Ittas vezetés


metallus # 2008.09.14. 18:00

T. Traffic

Bűncselekményt? A vérvizsgálat eredménye nem számít? Azért küldtek oda mert nem tartották helyesnek a seres eredményét. Olvaastam itt olyat is, hogy el sem vették a jogsiját pedig nagyobb értékkel bukott meg. Mitől függ ez az elvétel?
Arra kérnék még választ, hogy az elvétel idejétől mennyi idő múlva kapok valamilyen értesítést?

Köszönettel, László

Vito # 2008.09.15. 13:07

Jónapot kívánok!

Azzal a kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy a testvérem az elmult napon ittasan vezetett és elkapták. Az egész úgy történt hogy a barátjával az éjjel italoztak, és ezután haza akarta szállítani, a falu határában azonban lekapcsolták. Persze mindjárt vérvétel majd 0.65-véralkohol szint, reggel kiengedték és kapott egy papírt mivel a jogsiját nem hozhatta már haza. Vele ilyen vagy akármilyen szabálysértés vagy bűncselekmény még nem fordult elő! Az is érdekelne hogy minek csak egyszer vitték vérvételre nem kétszer kell? Szeretném megtudni mire számíthat? Személyi sérülés + anyagi kár nem történt!
Válaszukat előre s köszönöm!

k1raly # 2008.09.15. 14:16

T. Traffic !

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, azt szeretném még megtudni hogy mennyi időre vehetik el a jogosítványomat ez miatt az ügy miatt, és mennyi esélyem van arra hogy visszakapjam az autó vezetésre ?

Előre is köszönöm !

Rawel # 2008.09.17. 08:43

jó napot kívánok!

Július végén ittas vezetésen értek.
A napokban jött meg a határozat a Rendőrkapitányságról.
Abban azt írja, hogy a Lion alkoholszonda 0.93 mg/l értéket mutatott, a seres szondát nem tudtam megfújni (nem igaz), vérvételre vittek. Kétszer vettek vért, de a határozatban nem írja, hogy mennyi volt a vérvétel értéke. Az írja, hogy az orvosi vélemény szerint az elkövetés időpontjában 1,65 g/l lehetett a koncentráció.
Figyelemmel az orvos szakértői véleményre, felmerült a gyanu az ittas vezetésre.

Azt kérdezném, hogy miért nincsen leírva, hogy mennyi volt pontosan a vérvétel eredménye, miért csak az van, hogy lehetett, és mit jelent az hgy felmerült a gyanu?

Válaszát várom
Rawel

ppetya # 2008.09.17. 15:26

Sziasztok!
Június 15-én ittasan karamboloztam, természetesen én voltam a hibás, de szerencsére senki sem sérült meg. 1 vérvétel és 1 vizeletvétel volt, a megállapított érték 1,69-1,74 ezrelékes véralkohol szint volt. Ma megkaptam a végzést amiben 44.800,- Ft-ot és 1 év 4 hónap közúti járművezetéstől való eltiltást szabtak ki rám.
A fentieket szerencsétlen sorstársaimnak írtam, hogy legyen valami viszonyítási pontjuk, mire számíthatnak.
Akik meg csak nézelődnek ebben a topicban, tanuljanak más hibájából és ne vezessenek ittasan. :))
Péter

Traffic # 2008.09.17. 18:22

T. metallus!
Figyelmetlen voltam, nem vettem számításba a vérvételt. Igen, annak az eredménye fog számítani. 0,81 ezrelék véralkohol és afelett bűncselekmény. 0,51 mg/l légalkohol (Seres) is bűncselekmény már, de annak a legalsó határa. Azért vittek el vérvételre, mert a második érték, a 0,48 mg/l még csak szabálysértés. Jól döntöttek a rendőrök, hogy vérvételre vittek. A Seres pontos eredményt ad, de te pont a szabálysértés-bűncselekmény határon voltál. A jogosítvány elvétel az ittasságtól függ: ha ittas valaki, elveszik, ha józan, akkor nem.

T. Vito!
Érdekes, hogy csak egyszeri vérvétel történt. Ez akkor lehetséges és célravezető, ha közel egy időben vizeletvétel is van. No mindegy. A 0,65-ös érték vélhetően a Lion SD400 típusú alkoholszonda eredménye és légalkohol érték. 0,51 mg/l és afölött már bűncselekmény. Amire számítani lehet: pénzbüntetés és járművezetéstól eltiltás (1-10 év).

T. k1raly!
Az eltiltás időtartama 1-12 hónap. Esélyeket nem tudok latolgatni...

T. Rawel!
Nem tudom, hogy miről határozhatott a rendőrség egy ilyen bűncselekmény kapcsán. De: soha nem a vérvételkor fennálló véralkoholszintet veszik figyelembe, hanem visszaszámol a szakértő a cselekmény időpontjára, mert az a lényeges. A szakértő nem jelentheti ki kategorikusan, hogy 1,65 g/l volt a véralkoholszint, mert nem abban a pillanatban vettek tőled vért, amikor megállítottak. Tehát: vissza keleltt számolnia, az a véralkohol érték pedig csak lehetett. No, remélem érthető, amit leírtam. :) A "lehetett" kifejezés ellenére a Bíróság bizonyítékként értékeli és elfogadja a szakértő által kiszámított cselekménykori értéket.
A gyanú kifejezés véleményem szerint nem egészen megfelelő kifejezés, mert ismerve a véralkohol koncentrációt, már a megalapozott gyanú merül fel az esetedben. Megalapozott a gyanú akkor, ha nagyon valószínű, hogy az elkövető bűncselekményt követett el. Akkor tekinthetünk azonban valóban bűncseleknényt elkövetőnek valakit, ha bűnösségét a Bíróság jogerően megállapította.

T. ppetya!
Köszönjük a tájékoztatásodat!

kenomajas # 2008.09.17. 19:21

Sziasztok,

En igazabol nem kerek tanacsot, csak leirom, hogy mi a szitu...
En Kanadaban elek 10 eve, ahol 0,8 ezrelek a tolerancia, tehat itt emberek vezetnek 2-3 sorrel siman, es ez teljesen altalanos. Van aki meg tobbel is. Tehat ha az ember alkoholszintje 0,8 ezrelek alatt van, akkor a rendor elnezest ker, es elengedi.
Viszont engem elkaptak, megkerdeztek ittam e alkoholt, mondtam, hogy ittam, es azonnal bevittek a rendorsegre, ahol fujoszonda segitsegevel eloszor 1,66 ot, masodszorra (15 perc elteressel) 1,59 et mertek. Tehat 0,8 ig teljesen normalis, onnantol pedig buncselekmeny. En 3 deci tomenyet ittam meg es ugy ultem autoba. Ezert birosagra kerultem, ahol elismertem a bunossegemet, es 1 ev 3 honapra bevontak a jogositvanyomat, valamint 2000 dollarra buntettek, ami tobb mint 300 ezer forint, es utana is ugy kapom vissza, hogy resztveszek egy tanfolyamon, aminek az ara 450 dollar, es utana beszerelnek a kocsimba egy keszuleket, ami a gyujtasra van kotve es bele kell fujni minden alkalommal. Ha nem erzekel alkoholt, akkor indithato a kocsi. Ez a keszulek kotelezoen 150 dollarba kerul egy honapban, es egy evig kotelezo a hasznalata. Valamint 5 evig lesz priuszom (criminal record), aminek az eltorleset azutan lehet csak kervenyezni. Tehat Kanadaban a magas tolerancia ellenere az emberek igen nagy arat fizetnek ezert a buncselekmenyert. En ugy gondolom, hogy Magyarorszagon meg viszonylag olcson meg lehet uszni a kanadaihoz kepest. A penzosszegek, amiket mondtam, azok itt is ugyan annyinak minosulnek szinte mint odahaza (talan egy kcsit tobbet keresnek az emberek, de az tevhit, hogy itt annyoval nagyobb a jolet), en egy egyszeru dolgozo vagyok, es a penzbuntetes a tibb havi fizetesem.
Raadasul a kisvarosban, ahol elek, szinte egyaltalan nincs tomegkozlekedes, van nehanz buszjarat, de csak a foutakon, es itt 6-7 honap a kemeny tel, -30 sem ritka, ugyhogy setafikalhatok hajnalban a buszhoz a minuszokban, ugyan ugy este haza, meg szerencse, hogy a felesegem a gyerekeket az iskolabol haza tudja hozni, mert olyan a munkaideje.
Szoval nagyot szivtam, es egy eletre megtanultam a lecket: nem szabad ittasan vezetni.Tanuljatok az en peldambol (okos ember a mas karan tanul), es ne jarjatok ugy, mint en. Ne uljetek autoba, ha isztok
Kenomajas

metallus # 2008.09.17. 19:56

T. Traffic

Köszönöm a választ, már csak várnom kell, hogy mikor mi fog történni és ebben a várakozás a legidegesítőbb. Autósfutár vagyok és ebből tartom el a családom, nem mindegy hogy végződik a dolog.

Üdv, lászló

makaroly # 2008.09.17. 22:15

Tisztelt Fórum!
Egy este megállítottak az autómmal éjjel, meg is fújattak. Elismertem, hogy egy keveset ittam. Bevittek a rendőrségre, ahol kétszer ismét megfújattak. Először 0,35 majd másodszor 0,32mg/l eredmény született.
Már megkaptam a behívólevelet a vizsgálótiszthez.
Azt szeretném tudni, hogy a rendőrségen mi vár rám, illetve milyen büntetésre számíthatok ?
Köszönettel : Károly


Kérlek, adjatok tanácsot!
A keskeny telkeken a nyaralókat a mezsgyére kellett építeni.Szomszédom oda húzta az alapot, így már a vakolat is átlógott

Giorgio # 2008.09.18. 13:10

Sziasztok!

Nekem már van jogerős határozatom és már le is telt az eltiltásom. Vezetni viszont még nem tudok mert az okmányiroda csak akkor hajlandó visszaadni a jogsim ha megkapják a jogerős rendőrségi határozatot, iktatják, kiszignálják, írnak ők is egy határozatot, kiküldik stb.
Lehet valamit tenni ez ügyben mert így gyakorlatilag hettekel hosszabbítják meg a büntetésem? Ezt nem érzem túl igazságosnak.
üdv,

Giorgio

kenomajas # 2008.09.18. 17:25

Van meg egy fontos aspektus, amit nem mondtam el...
Engem elfogtak, bilincsben vittek a rendorsegre, mert itt Kanadaban ez a szabaly. Eloszor borzaszto zaklatott voltam, hogy "hogy szivhattam ekkorat". Nem csak a megalaztatas, hanem a jogositvany nelkuli elet, a priusz stb. De vallasos ember vagyok, es napokkal kesobb, mikor mar picit megnyugodtam, akkor azt a sugallatot kaptam, hogy eppen idoben "vontak ki a forgalombol", mert nehany perc mulva halalos balesetet okoztam volna... Azzal, hogy elkaptak, az en eletemet is megmentettek, es artatlan embereket, akiknek sulyos serulest, vagy halalt okoztam volna, ha tovabb haladok az utamon. Tehat akinek elveszik a jogositvanyat, annak ilyen ertelemben orulni kell, mert ki tudja, mitol menekult meg. Lehet, hogy hosszu bortontol, vagy egy eleten at tarto buntudattol, ami rosszabb mint egy evi buszozas. Nincs fontosabb, mint a biztonsag es az elet vedelme. Ezert vannak ezek a torvenyek, nem azert, hogy megszivassanak. En asszem megtanultam a lecket, es halas vagyok. Ezt meg szerettem volna elmondani.

metallus # 2008.09.18. 19:03

Kenőmájas!

Ez a gondolat már bennem is megfogalmazódott, hogy felsőbb hatalmak szóltak közbe.

kenomajas # 2008.09.18. 19:52

igen... sajnos a rendort neha nem ugy kell nezni, mint egy szemetlada, aki buntet, hanem egy felsobb hatalom kepviselojet, aki eletet ment a buntetessel. Nem csak masoket, hanem az enyemet. Ha a kovetkezo sarkon felcsavarodok egy fara es ott halok meg, akkor az rosszabb a csaladomnak, mint esetleg egy vagy masfel ev auto nelkul. Ebben az esetben az elet elobb utobb helyreall, visszater a normalis kerekvagasba, es evek mulva csak egy rossz emlek lesz. De lehet olyan kovetkezmenye, ami visszafordithatatlan

wellner # 2008.09.19. 10:47

Üdvözletem a forum olvasoinak.
Oktober 5 én jár le az járművezetéstől való eltiltásom,a kérdésem az lenne,hogy egyből vissza kapom a jogositványom vagy utánképzésen kell részt venemm?
A jogsimat 5 honapra vették el és 0,19 ezrelék volt a véremben az alkohol szint ,valamint 40ezer forintra büntettek meg.

petya05 # 2008.09.20. 06:20

Tisztelt Traffic / fórumozók !

2008.09.13-án kocsival, ittasan az árokba csúsztam. A rendőrség később ért oda, szondázás, vér+vizeletminta, jogosítvány elvétele.
Szinte biztos vagyok benne a véralkohol szintem 0,8 ezrelék felett tehát bűncselekmény. Számíthatok e börtönbüntetésre illetve ujabb jogosítvány-szerző tanfolyam elvégzésére.
Első eset, szenmélyi sérülés nem történt.
köszönettel

kenomajas # 2008.09.20. 15:50

Ahogy olvasom itt a forumot, szinte kizart, hogy borton lenne belole, foleg, ha nem okoztal szemelyi serulest. De biztos lesz egy eves, masfel eves eltiltas, fene tudja. Meg nyilvan penzbuntetes.
Engem 1.66 al kaptak el kanadaban es 15 honapra vettek el a jogsimat, de itt elso esetben nincs borton. Masodik esetben 30 nap, harmadikban 120 nap a minimum. Ez a torveny itt.

Csatakka # 2008.09.21. 14:40

sziasztok!
egy kérdés: júni 8.-án vették el a jogsim, kaptam 4 hónap eltiltást plusz pénzbüntetést. a bírságot befizettem. arra lennék kíváncsi, h elvileg okt. 8-án lejár az eltiltás.. ez azt jelenti, h 8.án ha megyek a jogsimért visszakapom, vagy csak 9.én ? vagy várnom kell, amíg értesít az okmányiroda?
válaszokat előre is köszi..

hunfrakk # 2008.09.21. 14:54

október 9-én ha bemész okmányirodába
kiválthatod vezetői engedélyt
(szerintem)

az biztos, hogy okmányiroda magától erről a tényről, hogy mehetsz érte, nem fog értesíteni

hunfrakk # 2008.09.21. 16:23

ittas vezetés következményei
egy lengyel videón

http://patrz.pl/…dz-bezmyslny

Csatakka # 2008.09.21. 19:21

hunfrakk: köszi
valaki biztosabban?

monalisa1 # 2008.09.21. 19:39

Az okmányiroda nem tartja számon senki érintettnél, hogy kinek mikor jár le az eltiltása, tehát külön kiértesítés "a tessék befáradni"-ról nem fog érkezni.

És nem árt előzetesen időpontot kérni/egyeztetni, mert lehet, hogy hiányában okt. 9-én nem tudnak veled foglalkozni...

Monalisa
laikus hozzászóló

hunfrakk # 2008.09.21. 19:54

időpontot neten tudsz leggyorsabban foglalni
www.magyarorszag.hu
vagy
www.nyilvantarto.hu

kenomajas # 2008.09.21. 22:31

nagyon jo a video...
lehet, hogy en is valami ilyesmit csinaltam volna, ha nem fognak el idoben...

zascar # 2008.09.22. 17:54

Sziasztok!

Tudna valaki mesélni az utóképzésről? Nekem 6 hét múlva lejár az eltiltásom, kiváncsi vagyok mire számítsak.
Az én történetem a következő; 2007 júliusában egy Péntek esti rutinellenőrzés során kaptak el. Előtte nagyon ritkán előfordult, hogy 1 sör után a környéken pár száz métert mentem a kocsival leparkolás céljából.
Akkor este ittam, 2.1-lett a vérvétel eredménye. Amúgy normálisak voltak a rendőrök, én is együttműködő voltam. Akkor még visszadták a kezembe a jogsit. 1 hónap múlva kellett bemennem a rendőrségre, elkészült a vádirat, a jogsit ott le kelett volna adnom, de nem adtam le. Novemberben megjött a határozat, 1-év 9 hónap, 108.000.- bünti. Akkor adtam le a papíromat. Írtam méltányossági kérelmet, a pénzbüntetés tartása melett kértem az eltiltási idő minimumra történő csökkentését. Áprilisban volt a tárgyalás, a bírónő korrekt volt, és elfogadta a kérelmemet, 1 év minimumra csökentette a büntetést, ez lejárt már volna, ha nem hallgatok a volt rendőr ismerősömre, és nem novemberben adom le a jogsit.
Úgyhogy ennyi, lassan lejár a bünti; igaz folyamatosan vezetek napi szinten. Egy dolgot megtanultam, ha egy kortyot is ittam, még az kocsim ajtaját sem nyitom ki!
Azóta betartom a sebességszabályokat, pálya 135-országút 100, és abszolúlt nyugis vezetés. Ez azelött nem igazán volt jellemző. Azóta én vagyok a legföbb szószóló, ha valakit látok pijázni és megpróbálna a volán mögé ülni.

üdv Zascar.

kenomajas # 2008.09.22. 20:56

Azert vigyazz a jogsi nelkuli vezetessel, mert nagyon meg lehet szivni szerintem odahaza is.
Kanadaban a felfuggesztett jogositvannyal valo vezetes buntetese $5000-$25000, masodik esetben $15000-$50000, harmaik esetben szinten $15000-$50000 plussz 120 nap dutyi. Ja es egy eletre elveszik a jogsit.