rágalmazás, zaklatás, zsarolás


cica122 # 2016.07.13. 15:30

Tisztelt Fórumozók! Pár hónapja egy engem már több éve becsületsértő facebookos bejegyzésekkel naponta támadó elkövető egy videót töltött fel név szerint nekem címezve, ahol részletesen elmondja ,,zenei" aláfestéssel, hogy hogyan kínozna és ölne meg engem. A rendőrség szerint ez csak becsületsértés, és nem zaklatás (persze, mert az elkövetők szélsőjobboldaliak, akiknek mindent szabad, a törvények fölött álnak). Ez valóban csak becsületsértés lenne, amivel kapcsolatban majd megint megszüntetik a nyomozást, mondván ,,az elkövető kiléte nem volt felderíthető"??? Talán megvárják, hogy megtegye az illető azt, amivel fenyeget?

Öreg Tölgy # 2016.07.13. 16:11

Ha becsületsértés lenne, akkor nem szüntetnék meg a nyomozást, hanem el sem kezdenék (hacsak nem hivatalos személy a kérdező, de azt nem hiszem). Ez zaklatás, annak is a Btk. 222. § (2) bekezdés a) pontja szerinti elkövetési módja, az persze más kérdés, hogy mennyire bizonyítható.

cica122 # 2016.07.14. 08:25

Kedves Öreg Tölgy! Köszönöm szépen a választ. Korábban már kezdtek ellenük nyomozást becsületsértés miatt, csak megszüntették azon a címen, hogy az elkövető kiléte nem volt felderíthető. Akkor még csak sok lejárató, kamu facebook-profilt készítettek, a nevemet, arcképemet felhasználva, és ott mindenféle rágalmat terjesztettek rólam, pl. azt, hogy kémkedek, bomlasztok szélsőjobbos csoportokban (pedig nem is mozgok ilyen körökben). Ezt kb. 4 éve csinálják, napi rendszerességgel. Bizonyíték is van ellenük, közjegyző által hitelesítve.

cica122 # 2016.07.14. 08:35

Az előbb elfelejtettem írni, hogy valóban nem vagyk hivatalos személy. Az ügyvédem szerint is ez a zaklatás fenyegetés útján megvalósuló alakzata, csak kíváncsiak vagyunk mások véleményére is. Köszönöm még egyszer!

yogi # 2016.07.15. 15:18

xxx

yogi # 2016.07.15. 15:37

Írtam egy levelet, egy kialakulófélben levő szerelmi háromszög harmadik tagjának. Mindenféle rosszindulat nélkül de már tudom, hgoy nem kellett volna.
Válaszként feljelentést ígért, majd egy óra múlva páromtól jött egy levél, hogy semmilyen formában többet nem akarja velem tartnai a kapcsolatot, és mindenféle közeledést zaklatásnak mínősít.

Tudom, hogy hibáztam de mindent ő maga mesélt el nekem, hogy mik gyötrik....szóval úgy érzem, hogy teljes mértékben belevont a történetbe.

Egyszerűen szeretnél bocsánatot kérni tőle, de nem tudom milyen formában tehetném meg. Zaklatni nem szeretném.

Van ennek valamiféle hivatalos harmadik fél általi formulája, vagy mit lehet iylenkor tenni?

köszönöm

ObudaFan # 2016.07.17. 15:29

Egy szem bocsánatkérő levél még aligha tekinthető jogilag zaklatásnak.

Marcsi35 # 2016.07.24. 10:25

Visszaolvasgattam a fórumot, de nem találtam választ a kérdésemre, így hagy kérdezzem meg. Azt látom a fórum válaszokból, hogy mondjuk heti 20-30 sms (rendszeresen, hónapok óta) már zaklatásnak minősül. Egyébként tényleg az, mert amikor óránként többször csipog a telod és csak elolvassa az ember és csak kiakad azon a mértéktelen elferdítésen és szitkokon amiket már sokadszor írnak le, az valóban rányomja a bélyegét a napunkra. Sajnos sms fogadást nem lehet letiltani, már kérdeztem a szolgáltatónál.
A konkrét kérdésem az lenne, hogy amennyiben ezek az smsek az én telefonomra érkeznek és bennük a férjemet, 3 ismerősünket és engem elmond mindennek. A teljesen "általános" k betűvel kezdődő jelzőkön túl, minden cselekedetünket kiforgatja és mocskolja. Emiatt tehetünk-e feljelentést zaklatás ellen? Mindannyian vagy csak én, mert az én telefonomra jönnek az smsek? Olcvastam, hogy a zaklatás esetén 30 nap a feljelentési határidő a elkövető kilétének megállapításától kezdve. Ez a mi esetünkben hogy néz ki? Hiszen mi az első perctől kezdve tudjuk ki az, de a 30 nap már többszörösen letelt (nem rohantunk egyből rendőrséghez azt hittük majd abbahagyja, de egyre durvábban csinálja és most már a mindennapi életünkbe avatkozik bele ezzel, tehát nincs miért tovább várnunk és nem is látok más megoldást arra, hogy abbahagyásra késztessem). Köszi

Öreg Tölgy # 2016.07.24. 10:31

Persze, vastagon megáll a zaklatás ilyen esetben, önmagában az sms-ek száma alapján: az már szinte lényegtelen, hogy mi az sms-ek szövege.

Mivel ez a zaklatásnak a Btk. 222. § (1) bekezdése szerinti esete, az ún. törvényi egység. Azaz, az utolsó sms-estől számítva kell 30 napon belül lenni, és akkor a magánindítvány hatálya kiterjed az egész, folyamatos magatartásra. Tehát, ha most is jönnek az sms-ek, nyugodtan meg lehet tenni a feljelentést.

Burn Out # 2016.07.24. 10:31

folyamatos jelleggel csinálja, az utolsótól számít a 30 nap. szerintem nem lenne akadálya, hogy többen tegyetek feljelentést.

Öreg Tölgy # 2016.07.24. 10:40

No, egyszerre? :)

Burn Out # 2016.07.24. 10:45

igen :)

Marcsi35 # 2016.07.24. 13:33

Köszönöm a válaszaitokat! Még egyet hagy kérdezzek. A zaklatás gondolom velem szemben áll meg, mivel az én telomra jönnek az smsek, viszont én mellettem a többieket is nagyon durván rágalmazza. Igazából ez lett volna az egyik kérdésem (csak rosszul tettem fel), hogy ők tehetnek-e rágalmazás miatt feljelentést együttesen vagy az sms levéltitoknak minősül és meg sem mutathattam volna őket nekik?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.24. 14:29

Nincs ehhez semmi köze a levéltitoknak. Ha rágalmazás, akkor rágalmazás. De ez a konkrét tartalomtól függ. A mocskos beszéd, szidalmazás önmagában nem bűncselekmény. (Legfeljebb szabálysértés.)

Nagy.Bettina. # 2016.09.24. 12:44

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék érdeklődni, hogy az alábbi történések kimerítik-e a zaklatás fogalmát.

Volt élettársammal életközösségünk megbomlása után megegyeztünk a bíróságon, hogy engem illet a felügyeleti jog és őt a láthatási jog. Az ítélet jogerős.

Nagyon sűrűn érdeklődik a gyermek napi tevékenységeiről, amiről én nem vagyok köteles beszámolni.

4:174. § [A gyermekkel együtt élő szülő tájékoztatási kötelezettsége]

A szülői felügyeletet gyakorló szülőnek a gyermek fejlődéséről, egészségi állapotáról, tanulmányairól a különélő szülőt megfelelő időközönként tájékoztatnia kell, és a különélő szülő érdeklődése esetén a gyermekkel kapcsolatos felvilágosítást meg kell adnia.

„A szülők kölcsönös tájékoztatási kötelezettsége révén érhető el, hogy a külön élő szülő "képben legyen" a gyermekével kapcsolatos ügyekben.

A tájékoztatási kötelezettség nem feltételez, nem tesz szükségessé napi kapcsolatot a szülők között, azonban elvárható, hogy a gondozó szülő a gyermekkel kapcsolatos fontosabb történésekről időszakonként, illetve egy adott eseményhez kapcsolódóan tájékoztassa a külön élő szülőt. Természetesen a külön élő szülő a felvilágosítás kérdéssel kapcsolatos jogát nem gyakorolhatja visszaélésszerűen.” (Makai K.: i. m., a 4:174. §-hoz fűzött kommentár)

4:175. § [Közösen gyakorolt szülői felügyeleti jogok]

(1) A különélő szülők a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekben közösen gyakorolják jogaikat akkor is, ha a szülői felügyeletet a szülők megállapodása vagy a bíróság döntése alapján az egyik szülő gyakorolja, kivéve, ha a gyermekétől különélő szülő felügyeleti jogát a bíróság e tekintetben korlátozta vagy megvonta.

(2) A gyermek sorsát érintő lényeges kérdésnek tekintendő a kiskorú gyermek nevének meghatározása és megváltoztatása, a szülőjével azonos lakóhelyén kívüli tartózkodási helyének, huzamos időtartamú vagy letelepedés céljából történő külföldi tartózkodási helyének kijelölése, állampolgárságának megváltoztatása és iskolájának, életpályájának megválasztása.

(3) Ha a különélő szülők egyes, a (2) bekezdésben meghatározott, közösen gyakorolt felügyeleti jogosítványok tekintetében nem tudnak megegyezni, erről a gyámhatóság dönt.

Maximálisan betartom ezeket, amiről köteles vagyok beszámolni arról be is számolok. De ő túlzásokba esik. Szerinte a bírósági végzés semmit nem jelent és neki joga van mindenről tudni. De tényleg mindenről.

Ha valamiről nem vagyok hajlandó beszámolni neki, akkor szitkozódó, trágár leveleket ír ( e-mail), melyben degradál engem és az új páromat is.
Nekem ez már zavaró.
Heti olyan 5-15 e-mailről van szó, de volt olyan is, hogy két hétig nem keresett.
Azt tudni kell, hogy az smseit már le kellett tiltanom, mert annyit írt régebben, ugyanilyen stílusban és ez a helyzet a facebook messengerrel is.
Bár az ítéletben nincs szabályozva a telefonos kapcsolattartás én nem vagyok ellene, így minden nap szoktak beszélni. Ha nem tudom felvenni valamilyen okból, akkor folyamatosan hív szinte megszakítások nélkül engem és a rokonaimat, mert szerinte azonnal adnunk kell a gyereket a telefonhoz, 2 percet nem tud várni. És ha nem jár sikerrel akkor oldalas e-mailt ír, hogy így meg úgy meg fogom ezt bánni stb.

Ezeket mind tudom bizonyítani, mindent mentek és nyomtatok. Kezd ezzel valamit a rendőrség? Mert már egyre fárasztóbb az egész.

Ráadásul a gyerek elomndása szerint engem is szid láthatásokkor és az új páromat is a gyereknek. Éket akar verni közénk. Ezekről nincs bizonyítékom csak a gyerek meséli. Lesz kis tesó is és ellene is hangolja folyamatosan.

Érdemes feljelentenem?

ObudaFan # 2016.09.25. 08:50

Zaklatás akkor valósulhat még, ha a maganeletedbe akár beavatkozni a magatartásával, ez itt kérdéses. Viszont ha ellened akarja nevelni a gyerekeket, kerheted a kapcsolattartas korlátozását.

remenyvesztett81 # 2016.09.28. 16:28

Sziasztok!

Sosem gondoltam volna, hogy ilyen meg fog történni velem.
Válófélben vagyunk a feleségemmel, és a közös megegyezéses válás beadása után pár hétig normális kapcsolatban is maradtunk. Aztán volt egy hülyeségen alapuló nézeteltérésünk, miután megromlott a viszony.
Közölte, hogy ne keressem többet. Tök jó, mert vannak olyan dolgok a közös "vagyonnal" kapcsolatban, amiket meg kéne beszélni még. Aztán kedves sógornőmtől - aki kezdetektől fogva gyűlöl - megtudtam, hogy feleségem beszélt egy ügyvéddel, talán fel is fogadta, nem közlik velem. És talán fel akar jelenteni zaklatással.
A tények:
A cuccaim és a közös dolgok elosztásával kapcsolatban akartam keresni szinte minden esetben a nézeteltérésünk óta.
Nem minden nap hívtam egy héten kb. 3 nap, de volt, hogy nap 15-20 szor sajnos. Annyira bosszantott, hogy nem tudok kapcsolatba lépni vele, tudom felesleges és hiba volt. De nem mindig értem rá és akkor szerettem volna vele mindig beszélni amikor ráértem.
Két hét alatt 35 sms-t írtam, csak egyre válaszolt. Illetve párszor tudtam vele beszélni, de egyszer sem normálisan, sosem hagyta végigmondani mit szeretnék előbb letette.
Olvastam a törvényt, egy esetben sem akartam neki rosszat, sem szóban, sem sms-ben nem fenyegettem vagy ilyesmi, csak a kapcsolatfelvételről és a témáról írtam.
3x a munkahelyi telefonján hívtam, úgy a meglepetés erejével tudtam vele kicsit beszélni, de nem részletesen.
Legutoljára néhány emailt írtam, de most már feladom, meg börtönbe sem szeretnék kerülni.
Kérdésem, hogy mire számíthatok?
Sógornőm azt mondta ma, hogy ő feljelent, de ha jól kutakodtam a neten ezt csak a feleségem teheti meg.
Ja még amíg beszéltünk kényszerkijelentést említett, akkor tényleg gond lehet a munkavállalással? A feleségem ingatlanában éltem és oda vagyok bejelentve. Máshova nem tudok bejelentkezni egyenlőre állandóra.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.09.28. 16:43

Szerintem távol tartásit kérnek ellened. Marha egyszerű a megoldás, Te is fogadj ügyvédet és ha akarsz valamit a volt nejedtől, akkor kérd meg az ügyvéden keresztül, így nem kell őt zaklatnod. Amiket leírtál, abból én is azt szűröm le, hogy kicsit nehezen és furán kezeled a dolgot. Hagyd elmenni még rengeteg hal van a vízben :)

Öreg Tölgy # 2016.09.28. 17:10

Valóban csak a sértett jelenthet fel joghatályosan.

remenyvesztett81 # 2016.09.28. 17:48

Olvasgattam ezt a távoltartásit, hát közel sem valósítottam meg a feltételeit. És találtam egy ilyet is:

http://ugyeszseg.hu/…udok7747.pdf

13
III/C. Az (1) bekezdés szerinti zaklatásnál a terhelt és a sértett közötti kapcsolatfelvétel vizsgálata
III/C/1.
Számos esetben – elsősorban a házasság felbontása vagy élettársi kapcsolat megszűnése után

  • az egyik fél a jog által is elismert indokkal próbál meg rendszeresen kapcsolatot létesíteni a

másikkal. Ilyen indok lehet pl. a közös gyermek láthatása, a közös vagyonnal való
rendelkezés, vagyoni igény érvényesítése a másikkal szemben. Ezekben az esetekben a sértett
nem zárkózhat el jogosulatlanul a kapcsolat tartása elől, a terhelttől sem várható el, hogy minden kapcsolatot megszakítson a másik féllel.

Nagy.Bettina. # 2016.10.01. 10:54

Remenytvesztett81 utolso kommentjet olvasva elbizonyztalanodtam. Szerintem sokan visszaelnek ezzel a kapcsolattartaso kommunikacioval, nem gondolom, hogy elfogadhato a napi szintu kapcsolatfelvetel, foleg, hogy a gyermekkel is beszelhet minden nap telefonon.
Hol huzodik ez a hatar? Mert a volt parom minden megketesest a gyerekre fog, hogy miatta van , de mellekesen elhord kozben mindennel, aminek semmi koze a kapcsolattartashoz, amit amugy maximalisan betartok.

En igenis zaklatasnak elem meg, hogy minden egyes nap keres valamivel amire azonnali valaszt var...

Nagy.Bettina. # 2016.10.01. 11:01

Elnézést az előző elírásokért.
Hol találok olyan leírást, ahol meg van határozva, hogy hol húzódnak a zaklatás határai?

Tisztelem a gyermekem apját, de ez visszafele nem igaz és nekem ezt nap mint nap el kell szenvednem, mert nem zárkózhatok el a válaszadástól.
Mindenféle mondvacsinált okokból keres meg a gyerekkel kapcsolatban, miközben én minden fontos dologról tájékoztatom. Aztán a levelei 80%-a arról szólnak, hogy én milyen vagyok, az új párom milyen és viselkedjünk, mert baj lesz.
Ez nem számít zaklatásnak?
Minden egyes nap olvasnom kell a gyűlölködő leveleit és ha nem válaszolok akkor egész nap hívogat engem és a rokonaimat.

Én biztosítom számára a zavartalan kapcsolattartást, ez visszafele nem jogos elvárás?
Meddig kell tűrni?

Súgás # 2016.10.02. 07:12

Korrekt ügyvédeket biztosítunk a budapesti lakosságnak!

Dr.Attika # 2016.10.02. 07:59

Megteszi ezt a hatóság is, de ingyenesen.

Dr.Attika # 2016.10.02. 08:01

Súgás!
Lehet rendelni nem korrekt ügyvédeket is? Ha igen, akkor azok fele munkadíjat kérnek?