Ittas vezetés


Ittasvezetes.hu # 2014.11.11. 15:00

don_retro

A törvény erején fogva (tehát automatikusan) mentesül a hátrányos jogkövetkezmény alól, abban az esetben, ha ugyan elítélik, de nem büntetik letöltendő szabadságvesztésre. Ez azt jelenti, hogy az erkölcsi
bizonyítványa "tiszta" marad. Letöltendő szabadságvesztés esetén bizonyos méltányolható körülmények igazolása és a Btk. 101. §-a alapján felsorolt feltételek esetében kérelmezheti a bíróságtól a mentesítést.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

don_retro # 2014.11.11. 14:38

Tisztelt Szakértők!
Ittas vezetés : Másodfokú tárgyaláson amennyiben nem felmentéssel zárulna az új BTK 97-104.§ az elítéléshez hátrányos jogkövetkezmények és a menetesítést lehet kérvényezni???
Előre is köszönöm a válaszokat!!!

Ittasvezetes.hu # 2014.11.10. 19:19

Girgesz

A kiszabott büntetés - megfelelő védelem nélkül - teljesen átlagos.

Az utánképzés kötelező mindenkinek, akit eltiltottak teljesen - a közúti járművezetéstől - bármennyi időre is.
Utánképzés elvégezhető az eltiltás alatt.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Girgesz # 2014.11.10. 17:18

Tisztelt Szakértők!

Két problémával fordulok Önökhöz.
Az első, hogy 2013.09.27-én 0,68mg/l légalkohol koncentrációt mértek nálam, más mérés nem történt, elismertem az tettem, együttműködő voltam, korábban semmilyen ügyem nem volt-szabálysértés sem! A jogosítványom azonnal bevonták, majd idén, 2014.10.21-én 13 hónapra eltiltottak a közúti járművezetéstől(nem kategorizálták a büntetést) és 252e Ft-ra büntettek. Kértem, hogy enyhítő körülményként vegyék figyelembe, hogy a idő közben megnősültem, a feleségem dec. elején szül, a jogosítvány szükséges a munkám elvégzéséhez, valamint, hogy egyedüli kereső vagyok, jelentős hitellel.
A büntetés egyből jogerős.
Nem túlzás ez egy kicsit?-mert voltam a Bács-Kiskun megyei Közlekedési Felügyeletnél és ott közölték, hogy még min. 2-3 hónap, valamint 120eFt, mire visszakapom a jogosítványom.Akkor most letelt a büntetésem vagy nem?Ha menet közben a gyerekemmel valami baj lesz (a feleségem veszélyeztetett terhes és nincs jogosítványa), akkor ki fog segíteni? Nem lehet valahogy gyorsítani az ügyön? Sehol nem veszik figyelembe egy születendő gyermek jogait, valamint az eddigi jogkövető magatartásom, a büntetlen előéletem?

A másik problémám, hogy megbíztam egy most is működő jogi tanácsadó irodát a védelmemmel, akik előre kérték a pénzt, pénzvisszafizetési garancia mellett-a megbízásról és a pénz átadásáról szerződésünk van. Menet közben viszont semmit nem tettek, mondván, hogy a tárgyaláson intézkednek, amin viszont meg sem jelentek. Azóta sem a telefont nem veszik fel, sem e-mailre nem válaszolnak. Van-e mód rá, hogy visszaszerezzem a pénzem?

Válaszukat előre is köszönöm!

Ittasvezetes.hu # 2014.10.22. 08:29

don_retro

Sajnos mivel nem ismerjük az ügyet részletesen, így nehéz lenne segíteni. Ha esetleg scannelt iratokat átküld az info@ittasvezetes.hu címre, akkor megnézzük.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

don_retro # 2014.10.22. 07:24

Köszönöm „felvilágosító” válaszukat, de az a helyzet, az én esetemben ne mindegy milyen ítéletet kapok, a munkámból eredendően!!!
Biztos, hogy a esetek 99%-ban elfogadták volna az ítéletet, csak eseteben mint már írtam, nem elfogadható hogy pár ember (tanú) vallomása(mely lehet pusztán rosszindulatból) alapján ítéljenek el, vagy tiltsanak el a vezetéstől, holott a Kúria direkt az ilyen és ehhez hasonló esetekben alkalmazott határozataiban egyértelműen kimondja nem lehet pusztán klinikai tünet alapján senkit elítélni.
Esetemben ez történt, fittyet hányva a szakértői véleményre pusztán a tanúk által elmondott-látott vallomásokra alapozva ítéltek el.

Ittasvezetes.hu # 2014.10.22. 06:23

don_retro

Sajnos gyakran előfordul, hogy a laikus személy csupán a "fellebbezés" szót ismeri (de annak fogalmát nem), így saját eljárását húzza el - tovább, mint amikor már vezetői engedélye ismét kezében lehetne.

Nem feltétlen Önre gondoltunk, csak említésként a tények.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

don_retro # 2014.10.21. 15:09

T. Szakértő(k), Dr. Jégember!
Nem nem Csaba vagyok, Tamás Bács-Kiskun megyéből, ha ez számít, az itteni Bíróságok gyorsasága-leterheltsége szempontjából!
Egy utolsó kérdésem lenne, ami nem hagy nyugodni ...
Ha I. fokon elítéltek 1 év "B" kategória eltiltásra illetve 120 e Ft pénzbüntetésre ittas vezetésért (az elkövetés 2 év 2 hónapja történt), mely ellen fellebbezéssel éltem, és az ügyész nem mivel az ő vádiratában szereplő büntetést fogadta el végül az I. fokon ítélkező bíró, miért nincs rá mód, hogy visszakapjam vezetői engedélyem???
( mivel kiokosítottak ( köszönöm Dr. Jégember ), hogy ebben az esetben vagy marad ez az ítélet vagy ettől kedvezőbb születhet - megjegyzem szakértői vélemény kimondja vezetéskor nem volta ittas állapotban, melyet nem vettek tudomásul ítélethírdetéskor - a büntetésben kiszabott eltiltás lassan 2,5x letelik!!!

Előre is köszönöm!

Ittasvezetes.hu # 2014.10.20. 13:26

bence123

Életkorából adódóan egyértelmű, hogy Önnek még az úgynevezett "kezdő" (B) kategóriás vezetői engedélye volt.

A mérési eredményekből az első érték a közepes fok, ezt fogják alapul venni, mert időben közelebb állt a cselekményhez.

Ön a PÉNZBÜNTETÉS terén nagyon sok mindent megtehet, hisz önálló jövedelemmel nem rendelkezik. Például közmunkát kérhet.

Vezetői engedélyének elvesztése - annak időtartama -, és az utánképzési kötelezettség (mely a közhiedelemmel ellentétben nem egy év és nem fél év, hanem minden a közúti járművezetéstől - bármennyi időre eltiltott - ittas vezetőnek kötelező) - tehát ez utóbbiakért Ön saját erőből szinte semmit nem tud tenni.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

bence123 # 2014.10.19. 10:58

Tisztelt Szakértők!

Egy este ittas állapotban egy parkolóban próbáltam vezetni. Egy lélek sem járt arra, kivéve a rendőröket, akik megállítottak. Helyszínen fújattak szondát, majd bevittek és ott is kétszer a gépet. Először 0.77et mutatott, majd fél órával később 0.74et. Azt szeretném megtudni, hogy mire számíthatok? 18 éves vagyok, szüleimmel élek és iskolába járok, nincs saját jövedelmem. Tudok valamit tenni, hogy enyhítsek a büntetésemen?

Dr. Jégember # 2014.10.17. 14:07

Tisztelt Don Retro!

Az ítélethirdetést követően az első fokon eljárt bírónak 30 napja van íz ítélet írásos indokolásának elkészítésére. Mivel eléggé elfoglalt emberek, ezért ez 30 nappal meghosszabbítható, általában élnek is vele....

Ezt követően küldik meg az iratokat a másodfokú bíróságnak, ahol fél éven belül kell kitűzni az újabb tárgyalási határnapot.

Ha súlyosbításért nem fellebbezett az ügyész, akkor másodfokon súlyosabb ítélet nem születhet.

Tapasztalatból azt mondom, hogy amíg nincs pont az ügy végén, addig nem adják vissza a jogsit. (egy ismerősöm ugyanebben a cipőben jár - csak nem Te vagy az Csaba????)

Üdv:

Dr. Jégember

don_retro # 2014.10.17. 13:20

Tisztelt Szakértők!
2014.10.15-én elsőfokú itéletem ellen fellebbezési kérelmet nyújtottam be enyhítés végett, kérdésem annyi lenne általában ennyi idő alatt szokták kitűzni a másodfokú ítélethirdetés időpontját!

Második kérdésem az lenne, hogy ha 1. fokú ítélet ellen fellebbezést nyújtottam be, melyben 1 év eltiltást szerepel, viszont 2 év 2 hónapja tart az eljárás illetve nincs vezetői engedélyem van-e lehetőségem arra, hogy visszakapjam azt? ( Mivel másodfokon enyhébb vagy rosszabb esetben helybenhagyják egy 1 fokú ítéletet, így az eltiltás már rég lejárt ... )

Válaszukat előre is köszönöm!

Ittasvezetes.hu # 2014.10.15. 11:39

lewis89

Igen, automatikusan küldik. Ez lehet 14 nap, de akár 30 is. Ritkán még több.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

lewis89 # 2014.10.15. 10:14

Tisztelt szakértő, a bíróság pénzbírságot határozott meg ügyem be ma jött meg a végzés ,az volna a kérdésem csekket kűldenek majd vagy nekem kell valamilyen formába befizetni?

Ittasvezetes.hu # 2014.10.11. 23:35

lewis89

Nagy örömmel olvastuk sorait. Reméljük, többé nem találkozunk hasonló ügy kapcsán. Sok szerencsét a jogosítványával!


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

lewis89 # 2014.10.11. 15:14

Tisztelt szakértő ahogy ígértem megírom hogyan végződött az ügyem.
Meglepő döntés született a bíróságon a munkáltatóm nyilatkozott hogy kapjam vissza a munkavégzésemhez szükséges jogosítvány így is tett a bíróság.
Vissza kaptam a jogosítványt és nagyon szerencsésnek érzem magam, bírságot viszont kaptam ami ez esetben (ajándék ) az összeg pedig 130 000 ft viszont megvan a visszatartó erő a bíró azt mondta ha még egy ilyen előfordul örökre ugrik az okmány szóval a végén azt mondta csak felelősségteljesen vezessek.
Köszönöm a felvilágosítást viszlát

astibi # 2014.10.07. 16:06

pánikbeteg vagyok.nem tudtam,hogy rendőrt hívnak emiatt.rettenetesen megijedtem a fiam miatt.

Ittasvezetes.hu # 2014.10.07. 14:35

astibi

4 dl - bármilyen rövidital - (min. 20%) mindenképpen bűncselekményi értéket okoz egy átlagos testalkatú (80kg) férfi esetében. Az igazságügyi orvosszakértő fogja eldönteni, hogy Ön a vezetés előtt, vagy után (is) fogyaszthatott alkoholt. Orvosszakértői módszerekkel egyértelműen eldönthető, hogy az Ön története igaz lehet-e.
A bíróság viszont egyértelműen azon az állásponton lesz, hogy egy "kapuláb"-nak való kis ütközés nem indokol akkora sokkot, hogy valaki hirtelen megigyon közel fél liter röviditalt és mellé elfogyasszon néhány olyan gyógyszert, mely önmagában is bódító hatású, de alkohollal kombinálva különösen veszélyes. Amennyiben Ön kitart amellett, hogy a "sokk" okozta ezt a lépést, akkor megkérdőjelezhetik, hogy Önnek rendben van-e az elmeállapota.

Ön engedély nélkül vezette a járművet, mert nem rendelkezett érvényes vezetői engedéllyel. Amennyiben egyedül neveli gyermekét, a leírt eset kapcsán a gyámság kérdése is szóba jöhet (találkoztunk már ilyen esettel konkrétan).

A bíróság általában úgy gondolkozik, hogy életszerűtlen az, hogy valaki józan állapotban balesetet okoz, majd utána elkezd alkoholt inni - pontosan tudva azt, hogy a nyomozóhatóság érkezése várható.

Nem kizárt, hogy gyermekét is meghallgatják tanúként. Elég zavarosnak hangzik ez az ügy elsőre...


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

astibi # 2014.10.06. 15:31

Kölcsönkértem egy autót.Már itthon voltam amikor belecsúsztam egy kapulábba.A kapuláb(vascső)kb. 3 cm-t hajolt el.Nem ittam egy kortyot sem.A 12 éves fiam is velem volt.Egyikünk sem sérült meg egyáltalán.Helyszínelés nem volt.Hazasétáltunk.Én ijedtemben megittam közel 0.4 liter röviditalt szinte húzásra és bevettem 2-3 db 0.2-es Rivotrilt,de hangsúlyozom az eset után,majd lefeküdtem aludni.Egyszer csak jöttek a rendőrök.Kihívta őket valaki.Meg tudtam nekik mutatni az üres üveget.Ők mentőt hívtak és bevittek vérvételre,de annyira hatott a gyógyszer és az ital ,hogy arra még emlékszem ,hogy beszálltam a mentőbe,de onnan semmire.1993-ban eltiltottak 1.5 évre a vezetéstől.De nem mentem utánképzésre.Tehát jogsim nincs.Az lenne a kérdésem ,hogy mire számíthatok?Ez szabálysértés?Nagyon szépen kérem Önöket mielőbb szíveskedjenek válaszolni,mert nagyon aggódunk.Előre is köszönöm!

Ittasvezetes.hu # 2014.09.27. 05:37

konika

Fel kell keresni a lakhely szerinti okmányirodát, és érdeklődni (Magyarországon). Amennyiben nem tudnak semmit, akkor a Német eljáró hatóságnál kell folytatni.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

kuruczJ # 2014.09.27. 05:20

Üdvözlöm!
Egy hete elkaptak ittas vezetésért..
Meg fújtam a szondát kimutatta hogy ittam. (Azt hiszem 0.50et mutatott)
Bevittek az őrsre az ott lévő gépet is meg kellett fújnom ami 0.45öt mutatott
Kórházba nem vittek
Jogsit kapásból elvették.
Mire számíthatok pontosan ?
B.kat jogosítványom van/volt...1 év 3 hónapos volt. 22 éves vagyok
Választ előre is köszönöm

konika # 2014.09.26. 09:10

Tisztelt Iroda!

Németországban ittas vezetésért elvették a jogosítványom. Jogerősen 11 hónap eltíltást kaptam+ pénzbírság , amelyet fizetek. Az eltíltás most jár le. Kérdésem, hogy mit kell tennem, hogy a jogosítványomat mielőbb visszakapjam. Jelenleg is Németországban élek. A magyar hatóságoktól nem kaptam semmiféle értesítést ezzel kapcsolatban.
Válaszukat előre is köszönöm.

Ittasvezetes.hu # 2014.09.24. 11:18

Zeebowski

Légalkohol mg/l - bcs határ 0,25 mg/l
Véralkohol g/l - bcs határ 0,5 g/l
Más számrendszer - ezért van a különbség.

Az Ön alkoholszintje az "igen enyhe fokú befolyásoltság".
Kérje a bíróság elé állítását, és ott kell előadni minden enyhítő körülményt, megbánást és együttműködést tanúsítva.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Zeebowski # 2014.09.23. 18:39

Üdvözlöm!

Ez év júliusában közúti igazoltatás során ittas vezetés gyanújával vér illetve vizelet mintavételre előállítottak az adott rendőr kapitányságon illetve az erre kijelölt egészségügyi intézményben.
A helyszíni légalkohol szonda mérés alapján 0,28 mg/l értéket mértek, melyet a hivatalos jegyzőkönyvben is leírtak.
A vér és vizelet mintavételt végző szakorvos az ekkor elvégezendő tesztek során miután minden tesztet pontosan elvégeztem a "Nem Ittas" bejegyzést rögzítette a jegyzőkönyvben, melynek hatására az eljáró rendőr visszaadta irataimat illetve a jogosítványomat is.

A későbbiekben a rendőr által leadott jelentésben ez már úgy szerepel, hogy nem tudta bevonni a jogosítványomat, mert nem volt nálam?! Több, mint valószínű ez ellen nem tudok már fellépni, mivel a hivatalos gyanúsítási eljárás követően ezt nem vettem észre az ügyiratban és aláírásommal hitelesítettem.
Még soha nem történt velem ilyen, rutintalanul (nem is tudom, mondhatom talán szerencsére?), idegesen és egyben félve próbáltam minél inkább együttműködő lenni. Esetlenül forgattam a papírokat, igyekeztem minél pozitívabb benyomást kelteni.

Késő bánat.

Nos, a hivatalos véralkohol szint eredménye: 0,54 mg/l
A gyanúsítási eljárás során ezt közölték is illetve minden iratból másolatot kértem. Érdekes módon a jogosítványomat ekkor sem vették el. Nem is figyelmeztettek, hogy adjam át.
Néhány hétre rá a lakóhelyemen üzemelő okmányirodából hívtak fel, hogy adjam le a jogosítványomat 8 napon belül. Még tart a 8 nap...a napokban leadom.

Az események során végig, teljes mértékben együttműködő voltam. Vallomást tettem, elismertem a hibámat remélve, hogy ennek fényében enyhíthettem a következményeket.

Több, mint 16 éve rendelkezek vezetői engedéllyel eddig teljesen makulátlan múlttal. Soha, semmilyen bűncselekményt nem követtem el. Soha nem indult ellenem eljárás.

A véralkohol szint csekély mennyiségben ugyan, de meghaladta a jogszabályban meghatározott értéket, így már bűncselekménynek minősül.

Kérdésem az, hogy van-e valamilyen megoldás, hogy az enyhe érték, az eddig tiszta múlt, a végig együttműködő magatartás, beismerés fényében mégis megtarthassam a jogosítványomat?

Kérelem, kérvény, egyéb jogi megoldás?

Munkahelyet váltottam az elmúlt időszakban. Még a próbaidőmet töltöm. A jogosítvány szerves része lesz a közel jövőben a munkámnak. Kiküldetések, helyszíni szemle, stb.
Nagyon fontos nekem ez a munkahely. Sokáig küzdöttem ezért az állásért. 35 éves vagyok, családalapítási tervek, egzisztencia építés, stb.
Félek, hogy a jogosítvány bevonásával a frissen megszerzett állást is elveszítem, hiszen a próbaidő alatt indoklás nélkül is bármikor kirúghatnak.

Várom mielőbbi válaszát!

Tisztelettel

Z.

Ittasvezetes.hu # 2014.09.22. 18:35

Mégújabb lehetőségek a jogosítvány megmentésére, 2014 ősztől! Ingyenes tanácsadás továbbra is itt:

http://www.ittasvezetes.hu/adatlap


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap