rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2014.04.17. 11:00

Annak azért perdöntő jelentőséget nem valószínű, hogy bárki tulajdonítani fog, hogy ki tette a feljelentést. Az ellentmondásoknak igen, amennyiben azok nem magyarázhatóak az eltelt idővel, vagy azzal, hogy az események viszonylag gyorsan történtek, ami azok megfigyelését megnehezítette.

MnéK # 2014.04.17. 11:38

A feljelentést pusztán azért írtam, mert bár azt állította a volt férj, hogy őt bántalmazták, mégis a férjem tett feljelentést. Bár már nem hiszünk az igazságszolgáltatásban, majd kiderül, hogy hogyan ítél a bíróság. Az elmúlt években több hivatal elmondta, hogy csak jogszolgáltatás van, igazságszolgáltatás nincs.

Angelicasol # 2014.04.17. 12:16

Óbudafan:

Én sem az agresszívvá minősítésre gondoltam. De egy gyámhatósági ügyben azt állítani a másikról, hogy ezzel kapcsolatos priusza van (amit én személy szerint akként értettem, hogy erőszakos bűncselekmény miatt már volt büntetőügye, sőt elítélték ilyenért) nem gondolom, hogy ne valósítaná meg a rágalmazást.

A hölgy azt írta, hogy "Az ügy testi sértés, ahol a volt férjem rátámadt a férjemre. Ezek után írta a gyámügynek, hogy a férjem támadt rá"
Ez pedig szerintem súrolja a hamis vád fogalmát, tekintve, hogy az illető mást egy hatóság előtti eljárásban alaptalanul bűncselekmény elkövetésével vádol.

Te is azt írod, hogy az adott eljárási jogszabály szerinti szankcióval kell szembenéznie ilyen esetben az elkövetőnek, vagyis egy perben a bíróság rendbírságot szabhat ki.
Ugyanakkor a hölgy eredeti szövegében az szerepelt, hogy a gyámügy felé tett beadványban szerepeltek a leírtak, ahol nincs egy rögtön kontrolláló bírói hatalom erre. Vagyis itt szerintem nem áll meg az, hogy a kijelentés hatósági eljárásban feltett kérdésre , az ügy tárgyával összefüggésben hangzott el, ami kizárná a jogellenességet, hanem éppen hogy hatósági eljárásban külön beadványban és kérdés nélkül, mint vád. Az pedig, hogy az agresszivitása miatt már volt büntető ügye, olyan tény lehet ami a sértettről, tulajdonságairól, magatartásáról, személyes értékeiről környezetében kialakult pozitív megítélést kedvezőtlen irányba befolyásolja.

Tehát még mindig nem értem, hogy ez mitől marad az eljárási jogok jogszerű gyakorlásának kategóriájában, és mitől nem rágalmazás szerinted?

A bírói gyakorlatot illetően saját tapasztalatom, hogy sokszor állítanak a felek olyat a beadványaikban, aminek a súlyába maguk sem gondolnak bele (pl. ha utóbb a jegyzőkönyv nem tetszik, akkor igazából nem is azt mondtam...ami okirat hamisítást jelenthet és e tekintetben volt hogy a bíró szólt rá a félre, hogy tudja-e mit mond, volt hogy a másik fél képviselőjeként én kértem a bírót, hogy hívja fel a figyelmet erre, mert vagy igazolja az állítását vagy hamis vádat valósít meg). ezekben az esetekben a bíróság felhívta eddig a vádaskodó figyelmét arra, hogy súlya van annak amit mond,és nem lett belőle rendbírság vagy egyéb ügy. De leszögezem, hogy ez bíróság előtti eljárásban és tárgyaláson történt.

De hivatkozva is szerintem idevágó bírói gyakorlatot: BH 1998.270
"A becsület csorbítására objektíve alkalmas tények állítása, híresztelése vagy az ilyen tényekre közvetlenül utaló kifejezések használata abban az esetben is megvalósítja a rágalmazást, ha azok a közérdek vagy a jogos magánérdek védelme céljából az állami és társadalmi szervekhez intézett panaszok, bírálatok és bejelentések formájában történnek, de objektíve valótlanok"

mico01 # 2014.04.17. 16:13

Obudafan!

Köszönöm!

MnéK # 2014.04.17. 16:43

Köszönöm a hozzászólásokat, sok hasznos dolgot tudtam meg belőle. A gyámhivatalhoz beadott levél nem hivatalos ügyben íródott, nem a gyámhivatal nyilatkoztatta a volt férjet, ez független magánakció volt részéről. A gyámhivatal nem is foglalkozott vele érdemben, ügy sem lett belőle, mert akkor előbb szerzek róla tudomást. Viszont bekerült a gyámügyi aktába, ami átkerült a rendőrségre, onnan pedig az ügyészségre is.

Agent Cooper # 2014.04.17. 19:29

Kedves MnéK!

Utolsó hozzászólása egyben érv amellett, hogy miért nem érdemes feljelentést tenni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.04.18. 09:21

Angelicasol

Még egyszer: főszabály szerint nem az a lényeg a bírói gyakorlat szerint rágalmazás esetén, hogy objektíve valós-e a tényállítás. Eljárási nyilatkozat megtétele esetén annak van jelentősége, hogy szükségtelenül gyalázkodó tényállításról van-e szó.

Angelicasol # 2014.04.18. 10:24

Obudafan:
Amit én nem értek és erre kérdeztelek, hogy ez nem eljárási nyilatkozat volt szerintem, hanem egy hatósághoz írt bejelentés gyakorlatilag, így nem kizárt a jogellenesség megállapítása.

Az amiről Te beszélsz, a szükségtelenül gyalázkodó minőség olyan ténymegállapításokra/tényállításokra vonatkozik tudomásom szerint, mint pl. perben a felek vagy a jogi képviselők által szóban vagy írásban tett tényelőadások, hivatalos személy ügyintézés során a határozatába foglalt tényállításai stb.
De az esetleírás alapján szerintem ez nem az!

ObudaFan # 2014.04.18. 10:28

Szerintem viszont igen. A gyámhatósághoz tett nyilatkozat célja nyilvánvalóan nem pusztán az, hogy a gyámhatósági ügyintéző egy tényállítással szembesüljön, hanem hogy valamilyen hatósági cselekmény történjen.

Angelicasol # 2014.04.22. 20:55

Ezért hivatkoztam a BH 1998.270-t, hogy a becsület csorbítására objektíve alkalmas tények állítása abban az esetben is megvalósítja a rágalmazást, ha azok a jogos magánérdek védelme céljából az állami szervekhez intézett bejelentések formájában történnek, de objektíve valótlanok.

Szerintem elhatárolandó, hogy valaki egy eljárásban áll már és kérdésre nyilatkozik, vagy ő kezdeményez (főként valótlan) állításai alapján egy eljárást.
Így lesz hamis vád is, ha a rendőrségi feljelentésben nem valós bűncselekménnyel vádol...

ObudaFan # 2014.04.23. 05:15

Nekem az a tapasztalatom, hogy a kialakult gyakorlat ezzel a BH-val ellentétes, éppen a BH-ban is hivatkozott jogirodalmi állásponttal azonos.

tusika1971 # 2014.04.24. 19:33

Becsületsértés miatt szeretnék tanácsot kérni,Már irtam többször és eddig mindig jó tanácsokat adtak Az exemet elitélték már zaklatás miatt, kb.4 hónapja feljelentettem becsület sértés miatt volt 1 tárgyalás ahol ki akartak békiteni ill,bocsánatott kellett volna kérnije de nem tette meg.Ez után én nem akartam folytatni tovább a tárgyalásokat ennek ellenére most kaptam egy idézést a biróság kitüzött egy ujabb tárgyalást ,csak engem és az exet hivták be.Azt szeretném megkérdezni ilyen esetben mi várható még több tárgyalás, ujabb tanukat kell majd hivni, és milyen büntetést kaphat.A zalatásért 9 hónap fogházat vagy 350 ezret kell kifizetnije, ezért milyen büntetést kaphat .Ha bele megyek a tárgyalásban kérhetek.-e kártéritést töle, mert a rágalmazásai miatt vesztettem el a munkámat.Köszönöm a segitséget.

ObudaFan # 2014.04.24. 20:27

Az tőled függ, hogy folytatódik az eljárás, mert bármikor ejtheted a vádat. Viszont ha kártérítést szeretnél, akkor célszerűbb folytatni. Tanúkat valószínűleg nem ártana hívni, ha vita van abban, hogy mi történt.

d.bigg # 2014.05.06. 12:20

Tiszteletem!
Zaklatás ügyben lenne kérdésem. Párom sógornője aki állandóan zaklat minket. Már 6 éve elég messzire költöztünk tőlük csak akkor látogatunk haza ha a temetőbe viszünk virágot párom szüleire. Ezután mindig jönnek a mocskolódó üzenetek facebookon (ahonnan már rég letiltottam) majd utánna a telefon hívások. A vitát mindíg a sír miatt kezdi aztán egy pillanat alatt már minden másért mocskolódik. Többnyire normálisan és szépen kérem hogy hagyon már minket békén, mi se keressük őket soha de ez csak olaj a tűzre. Volt hogy ránk is támadt mikor találkoztunk,csak épp be tudtam csukni a kocsiajtót így abba rugott bele A facebookos üzenetek elmentettem ha feljelenteném mire számíthatnék? Hogy lehetne véget vetni ennek a cirkusznak? Vicc, hogy az ember gyomorgörcsel megy a temetőbe, mert attól fél mikor jelenik meg és támad rám. Köszönöm ha tud valaki segíteni!!!

Agent Cooper # 2014.05.07. 08:26

Kedves d.bigg!

Ha más megoldást nem lát, akkor zaklatás miatt tehet feljelentést. De könnyen elképzelhető, hogy egy ügyvédi felszólítás is elég lenne párja sógornőjének helyre tételére.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

d.bigg # 2014.05.08. 11:34

Megpróbálom így megoldani, mert nagyon nem szeretnék pereskedni, de valami drasztikus lépést kell már tennem, ha a szép szó már kevés. Remélem elég lesz a levél is, ha nem akkor tovább megyek. Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2014.05.09. 13:03

Hogy mit kell mondanod, annak az eldöntéséhez azért az ügyet részleteiben kellene ismerni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.09. 13:45

Vagy semmit. :)

Szöszi77 # 2014.05.11. 13:28

Üdvözlöm!

Egy elég zavaros ügyben szeretnék tanácsot kérni.A barátnőm egy ideig az édesanyjánál lakott 3 kiskorúval.Az anyja elmeállapota labilis,így gyógyszeres kezelés alatt áll.Veszekedés és verekedés miatt feljelentette őket az egyik szomszéd,így elköltöztek a betegtől.A gyámügytől látogatják a gyerekeket azóta,mivel veszélyeztetve voltak fizikailag,érzelmileg.Mióta máshol laknak,a gyógyszerekkel kezelt beteg azóta is zaklatja a gyerekeket és a barátnőmet is a munkahelyén!Az idegosztályra tudomásom szerinte nem fektetik be,mert az orvosok szerint "nem szükséges,kezelhető"!Mit lehet tenni egy ilyen beteg elmével rendelkező emberrel,aki a saját lányát és unokáit nyilvános helyen zaklatja,rágalmazza és megalázza?Engem is rágalmaz csak azért,mert a lánya barátnője vagyok.A barátnőm boltba dolgozik és az anyja bejár oda,trágár mondatokat ordít és fenyegetőzik!Senki nem tesz semmit mert beteg,de ezt nem lehet már hagyni.Mit lehet tenni?
köszönöm a választ!

ObudaFan # 2014.05.12. 09:21

Attól függ. Ha jogilag azért beszámítható, akkor lehet feljelentést tenni.
Ha nem, akkor marad az, hogy elkerülitek, amennyire lehet.

Bebecs # 2014.05.12. 10:32

Üdvözlöm!

Egy kérdést szeretnén feltenni Önnek. Pár hete kihívtam éjszaka a rendőrséget, mert a volt párom részegen ütötte több órán kersztül a bejárati ajtómat! Azóta nem zaklatott! Feljelentést nem tettem, de a rendőrség garázdaság vétsége miatt eljárást indított ellene. Az illető büntetlen előéletű, semmilyen dolga nem volt eddig a rendőrséggel. Szeretném megkérdezni, hogy milyen büntetésre számíthat? Illetve, hogy én tehetek-e valamit a büntetés enyhítéséért! Köszönöm a válaszát!

Agent Cooper # 2014.05.12. 19:40

Kedves Bebecs!

Mindenképpen tehet a büntetés enyhítéséért, azonban ilyesmit nem fórumon kell megbeszélni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

hürrem # 2014.06.25. 19:32

Lenne egy olyan kérdésem, hogy ilyen esetben mit tehetnék, ami a következő
Azzal kezdeném, hogy lány vagyok :) és van egy vagyis volt egy baratnőm tényleg szinte az egyik legjobb barátnőm a lényeg 4éve ismerjük egymást És neki nem voltak soha barátai csak én. Én meg olyan vagyok Hogy aki a barátom az szeretem és ezt mondom is nekik meg ölelgetem őket meg vicces beceneveket adok nekik ami más barátaimnál fordítva is így van. Szóval én naív vagyok túlságosan is ezért megbízok bennük és ha valami gond van vagy valami öröm bánat ér én megosztom azt velük bármi legyen is az! Kivéve ez a lány ő más mint a többi zárkózottabb de sokszor idegbetegen viselkedett ha nem csináltam semmi olyat volt olyan hogy csak mert olyan kedve van flegmázott velen meg bunkózott kezdetben elviseltem hisz a barátnőm. Volt neki is pasia azzal is sokat bunkózott. De mással is nagyon ellenszenvesen viselkedett. Egyik nap bejelentette nekem hogy valamit érez irántam amit maga se tud eldönteni. Itt kezdődik a bonyodalom. Bármikor ha pasiról beszéltem flegmázott és elhordta mindennek a srácot. Amiutan elköltöztem több mint 400km-re onnamtól kezdve rosszabb lett a helyzet sokszor nem beszéltem vele nem írtam neki akkor ezért vergődött és elkezdett fenyegetni hogy a titkaimat amit elmondtam neki kikürtöli mindenkinek ha nem beszélek vele vagy ha nem úgy viselkedek ahogy neki jó. Ezért türtem a sok balhéját tényleg minden hülyeség miatt veszekedett velem és türtem csak hogy ne beszéljen a titkaimról de meguntam több mint egy éves terorizálasát ezért megmondtam neki hogy hagyjon békén mert elegen van belőle! De nem fogja fel állandóan hívogatott smseket írt kamu facebook profilokról irogat meg folyamatosan azt lesi az interneten hogy mit csinálok nyomoz utánam ami már sok! Ezért letíltottam a számát a facebookról minden olyan embert akiéről tud nézni de így is megtudtuk mindent! Szóval valamelyiknap suliból kijövet láttam hogy ott àll nem hittem a szememnek hogy 400km-ről is képes eljönni hogy beszéljen velem! Beszéltem vele ha már eljött de mondtam neki hogy hagyjon békén de nem érti meg adott nekem ajándékot is amit elkellett fogadjak mert nemhagyott volna békén! Nagynehezen eltudtam küldeni de elegem van hogy már itt se hagy békén nem normális állandóan kiabál és nem veszi észre magát! Nem tudom mittehetnèk tudom az én hibám is mert hagytam túl közel engedni magamhoz de ez már akkor is beteges és még mindent, lese írtam! Szóval a segítségét kérném! Köszönöm!

ObudaFan # 2014.06.29. 11:40

Nem hiszem, hogy ezt jogi úton kellene kezelni.

blade460 # 2014.07.04. 19:29

Sziasztok!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy mit lehetne tenni akkor, ha ikerház esetén, mivel közös az udvar így a gyerekeim együtt játszik a szomszéd gyerekeivel, mármint csak egy udvaron mert nincs elkerítve és így egybe van mindkét rész, és mikor a gyerekek összevesznek akkor a szomszéd folyamatosan ordibál és veszekszik majd fenyeget, hogy felrugdossa a gyerekeimet és a felségemet valamint folyton gúnyos megjegyzésekkel illet. Én szeretnék zaklatás miatt feljelentést tenni de előtte szeretném kikérni a ti véleményeteket.
Köszi!
Üdv.: István