Ittas vezetés


monalisa1 # 2008.05.19. 17:47

Egy Traficc nick nevű hölgy a közelekési szakértő itt a fórumon, de mostanság valami okból - bizonyára egyéb elfoglaltságból - mindenki érintett sajnálatára nem jelentkezik, pedig ő mindent tud, és mindenre "vágja" a vonatkozó jogszabályt, előírást, egyben javaslatával segítőleg a probléma remélt megoldásához.

Én csak kontárkodok, saját kútfő alapján...

monalisa1 # 2008.05.19. 17:55

Un. kábult állapotban történő vezetés esetén épp úgy elveszik már a vezetői engedélyt, mintha ittas lenne., már amennyiben erre a helyszínen intézkedő rendőrnek gyanúja merül fel, és orvos elé állítja a delikvenst.

Autópálya matricára már nincs szükség, mert egy egyes autópályák bizonyos perfektálj helyein leolvasó kamerákat helyeztek üzembe. (Ilyen pl. a Hegyehalomból/Sopronból bejőve és M.óvárt már elhagyva, közvetlenül bele lehet futni az esetleges matcicanélküliségbe.) Nem állítják le, de a rendszám alapján utólag megy a csekk a postán.

dowlado # 2008.05.19. 18:16

De jól "kontárkodsz".Nagyon sokat segitettél a tanácsaiddal ötleteiddel.Mégegyszer köszönöm.ès további szép estét kivánok neked.
Ha valami fejlemény van jelentkezem,hátha ezzel is tudok a többieknek segiteni.

monalisa1 # 2008.05.19. 19:44

OK. Remélve a mielőbbi legjobbakat.

jogoskodó # 2008.05.21. 14:26

"Ùgy sem megyünk többet magyarba.Ezek után még az állampolgárságot is leadjuk."
Már ne haragudj kedves dowlado, de az eset után kicsit érthetetlennek gondolom a te felháborodásodat. Talán nem kellett volna ittasan vezetnie a párodnak "magyarba". Az, hogy a magyar rendőrök hozzáállását kifogásolod, az rendben vam, ha minden úgy történt, ahogy írtad (csak a te szemszögödből ismerjük), akkor abban igazad is van. A rendőrök modostalanságával kapcsolatban a fenti hozzáállásod alapján már kétségeim vannak, úgy érzem leginkább kölcsönös lehetett a dolog. De azért összességében itt mégiscsak arról van szó, hogy a párod közlekedési bűncselekményt követett el, szóval nehogy még te legyél felháborodva.

dowlado # 2008.05.21. 14:49

Kedves Jogoskodo!Èn nem az ittas vezetést cávoltam és nem ezen volt a felháborodásom .Elsösorban a rendör magatartásán.Hozzá kell tenni én soha alkoholt nem iszom.A másik a kislányoma mai napig ha egyenruhást lát remegni kezd.A vérvétel megtagadását akkor sem értem és azt sem ,hogy a szonda amit állitolag elöttünk kellett volna kibontani miért nem igy történt.Èn nem védem a férjemet,mert hibázott,de érdekes ha nem magyar államporgár vagy rögtön vissza adják a jogsit.Mivel mi magyarok vagyunk ezért ez nem lehetséges.Pedig az eltiltás csak Magyarországra érvényes.Nincs okom hazudni a történtek felöl ezért is tettem panaszt az intézkedö rendör ellen amit felettese meg is erösitett ,hogy valóban sok szabálytalanság történt.Hogy mi lesz a vége még nem tudom,de sajnos igy a rendörségi dolgozok ilyen esetek után általánositva vannak.Pedig biztos vannak kivételek.Csak az az érdekes,hogy az ittasan vezetö rendöröket miért nem szondázák meg,még haza is fuvarozák öket.Èn egy 7 éves gyerekkel 21.20-kor ismeretlen helyen egy taxira sem vagyok jogosult!?Akkor miért maradjak magyar vagy menjek vissza!?Amugy a férjemnek már van jogositványa és jot röhögnek a magyar törvényeken.Csak ennyi.
Megsérteni senkit nem akartam a véleményemmel,de azt hiszem jogom van felháborodásomat másokkal is megosztani.

jogoskodó # 2008.05.21. 14:59

Hétfőn késő délután írtál először az ügyben, ma szerda van. Hogyhogy már van a férjednek jogsija? Ez bravúros, gratula. Leírod - már csak mások tanulságára is - hogyan sikerült az ügyet megoldani - különösen ilyen gyorsan? Köszi előre is.

Pjotr # 2008.05.21. 15:08

Nem túl értelmes a férjed, ha röhög a magyar törvényeken.
Én már azt sem értem, hogy miért nem lehet egy külfölditől elvenni a jogosítványát?
Egy normális rendszerben ez úgy működne, hogy ha valakit egy eu országban megbüntetnek, akkor az legyen érvényes mindenhol.
De ne legyél semmilyen állampolgár sem, mert a világon mindenhol vannak bunkó rendőrök szerbiától alabamáig.

monalisa1 # 2008.05.21. 15:24

Sőt...
Minden országnak vannak jogszabályai: az egyikben zéró tolerancia az ittasan vezetőkkel szemben, míg egy másikban esetleg még megbocsojtható egy pohárka vezetés előtt. Ahol vagyok ill. ahová megyünk, a helyi jogszabályt illik ismerni és betartani.

Amúgy magas is azt vélem, hogy a rendőrrel a vita akkor durvult el, amikor... szóval lehet, hogy te vagy a férjed ELŐBB ti kezdtetek nem megfelelő hangnemben/stilusban beszélni a magyar közeggel. (Sok külföldre szakadt magyarban van bizonyos nagyképüség, az itthoniak lenézése - tisztelet a kivételnek.)

Az, hogy a rendőr nem hívott neket taxit, bizonyára látta egyikőtök-másikótok kezében a mobiltelefont...

Részemről csupán ennyi.

Férjed új jogsijához és is gratula...

jogoskodó # 2008.05.21. 15:42

"Minden országnak vannak jogszabályai: az egyikben zéró tolerancia az ittasan vezetőkkel szemben, míg egy másikban esetleg még megbocsojtható egy pohárka vezetés előtt."
Azért ne felejtsük el, hogy a szóban forgó illetőnek 0.88-at mértek és nem is vérvétellel, hanem légalkoholos készülékkel! Ez kb. 1.5-ös véralkoholnak felel meg, ami már nem is enyhe alkoholos befolyásoltság, hanem közepes. Ez már mindenhol bőségesen büntetendő függetlenül a mi zéró toleranciánktól (amit nem Gyurcsány vezetett be, max. az elnevezést, hanem évtizedek óta ez van nálunk). Még ha a 0.88 véralkohol lett volna még az is büntetendő mindenhol és az is bűncselekmény már. Szóval nem egy pohárkáról meg a mi zéró toleranciánkról, hanem egy keményen és veszélyesen ittas vezetőről van szó.

jogoskodó # 2008.05.21. 15:44

Kedves dowlado, más hasonló helyzetben lévők számára leírod, hogyan sikerült a visszaszerzés? Köszi.

theerpunk (törölt felhasználó) # 2008.05.21. 16:06

3 hónapot kaptam és 60E Ft-ot 0,39es légalkoholszint-ért(lejjebb pontosan leírtam,mi és hogyan történt).Megéri fellebezni?

dowlado # 2008.05.21. 17:40

Èn nem azt mondtam,hogy nem lehet elvenni egy külfölditöl a jogositványt.Ha külföldi állampolgár vagy alá kell irni egy nyilatkozatot,hogy elhagyod az országot és nem vezetsz a Magyarköztársaság területén.De ha magyar állampolgár vagy akkor ez nem vonatkozik rád hiába van külföldi jogositványod.A probléma abból volt,hogy a rendörségen azt mondták,mivel 25 éve él a férjem külföldön én nem magyar jogsija van igy kötelesek vissza adni,ha alá irja a nyilatkozatot.De nem igy történt.Most már mindegy.A férjem a szabály sértést a Magyarköztársaság területén követte el igy a többi országra nem az eltiltás nem vonatkozik.Valoban nem vezethet a Magyarköztársaág területén.
Nem voltam fölényes a rendörrel és mobil telefon sem volt nálam akár milyen hihetetlen is.Soha nem néztem le az otthon élö magyarokat.Semilyen vita nem volt a részemröl a rendörrel ami okot adott volna arra,hogy igy viselkedjen.`Tisztelettel beszéltünk velük,de sajnos az egyik "úr"nem igen volt rá kapó.A másik úrral semmi gond nem volt bár nem ö volt az intézkedö rendör.De az az igazság ezt sokáig lehetne osztani mindig van pro-kontra.Kiváncsi vagyok mi sül ki a kivizsgálásból.Senkinek nem kivánom azt az érzést amikor akár hova fordul nem tudja hogy milyen törvény vonatkozik ránk.Mint irtam a kiszabott büntetést kifizettük és az eltiltást tudomássul vettük .Nem az ellen volt a felháborodás.Szerintem is jogos a büntetés.De nem én és a gyermekem ivott .De mindegy ,mert úgy is mindig a RENDÖR-nek van igaza.
Kedves Monalisa1 Az elözö napokban érdekes,hogy más volt a véleményed.
Kivánok további jó forumozást.

monalisa1 # 2008.05.21. 17:59

Nézd, egy külföld élő magyar és egy magyar közlekedési rendőr közt nem ritka a konfliktus: szó szót követhet aztán könnyen ott vannak a tegezésnél... - utóbb tagadva ill. bizonyíthatatlanul.

Persze ha a közeg megfelelően jár el az intézkedés közben, ok nélkül nem tesznek panaszt ellene.

Járjatok haza máskor is, busz/vonat rendelkezésre áll, netán neked van vezetői engedélyed.

jogoskodó # 2008.05.21. 18:44

Kedves Dowlado, semmiképpen nem volt sem nekem, sem a többi fórumozónak célja, hogy bármelyik oldalon állást foglaljon a közöttetek és a rendőrök között történtekről. Márcsak azért sem, mert ahogy már leírtam, egyik oldal leírásából semmiféle értelmes véleményt nem lehet alkotni ezügyben. De ezen lépjünk is túl, mert ennek a topicnak nem ez az alapcélja. Az viszont igen, hogy sokan megtudják, hogyan sikerült végül megoldani az ügyet. Kérlek, erre válaszolj, az előbb elfelejtetted. Köszi.

dowlado # 2008.05.21. 19:04

A mi részünkröl nem volt tegezödés.A férjem 51 éves tudja az illemet.Nálunk amugy sem divat a tegezödés ha hatoságrol van szó.
Egyszerüen be kell mennni az itteni hatóságokhoz és arra az idöre kiállitanak egy ideiglenes jogositványt,ami állandó lesz és az itt járó büntetést is ki kellett fizetni(de akkor is olcsobb,mint taxival járni)
Mégegyszer vissza térek rá itt nem az elvételen volt a gond,hanem hogy a egy másik állam papirját tartják vissza azért mert magyarok vagyunk.Az az igazság ezek után nem igazán van kedvem Magyarországra menni lehet a sebek késöbb gyógyulnak.Mindig büszke voltam arra,hogy magyar vagyok és büszkén ajánlottam az országomat,de ezek után nagyon megfontoló leszek és elmesélem a saját tapasztalataimat.A gyermekem elöbb magyarrul tanitottam hiába itt német a hivatlos nyelv..De igazatok van fejezük be a témát ,bár nem tudom mennyi a hivatalos ideje,mire választ kapok a panasztételemnek ,de a további fejleményekröl majd tájékoztatok mindenkit.
Le lehet húzni hogy elvagyok szállva magamtol,mert külföldön élek.De ha én valakinek tiszteletett adok azt elvárom én is.
Méegyszer szeretném megköszöni az itt kapot tanácsokat és segitségeket,véleményeket.

Traffic # 2008.05.21. 20:02

T. dowlado!

Szigorúan a jogi szabályozást nézve, a helyzet a következő:
A helyszínen el KELL venni bármely hatóság által kiállított vezetői engedélyt, ha a bármilyen állampolgárságú járművezető akár szabálysértési, akár bűncselekményi értékre ittas.
A külföldi állampolgárságú járművezetőnek azonnal vissza kell adni a vezetői engedélyt az Okmányirodában, amennyiben azt a nyilatkozatot teszi, hogy Magyarország területét végleg elhagyja. A férjed magyar állampolgárságú, ezért a vezetői engedélyét -bár nem magyar hatóság állította ki- visszaadni nem lehetett. Ilyen esetben az Okmányiroda intézkedik arról, hogy a jogosítványt kiállító külföldi hatóságnak az engedélyt megküldje.
További kérdésedre szívesen válaszolok.

dowlado # 2008.05.22. 08:34

Kedves Traffic!Mi is igy tudtuk,de sajnos ez nem volt ilyen egyszerü.A hölgy az okmányirrodában közölte velünk ö senkinek sehova nem küldi el.Ha lejár a 14 hónap eltiltás és az utótanfolyamot elvégzi a férjem akkor vissza adja a jogsit.Vagy pedig ha más állampolgár lesz,mert akkor rögtön.Elkeseredésünk itt kezdödöt,hogy miért nem küldik el az itteni hatoságnak .Az itteni törvény szerint ez nem büncselekmény és mivel soha semmilyen szabálysértés nem volt ezért kapott egy ideigleneset amit állandóra fognak cserélni.
A hölgy azt mondta az ok.irodában,hogy felöle akár 20 évig is ott porosodhat a papir.Neki ez van a jogszabályban leirva és ö ezt sehova nem küldi és nem adja ki.
Ezek után legyen okos az ember! :-)Kinek van akkor igaza !?
Mégegyszer köszönöm hogy hozzászóltál kedves Traffic.
További szép napot

monalisa1 # 2008.05.22. 15:20

Kedves Dowlado!

Férjedt M.óváron "ragadt" jogosítványa ügyében a következő hivatalos helyen érdeklődhetsz:

Közigazgatási és Elektronikus Közszolgálatások Központi Hivatala, 1094 Budapest, Balázs Béla utca 35., Postacím: 1450 Bp. Pf: 81., Telefon: 06/1/455-
67700

http://www.nyilvantartas.hu/…os/index.php?…

Telefonos ügyfélszolgálat: 06/1/273-4800
Fax: 06/1/441-1319

uygfelkozpont@mail.ahuv.hu

monalisa1 # 2008.05.22. 15:29

A honlap nem hívható le, no nem baj., írd be a Google keresődbe a KEK KH rövidítést, és akkor majd remélve megjelenik a hivatal honlapja.

az e-mail címük javítva:
ugyfelkozpont@mail.ahiv.hu

monalisa1 # 2008.05.22. 15:33

Egyébként Traficc leírta: az Okmányiroda intézkedik, hogy a külföldi hivatal megkapja a férjed osztrák vezetői engedélyét. (Ha az irodai hölgy netán nem lenne hajlandó ez ügyben eljárni, férjed forduljon panasszal a helyi Okmányiroda vezetőjéhez.)

dowlado # 2008.05.22. 18:08

Köszönöm kedveségeteket,de én már nem panaszkodom sehova.A hölgy egyértelmüen megmondta menjek a P.....
Ö nem adja ki,mert neki ez van leirva.Hiába hivatkoztunk,hogy a nagykövetnö utána nézet és azt át kell adni az itteni hatóságoknak.Mindegy mostmár van egy papir tud vezetni és lesz új jogsi is,ha nem küldik át.Azért majd megprobálom bár nálunk most ünnep van.Csak azt nem tudjuk mi van 14 hónap után.Addig semmiképp nem vezethet amig azt az uto tanfolyamot meg nem csinálja?Hogy tudja megcsinálni valaki,akinek nincs bejelentett magyar lakcime és semmilye?Ebben az esetben van valami kitérö törvény vagy valamilyen rendelkezés?Vagy valóban külföldinek kell lenni,mert azoknak a 14 hónap után nem kell vizsgázni.Vagy?

theerpunk (törölt felhasználó) # 2008.05.22. 18:23

Mivel senki nem válaszolt a kérdésemre,újra felteszem:)

4sör és 6 óra alvás után,5 utast szállítottam,légalkoholszintem 0,39volt.Erre kaptam 60ezer Ft-ot és 3 hónapot.Megérné fellebezni az ítéletet,vagy hagyjam így?Másodfokon súlyosbíthatnak még?

Válaszotokat előre is köszönöm:Theerpunk

dowlado # 2008.05.22. 18:25

Ha csehbe elmegy az ember 1000€ 24 órán belül jogsija van és bejelentett lakása van.Egy a feltétel tudni kell vezetni.Nagyon sokan csinálják Magyarországról és tölünk is.Ugyan olyan Eu jogsi,mint bármelyik más.Kötelesek elfogadni hiába elvették az illetö országban (nem szabad szabálytalanságot elkövetni,mert akkor jogos az elvétel),mivel más országból való jogositvány nem tudják leellenörizni.A adatvédelem miatt állitolag.Èn ezt másoktól tudom,a M.óvári rendörségen is mesélték,hogy semmit nem tudnak sajnos ellene tenni.Hogy ez igaz vagy sem nem tudom én magam nem probáltam.Ezt csak hallomásból tudom.Egy taxi soför mesélte,hogy Ausztriában 800€ büntetést és 3 hónap eltiltást kapott (gyorshajtás 80km-es tábla 182km/ora fényképezték le és azonnal elvették a jogsit).Haza ment és rögtön bejelentette,hogy elveszitette,kapott helyette azonnal egy újjat.Csak az osztrákok átküldték a régit 3 hónap múlva.De semmi problémája nem lett belöle,mert a szabálysértés máshol történt.Hogy hol mint müködik és hogy kellene müködni azt senki sem tudja igazán.Mi szeretnénk minnél elöbb túl lenni az egészen.

monalisa1 # 2008.05.22. 19:15

Az a lényeg, hogy ismét van jogsija, a kellemetlen közjátékot meg próbáljátok mielöbb elfelejteni.

Máskor vezetés előtt inkább csak ásványvizet...

Kívánok további minden jót!