rágalmazás, zaklatás, zsarolás


groszfater@gmail.com # 2015.12.15. 23:35

Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló 2003. évi CXXV. tv. ugyan az egyenlő bánás-mód követelménye megsértésének tekinti a zaklatást, a tv. azonban csak bizonyos jogviszonyban (így kül. a munka-viszonyban), ill. az állami szervek eljárása, intézkedése során kapcsolatba kerülő személyek közötti viszonyokra irányadó. A kifejezetten személyes indíttatású zavaró magatartásokkal szemben ez a tv. nem biztosít ágazati védelmet, a családjogi és a hozzátartozók közötti viszonyokat pedig kifejezetten kizárja a tv. hatálya alól [2003. évi CXXV. tv. 6. § (1) a)-b)].

ius latratus # 2015.12.15. 21:41

Nem tudom fejből, de volt házastárs elleni elkövetés azt hiszem, súlyosabb büntetési tétel.
Kövezzetek meg, ha nem így van.
Én is azt mondom, hogy zaklatás miatt kell feljelentést tenni, ha már...
A becsületsértés nem értem hogy kerül ide, de biztos megmagyarázza az illető.

Azért zárásként hadd jegyezzem meg, hogy rendkívül sok elvált nő hisztizi tele a fórumokat, a rendőrséget, a sajtót, televíziót azzal, hogy a volt férj (élettárs, gyermeke apja stb.) zaklatja.
Pedig csak szeretné...

elfmage999 # 2015.12.15. 20:09

géb drága:

A magvas gondolat egy rendőrtől származik.
Az az alapja, hogy addig amíg nem jelzik a zaklatónak hogy amit csinál az zavarja a másikat, addig a zaklató tudata nem fogja fel hogy zaklatja a másikat. Mivel ezt csak szándékosan lehet elkövetni ezért amíg nem jelzi a zaklatott addig ez nem bűncselekmény.
Na? Matolcsysan hangzik, de a nyomozó hatóság lezárja a nyomozást ha nem így van. Az ügyek nagy hányada itt hal el, mert a zaklatottak nem mind jogászok és ezért a panasz intézményét nem mind ismerik.

A kommunkikálsz a zaklatóddal, az felhívás keringőre, tehát csak annyit közöljön a zaklatott hogy hagyja már békén a másik. Ha közben megküld neki egy receptet is akkor a zaklató önellentmondásba kerül és nem fogja tudni értelmezni hogy a hagyá' békin szóbeli jelzést vagy a receptküldés ráutaló magatartást kell neki figyelembe venni, ezért megint nem büntethető.

Vicc ami ma magyarországon folyik büntetőejárás címen...

folyami géb # 2015.12.12. 06:13

"Zaklatás tényálláshoz kell hogy jelezze a zaklatott a zaklatójának, hogy nem szeretné a zaklatást jelentő tevékenységet elviselni".

Ez a magvas megállapításod a zaklatás törvényi tényállásának pontosan melyik tényállási elemén alapul?

"Illetve fontos tényező, hogy az oda vissza folyó kommunikálgatással nem valósul meg zaklatás, csak a zaklatott folyamatosan csak azt kéri hogy a másik hagyja békén".

Ha folyamatosan kérem a zaklatót, hogy hagyjon békén, azzal nem hozom a tudomására, hogy nem szeretném a zaklatást jelentő tevékenységét elviselni?

elfmage999 # 2015.12.11. 21:36

Zaklatás tényálláshoz kell hogy jelezze a zaklatott a zaklatójának, hogy nem szeretné a zaklatást jelentő tevékenységet elviselni.
Illetve fontos tényező, hogy az oda vissza folyó kommunikálgatással nem valósul meg zaklatás, csak a zaklatott folyamatosan csak azt kéri hogy a másik hagyja békén.

Azokat a feljelentéseket ahol az van hogy zaklat és én meg válaszolok a rendőrség általában elutasítja.

Szóval Bossco esetében első lépések:
Szépen kérni hogy ne keresse az ex, ne írjon, ne üzenjen, stb.

Érdemesebb a becsületsértés szabálysértéssel visszaütni kezdésnek, ugyanis ha pocskondiáz levélben akkor az becsületsértés szabálysértési alakzata lehet (ha sértő amit ír).
Ezt minden esetben lehet ismételni amikor elköveti, és szépen idézik a rendőrségre, meghallgatják, valamivel megbüntetik (nem nagyon).

Ha folyamatosan mennek ezek az ügyek akkor vagy ő unja meg vagy a rendőrség.
Előbb utóbb szépen rávezetik hogy miért tesz ilyet miért nem viselkedik normálisan.

Iucundus # 2015.12.10. 18:45

Jaj LameZsoka,

Nem lucundus, hanem I(i)ucundus!
(Off: De neked megbocsátom, mert nyilvánvalóan nem forgattad a Római jogot sem, mint ahogy Kengyel Miklós könyvét sem).
És nem 5.-6., mert én a tényállásról, te meg öreg lányoknak való naiv regényekről beszélsz, ahol a rossz fiúk jó útra térnek, de ilyen csak a mesékben van ...

A lenyeg: ha csöndben maradnál, többet segítenél.


Ddr

groszfater@gmail.com # 2015.12.10. 17:54

:))))
Nem veréb hanem egér.
A Hét mesterlövész cím filmből,Chris tanmeséinek egyike.
Nem biztos, hogy rosszat akar aki leszar és jót aki kihúz a szarból...

Iucundus # 2015.12.10. 17:07

Bossco,

zaklatás bűncselekménye gyanújával feljelentést kell tenni.

(Off: SzemeZsoka, nem tudom mi a sügölődésed célja, de bejegyzéseidről az a mese jutott eszembe, ahol a kis veréb fázott, ezért a tehén rápotyantott, hogy megmelegítse, a farkas pedig kipécázta a lepényből, hogy megegye...Ha nem jogász jogi tanácsot osztogat könnyen - hiába jó szándék vezérli - a farkas szerepét játssza!)


Ddr

Bossco # 2015.12.10. 09:47

Üdvözletem!
A problémám a következő: Áprilisban különváltunk a férjemmel, azóta ki is mondta a bíróság a válást. Ő nem tudta feldolgozni a történteket,és szinte minden nap hív vagy ír és ócsárol, pocskondiáz... Mindenhol elhord mindennek. Egy ideig zsarolt a gyerektartással, és fenyegetett is. Különválásunkkor bántalmazott, ezért féltem tőle,de már nem félek, csak unom az akcióit. Mit tehetek ellene?
Köszönöm

ObudaFan # 2014.08.25. 19:57

Zaklatás miatt jó, ha pénzbüntetéssel.

Kérdező242 # 2014.08.25. 13:39

Kedves Jogi Fórum Szerkesztősége!

4 hónapja kisebb nagyobb megszakításokkal úgymond "kamu" facebook profilokról feltehetően ugyanaz a személy sértő és fenyegető leveleket küldözget számomra. Válaszolni nincs lehetőségem mivel a profilt a levélküldés után azonnal törli.

Szeretném kérdezni Önöket, hogy mit javasolnak ez esetben? Önök véleménye szerint, ha a Rendőrséghez fordulok úgy annak megvannak a megfelelő eszközei a "kamu" profil mögött rejtőzködő levélküldő felkutatására? Valamint szeretném kérdezni, hogy amennyiben fény derül a levélíró kilétére, úgy milyen büntetési tétellel számolhat az illető?

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Fórum felhasználó

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.04. 20:09

Hülyeségnek. Mindkét részről.

Nem lenne jobb, ha a konkrét problémádat adnád elő?

ibolya83 # 2014.08.04. 12:55

Ūdvözletem!egy olyan gondom van,hogy a volt élettársamtól kellene nekem egy nyilatkozat arrol hogy a lányunk velem él.Ő cserébe 2 millio forintot kért.Már 4 éve nem élūnk eggyūtt.ez zsarolásnak minősūl???

Sherlock # 2014.08.04. 12:07

A tények és a háttér ismerete nélkül

Láttak ők már karón varjút.

iboly4 # 2014.08.04. 11:59

Kedves Agent Cooper,

nem tudom, miből jutott erre a következtetésre:
"Miért nem működik? Hiszen a volt férje pont ezt szeretné."

A tények és a háttér ismerete nélkül meglepőnek találom a másik kijelentésést is, miszerint nagyrészt az én hibám, ha a gyerekek nem óhajtanak az apjukkal kapcsolatot tartani.

Érdemes lenne talán némi háttérinformációt kérni, megismerni az esetet az ilyen kijelentések előtt.

Agent Cooper # 2014.08.04. 08:25

Kedves iboly4!

Sajnos az, hogy üljünk le és felnőtt módjára beszéljük meg a dolgokat, nem működik jelen pillanatban.” Miért nem működik? Hiszen a volt férje pont ezt szeretné.
Egyébként ha a gyermekei nem kívánnak kapcsolatot tartani az apjukkal, az nagy részt az Ön hibája, de évek múlva még vissza fog ezt ütni Önnek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

groszfater@gmail.com # 2014.08.03. 19:28

Ha érdekel az én változatom
Hiszen Te változatodat olvassuk egyfolytában...
Ide is írhatsz bármit de engem nem tudsz meggyőzni mert az eddigiekből is nyilvánvaló a gyermekeid életét használod csatatérként.

iboly4 # 2014.08.03. 18:38

Kedves groszfater,

ha ez nekem szólt, akkor csak annyit mondanék, hogy én, mi ebben élünk, napi szinten. 2 éve lassan.

Ha esetleg tudsz bármi használhatót mondani, bármivel kapcsolatban, annak tényleg örülnék.

Ha érdekel az én változatom - nyilván én csak azzal szolgálhatok- akkor magánban szívesen beszélgetek veled.

groszfater@gmail.com # 2014.08.03. 18:05
gábor198 # 2014.08.03. 16:55

Tsztelt Szakértők!

Olyan problémával fordulnánk Önhöz, hogy milyen jogi következményei vannak az alábbi esetnek. Az év elején magánszemélyként egy vállalkozó kérésére elvállaltuk a társammal egy étterem hangosításának kiépítésést. A megrendelő nem volt túl kommunkiatív, de 2 hónapja sikerült írnunk egy megbízási szerződést, hogy mégiscsak nyoma legyen az egésznek, amelyben vállaltuk a szükséges eszközök beszerzését és leszállítását.

Jóhiszemű módon határidőre fel is szereltük (2014 július 4-5), anyagot beszereztük stb., ami két napunkba került. A szerződésben foglaltak szerint banki átutalással kellett volna fizetnie, de ehelyett a munka végeztével nagynehezen a helyszínen tanúk elött készpénzben fizetett (a szerződésben foglaltaktól eltérően pár ezer Ft-al kevesebbet, mondván hogy annyi nem számít).
A termékekre garanciát nem vállatunk; működőképes állapotban átadtuk, amiről fénykép- és videófelvétel is készült. Minden számlát félretettünk, beleértve az anyagköltséget és még a közlekedés díjait is.A helyszínen hagytunk ajándékban is nekik elég sok szerelési segédanyagot amit nem használtunk fel. A napokban (2014 augusztus 1.) minősíthetetlen hangnemben felhívott az egyik beosztottja, hogy a hangosítás már csak részben működik; ekkor átadta a telefont a megrendelőnek, aki azonos hangnemben kijelentette, hogy a munkánk semmit sem ért; haladéktalanul térjünk vissza (természetesen a saját költségünkön). Erre szerdáig kaptunk haladékot (2014. augusztus 6.) vagy különben feljelent minket csalás- és lopás elkövetése miatt.

Szerintünk ez zsarolásnak minősül, de szeretnék kikérni az Ön véleményét minderről.

Tisztelettel:

H. Gábor

iboly4 # 2014.08.03. 16:41

Kedves Agent Cooper!

A nagyok mind járnak/jártak pszichológushoz. Eddig 2 különböző szakember látta őket (1-1). Jelenleg szerintük "tűzoltás" folyhat csupán, mivel amíg az édesapa nem változtat a gyerekekkel való viselkedésén, hozzáállásásn, addig egyedül nem tudok mit tenni.

A nagyok azóta nem mennek el az apjukkal, amióta egy konzultáción a gyerekpszichológus azt tanácsolta, ne kényszerítsem a gyerekeket arra, hogy elmenjenek.

Akkor bementem a gyámhivatalba és megkérdeztem, milyen lehetőségek vannak.Atr a tájékoztatást kaptam, hogy ebben az esetben én nem tudok eljárást indítani. Ha elengedem vele a gyerkeket és a megadott időben visszahozza őket, akkor nem tudok mit tenni (fizikai bántalmazásról nem tudok). Várjam meg, amíg az apa bejelentést tesz, akkor elindul az eljárás és kirendelik a szakértőket, stb...
Ez meg is történt azóta.

Mi voltunk már mediációs kísérleten, 3*is, két esetben hosszasan, több alkalommal, utoljára már 1 alkalom után azt mondták, enm tudnak segíteni, családsegítőben, de egyszerűen nem jutunk előbbre.

A télen veszélyezetés miatt (apa viselkedése miatt) védelembe vételi eljárás indult, végül alapellátás keretein belül rendelték el a gondozást. Azóta folyatosan kapcsolatban vagyok velük, 2* voltak családlátogatáson nálam, mindent rendben találtak. A férjemnél nem voltak.

A családgondozó a legutóbbi beszélgetés során felvetette, hogy a kapcsolattartási problémák miatt újra kérhetik a gyerekek védelembe vételét.
Kértem tőlük segítséget, hogy az átadások időpontjában jöjjön ide egy munkatársuk, de erre nincs lehetőség.

A láthatások előtt már előző este összepakolunk együtt, hogy legyen idejük ráhangolódni. Sokat beszélgetünk, együtt és külön-külön is a gyerekekkel, hogy miért menjenek el, miért fontos, hogy együtt legyenek az édesapjukkal.

De a mostani kérdés az az, hogy lehet-e bármit tenni az ellen, hogy ne jöjjön ide minden nap, hivogasson engem, irjon napi több levelet (amikben konkrét fenyegetés nincs).

Természetesen a láthatások elejére jöjjön el, főleg mivel a kicsi (3 éves) általában örömmel megy el vele. Bármikor hívhatja a gyerkeket, de ne azért, hoyg a kapu előtt állok és kiabáljon velük és ne egymás után 3*, hanem hogy megkérdezze, hogy vannak, hogy telik a nyár...

Ez egy nagyon sokrétű dolog, aminek a gyerekek kapcsolata az édesapjukkal csak az egyi -bár számomra nagyon fontos- része.

Amennyiben úgy gondolja, hogy esetleg tudna nekem segíteni, hogy előrelépés történjen az ügyben, úgy nagyon szívesen veszem a véleményét, segítségét.

Sajnos az, hogy üljünk le és felnőtt módjára beszéljük meg a dolgokat, nem működik jelen pillanatban.

Agent Cooper # 2014.08.03. 14:11

Kedves iboly4!

Mindenképpen van lehetősége és szükséges is tennie valamit egy ilyen szituációban! Az, hogy a gyerekei nem szeretnének kapcsolatot tartania az apjukkal, nagyon súlyos dolog, és semmiképpen nem maradhat külső szemlélő ebben a helyzetben, mindenképpen tennie kell ez ellen. Ellenkező esetben olyan súlyos lelki sérülései lesznek a gyerekeinek, amelyek felnőtt korban is alapvetően befolyásolni fogja életüket! Szóval semmiképpen ne nyugodjon bele, hogy gyermekei nem akarnak kapcsolatot tartani az apjukkal, ha szükséges, akkor szakember segítségét is vegyék igénybe. A gyerekeknek szükségük van mindkét szülőjükre.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

iboly4 # 2014.08.03. 12:39

Tisztelt szakértők,

a következőben szeretnék segítséget kérni.
Előzetesen azt kérném, hogy előítélet mentesen próbálják olvasni a sorokat. Akit érdekel a háttér, annak nagyon szívesen, bővebben is írok róla.

Szóval a helyzet a következő. A férjemmel válófélben vagyunk. A láthatással gondok vannak, a gyerekek - a legkisebb kivételével- egy ideje nem hajlandóak elmenni vele. Ezt bejelentette a gyámügyön (eddig 18 bejelentés van, amire én minden esetben reagáltam, tanuvallomásokat csatoltam), elindult az eljárás, kirendelték az ig. ügyi szakértőt. (Akit én előlegeztem meg, mert bár nem én indítottam az eljárást, így nem nekem kellett volna, de a férjem nem volt hajlandó erre. Azt kérte, hogy szakértő bevonása nélkül, csak az ő beadványai alapján döntsön a gyámhivatal).

Most ott tartunk, hogy a nyári kapcsolattartásra sem mentek el vele a nagyok (a kicsit pedig kivette a kocsijából és visszahozta a házba, tehát ő sincs vele).
Azóta minden nap több levelet ír, megjelenik a ház előtt, engem és a gyerekeket és a tanút, aki a legutóbbi alkalommal itt volt is naponta több alkalommal hívogatja. Ha nem vesszük fel, mert nem hallottuk, de visszahívjuk, akkor már nem veszi fel.

A gyámhivatal szerint az átadás a meghatározott napon, időpontban volt, akkor nem vitte el a gyerekeket, a többi napon nem kell rendelkezésére állnom. Az állandó kapcsolattartás ugye szünetel az időszakos alatt, tehát azokon a napokon sem kell készenlétben állnom, de a többin meg végképp nem.

Ezt már több alkalommal megírtam neki, kértem, hogy ne jöjjön minden nap, mert felzaklatja a gyerekeket, akiket amúgy is megvisel a helyzet, ennek ellenére napi szinten ismétlődnek az események.

Nem szeretnék minden reggel elmenekülni otthonról -azt várva, hogy elmenjen a házunk elől -,hogy a gyerekeket ne tegyem ki a napi szintű cirkusznak. Viszont "szembeszállni" sem akarok vele a gyerekek előtt, pont azért, mert végre megnyugodtak valamennyire.

Lehet/érdemes tenni ez ellen valamit? Ha igen, mit?

A bírósági eljárás lassan 2 éve folyik, a gyámhivatali eljárás is immár 6. hónapja.

Amit még talán érdemes megemlítenem, hogy egy eljárás már folyamatban van ellene, az könnyű testi sértéssé minősítették végül, de orvosszakértő alátámasztotta a vallomásomat. Látlelet is készült.

Ügyvédem van, de jelenleg nem elérhető, szabadásgon van ő is, a gyámhivatali ügyintéző is.

Előre is köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2014.08.02. 22:51

Ha azt írta, hogy meg leszel verve, akkor 30 napon belül zaklatás miatt feljelentést lehet tenni.

szimoonetta # 2014.07.31. 08:17

Jó napot!

Akkor elmesélem a története! Ezen a nyáron nyári gyakorlatot kellett tenni! Mindenki magának kellett hogy keressen. Én találtam is Balatonon mivel a főnökok egy utcára laknak tőlem. Nagyon jól indult aztánjöttek a problémák. Úgy egyeztünk meg lesznek szabad délutánok legalább.de nem hogy délutánjaim de mégcsak enni is alig volt időm. Annyi feszültség volt hogy en nem bírtam. Szóltam hogy haza megyek. Erre a válasz Nem, vagy hozok magam helyett 2 embert !mivel 2 ember helyett dolgoztam hol Pultos hol szakács (ez lesz a szakmám ezért mentem oda hogy több tapasztalatom legyen) Nagyon kikeszultem egészségügyi problémám is lett. Már végül mindent kitaláltam hogy haza mehessek.... Azt mondta a főnököm akár milyen okot mondhatok nem enged. Végül szoszerint Elszoktem .. Szerencse hogy a párom értem jött. Mert meg ma is ott kellene lennem. Mivel a gyakorlati időmet letöltöttem. Bementem az iskolába és elmeséltem a történteket az igazgató nagyon rendes volt segítőkész ! De ugye itt a baki hogy kell a gyakorlati időt igazolni. Írt neki az igazgató egy levelet hogy írja alá mert mint diák voltam ott. Erre jönnek a fenyegetések hogy így megleszek verve meg úgy! Sms-tt is kaptam. Mitévő legyek? Félek mert befolyásos emberek. Köszönöm szépen