rágalmazás, zaklatás, zsarolás


seok23 # 2017.04.23. 11:47

Illetve még az a kérdésem, hogy ha beismerő vallomást teszek, akkor is szembesítenek? (nem szeretnék a sértettel találkozni, ugyan én zaklattam, de részéről voltak ismerősei által életveszélyes fenyegetések rejtett számról illetve egyéb dolgok) Elég lesz nekem ha a tárgyaláson látom.

Vadsuhanc # 2017.04.23. 12:50

A gyanúsított kihallgatása során történt beismerő vallomása szükségtelenné teszi a szembesítést. Plusz, ha valamilyen oknál fogva ez szükségesség válik, nyilatkozhat úgy, hogy nem hajlandó szembesítésre. ( védekezésének erről a módjáról lemond )

A betegségét igazoló iratokat mint Öreg Tölgy írta a kihallgatásra feltétlenül vigye magával. A többi leírt " dolog " valóban nem tartozik a büntetőeljárásban elbírálandó kérdések köréhez.

seok23 # 2017.04.24. 19:14

Üdv Mindenkinek!
Megvolt a kihallgatas. Aholis elismertem tetteket a vallomasom a sertettel valo valomasba nem utkozik. Nagyjabol ezer hivast es 500sms-t bizonyitottak ram. A nyomozo mindvegig normalis volt. Szerinte penzbuntetes vagy kozmunka igy eloelet nelkul. Felfuggesztettet es letoltendot kizarta. Elrendelte elmeorvosi szakerto bevonasat a bemutatott papirok alapjan, hogy mennyire voltam akkoriba beszamithato. Teny, hogy azt is emyhito korulmenynek vazolta, hogy miota bekerultem a pszichiatriara egyaltalan nem hivtam tobbet. Elmeletileg vadat is emelhetnek. Majd meglatjuk mi lesz a dologbol. Szembesitesrol lemondtam. De azt mondta a nyomozo, hogy tobb mint valoszinu, hogy nem kerul ra sor.

Vadsuhanc # 2017.04.24. 19:35

Hozzáállásod és nyilatkozataid alapján én is kizártnak tartom a letöltendőt. Csak maradj végig ezen álláspontodon és ez a kisiklás nem hagy mély nyomot az erkölcsi bizonyítványodon.

Sok sikert.

seok23 # 2017.04.24. 19:46

Penzbuntetes es kozmunka is bekerul priuszknent? Csak mert jelenleg olyan helyen dolgozok ahol tiszta erkolcsinek kell lennie. (Tovabba megbanast tanusitottam valamint rakerdeztem a kozvetito eljarasra amire azt felelte a nyomozo, hogy az csak a sertettenball, hogy belemegy-e)

Öreg Tölgy # 2017.04.25. 03:48

Ahhoz, hogy akár pénzbüntetés vagy közérdekű munka legyen, ahhoz kell vádemelés, viszont egyik sem kerül bele az erkölcsibe. A nyomozó korrekt tájékoztatást adott, és korrekten járt is el a szakértő kirendelésével.

seok23 # 2017.04.27. 09:15

Udv! Meg egy olyan kerdesem lenne, hogy mikent zajlik egy ilyen igazsagugyi orvosszakertoi vizsgalat? Mit vizsgalnak? Es korubelul mennyi idon belul varhato?

Vadsuhanc # 2017.04.27. 13:19

seok23

Erős a gyanúm, hogy nem elmeorvosi vizsgálatodat rendelték el, hanem pszichiáter szakértő rendeltek ki.

A vizsgálat egy általános orvosi vizsgálatból áll, majd egy nagy-nagy beszélgetésből, ahol teszteket fognak veled kitöltetni, képeket nézel és elmondod mit látsz rajta ( Rorschach-teszt stb. )

A vizsgálat ideje nagyban függ a Te gyorsaságodtól és a szakértő hozzáállásától is. Egy délelőtt nagyjából, de szerintem sokat mondtam. Nem fog fájni és nem megalázó.

A szakértőtől idézést kapsz és ezen a vizsgálaton feltétlen jelenj meg. A szakértő költségeit feltehetően neked kell állnod, de ezt az eljárás végén tudod majd meg.

ajsaMK # 2017.04.28. 05:12

Nem kötekedésként, de az elmeorvos szakértői vizsgálat és a pszichiáter szakértői vizsgálat ugyanaz. Régebben elmeorvosszakértői vizsgálatnak nevezték, mostanában inkább pszichiáter szakértőinek, de ez csak nevezéktan...

Ilyenkor két szakértő vizsgál (legalább az egyiknek iü. pszichiátriai szakvizsgája van), és nagyjából úgy néz ki a vizsgálat, ahogy Vadsuhanc leírta.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 05:40

Tisztelt ajsaMK!

Tisztelettel szeretném megjegyezni, hogy az eljárásban kirendelt pszichológus szakértő vizsgálata a cselekménnyel kapcsolatos lélektani tényeket állapítja meg és a kirendelő hatóság kérdéseire válaszol. Tehát tulajdonképpen a cselekmény elkövetéséhez "vezető utat" állapítja meg.

Ha a pszichológus szakértő megállapíthatja azt, hogy az elkövetőnél kórós-elmeállapot valószínű, akkor kerül sor, az elmeorvosi vizsgálatra, amely vizsgálat nem lehet egy napos, hanem a kivizsgálás minimum 30 nap a pszichiátrián és itt állapítják meg a kóros elmeállapotot.

Persze lehet, hogy tévedek 20 éve nem rendeltem ki szakértőt és őszinte vagyok nem frissítettem az ismereteimet.

Tisztelettel

ajsaMK # 2017.04.28. 05:49

A pszichológus megint más, de az előbb pszichiátert írtál... "Erős a gyanúm, hogy nem elmeorvosi vizsgálatodat rendelték el, hanem pszichiáter szakértő rendeltek ki."

Egyébként több, mint valószínű, hogy pszichiáter, azaz elmeorvos szakértői vizsgálatot rendeltek el.

A másik része sem igaz, amit írtál: a kórházi befekvéses vizsgálat az az elme megfigyelés, de ez nem szükségszerű, csak ha a pszichiáter szakértők egyszeri vizsgálat alapján nem tudnak véleményt mondani. Elég ritka amúgy... A cselekménykori kóros elmeállapot megállapításhoz pedig egyáltalán nem szükségszerű. Különösen, hogy a kérdezőt már vizsgálták is pszichiátrián, tehát valószínűleg ismert már a kórkép.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 06:34

Tisztelt ajsaMK!

Nem igazán értem miért nincs szükség a bűncselekmény elkövetésekor fennálló esetleges kóros elmeállapot megállapítására, hiszen a kóros elmeállapot büntethetőséget kizáró ok.

Öreg Tölgy # 2017.04.28. 06:44

Kedves vadsuhanc,

valószínűleg félteértetted ajsaMK-t. A kóros elmeállapot vizsgálata természetesen szükséges, ha annak a gyanúja felmerül, azonban a kóros elmeállapot megállapításához nem szükségszerű a páciens kórházi befekvéses vizsgálata (jogi nevén: elmeállapot megfigyelése - Be. 107. §), hanem általában egy egyszeri, pár órás vizsgálaton (tesztek kitöltése, beszélgetés, korábbi orvosi iratok áttekintése) elvégezhető.

Vadsuhanc # 2017.04.28. 07:36

Tisztelt ajsaMK! Tisztelt Öreg Tölgy !

Elnézést kérek mert hozzászólásaimban változóan és pontatlanul neveztem meg a pszichológust és a pszichiátert és azok véleményével kapcsolatos intézkedéseket.
A zavar okát nem taglalom, mentség nincs rá.

Bocsánat és köszönöm.

ajsaMK # 2017.04.28. 12:22

Ahogy Öreg Tölgy írta...

Vadsuhanc # 2017.04.28. 12:32

Tisztelt ajsaMK!

Kérlek ne haragudj. Amit írnék az nem mentség lenne a butaságomra csak mentegetőzés, amelynek emberi oldalát meg lehet érteni, de szakmailag nem helytálló. ( kizárólag pszichológussal dolgoztunk a mi szintünkön és ez maradt meg bennem ) A többit leírtam, kevertem a hozzászólásomban az általad leírtakat, így hozzászólásomnak semmi értelme és jogalapja nem volt.

Köszönöm a kiigazítást.

Tisztelettel irányodban.

Vadsuhanc.

seok23 # 2017.04.30. 08:42

Tisztelt valaszadók!
Mikor pszichiatrian voltam zarojelentesbe a kovetkezoket diagnoztizaltak:

  • F4320 Alkalmazkodasi zavarok Csoport: Súlyos stressz reakció és alkalmazkodási rendellenesség, Mentális- és viselkedészavarok

Illetve

  • F39H0

Hivatalos név: Nem-meghatározott hangulat- (affektív) zavar
CsoportNem meghatározott hangulati zavar, Mentális- és viselkedészavarok.
Mindezeken kivul keruleti pszichiatrian kezeltek meg 2012-ben csak akkor nem kerultem be korhazba. Eleg eros gyogyszerekkel rivotril es truxal.
Illetve a neurologus nem meghatarozott bipolaris zavart velemenyezett nalam mielott bekerultem januar 16.an a pszichiatriara.
Mindezek ellenere termeszetesen eleg csunya dolgott tettem a folyamatos telefonalgatassal illetve sms es kozoddegi oldalakon valo megkeresesel. De a nyomozo meg felis hivta ra a figyelmet, hogy jot tett nekem az, hogy bekerultem mivel azzal a nappal megszuntek a zaklatasok.

Burn Out # 2017.04.30. 08:45

Seok23: mi a kérdésed?

seok23 # 2017.05.07. 15:19

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy mivel beismerő vallomást tettem, így lehetőségem van-e lemondani a tárgyalásról? És ha igen akkor ennek mi a menete és meddig tehetem ezt meg?

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.12. 19:36

Tisztelt Hozzáértők!
Nagyon gyorsan elmondanám a történetem: belekeveredtem egy szerelmi kapcsolatba aminek több, mint egy év után lett vége. Az asszonyka úgy döntött, hogy inkább a férje...
Én a végleges szakítás után sms-t már nem küldtem, személyesen nem beszéltem vele, csupán néhány (4-5) FB- üzenetet küldtem, amiben csupán annyit írtam, hogy szégyellje magát és, hogy gonosz. Egyetlen egyszer sem mondta, hogy hagyjam abba sőt, mivel pár napja kiderült, hogy beteg vagyok, még írásban válaszolt is...
Sajnos - utólag már bánom - az egyik üzenetben annyit írtam, dühömben hogy "üdvözlöm a férjed", akit első dühömben be is jelöltem az FB-n és ennyit üzentem neki: "Szia, majd beszéljünk"...

Az események pillanatok alatt, alig egy hét alatt játszódtak le. Tényleg 4 üzenetváltás volt az FB-n, a férjének többet nem írtam sőt, én magam vetettem véget az egésznek oly módon, hogy felajánlottam a teljes tiltást az FB-n. Ennek nyoma van.

Ennek a pár napnak lehet következménye zaklatás miatti feljelentés?

Köszönöm a segítséget.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.14. 06:25

Semmi fenyegetés, dehogy - most átolvastam az üzeneteket. Csak szemrehányás és, hogy szégyellje magát. Illetve egyszer üdvözöltem a férjét és egyszer a családját. (Igaz, pikírten) De soha nem mondta állítsam le magam sőt, amikor pénteken kiderült, hogy van egy betegségem, még pár mondatot beszéltünk is, és mondta, hogy sajnálja a dolgot. Akkor köszöntem el tőle végleg és mondtam, hogy gonosz.
Nem, semmi fenyegetés nem volt se olyan, hogy "tönkreteszem az életed" és ilyenek... Csak szomorú voltam és dühös.
De mint mondtam: 5 nap után én mondtam, hogy akkor legyen végleg vége és teljes mértékben szüntessük be az FB- üzengetést... Így történt.
Mégis van bennem egy rossz érzés.

Öreg Tölgy # 2017.05.14. 06:57

Akkor nincs okod semmiféle aggodalomra. A zaklatásnak háromféle elkövetési magatartása van: az egyik egészen más, azzal nem is foglalkozom (Btk. 222. § /2/ bek. b. pont), a másik (Btk. 222. § /2/ bek. a. pont) a régi veszélyes fenyegetés szabálysértéséhez hasonlít. Az elkövethető akár egyszeri közléssel is, de ezek szerint ilyen nem volt, és egyébként is nemcsak általánosságban, hanem élet vagy testi épség elleni bűncselekmény elkövetésével kell megfenyegetni valakit ahhoz, hogy ez megvalósuljon. A harmadik lehetőség pedig tartós, rendszeres háborgatást kíván meg, öt nap alatt 4 üzenet (és utána semmi) ezt fel sem vetheti.

L.Z. # 2017.05.14. 16:02

Tisztelt hozzáértők!

Egy hete youtube videómegosztón egy személy 3000 ember előtt azzal vádolt, rágalmazott meg, hogy én megfenyegettem tavaly dec. 31.-én.
Ez nem történt meg viszont ez a személy engedte szintén 3000 ember előtt felolvasni egy másik személynek küldött teljesen normális hangvételű levelemet.

Mivel facbookon, gamailben, youtubon, és mindenhol a polgári nevemet használom ezért olyan szinten be lettem azonosítva, hogy elkezdtem leveleket kapni, hogy én ne fenyegessek senkit.

A hét elején én felszólítottam a rágalmazás elkövetőjét, hogy távolítsa el a rám vonatkozó tartalmakat aminek félig eleget tett, a december 31.-ei törölve lett. De az egy héttel ezelőtti rágalmazása nem!

Még azt érdemes tudni az elkövetőről, hogy youtube csatornáján mostanában csak gyűlölködő tartalmak vannak, magyarok kiírtása, zsidók kiírtásának befejezéséről, nőgyűlölés, és mindenkit elküldenek a "kurva anyjába" aki nem ezt a gondolkodást képviselik.

A kérdés az lenne, hogy ez megfelel a rágalmazás kritériumainak, hogy büntetni lehessen az illetőt vagy nem, mert "nem lettem jól beazonosítva" az elkövető által?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Fabcsi (törölt felhasználó) # 2017.05.15. 08:06

Köszönöm szépen a segítséget!
Fabcsi

ObudaFan # 2017.05.18. 12:55

L.Z.

Az is kérdés, hogy beazonosítható vagy-e, meg az is, hogy becsület csorbítására mennyire alkalmas az állított tény. Mit mondott pontosan?