rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2014.07.06. 21:08

Szerintem ha a fenyegetés ezen a határon nem megy túl, akkor ebből nem lesz büntetőeljárás.

hathorankh # 2014.07.20. 09:36

Kedves Ügyvédek!
Válófélben vagyok, van gyermekünk is, ideiglenesen nálam van elhelyezve.
Családon belüli erőszak miatt válunk.
Rágalmazásért már pert indított a leendő exem, melyben nem marasztaltak el, a büntetőper lezárultáról már a papír is a kezemben van, az jogerős.
Most a válófélben lévő férjem megfenyegetett e-mailen, hogy hogyha nem írom alá az ő egyezség tervezetét, melyben többek között le kellene mondanom a jövőben az összes karácsonyról és húsvétról a közös gyermekkel,korlátlan és általam csak nyomós indokkal írásban megtagadható kapcsolattartása lenne, továbbá egyeztetés nélkül összevonhatna egymáshoz közeli időpontban kezdődő kapcsolattartásokat(pl óvodai szünet rá eső része ha közelre esik egy kéthetenkénti kapcsolattartással, akkor előzetes egeztetés nélkül úgy dönthet menet közben, hogy a gyermek nála marad és a köztes időre nem hozza haza),és még sok minden más is volt benne, ezek a fő indokaim, amiért nem akarom aláírni,
akkor a következő tárgyalástól kezdve a mostani tartásdíj harmadát fogja csak fizetni,mivel a hivatalos jövedelme alapján csak annyi járna.
Ha aláírom, akkor marad a mostani tartásdíj, ezt is leírta.

Nekünk nagyon kell a mostani összeg, viszont az egyezség vállalhatatlan.

Ez, amit leírtam, ez zsarolás volt,tehetek valamit, pl feljelentés, vagy ilyet lehet csinálnia?

Köszönettel,

Sherlock # 2014.07.20. 09:42

Nem a hivatalos jövedelmét veszik figyelembe, hanem a vagyoni viszonyait. És ez nem zsarolás, csak nyomásgyakorlás. Ne írd alá. Az emailt ellenben nyugodtan csatold az iratokhoz.

Évi66 # 2014.07.20. 16:40

Tisztelt Szakértő!

2013-ban,munkahelyem átszervezésének kezdetekor az alpolgármester,az egyik képviselő a munkatársaim és az én jelenlétemben az intézetvezető asszony felállt és emelt hangon közölte, hogy az új munkahelyre(jóval kevesebb bérért) csak azok mehetnek át, akik felmondanak, és így lemondanak a felmentéssel és a végkielégítéssel járó összegről. Az lenne a kérdésem, hogy ez zsarolásnak, illetve hatalommal való visszaélésnek minősül-e? Ha igen, milyen jogi lépéseket lehet tenni az ügyben?
Természetesen mindegyikőnk a végkielégítés és a felmentés mellett döntött.

Üdvözlettel:
Csiszár István

ObudaFan # 2014.07.22. 05:35

Ez bűncselekménynek nem minősül.

durjas # 2014.07.30. 10:26

Sziasztok, a gyermekem anyja magánvádas eljárást indított ellenem rágalmazás miatt, mert a jelenlegi egyetemének (védőnőnek tanul) és a Magyar Védőnők egyesületének küldtem egy levelet, amelyben azt fejtegettem, hogy mennyire lesz hiteles védőnő, aki saját gyermekét folyamatosan veszélyezteti, hiszen rengeteg kapcsolattartás elmaradt. Ezeket beadtam a Gyámhivatalnak, de évek alatt nem bíráltak el semmit. Májusban megkerestem az Egyetemet, a MaVe-t, az Ombudsmann-t, a Humán Erőforrás Minisztériumot, a Rendőrséget és ismételten a Gyámhivatalt. (összességében ennek lett eredménye, elkezdték feldolgozni az összes beadványomat).
Lesz egy személyes meghallgatás, amelyre én biztosan nem megyek el, mert szerintem ez nem rágalmazás, és majd akkor "jelentkezem", ha érdemi információt kapok a meghallgatásról.
Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyire fogadható el rágalmazásnak, ha hivatalos szerveket keresek meg a véleményemmel és kérem, hogy tegyenek valamit, mert a kapcsolattartások sorra elmaradnak. Számomra megdől, a védőnői hitelesség, ha valaki a saját gyermekét "veszélyezteti", nemhogy "védőnői jogosítványt" adjanak a kezébe.
Az Egyetem elhatárolódott a témától, hogy ez nem az ő jogkörük. A rendőrség "megszüntette" az ügyet. az Ombudsman szerint nem az ő hatáskörük, hogy nyomást gyakoroljanak a Gyámhivatalra. Legnagyobb meglepetésemre a Minisztérium azonnal utasította a Gyámhivatalt a beadványaim feldolgozására. A Gyámhivatal azonnal fel is dolgozott 5-öt, ebből mind az 5 már fellebbezésen van. A MaVe nem reagált semmit.
Bármilyen javaslat érdekel, mit tegyek és mit ne tegyek címszóval. Megvalósult rágalmazás? Köszönöm

capisca # 2014.07.30. 10:59

Kedves durjas!

Először is ritka nagy szar alak vagy, hogy így viselkedsz.

A kérdésedre a válaszom az, hogy igen. Önmagában az, hogy a kapcsolattartásra kijelölt időpontokon nem jelenik meg (tudod miért nem jelent meg? Esetleg tanult, vizsgára készült?), még nem jelenti a gyerek veszélyeztetését.

Sőt tovább megyek ettől még lehet, hogy JÓ védőnő lesz.

Szerintem fogadj egy ügyvédet, mert hamarosan szükséged lesz rá.

durjas # 2014.07.30. 11:13

kedves capisca!
úgy látom beazonosítottál, mert nagyon személyeskedsz:) de természetesen nem a te véleményedre vagyok kíváncsi, mert az egy nagy rakás szar. A gyámhivatal majd eldönti, hogy a kapcsolattartás elmaradásáért megfelelő indok-e, a "tanulás, vizsgára készülés", bár kérdem én, hogy ahhoz meg minek gyerek..Pfff)
Azt gondolom a BTK-ban kiskorú veszélyeztetése címen a rendszeres kapcsolattartás akadályoztatása is szerepel.
Okoskodj, meg személyeskedj máshol, remélem lesz hozzáértő, aki a jogi alapokat helyezi előtérbe. Erre van most szükség, nem pedig a kifogásokra. Nekem nincs szkségem ügyvédre, mert el sem fogok menni. Nekem erre nincsen pénzem.

capisca # 2014.07.30. 11:42

Kedves durjas!

Akkor egyre válaszolj.

Kinél van elhelyezve a gyermek? Nálad vagy a volt feleségednél?

durjas # 2014.07.30. 11:51

A "védőnő" jelöltnél. Szerintem azzal, hogy ő folyamatosan megakadályozta, a kapcsolattartásokat, holott többszáz km-t utaztam. Ezt éveken át úgy, hogy a Gyámhivatal nem tett semmit. Emiatt vontam be más (egyelőre számomra hivatalos) segítséget, és ez szerintem nem rágalmazás.

capisca # 2014.07.30. 12:49

Kedves durjas!

Meg kell követnelek és ellnézést kell kérnem az első hozzászólásomért.

Azonban a rágalmazást álláspontom szerint megvalósítottad, azzal, hogy ezzel az egyetemhez, a MaVé-hoz, Ombudsmanhoz stb.. fordultál.

Mindenképpen ajánlott ügyvéd fogadása, mert jelen állás szerint a volt feleséged sokkal előnyösebb helyzetben van.Ha bíróság elé kerül (és oda fog kerülni) ügyvéd nélkül nagyon nehéz helyzetbe leszel.

durjas # 2014.07.30. 13:15

Örülök, hogy tisztázódott a félreértés. Azt gondoltam, hogy azon berkekből származol, akik az ő védelmével foglalkoznak, mert elég erős "háttere" van. Tovább foglalkozom a témával. Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 13:15

OFF
Nincs miért elnézést kérned. A kérdező sokkal súlyosabb dolgokat követett el, mint a te trágár kiszólásod. Ezt a magtartást egyébként a szakítást feldolgozni képtelen nőktől szoktam látni, férfiaktól eléggé idegen.
ON

capisca # 2014.07.30. 13:23

Kedves KBS!

OFF

Azért meg tudom érteni durjast, ha én se láthatnám a kisfiamat, holott lehetőségem lenne rá hatóság és jogszabály rendelkezésénél fogva lehet, hogy én is elkövetnék jogász létemre ilyen hibát.

ON

Kedves durjas!

Azt gondoltam, hogy azon berkekből származol, akik az ő védelmével foglalkoznak, mert elég erős "háttere" van.

Ha onnan származnék, akkor nem ide írnék.

Próbálj meg ingyenes jogsegélyszolgálatot igénybe venni, ha a jövedelemi viszonyaid azt alátámasztják, mert nagyon hosszú harc lesz köszted és a volt nejed között.

durjas # 2014.07.30. 13:47

Gondoltam, hogy társadalmi megosztottság lesz a történtek között.
A tisztázás érdekében:
több, mint 4 éve semmi máson nem munálkodik a volt élettársam, minthogy a kapcsolattartásokat bojkottálja. 4-500 km-re lakunk egymástól, és ő lépett ki a kapcsolatból másik férfi miatt. Jelenleg együtt laknak, de külön szobában. Ez a rész amúgy sem idetartozik. A gyámhivatlhoz beadott végrehajtási kérelmeim süket fülekre találtak, kompromisszumra vagy mediációra nem reagált. Több 10 ezer Ft utiköltségveszteséget okozott, azzal, hogy feleslegesen utaztam el. Amúgy az első évben a gyámhivatal 5000 ft-ra bírságolta. A gyerekért azért nem mehettem el az óvodába péntek délután, mert "törést okozna" neki... Jelenleg 2 éve húzódik a kapcsolattartás újraszabályozása, mert én bővítést szeretnék, ő meg szűkítést. Igazságügyi szakértők folyamatos bevonása van. külön lakást bérelek a kislányomnak, melyet be is rendeztünk közösen. Járok vele úszni, lovagolni. Ő a gyerek jogán felvett pénzekből él. tartásdíjat fizetek. Minden következmény nélkül akadályozta azzal a akpcsolattartást, hogy nem szólt azok elmaradásáról. Semmilyen kompromisszumot nem vagyok hajlandó vele kötni, mert abból tuti én jövök ki rosszul. Azt kérdezem, hogy egy 30 éves nő hogyan kaphat védőnői diplomát, mikor saját gyerekével "szemétkedik". Ezt az egyetem fura urától is megkérdeztem. mennyire lesz hiteles az a nő, aki kiskorút veszélyeztet. Hozzáteszem a lányommal kiváló akapcsolatom, csak az anyja nyomkodja rajta a gombokat. maradjon valaki nyugodtan, ha a hatóságok nem segítenek, de ha erőteljesebb lépésre szánom el magam, akkor meg egyből rágalmazás. Amúgy jó keresetem van, kijönne belőle az ügyvéd is, de inkább bírságot fizetek belőle, mint ügyvédnek, kb ugyanannyi mindkettő, csak nem kell résztvennem ezeken az eseményeken. Minden költséget kiszámolva óránként 2500 ft-ot fizetek, azért, hogy a lányommal találkozhassam és a körülmények megfelelőek legyenek. Kéthetente 10 órát utazom és estére még mindig vissza kell vinnem a lányomat, miközben 4,5 éves. Ha azt gondolják, hogy ezt érzelemmentesen meglehet oldani, akkor tévednek. 3 ügyvéd is kikopott már mellőlem más-más okból kifolyólag. Egyetlenegy dologra számíthatok, ahogy nő a lányom, kezdi átértékelni a helyzetet. Nem fogom egy olyan nőnek elhallgatni a dolgait, akinek kötelessége lenne, hogy minimálisan elősegítse a kapcsolattartás megvalósulását és ehhez nem kell más, mint a bírósági ítéletben foglaltakat betartani.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.30. 14:55

Oké, ügyvédre nem akarsz költeni? Pszichiáterre se?

durjas # 2014.07.30. 16:06

Pontosan az olyan ügyvédek miatt nehezedik meg a helyzetem, mint amilyet képviselsz, aztán csodálkozol, ha melegebb éghajlatra tanácsol valaki. Ha meg valaki megsérti a megsérthetetlen egódat, akkor meg fenyegetőzöl, meg rágalmazol. Gratula jó fórumozó vagy.
Aki a pszichiátert ajánlja, annak biztosan nagyobb szüksége van rá, és az ügyvédi díjazásból erre is futja. Így, ha vannak tapasztalatai azt is megoszthatja, hátha kedvet kapok ahhoz is, hogy talán pszichiáterhez járjak.
Pontosan ez a fajta gusztustalankodás nincsen meg a külföldön. Sok sikert a játszmáidhoz, hiszen pontosan emiatt nem kell pszichóhoz járnod...

Agent Cooper # 2014.07.30. 19:40

Kedves durjas!

Rágalmazást semmiképpen sem valósíthatott meg, legfeljebb hamis vádat. De véleményem szerint az sem valósult meg.
Egyébként teljes mértékben azonosulni tudok a véleményével, semmiképpen se hagyja magát!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

szimoonetta # 2014.07.31. 08:17

Jó napot!

Akkor elmesélem a története! Ezen a nyáron nyári gyakorlatot kellett tenni! Mindenki magának kellett hogy keressen. Én találtam is Balatonon mivel a főnökok egy utcára laknak tőlem. Nagyon jól indult aztánjöttek a problémák. Úgy egyeztünk meg lesznek szabad délutánok legalább.de nem hogy délutánjaim de mégcsak enni is alig volt időm. Annyi feszültség volt hogy en nem bírtam. Szóltam hogy haza megyek. Erre a válasz Nem, vagy hozok magam helyett 2 embert !mivel 2 ember helyett dolgoztam hol Pultos hol szakács (ez lesz a szakmám ezért mentem oda hogy több tapasztalatom legyen) Nagyon kikeszultem egészségügyi problémám is lett. Már végül mindent kitaláltam hogy haza mehessek.... Azt mondta a főnököm akár milyen okot mondhatok nem enged. Végül szoszerint Elszoktem .. Szerencse hogy a párom értem jött. Mert meg ma is ott kellene lennem. Mivel a gyakorlati időmet letöltöttem. Bementem az iskolába és elmeséltem a történteket az igazgató nagyon rendes volt segítőkész ! De ugye itt a baki hogy kell a gyakorlati időt igazolni. Írt neki az igazgató egy levelet hogy írja alá mert mint diák voltam ott. Erre jönnek a fenyegetések hogy így megleszek verve meg úgy! Sms-tt is kaptam. Mitévő legyek? Félek mert befolyásos emberek. Köszönöm szépen

ObudaFan # 2014.08.02. 22:51

Ha azt írta, hogy meg leszel verve, akkor 30 napon belül zaklatás miatt feljelentést lehet tenni.

iboly4 # 2014.08.03. 12:39

Tisztelt szakértők,

a következőben szeretnék segítséget kérni.
Előzetesen azt kérném, hogy előítélet mentesen próbálják olvasni a sorokat. Akit érdekel a háttér, annak nagyon szívesen, bővebben is írok róla.

Szóval a helyzet a következő. A férjemmel válófélben vagyunk. A láthatással gondok vannak, a gyerekek - a legkisebb kivételével- egy ideje nem hajlandóak elmenni vele. Ezt bejelentette a gyámügyön (eddig 18 bejelentés van, amire én minden esetben reagáltam, tanuvallomásokat csatoltam), elindult az eljárás, kirendelték az ig. ügyi szakértőt. (Akit én előlegeztem meg, mert bár nem én indítottam az eljárást, így nem nekem kellett volna, de a férjem nem volt hajlandó erre. Azt kérte, hogy szakértő bevonása nélkül, csak az ő beadványai alapján döntsön a gyámhivatal).

Most ott tartunk, hogy a nyári kapcsolattartásra sem mentek el vele a nagyok (a kicsit pedig kivette a kocsijából és visszahozta a házba, tehát ő sincs vele).
Azóta minden nap több levelet ír, megjelenik a ház előtt, engem és a gyerekeket és a tanút, aki a legutóbbi alkalommal itt volt is naponta több alkalommal hívogatja. Ha nem vesszük fel, mert nem hallottuk, de visszahívjuk, akkor már nem veszi fel.

A gyámhivatal szerint az átadás a meghatározott napon, időpontban volt, akkor nem vitte el a gyerekeket, a többi napon nem kell rendelkezésére állnom. Az állandó kapcsolattartás ugye szünetel az időszakos alatt, tehát azokon a napokon sem kell készenlétben állnom, de a többin meg végképp nem.

Ezt már több alkalommal megírtam neki, kértem, hogy ne jöjjön minden nap, mert felzaklatja a gyerekeket, akiket amúgy is megvisel a helyzet, ennek ellenére napi szinten ismétlődnek az események.

Nem szeretnék minden reggel elmenekülni otthonról -azt várva, hogy elmenjen a házunk elől -,hogy a gyerekeket ne tegyem ki a napi szintű cirkusznak. Viszont "szembeszállni" sem akarok vele a gyerekek előtt, pont azért, mert végre megnyugodtak valamennyire.

Lehet/érdemes tenni ez ellen valamit? Ha igen, mit?

A bírósági eljárás lassan 2 éve folyik, a gyámhivatali eljárás is immár 6. hónapja.

Amit még talán érdemes megemlítenem, hogy egy eljárás már folyamatban van ellene, az könnyű testi sértéssé minősítették végül, de orvosszakértő alátámasztotta a vallomásomat. Látlelet is készült.

Ügyvédem van, de jelenleg nem elérhető, szabadásgon van ő is, a gyámhivatali ügyintéző is.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Agent Cooper # 2014.08.03. 14:11

Kedves iboly4!

Mindenképpen van lehetősége és szükséges is tennie valamit egy ilyen szituációban! Az, hogy a gyerekei nem szeretnének kapcsolatot tartania az apjukkal, nagyon súlyos dolog, és semmiképpen nem maradhat külső szemlélő ebben a helyzetben, mindenképpen tennie kell ez ellen. Ellenkező esetben olyan súlyos lelki sérülései lesznek a gyerekeinek, amelyek felnőtt korban is alapvetően befolyásolni fogja életüket! Szóval semmiképpen ne nyugodjon bele, hogy gyermekei nem akarnak kapcsolatot tartani az apjukkal, ha szükséges, akkor szakember segítségét is vegyék igénybe. A gyerekeknek szükségük van mindkét szülőjükre.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

iboly4 # 2014.08.03. 16:41

Kedves Agent Cooper!

A nagyok mind járnak/jártak pszichológushoz. Eddig 2 különböző szakember látta őket (1-1). Jelenleg szerintük "tűzoltás" folyhat csupán, mivel amíg az édesapa nem változtat a gyerekekkel való viselkedésén, hozzáállásásn, addig egyedül nem tudok mit tenni.

A nagyok azóta nem mennek el az apjukkal, amióta egy konzultáción a gyerekpszichológus azt tanácsolta, ne kényszerítsem a gyerekeket arra, hogy elmenjenek.

Akkor bementem a gyámhivatalba és megkérdeztem, milyen lehetőségek vannak.Atr a tájékoztatást kaptam, hogy ebben az esetben én nem tudok eljárást indítani. Ha elengedem vele a gyerkeket és a megadott időben visszahozza őket, akkor nem tudok mit tenni (fizikai bántalmazásról nem tudok). Várjam meg, amíg az apa bejelentést tesz, akkor elindul az eljárás és kirendelik a szakértőket, stb...
Ez meg is történt azóta.

Mi voltunk már mediációs kísérleten, 3*is, két esetben hosszasan, több alkalommal, utoljára már 1 alkalom után azt mondták, enm tudnak segíteni, családsegítőben, de egyszerűen nem jutunk előbbre.

A télen veszélyezetés miatt (apa viselkedése miatt) védelembe vételi eljárás indult, végül alapellátás keretein belül rendelték el a gondozást. Azóta folyatosan kapcsolatban vagyok velük, 2* voltak családlátogatáson nálam, mindent rendben találtak. A férjemnél nem voltak.

A családgondozó a legutóbbi beszélgetés során felvetette, hogy a kapcsolattartási problémák miatt újra kérhetik a gyerekek védelembe vételét.
Kértem tőlük segítséget, hogy az átadások időpontjában jöjjön ide egy munkatársuk, de erre nincs lehetőség.

A láthatások előtt már előző este összepakolunk együtt, hogy legyen idejük ráhangolódni. Sokat beszélgetünk, együtt és külön-külön is a gyerekekkel, hogy miért menjenek el, miért fontos, hogy együtt legyenek az édesapjukkal.

De a mostani kérdés az az, hogy lehet-e bármit tenni az ellen, hogy ne jöjjön ide minden nap, hivogasson engem, irjon napi több levelet (amikben konkrét fenyegetés nincs).

Természetesen a láthatások elejére jöjjön el, főleg mivel a kicsi (3 éves) általában örömmel megy el vele. Bármikor hívhatja a gyerkeket, de ne azért, hoyg a kapu előtt állok és kiabáljon velük és ne egymás után 3*, hanem hogy megkérdezze, hogy vannak, hogy telik a nyár...

Ez egy nagyon sokrétű dolog, aminek a gyerekek kapcsolata az édesapjukkal csak az egyi -bár számomra nagyon fontos- része.

Amennyiben úgy gondolja, hogy esetleg tudna nekem segíteni, hogy előrelépés történjen az ügyben, úgy nagyon szívesen veszem a véleményét, segítségét.

Sajnos az, hogy üljünk le és felnőtt módjára beszéljük meg a dolgokat, nem működik jelen pillanatban.

gábor198 # 2014.08.03. 16:55

Tsztelt Szakértők!

Olyan problémával fordulnánk Önhöz, hogy milyen jogi következményei vannak az alábbi esetnek. Az év elején magánszemélyként egy vállalkozó kérésére elvállaltuk a társammal egy étterem hangosításának kiépítésést. A megrendelő nem volt túl kommunkiatív, de 2 hónapja sikerült írnunk egy megbízási szerződést, hogy mégiscsak nyoma legyen az egésznek, amelyben vállaltuk a szükséges eszközök beszerzését és leszállítását.

Jóhiszemű módon határidőre fel is szereltük (2014 július 4-5), anyagot beszereztük stb., ami két napunkba került. A szerződésben foglaltak szerint banki átutalással kellett volna fizetnie, de ehelyett a munka végeztével nagynehezen a helyszínen tanúk elött készpénzben fizetett (a szerződésben foglaltaktól eltérően pár ezer Ft-al kevesebbet, mondván hogy annyi nem számít).
A termékekre garanciát nem vállatunk; működőképes állapotban átadtuk, amiről fénykép- és videófelvétel is készült. Minden számlát félretettünk, beleértve az anyagköltséget és még a közlekedés díjait is.A helyszínen hagytunk ajándékban is nekik elég sok szerelési segédanyagot amit nem használtunk fel. A napokban (2014 augusztus 1.) minősíthetetlen hangnemben felhívott az egyik beosztottja, hogy a hangosítás már csak részben működik; ekkor átadta a telefont a megrendelőnek, aki azonos hangnemben kijelentette, hogy a munkánk semmit sem ért; haladéktalanul térjünk vissza (természetesen a saját költségünkön). Erre szerdáig kaptunk haladékot (2014. augusztus 6.) vagy különben feljelent minket csalás- és lopás elkövetése miatt.

Szerintünk ez zsarolásnak minősül, de szeretnék kikérni az Ön véleményét minderről.

Tisztelettel:

H. Gábor

groszfater@gmail.com # 2014.08.03. 18:05