közölte, hogy nem akar velem többet beszélni. Ez történt karácsony környékén. Ezek után én beszámíthatatlan voltam abba az időszakba, Pszichiátriai kezelésen is voltam nyílt osztályon 1 hónapig (erről papírom is van)....sokszor alkoholos befolyásoltság alatt írtam neki vagy hívtam. Személyesen nem zaklattam. (Nem csöngettem be hozzá vagy hasonlók) Lehet ebből komolyabb ügy?

Öreg Tölgy # 2017.04.21. 17:16

Kérdés, hogy mit ért "komoly" ügy alatt. Ténykérdés, hogy büntetőeljárás indult, ami akár marasztalással is zárulhat. Maga a cselekmény legfeljebb egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett, ami azt jelenti, hogy kiszabható közérdekű munka vagy pénzbüntetés, és alkalmazható próbára bocsátás is. Ennél közelebbit ennyi adatból nem lehet mondani.

seok23 # 2017.04.22. 07:26

Tisztelt Öreg Tölgy !
Természetesen szándékomba áll részletes beismerő vallomást tenni hülye lennék tagadni olyan dolgot amire sejtésem szerint nyilvánvaló bizonyítékok vannak. (híváslista például) Ha esetleg ezen kívül más vétség miatt is gyanúsítanának akkor az is szerepelne az idézésen nem csak a zaklatás ugye? Például fenyegetés vagy egyéb dolgok. Sajnos miután megszakította velem a kapcsolatot véglegesen december 17.én míg nem kerültem be a pszichiátriára január 16-án addig ez az 1 hónap kiesett az életemből. Nem sok mindenre emlékszem, hányszor kerestem illetve milyen rendszerességgel erőssen alkoholizáltam, többször volt kint az ügyelet nálam, illetve gyógyszertúladagolásom is volt, ami végül oda vezetett, hogy bekerültem a pszichiátriára. Én nagyon megbántam amit tettem és valóban nem szerettem volna önkénytelenül beavatkozni az életébe csupán az smsek nagy része illetve megkeresések nagy része arról szólt, hogy sajnálom amit tettem és, hogy idejutott a kapcsolatunk. Azóta kiderült pár hete, hogy egy ciszta is van az agyamba és egyéb mentális problémákkal küzdök. Pontos korkép még nincs arról, hogy milyen jellegű pszichés betegség. De feltételezhetően valamilyen bipoláris zavar esetleg borderline. Visszafordítani már nem lehet a dolgokat. Mivel letiltotta a telefonszámom volt, hogy másik telefonon próbáltam utolérni persze gondolom tudta, hogy én vagyok az mivel egyből kinyomta és nem vette fel az ismeretlen számot. Kérdésem ha valóban látják, hogy megbántam a tettem és akár emiatt bocsánatot kérek lehet-e komolyabb büntetés? Itt mondjuk felfüggesztettre vagy letöltendőre gondolok.

Öreg Tölgy # 2017.04.22. 08:35

"Ha esetleg ezen kívül más vétség miatt is gyanúsítanának akkor az is szerepelne az idézésen nem csak a zaklatás ugye?"

Nem feltétlenül, de általában a legsúlyosabb.

"Például fenyegetés vagy egyéb dolgok"

A fenyegetés is zaklatás, csak nem Btk. 222. § (1) bekezdés, hanem 222. § (2) bekezdés a) pont.

"Nem sok mindenre emlékszem, hányszor kerestem illetve milyen rendszerességgel erőssen alkoholizáltam, többször volt kint az ügyelet nálam, illetve gyógyszertúladagolásom is volt, ami végül oda vezetett, hogy bekerültem a pszichiátriára."

Ha erre hivatkozol, bizonyosan el fogják rendelni az elmeorvos-szakértői vizsgálatát. Az elkövetéskori kóros elmeállapot - mértékétől függően - büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok.

"Kérdésem ha valóban látják, hogy megbántam a tettem és akár emiatt bocsánatot kérek lehet-e komolyabb büntetés? Itt mondjuk felfüggesztettre vagy letöltendőre gondolok."

Büntetlenként letöltendő szinte biztosan nem, de feltehetően felfüggesztett sem. Ennél többet csak jósolni lehet.

seok23 # 2017.04.22. 12:35

Tisztelt Öreg Tölgy !
Akkor gondolom mindenféleképpen valami dokumentumot vigyek magammal arról, hogy pszichiátriai kezelés alatt álltam ? Illetve, arról is, hogy kórházi kezelésem után tovább irányítottak a kerületi szakpszichiátriára.

Öreg Tölgy # 2017.04.22. 12:51

Ha van, akkor feltétlenül.

seok23 # 2017.04.22. 13:09

Maga a pszichiátriai kezelés már a zaklatások után történt, tehát onnantól, hogy én bekerültem oda nem zaklattam ettől függetlenül elfogadhatják? Mert január 16-án kerültem be. Még aznap írtam neki onnan mikor bekerültem vagy másnap már erre se emlékszem :(

seok23 # 2017.04.22. 15:01

Illetve meg egy olyan kerdesem lenne hogy kuratoriumi tag vagyok egy alapitvanyba jarhat-e ez barmifele hatrannyal ezugyben? Tehat lemondani a poziciomrol vagy egyeb dolgok?

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 05:31

Nyilván előbb lesz valaki beteg, és csak utána kerül kórházba, úgyhogy ettől még lehet, hogy az elkövetés idején is fennállhatott büntethetőséget kizáró vagy korlátozó ok. Ezt mindig szakértő állapítja meg, és alapvető jelentősége van a kezelésről készült orvosi iratoknak.

A második kérdése kapcsán annyit tudok mondani, hogy az a jogerős ítélet tartalmától függ.

seok23 # 2017.04.23. 05:41

Milyen ítéletnél nem gyakorolhatom tovább ezt a tisztségemet?

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 06:37

Ne haragudjon, de ez már nem büntetőjogi kérdés, függ attól is, milyen kuratóriumban, pontosan milyen tisztséget visel. Az erre való válaszadást meghagynám egy civiljogi szakértőnek.

seok23 # 2017.04.23. 07:33

Kihallgatáskor ezt közölnöm kell? Vagy ez csak akkor lesz lényeges ha valóban kiszabnak rám valamilyen büntetést bíróságon?

Öreg Tölgy # 2017.04.23. 08:19

A rendőrségi kihallgatáson biztosan nem.