Ittas vezetés


Ittasvezetes.hu # 2015.07.27. 09:49

MAnn1234

Ön nem köteles jelenteni az eseményt a CASCO végett.

A jármű vezetője felelt a történtekért, a biztosító - nem titkolt és egyetlen célja - hogy ne kelljen a károsultakat megfizetnie úgy, ahogyan azt ők elvárják.

Az okozott kárt megfizetheti Ön is, ha a károsulttal kapcsolatba lép, és sikerül megegyezésre jutni.

Magyarországon további büntetés nem lesz, azonban az utánképzést Németországban el kell végezni, tolmáccsal.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

MAnn1234 # 2015.07.26. 19:33

Tisztelt Cím!

A párom Németországban dolgozik, kb soha nem szokott alkoholt fogyasztani, de egy helyi rendezvényen ez most sikerült, miért ne autóval elindult a szállásukra, és egy kerítésnek ütközött. A tulaj természetesen kihívta a rendőröket, a szondáztatás 0,6-ot mutatott, vért is vettek tőle, a jogosítványát után azonnal elvették, értesítik majd az eljárás eredményéről.

A napokban több kérdés is felmerült bennünk az üggyel kapcsolatban. Egyrészről az autó az én tulajdonomban van, nem a páromé, van cascom, de az ittas vezetés miatt gondolom nem fog fizetni, mert átadtam neki az autót, mondjuk a rendezvényre menet nekem azt mondta telefonon, hogy lerakta a szállásuknál. Köteles vagyok-e jelenteni a biztosítónak mind a kötelezőmnek, mind a casconak a kárt?

Nem akarok magunknak ennél is több költséget generálni tök fölöslegesen, ezért kérdem. Mivel minden rendőrségi papír németül lesz, gondolom azokról hivatalos fordítás kell, stb... Van-e esetleg valamilyen kiskapu, amiatt, hogy az autó az én tulajdonomban van, és nem én vezettem ittasan, mert annak azért örülnék, ha a casco fizetne, de nem fűzök hozzá sok reményt.

A kapuban keletkezett kárt szeretnénk mi megtéríteni, nem vonnánk bele a kötelező biztosítómat, fenti problémák miatt, és hogy ne emelkedjen meg a biztosítási díjam. Ezt megtehetem?

A másik dolog, hogy a kint elvett magyar jogosítványnak, ittas vezetésnek és eljárásnak lesznek-e itthon is következményei, azon kívül persze, hogy nem vezethet. Szóval Magyarországon ugye nem kell büntetésre számítanunk, vagy újravizsgázásra, vagy ilyesmi?

Válaszukat előre is köszönöm!!!!

Ittasvezetes.hu # 2015.07.21. 14:00

sofőr88

A vezetői engedély le nem adása több százezer (!) forint külön bírság is lehet (legutóbb 180 ezer forinttal találkoztunk...). Egyúttal bejegyzik a számítógépes nyilvántartásba, így igazoltatás esetén a rendőr adó-vevőn kérdezi le az adatokat - hiába a plasztik kártya.

Az Ön esetében jobb volna elismerni az ittas vezetést, már lezárulhatott volna az eljárás, így viszont még hadakozhat akár 1-2 évig is, és a végén Ön marad alul - a jelek szerint.

Igen, van olyan, hogy valaki tényleg ártatlanul bűnhődik, de mérlegre kell tenni, mennyi ideje van Önnek erre a harcra?


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

sofőr88 # 2015.07.20. 17:38

Tisztelt Tagok!

Röviden leírnám a velem történteket és szeretnék kérni önöktől egy kis információt/tapasztalatot/tanácsot,mert elég kilátástalannak tartom a helyzetem.

2014.október végén 1 barátom születésnapját ünnepeltük 1 hotelban ahova én autóval érkeztem és a buli közepette kimentem az autómhoz, hogy rágyújtsak,mert, ha iszok dohányzom, ott oda jött hozzám 2 fiatal akik közül az egyik erősen érdeklődött az autóm felől (milyen erős,mennyit megy) stb. a szokásos fiatalság/bolondság.
Addig addig beszélt nekem,hogy megengedtem, hogy kipróbálja aminek a vége az lett,hogy fejjel 1 szakadékba álltunk meg!
Szerencsére a barátom aki beült mellém nem sérült meg nekem szilánkosra tört az orrom,de a legszebb mire feleszméltünk a srác eltűnt! Ez tipikus az az eset amit persze én se hinnék el és azt mondanám ittasan én voltam...persze a rendőrök így is tettek! Nem emeltek vádat akkor,mert ugye nyomoztak,de semmi eredménye nem lett viszont a helyzetemet súlyosbította, hogy csak a vezető oldalon lévő légzsákon volt 1 kis vér és a vérminta az enyém volt. Ezt csak azzal tudtam magyarázni, hogy nem voltam bekötve, csak azon az oldalon tudtunk kiszállni,mert az én oldalamon nem nyílt az ajtó meg hátul ahol a barátom ült ott se...csak a vezető oldal és az már ugye nyitva volt és mikor sodródott az autó a bepánikolt sofőr oldalára átnyúltam,hogy megpróbáljam kanyarirányba tekerni a kormányt,de nem sikerült lehet,hogy engem talált képen az ő légzsáka (hozzáteszem 10 éve balesetmentesen közlekedem,fuvarozó vagyok és rally versenyeken is részt vettem) 1 szó mint száz van közöm a vezetéshez! Tehát mihelyst megállapították,hogya vérem a légzsákon közölték is,hogy bevonják a jogsimat!Bennem akkora lett az indulat,hogy nem is én vezettem az autómnak is lőttek és még a munkám se fogom tudni végezni (nemzetközi furgon sofőr), hogy nem adtam oda a jogosítványom és mostanra jött meg az okmányirodától a papír, hogy adjam le...,de nem fogom leadni még 1 darabig,mert abból élek és nagyon megszenvedtem az egészet anyagilag és jelenleg amúgy is külföldön vagyok! Tudna valaki olyan információval segíteni mi lehet a legokosabb döntés azon kívül persze,hogy tudom le kell adnom,mert mégnagyobb baj lehet majd belőle! (otthon magyarországon nem is vezetek vele).
A legzavaróbb az egészben, hogy nem akarnak hinni nekem még a környezetem se kivéve a srácot aki velem utazott és a szüleimet. Persze az tényleg az az eset amit én se hinnék el lehet...,de megtörténhet látják! Tanácstalan vagyok... Köszönöm válaszukat előre is!

Ittasvezetes.hu # 2015.07.10. 07:35

sándorné

Csoportos foglalkozás lévén, az utánképzés résztvevői a helyzethez alkalmazkodnak. A befizetett feltárási díj / egyéb díj (pld. V+I), nem kérhető át, és ha 60 napon belül nincs befejezve a képzés, akkor minden indul a legelejéről.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

sándorné # 2015.07.09. 19:29

Gábor
Ha megvolt a feltárás és a csoportba sorolás mennyi idő után hívhatnak be foglalkozásra? Már egy hónapja megvolt a feltárás, III. csoportba soroltak, a pénzt már egy hónapja befizettem, s nem kapok értesítést a foglalkozásra. Ha átmegyek egy másik megyeszékhelyre és ha ott hamarabb indul foglalkozás visszaigényelhetem e az előzőtől? Elhelyezkedésem miatt fontos lenne, ha már megtudnám csinálni.

folyami géb # 2015.07.06. 17:57

Végrehajtás befejezéséig, remélem. :)

Ittasvezetes.hu # 2015.07.06. 13:01

esperanza

Kérelmezhető az alábbi feltételek megléte esetén:

  1. Ha jogerős az ítélet
  2. Még 6 hónap hátra van a végrehajtás megkezdéséig
  3. A cselekmény a magyar jog szerint is bűncselekmény
  4. Mindkét ország hozzájárul

Azonban ha elítélték, nem biztos, hogy a tartózkodási engedélyt megkapja.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

esperanza # 2015.07.05. 11:32

Tisztelt Cím !

Egy barátom jogosítvány megvonása idején vezette a gépjárművet és bár aznap nem ivott , de még előző napról maradt alkohol a vérben , így mértéke meghaladta a törvényben megengedett mértéket.Ezt tetézte , hogy megtagadta a biológiai próbák begyűjtését.Ez utóbbi miatt a szomszédos országban ahonnan származik3-5 év szabadságvesztés jár , mely csökkenthető egy év letöltendőre.Lényeg : most van folyamatban a magyar állampolgársága , és ha megkapja -átkérheti-e a letöltést ide Magyarországra ?

Ittasvezetes.hu # 2015.07.03. 09:42

Skiai

EU tagállamon belül egységes a rendelkezés: akárhol vették el a vezetői engedélyét, azzal sehol nem tud vezetni, főleg azért, mert nincs a birtokában.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Skiai # 2015.07.02. 06:34

Ittasvezetes.hu

Arról nincs információ, hogy mi van akkor ha jogosítvány elvétel külföldön történik? (konkrétan Szlovákiában)

Magyar oldalon ugyanis nem áll fönn eltiltás, mindössze a jogosítványomat nem tudom felmutatni.

Ittasvezetes.hu # 2015.07.01. 14:55

Gabor86

Utánképzésre minden ittas vezető kötelezett, akit bármennyi időre eltiltanak a járművezetéstől - ahogy Ön is írta.

Ezen kívül a "közúti közlekedési előéleti pontrendszer" alapján is szükséges lehet utánképzést tenni. A nyilvántartó rendszer a 13 pontot elérőket értesíti, de 12 pont alatt is lehet önkéntesen utánképzést tenni - a pontok csökkentése érdekében. A pontrendszerbe bűncselekmények (közúti veszélyeztetés, járművezetés tiltott átengedése vétsége, cserbenhagyás, baleset okozása stb.), valamint szabálysértések mint például elsőbbség és előzés szabályainak megsértése, engedély nélküli vezetés, közlekedés rendjének megzavarása, bekanyarodási szabályok megsértése, kézben tartott mobiltelefon használata menet közben, relatív sebességtúllépés stb.) és még számos tényező beletartozik.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Gabor_86 # 2015.06.30. 23:26

Ittasvezetes.hu

Ez az utánképzés csak ittas vezetésnél kötelező (legyen bármennyi az az időtartan amire elvették a jogsit) vagy másfajta közlekedési szabálysértés esetén is? Ha mondjuk elveszik a jogsim 4 hónapra, tilosban történő előzés miatt, akkor is kell vizsgázni?

Üdv, Gábor

Ittasvezetes.hu # 2015.04.29. 10:03

Pimpa79

Igen, már több mint egy éve MINDEN ittas vezetőnek az utánképzés egy FELTÉTELE a vezetői engedély visszaszerzésének. Nincs már hat hónapos küszöbérték. Akit BÁRMENNYI időre eltiltottak a közúti járművezetéstől, az UTÁNKÉPZÉSSEL kaphatja vissza a vezetői engedélyét.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Daydream # 2015.04.18. 11:38

Köszönöm a gyors választ.

Igen, azzal tisztában vagyok, hogy az ottani ügyvédeknek milyen összegeket kellene fizetni; és nem is kérdés, hogy az eljárási díjat meg kell fizetni, csak azt nem értem, hogy a kirendelt ügyvéd díját miért. Mert akkor mindegy lenne, hogy a kirendelt ügyvédet fizetjük, vagy felkérünk egy másik ügyvédet.

Köszönöm a linket is, még nem volt időm áttanulmányozni, csak beleolvastam, majd talán ma.

Szép napot!

Ittasvezetes.hu # 2015.04.14. 09:12

Daydream

Hasznos olvasnivalók Önnek:

http://www.tankonyvtar.hu/…ch01s03.html


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Ittasvezetes.hu # 2015.04.14. 09:04

Daydream

" ha esetleg a párom átkérné magát Magyarországra börtönbe, akkor is ott van az a 6 hónap, vagy nincs"

Az ilyen eljárások rendkívül hosszasan tartanak, mint nyilván Ön is ismeri, volt Magyarországon több közismert - hasonló eset - enyhébb és súlyosabb is, külföldi állampolgárokkal. Így tehát én ezen idő alatt nem látok esélyt rá, hogy szülőhazájába kerüljön, de persze léteznek csodák.

Ismert egy másik eset is, Romániában elfogott magyar elkövetővel, áthelyezési kérelme három éven át sikertelen volt, amire már eleve szabadon bocsátották.

Az eljárásban felmerülő költségeket a terhelt viseli, erről nem lehet vitát nyitni értelemszerűen.

Mi azt javasolnánk, hogy egy ottani szakügyvédet fogadjanak fel, noha ismerve a tiszteletdíjakat, az az Ön által említett tolmács díjának a tízszerese körül mozog alapesetben is.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Daydream # 2015.04.13. 17:31

Szép estét mindenkinek!
Egy kissé bonyolult ügyben szeretném a segítségüket kérni. A párom Németországban dolgozott 2012 óta, 2013 elején 6 hónap tartamú szabadságvesztést ítéltek meg neki 1 év 10 hónap próbaidőre felfüggesztve jogosítvány nélkül gondatlan közúti veszélyeztetés vétsége miatt. A magyar bíróság viszont az ítélet elismerését megtagadta, mivel a rendelkezésükre álló iratok alapján megállapította, hogy az 1996. évi XXXVIII. törvény 47.§ (1) bekezdésében meghatározott feltételei nem állnak fenn, mivel a külföldi bíróság tájékoztatása szerint az eljárásban a páromnak nem volt védője, így a lefolytatott büntetőeljárás ellentétes a magyar jogrenddel; illetve a külföldi bíróság eljárása a Be. védelemhez való jogra vonatkozó alapelvi szintű rendelkezését kifejezetten sérti. Ezután az eset után a körülményeket és a miérteket most mellőzném, de ez a szituáció (ittas vezetés) 2014. októberben újra megtörtént, melynek baleset lett a vége. A rendőrségen úgy tájékoztattak minket, hogy az utóbbi ügyben magyarországi lakcímünkre kap idézést, ha meglesz a tárgyalás időpontja. 2015. Január végén úgy döntött, hogy ismét kimegy dolgozni Németországba, másfél hetet tudott az új munkahelyén tölteni, mikor megkeresték a rendőrök azzal az ürüggyel, hogy el kell mennie velük egy papírt aláírni, ne is vigyen magával semmit. Csakhogy benntartották, másnap pedig elszállították börtönbe (előzetes letartóztatás) szökésre hivatkozva. De könyörgöm, ha el akarna szökni, nem ment volna vissza oda dolgozni. (De igen tudom, mivel új munkahelye lett, ez nem számít tartós munkahelynek, csak akkor is dühítő.) A konzul szinte semmiben sem segített, sőt, konkrétan kijelentette, hogy hagyjuk békén. Az ez után történteket most nem fejtem ki, reggelig itt ülhetnénk, ugrom a tárgyaláshoz, amit két hónap után tűztek csak ki. A bíró 10 hónap letöltendő szabadságvesztést ítélt neki, de mivel történt fellebbezés, még mindig előzetesben van. A kirendelt ügyvéd úgy tájékoztatott minket, hogy ha a másodfokú bíróság felfüggesztené ezt a 10 hónapot, akkor az előző 6 hónap felfüggesztett visszavonására kb 80 % esély van. Viszont ha nem függeszti fel, akkor 16 hónap letöltendőt kap, vagy ha kevesebb, mint 10 hónapot ítélnek neki akkor nyilván kevesebbet; de valószínű, hogy csak 4-5 hónap múlva lesz másodfokú tárgyalás. A fellebbezéshez elküldtem a végzést az ügyvédnek, ami kimondja, hogy a 6 hónap felfüggesztés semmis. Az lenne a kérdésem, hogy van-e arra esély, hogy ezt figyelembe vegyék, és töröljék a 6 hónapot; vagy ha esetleg a párom átkérné magát Magyarországra börtönbe, akkor is ott van az a 6 hónap, vagy nincs, mivel itt nem ismerik el. Illetve, hogy a kirendelt ügyvéd díját miért neki kell megfizetnie, valamint, ha valamikor engedélyezik a látogatást nekem (amit már március elején kérvényeztem), akkor a tolmácsot (300 euró) miért nekem kell megfizetni, mikor ők kíváncsiak arra, hogy miről beszélünk...
Előre is nagyon köszönöm a segítséget.

Ittasvezetes.hu # 2015.04.07. 16:35

akki2006

Munkaidőben hívja a 06 1 430-2761 számot, mindenre tökéletes választ fog kapni.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

akki2006 # 2015.04.07. 16:27

És ha nem vették el a helyszínen, csak a vezetési jogosultság szüneteltetését állapították meg később határozatban? (csak most kerül bíróság elé)
Akkor nem is kell visszaadás így utánképzés se?

wers # 2015.04.07. 15:41

Az utóképzés elvégezhető abban az országban is, ahol a jogosítványt eredetileg megszerezték.
Azt nem értem, hogy a német hogyan tehet különbséget a szabálysértések elbírálásakor külföldön, vagy belföldön megszerzett jogsik között.

Dr.Attika # 2015.04.07. 05:00

Senkit nem köteleznek utóképzésre, hanem a bevont jogosítvány visszaszerzésének feltétele annak elvégzése. Ez vonatkozik a külföldiekre is.
A gondolatmenetednek helyt adva, külföldi ellen büntetőeljárás sem lenne lefolytatható, mert a magyar nyelv ismerete miatt nem képes védekezésre. Nos emiatt iktatták be az eljárási törvényeinkbe a tolmács intézményét. Egyébként javaslom, hogy olvasd el alább a német szabályozás lényegét.

http://www.mfa.gov.hu/…_kerelem.htm

Egyjogász # 2015.04.06. 12:22

Nekem a jogosítványom "mentésére" van egy teljesen unortodox módszerem:
ha vezetni akarok, előtte nem baszok be és részegen vezetve nem veszélyeztetem mások életét...tudom, egy hülyeség...

Dr.Attika # 2015.04.06. 12:01

Nem az a lényeg, hogy hol végezte az autós iskolát, hanem,hogy melyik hatóság vonta be a jogsit. Ha a magyar, akkor a visszaadásra is az 1988.évi I. tv-t és a 139/1991. Korm. r. rendelkezéseit kell alkalmazni. Lényegtelen, hogy külföldi hatóság által kiadott jogsiról van szó.

Ittasvezetes.hu # 2015.04.06. 09:30

akki2006

Nem, abban az esetben, ha a vezetői engedélyének megszerzése eredetileg sem Magyarországon történt (érthetőbben: ha az autós iskolát nem Magyarországon végezte el).


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap