rágalmazás, zaklatás, zsarolás


ObudaFan # 2012.06.01. 08:19

Attól, hogy ilyen betegsége van, még nem feltétlenül vétőképtelen, ez szakkérdés. Ha vétőképtelen, akkor szerintem túl sokat nem lehet tenni.

ElvenSpirit # 2012.06.01. 06:49

Tiszelt Fórumozók!
Tanácsot szeretnék kérni olyan esetben, hogy mik a jogi lehetőségek akkor, ha a rágalmazást (becsületsértést) olyan személy követi el, aki pszichiátriai kezelés alatt áll (jelenleg otthon tartózkodó beteg, korábban zártosztályon volt) és betegségének egyik jellemzője a konfabuláció (beteges hazudozás).
Mit lehet tenni, ha ilyen ember indít nyilvános lejárató kampányt mások ellen internetes fórumon - természetesen csupa hazugságot állítva.

Mi-Heil # 2012.05.31. 21:44

Üdvözlet!
Az alábbiakban leírt történtekre kérnék segítséget:
Az egyik népszerű közösségi oldalon 2, azaz kettő kommentárban került megemlítésre egy-egy idézet. Az illető büntető feljelentést tett ennek okán, mivel Halálos Fenyegetésnek minősítette. A kérdésem az lenne, hogy valóban annak minősülnek-e a következő idézetek?:
"Mélyről jövő érzéssel kívánom, hogy kapj agyvérzést."Ez egy rajzfilmben volt hallható, onnan van az idézet. A másik pedig egy nemzeti zenekartól való dalszöveg idézet így szólt:"Elkap és megbüntet a halálfejes brigád."
Mindössze ennyi került közlésre. Mellesleg, mivel csak ez a kettő idézet volt megtalálható, kérésre eltávolítottam, ezzel a lehetséges jogsértést megszűntettem, felfüggesztettem.
Ennek nyomán szeretném segítségüket kérni, hogy mire számíthatok, mert a feljelentés megtörtént. Mindössze ennyivel tudom magamat igazolni, hogy mind a két idézetnek az eredetét bizonyítani tudom, és nem minősült célzásnak, mindössze egyszerű közzététel volt, valamint eltávolításra kerültek a kommentárok, és levélben kértem bocsánatot, illetve, véleményem szerint nincs benne halálos fenyegetésre utaló kifejezés. Kérem segítsenek, mire számíthatok?
Üdv: Mihály

ObudaFan # 2012.05.30. 17:21

Abban teljesen igaza van az exnek, hogy ez a férjed kötelessége, és jóval hamarabb kellett volna meggondolni a dolgot, teljesen lényegtelen, hogy amikor már megfogant a gyerek, mi volt a szándéka vele. Hogy tekinthető-e zaklatásnak a dolog, az az arányoktól függ. Ha tényleg mindig a határozatban előírt időpontban fizeti a párod a tartásdíjat, és ő extrém mennyiségű levelet küld neked, akkor esetleg.

dublin # 2012.05.30. 08:17

Sziasztok,

Az én kérdésem, problémám az lenne, hogy a férjemnek 13 éve született egy idősebb nőtől gyereke, akit a férjem akkor sem akart, és a hölgyet sem..megkérte vetessék el..erre a nő nem volt hajlandó..ahogy el is mondta neki gyerek kell és a férjem és szülei pont megfelelő anyagiakkal rendelkezik ehhez..mivel elég kétséges életvitelt folytatott a hölgy( most is hívogatják a férjemet a hitelezői is, hogy nem tu-e róla valamit esteleg, mert sok embernek tartozik milliókkal) nem is biztos hogy a gyerek a férjemé( abszolút nem hasonlít rá, dnsben a hölgy nem akar együtt működni)..ennek ellenére 13 éve fizeti a gyerek tartást, az illető nő ezen 13 év alatt folyamatosan zaklatta, feljelentette és módszeresen megkeserítette férjem életét..ennek következtében ő már 11 éve nem is beszélt vele,a gyerekkel sem tartanak kapcsolatot egyáltalán, nem reagál semmire, elköltözött a városból emiatt( kérdeztem hogy miért nem jelentette fel,erre azt mondta hogy pereskedett már eleget, nem akarja a mi mostani közös életünket is ennek hatása alatt élni)- mi 4 éve vagyunk együtt ezt hozzáfűzném, tehát én a régebbi durvább szitukat nem ismerem amiket a nő kreált..és sem őt sem a gyereket nem ismerem..szóval a hölgy felbukkant megint,az én személyes email címemre ír, amit egy közösségi oldalról szerzett meg, direkt nem a férjemére amit ugyanannyi energiájába tellett volna megkeresni.. és annak ellenére hogy minden hónap 15én elutaljuk neki a gyerektartást, mindig ír nekem, hogy ebben a hónapban sem kapta meg és már elmondta sokszor hogy ez a kötelessége a férjemnek..ez ügyben, rendszeresen megjelenik ő és az anyukája felváltva a férjem idős szüleinél is( ők abban a városban maradtak)..nem is ragoznám hogy még miket csinált a hölgy régebben, mert azt hiszem a létező összes gonoszságot elkövette amit lehetett..gondolom érthető hogy ezek az emailek nem hiányoznak nekem, sem a családunknak..hogy tudnám ezt megszüntetni?email címet nem kívánok változtatni.. ez már kimeríti a zaklatás fogalmát? köszönöm

ObudaFan # 2012.05.11. 12:00

Becsületsértés szabálysértése, ha csak neked mond ilyesmit rólad.
Levéltitok megsértése az lehet, de hogy megvalósult-e, az attól függ, hogy szerezte meg a levelet.

castellor # 2012.05.10. 18:31

Tisztelt Fórumozók!

Kezdő fórumozóként segítséget szeretnék kérni.

Mit lehet akkor tenni, ha egy kollégámnak írt levelet, annak házastársa megkaparintva a munkahelyemen kollégáimnak, főnökeimnek, illetve a úton - útfélen városszerte mindenkinek mutogatta, arról másolatot készített, és lejáratásomra, munkahelyemről történő eltávolításomra próbálta felhasználni. Hazudozik, mocskol. Amikor ez nem sikerült, négyszemközt szexuális zaklatással megzsarolt azzal, ha nem távozom önként, rendőrségi feljelentést tesz (mint utóbb kiderült azért volt fültanúja az esetnek, azóta ez jegyzőkönyvezésre került).

A munkáltatómnak jelentettem az esetet, de érdemben nem reagáltak az esetre. Kellemetlen az az egészben, hogy szegről - végről együtt kell dolgoznom vele.

Azóta eltel egy kis idő, nem távoztam, nem tett rendőrségi feljelentést.

Következő lépésként egy mocskolódó e-mailt kaptam, illetve a házastársamnak is küldött egy "jó szándékú" levelet.

Amikor ezek sem vezettek eredményre, folytatta tovább áskálódását.

Pár hónapja azonban egy hatóságnál már csak zaklatással ugyan, de megvádolt. Ez az eljárás sem úgy sikerült, ahogy eltervezte, a tanúvallomások rendelkezésre állnak, amik tisztáztak.

Az üggyel kapcsolatban az alábbi eljárásokra gondoltam:

  • becsületsértés
  • levéltitoksértés, vagy jogosulatlan adatkezelés
  • kényszerítés
  • zaklatás (a különböző vádak, eljárások miatt)

Mindezek után kártérítés, illetve a folyamatos
eljárások miatt távolságtartó végzést kezdeményeznék.

Rendőrségi feljelentést kell tenni, vagy bíróságnál kell kezdeményezni eljárást. Ismeretlen személy ellen (a jegyzőkönyvekből úgy is kiderül, ki tette), vagy nevesítve.

Hogy célszerűbb?

Köszönöm a segítséget!

Gabicsek # 2012.04.26. 09:09

Kérdeztél, megkaptad a választ. Az, hogy ez neked nem tetszik, más kérdés.

ObudaFan # 2012.04.26. 05:15

Ez nem empátia kérdése, egyszerűen a zaklatás törvényi tényállásának nem felel meg. A jegyzőhöz lehet fordulni birtokvédelemért.

kivagyok2 # 2012.04.25. 17:45

Tisztelt Gabicsek!
Miből gondolod hogy ez "semmiképp nem zaklatás"? Azért mert nem téged zaklatnak és nem a te faladat verik minden áldott nap? EMPÁTIA 0 nálad.
Lehetne ide idézni de most túl fáradt vagyok hozzá hogy megkeressem hogy ha vki életvitelszerűen beleavatkozik más életébe és megpróbálja megkeseríteni azt, az bizony zaklatás...jogilag is.
Egyébként elsőre piti kis problémának tűnik, benne élni viszont egyáltalán nem az.

Siónak igazat adok, beszélni vele semmiképp sem lehet, mert a hölgy letagadja hogy ezzel a szánalmas pitiáner "féri"vel él és azt állitja hogy egyedül van és senki nincs a lakásban. Most ez a pali nap mint nap ordibál, lopakodik utánunk...És Párom nemegyszer látta őket reggel "búcsúzkodni" a liftben. Magyarul itt aludt, mit aludt, itt él. A nő meg egy utolsó hazug alak. Sajnos a lakásába nem mehetünk be, mert az birtokháboritás. Pedig akkor elég nyilvánvaló lenne hogy mennyire él egyedül...

Gabicsek # 2012.04.04. 20:41

Ez semmiképp nem zaklatás.

sió # 2012.04.04. 19:24

Beszélj vele, kérdezd meg szerinte mi a megoldás. Ő mit javasol.
És próbálj ne éjfél után fürödni.
Lehet hogy engem is zavarna, max nem verném a faladat.

kivagyok2 # 2012.04.04. 17:50

Tisztelt Fórumozók, Tisztelt Ügyvéd úr!

Egy újépitésű társasházban lakunk kisgyerekünkkel ahol nagy az áthallás, vékonyak a falak. (olyan szinten hogy ha az alsó szomszédunk reggel orrot fúj, az rendesen felhallatszik!)
Van egy kisgyerekünk, aki éjjeli bagoly tipus, sokáig fenntvan, éjfél után fürdünk pl. Kikapcsolni a gyereket nem tudom.
Van egy nagyon gazdag, fiatal "hölgy" apuci kislánya - szomszédunk és annak van egy eltartott pasija -aki napközben nem dolgozik, hanem egyetlen szórakozása és foglalatossága hogy a családunkra, gyerekünkre és rám - révén a párom 21-ig dolgozik rá nem tud - veri a falat, rángatja széket, kapartatva vele a falat - IZOMBÓL vagdalkozik ahol hallja az én vagy a Gyerekem hangját. Reggel a hálóból addig ki nem megy és addig veri ránk a falat, amig fel nem kelünk.
Többször szóltam már a hölgynek, közösképviselőnek - a hölgy állitja hogy nem ő az, ő nincs is otthon - ami igaz is csak ez a naplopó barátja van aki ZAKLAT MINDEN NAP!!!
Képzeljék el milyen minden áldott nap arra ébredni, kelni hogy veri ez a tahó a falunkat. SZánalmas pitiáner alak.
Ahogy hazaér a hölgy elkezdi verni a falat ő is, mert hogy merünk mi szólni mikor mi is milyen hangosak vagyunk és későig fürdünk...
Tudják hogy fiatal anyuka vagyok akivel lehet szórakozni és azon élvezkedni hogy ahogy meghallják a lépteimet, IZOMBÓL odavágnak valamit a földhöz fennt vagy a székkel, asztallal költözködőset játszanak és kapartatják a falat.
Ma pl reggeltől délig az volt a fennti fiatalember programja hogy egy vasat elővett és azt verte kalapáccsal, kongatta amig ki nem jöttem a szobából.

Már csak a Gyermekem érdekében, aki tud és módjában áll kérem segitsen.
Budapestiek vagyunk.

ObudaFan # 2012.04.02. 10:56

Rágalmazásnak biztosan nem. Hamis vádnak esetleg, ha az, amit Önről állítanak, bűncselekmény lenne, ha igaz lenne. Ez esetben lehetne bűncselekmény, mégpedig becsületsértés.

Antimyv76 # 2012.03.30. 20:17

Tisztelt ObudaFan. Nem kaptam sajnos egyertelmu valasz a kerdesemre. Szoval ha a targyalason megkerdezem az ugyvedet vagy a felesegem hogy kitartanak e a vadjuk melett hogy en szexpartner kereso oldalra feltettem ot akkor fenyegetozhetek hogy pert fontolok ragalmazas miatt ellenuk? Illetve mondhatom azt ott hogy ez hamos vadnak minosul?

ObudaFan # 2012.03.30. 08:17

Rágalmazni nem igazán lehet polgári perben, a hamis tényállítások, amiket perben tesznek a felek, sem tekinthetők rágalmazásnak. Ha azt állítja rólad a perben, hogy bűncselekményt követtél el, az viszont már hamis vád.

Antimyv76 # 2012.03.29. 22:58

Tisztelt forumozok. Felesegemmel valofelben vagyuk. Van egy kozos lakasunk amiben meg egyutt lakunk. Kizarolagos lakashasznalatot kert a birosagtol. En osztva szeretnem tovabbra is hasznalni. Megy a sardobalas. Felesegem szeretne engem egy agressziv vadallatnak beallitani es ezzel megnyerni a pert. En a bizonyitasi inditvanyomban allitottam jopar dolgot a vedelmemben amire bizonyitekom van. Peldaul smsek a felesegemtol. Ezeket is be akarom majd mutani. Erre ugyvedjevel valaszlevelet adtak be a birosagra hogy semmi nem igaz az allitasombol. Az smseket magamnak irtam a felesegem telefonjarol magamnak. Telefonjat jelszoval vedi es mindig maganal tartja. Illetve azzal vadolt be hogy en szexpartner kereso weboldalra feltettem ot es emiatt idegenek telefonon hivogattak. Ez termeszetesen nem igaz. En nem raktam fel sehova. Ez a vad mar ragalmazasnak minosul??? Nem tudja bizonyitani sehogy h en tettem fel ot ilyen oldalra. Engem e vad miatt erdekserelem er a lakashasznalati per miatt. Mit tehetek ez ugyben? Par nap mulva lesz a valoper. Ott szoba kerul majd biztosan hogy tettem vagy nem ilyet. Ott fenyegetozhezek vele hogy e vad miatt ragalmazasi pert fontolok ellene? Hogy es hol kel pert inditani e miatt ha akarok? A valoperes ugyunkon belul targyaljak vagy ez egy masik per lesz? Koszonom valaszaitok.

Gabicsek # 2012.03.27. 19:55

Dri02!
Ez itt nem a rendőrség, hanem egy fórum. Ha a rendőrségnek akarsz írni, találsz email címet, vagy add fel postán.

Véleményem # 2012.03.27. 19:23

Nagyobb ember nálad a szomszédod, lehet kicsit több befolyása van mint neked...

szandokan # 2012.03.24. 17:15

Tisztelt jogi fórum.
szeretnék segítséget kérni hová forduljak és ki az illetékes hatóság az ügyben.
Már három éve elváltam, de a volt feleségem a mai napig is zaklatja az élettársamat. A volt nejem pest megyében él de mi meg Szabolcsba. Telefonon zaklatja és rágalmazó SMS-t küldöz, és feljelentést szeretnék tenni ellene ki az illetékes az ügyben, melyik bíróság. Köszönöm válaszukat előre is.

mimita # 2012.03.21. 08:31

T:Embertársaim!Csak elszeretném mondani mindenkinek/talán/mások is érdekeltek lehetnek ilyen ügyekben mint mi!Meg fogadtam tanácsukat tegnap,és még ma is ez után szaladgálltam!Tehát elmentem orvoshoz,hogy segítsen mi tévő legyek skrizofén sógorommal!Azt ajánlotta kezdeményezi ellátását ami bírósági úton lehetséges!gyorsított folyamat,ránk kerül a sor kb egy-két héten belül!Ahol felhívják a figyelmét gyógyítassa magát!véleményem:De kérem egy skrizofén beteg sosem fog önszántából korházba vonulni!Arról nem is beszélve addig talán megölhet bármikor minket,csakhogy kiűzze a démonokat belőlünk!További NO KOMMENT!Mivel tegnap egész nap a nyomunkban volt,egész éjjel sms-eket küldözgetett,miután a halott férjemmel beszélget,utasításokat kap arra vonatkozóan,hogy én mit tehetek és mit nem!Reggel bementem a helyi ügyeletre!Ezt hallgassák,jobbnál jobb ötleteket kaptam!Ha nálam van üssem le egy bottal,majd ők jönnek lenyugtatják,de előtte bizonyítanom kell tényleg beteg!És ha úgy fejbe verem,hogy meghal?Jesszus bele sem merek gondolni,arról nem beszélve ha nem sikerül lehet agyonüt!Hát azért nem szeretnék gyilkos lenni,mert nincs segítség!Arról nem beszélve,hogy mi egy súlyos betegről beszélünk akin segíteni kellene nem bántani!Ez az ember még fénykorában egy nagyon jóindulatú segítő kész ember volt,sokan szerették!Aztán egy szép nap bekattant,még mindíg sajnáljuk és szeretjük,de pokkolá teszi mindenki életét!Ez neki sem jó,mert csak küzd a démonaival!Már NO PARA csak nemértem!?Tehát várjuk halálunk,mert ez fog következni!Lehet utasítást kap szegény férjemtől vigyen hozzá!Most csak imádkozni tudok ha tényleg létezik ilyen para dolog imádkozom férjemhez szoljon neki ne bántson minket,vagy ha igen az gyors legyen!Tehát kedves olvasók várjuk,hogy kitörjön és mi feláldozhatjuk életünket más szabadságáért!Akkor talán felfigyelnek rá,és történik valami!Nincs kiút!A kör bezárult!Üdv mindenkinek:mimita

Gabicsek # 2012.03.20. 22:04

Nincs más, mint egy újabb feljelentés a rendőrségnek, írásban beadva, ajánlva, tértivevénnyel.

Btk. 176/A.§
(2) Aki félelemkeltés céljából

  1. mást vagy rá tekintettel hozzátartozóját személy elleni erőszakos vagy közveszélyt okozó büntetendő cselekmény elkövetésével megfenyeget

Ha pedig elmúlt 18 éves, a papával együtt rúgjátok ki otthonról.

Highlander76 # 2012.03.19. 14:41

Sziasztok!
A párom 10 éve elvált.8 év pereskedés és jogi hercehurca után hoztak egy megfellebbezhetetlen ítéletet mely szerint a volt férjnek el kell hagyni az ingatlant ,és a párom kizárólagos lakáshasználatot kapott.(az hogy ezt miért hozták egy más téma és hosszú lenne elmondani.)
A volt férj a mai napig nem ment el,(ítélet tavaly márciusi !!!!!!),ami miatt el is indítottuk a megfelelő jogi eljárást.
a kérdésem azért ebben a témában tettem fel mert mivel itt lakik még mindig velünk,sajnos el kell viselni,(amivel nem lenne baj hisz tudjuk hogy lassan vége ennek a helyzetnek).
Ezt tetézve 4 közös gyerekük van akiket minden alkalommal megpróbál az anyjuk ellen uszítani.A legnagyobb gyerek kivételével sikertelenül.Viszont a 18 évest olyannyira elvakította hogy már fenyegeti az anyját,már volt példa hogy egy húsvillával állt elé hogy "leszúrlak te büdös k...a!".
Ugyanakkor folyamatosan kötekedik,minden lehetőséget megragad ha nem vagyok otthon(tőlem tart),hogy ócsárolja,úgy hogy nem is szólunk hozzá! Szeretnénk törvényesen megoldani a helyzetet. Olvastam a paragrafust hogy mi a zaklatás és mivel büntetik,DE már többször fel lett jelentve a párom által(akkor még nem voltunk együtt)és SOHA nem történt semmi,még úgy sem hogy vitte magával a kinyomtatott paragrafust a rendőrségre.Soha nem büntették meg,soha nem zárták be,soha semmi nem történt!
Mi kell ahhoz hogy zaklatás vádját komolyan vegyék ,és megfelelően a törvény által előírt módon büntessék?Mi minősül olyan zaklatásnak amire nem fordíthatják el a fejüket?A gyerekek uszítása ,a rendszeres évek óta tartó tettlegességtől sem mentes kötekedés ,gyűlölet keltés,rágalmazás,veszekedés a gyerekek előtt ,elég indok-e arra hogy végre történjen valami?
Tanácsotokat kérem hogyan tudnánk nyomatékosítani a történteket hogy végre méltó büntetést kapjon az aki megérdemli!
Válaszotokat előre is köszönöm a régóta a volt férjétől szenvedő Párom nevében is.
Tisztelettel : Highlander76

ObudaFan # 2012.03.19. 12:18

em kezdeményezzhessük a kötelező gyógyulást,mivel az úr-nak akiről írtam már hosszú évek óta nincsen bejelentett állása!

Ennek a két dolognak nincs köze egymáshoz.

mimita # 2012.03.19. 11:55

T:Dr Tarczay Áron Ügyvédúr!Szeretném megköszönni önnek,hogy figyelmet fordított kérdésemre,és vállaszolt!De sajnos nem kezdeményezzhessük a kötelező gyógyulást,mivel az úr-nak akiről írtam már hosszú évek óta nincsen bejelentett állása!Tehát sem TB sem adó nincs utána fizetve!Nővéremet pontosan ő miatta ideg alapon leszázalékolták!Nekem nemrég hunyt el hosszantartó betegség után férjem!A fizetni valókból lassan kisem látszunk,mi az ellátását kifizetni nem tudnánk!Tudja olyan ez mint egy mókuskerék!Úgy látom nincs kiút!Azért megfogadom tanácsát utána érdeklődöm,de szerintem megint zárt ajtókat találunk!Azért nagyon szépen köszönöm,hogy megpróbált segíteni,és meghallgatott!Tisztelettel:Berecz Timea/mimita/