Ittas vezetés


gyula1 # 2008.05.17. 14:26

A Kresz Tanfolyam úgy néz ki, hogy 2-szer 3 órás előadás van nekem péntek délután és szombat délelőtt volt. Másik héten hétfőn meg vizsga! Szóval ez nem teljes tanfolyam csak a főbb dolgokat átveszitek!

Theerpunk!!!

Feltárást akkor kezdheted el ha megvolt a jogerős ítélet és kaptál az okmányirodától egy papírt amibe levan írva az eltiltás időtartama és lejárat időpontja is és az is, hogy Utánképzésre vagy köteles másképp nem kapod vissza a jogsit! Szóval nemkell megvárni a 6 hónapot! Énis 5 hónap után kezdtem el, hogy legyek túl rajta minnél hamarabb és már csak a lejáratot kell várni! Ennek viszont az a buktatója, hogy ha te csinálsz valami az eltiltás időtartama alatt (elkapnak vezetni jogsi nélkül) akkor ugrik ez az utánképzésed és újjabb 100 ezrbe kerülhet az újjabb utánképzés! Szóval nemnagyon éri meg játszadozni!

Üdv.: Gyula

theerpunk (törölt felhasználó) # 2008.05.17. 16:52

Amikor a büntetést megállapítják,figyelembe vesznek ilyet is,hogy mennyi idővel ültél kocsiba az "utolsó korty" után?

negro # 2008.05.19. 11:10

monalisa benned a reményem, hogy válaszolsz. :)

monalisa1 # 2008.05.19. 11:48

Visszaolvastalak...

Véleményem szerint alapból az eltiltás mérséklését kérjed, bár a 3 hónap már önmagában méltányosnak mondható.

Azt magyaráznod- indokolnod kell, hogy a jogsi "napi használata" mit is jelent nálad, mert egyetemistaként bizonyára nem a munkádhoz-, megélhetéshez- állásodhoz az elengedhetetlenül szükséges vezetői engedély. (Az esetlegesen mindennapos bejárási kényelem mint ok nem fog bejönni...)

A pénzbírságra kérhető részletfizetés, és itt a tanuló jogviszony (= igazolandó) alapos ok lehet, mármint hogy önálló jövedelemmel nem rendelkezel. (De visszavághatnak: bezzeg benzinre és piára meg igen...)

Reménykedj, és míre elbírálják a kérelmet, egy hónap mindenképpen letudva az eltiltásból.

dowlado # 2008.05.19. 13:53

Kedves Monalisa1!Talán te vagy az én emberem.2008.05.11-én a férjemnek elvették a jogositványát M.Òvárron.Az elsö szonda megfujása 0,5-t mutatott a második és harmadik 0,82 0,88.Mi rögtön vérvételt kértünk amit azzal hogy nincs idejük megtagadtak a rendörök.A férjemet bevitték a kapitányságra és engem a 7 éves kislánnyal kiraktak az utcára és a rendör elöre mutatott arra a szálloda.:-(Majd a férjemmel a kapitányságon ´megfenyegetés után aláirattak egy olvashatattlan papirt(datum nem igen olvashato)szondázási papirt.
Mivel mi külföldön élö magyarok vagyunk ajánlották hogy tekitsünk el a gyorsitott eljárásról,mert az osztrák jogositványt másnap vissza kell adni.A büntetést pedig postán küldik.Mi kis naivak.:-)
Másnap elmentünk az okmány irodába a jogsiért és közölték ez ránk nem vonatkozik,mert magyar az útlevelünk.Rögtön kértünk egy tárgyalást ahol 100000Ft és 14 hónap eltiltást kapott a Magyar Köztársaság területére azaz itt Ausztriában vezethetne ,ha a tárgyalás után vissza adták volna a jogsit.Itt azt mondták külföldi okiratot nincs joga a magyar államnak vissza tartani ott valamilyen jogszabályra hivatkoznak hogy van.
Èn a rendört modortalan magatartásáért feljelentettem (gyerekkel az utcára,vérvétel megtagadás,tegezö hangnem stb)sorolhatnám.
Szeretném megtudni ki mit tanácsol vagy mi ilyenkor a teendö,mert azt mondták a 14 hónap lejártakor sem küldik ki az itteni hatóságoknak a papirokat.
Hova fordulhatok jogorvoslatért.
A férjem 25 éve én 9 éve élek Ausztriában.Magyarországon semmink nincs(lakcim,biztositás,személyi stb).
Elöre is köszönöm a tanácsokat és a segitségeket.

dowlado # 2008.05.19. 13:56

Mégegy kérdés.Ilyen esetben értesitik a külföldi hatoságokat a jogositvány Magyarországi elvételéröl vagy nem.Mi a helyzet ha új jogsit csináltatok?

monalisa1 # 2008.05.19. 15:55

Ha van osztrák jogosítványa azzal az egész EU területén gond nélkül vezethet - kivéve az eltiltás alatti Magyarországon. Itt nálunk is csak azt követően majd, ha előbb egy külön- a 6 hónapon túli eltiltás esetén mindenkinek kötelező tanfolyamot elvégez. (Ez ügyben javaslom olvass vissza egy kicsit ezen topic - ezen oldal egyik-másik, a külön tanfolyammal kapcsolatos beírásaihoz.)

A férjed a 0,8 értéket elére ill. azt már át is lépő "eredményével" a közepesen alkoholos befolyásoltságú állapotban volt, ez már közlekedési bűncselekménynek számít.

2007.05.01-től Mo.-on szigorodtak a KRESZ egyes előírásai, így külön is az ittas vezetéssel kapcsolatban., a vezetői engedélyt minden esetben egyből be kell vonni, és a büntetés mind a forint összeg mind a büntetőpont dolgában növekedett. (A jogszabály nem ismerete nem ment fel senkit a büntetési szankció alól.)

Amit vele aláírattak beismerésként (...) kellett hogy kapjon másoldpéldányt. Aztán ami abban olvasható (?), illetőleg a büntetés "eredménye" ellen végső soron lehet fellebbezni.

Ami a rendőr modortalanságát illeti: lekezelő, tegező hangnem, a kivizsgálástól ne várj sokat - letagad majd mindent és a járőrtársa is bizonyára ekként majd.

Ellenben egy kisgyermekes anyukát nem lehet az utcán/útszélen hagyni, hanem el kellett volna vinniük a szállodáig. Az ezzel kapcsolatos panasz okán lehet hogy eljárás indul ellenük.

Én csak mint egy laikus hozzászóló.

monalisa1 # 2008.05.19. 16:08

Azért volt lekezelő és egyben tegezőleg a rendőr - a személyen bunkóságán kívül -, mert bizonyára az irigység beszélt belőle: ő "itthon" ragadt..., míg egy volt honfitársának módjában állt külföldön új életet kezdeni, új egzisztenciát teremteni.

Mostanság kevés a rendőr Mo.-n, ezért örülnek ha valaki jelentkezik hivatásos szolgálatra - oszt majd belejön...

dowlado # 2008.05.19. 16:16

Ès a magyar hatoságok fogják az osztrákokat értesiteni vagy ha bejelentem hogy elhagytuk.!?Van ´központi computer,hogy utánna nézzenek.Mert ha nincs jogsi oda a munka hely és akkor meg szépen is vagyunk.Magyarország fele ugy sem utazunk.Mi van ha csehben csináltat egyet?Bocs ha sokat kérdezek.
Tudom a jogszabály nem ismerése nem ment fel.Sajnos

dowlado # 2008.05.19. 16:16

Ès a magyar hatoságok fogják az osztrákokat értesiteni vagy ha bejelentem hogy elhagytuk.!?Van ´központi computer,hogy utánna nézzenek.Mert ha nincs jogsi oda a munka hely és akkor meg szépen is vagyunk.Magyarország fele ugy sem utazunk.Mi van ha csehben csináltat egyet?Bocs ha sokat kérdezek.
Tudom a jogszabály nem ismerése nem ment fel.Sajnos

monalisa1 # 2008.05.19. 16:18

Szerintem csínáltathat a férjed odakint új osztrák jogosítványt, az eltiltás mint mondták is csak Mo. területére vonatkozik.

Azt hogy milyen hatósági papírnak kell a lakcímetek szerinti rendőrségre megérkezni, illetőleg az oszták jogsit miként lehet mielőbb újra bírtokolnia, azt nem tudom - érdeklődjetek a helyi szerveknél.

monalisa1 # 2008.05.19. 16:27

A rendőrség komputeres adatnyílvántartása szerintem még "nem nyúl át" egyik EU tagországról a másikra, ergo a férjed ott szerez- csínáltat magának új vezetői engedélyt ahol erre lehetőség - és időbelileg a legrövidebb várakozás - kínálkozik.

A magyar állampolgárság megtartása mellett, osztrák állampolgárság felvételére nem lenne mód., mivel jó ideje mindketten odakint éltek, vélem sok előnnyel járna, pl. az egészségügyi ellását, szociális ügyek stb.

monalisa1 # 2008.05.19. 16:28

... nem-e lenne mód

dowlado # 2008.05.19. 16:33

Csak azt az érdekes az itteni hatoságok,konzulátus azt mondta,hogy a jogsit vissza kellett volna adni már ott mivel nem magyar.Ès a hölgy azt mondta addig amig a 14 hónap le nem telik nem hajlandó.Igy akkor az egész világon nem vezethet.Mert ha csináltat még egy jogsit itt akkor mit mond mi lett a régivel.Röhögnek egy nagyot a Magyar àllamon.Na mindegy köszi a segitséget.Szerintem bejelentjük,hogy elhagyta.Ùgy sem megyünk többet magyarba.Ezek után még az állampolgárságot is leadjuk.
Arra meg hogy irigy volt a rendö.Lehetöség mindenki elött áll.Neki kell vágni,de dolgozni mindenhol kell hogy pénz tudj keresni.
De itt legalább a rendör elöre köszön és embernek néz mégha hibáztál is.
Mégegyszer köszi a fáradozásodat üdvözlet Ausztriábol

:-)

dowlado # 2008.05.19. 16:36

Az utlevelen kivül mindenünk osztrák.biztositás,bankkártya,jogsi,lakcim,munkaválalási.Nem tekintenek külföldinek bennünket.Csak eddig nem tartotuk szükségesnek,hogy osztrákok legyünk.De ezek után...
Tudod senkik sincs magyarban mármint család.Már mindenki itt él.

monalisa1 # 2008.05.19. 16:43

Mielőtt a férjed bejelentené, hogy "elveszette" a jogosítványa, egy másik város/tartomány rendőrségére menj el és név/cím nélkül mond el a történetet, és kérdezd, hogy ilyenkor mi a szokásos eljárás. Szóval hogy adjanak tippet, útmotatást, amivel az otthoni rendőrséget fel lehet keresni.

Szerintem a M.óvári hatóságnak ki kellett volna állítania egy iratot: mi okból a Mo.-i vezetéstől az eltiltás, és annak időtartama, és azt vihette volna magával haza. (A eddigi osztrák jogsi időkleg időkig elfekszik a magyar fiókban, de az osztrák szerv egyből tudna volna azt pótolni - elvégre nem otthoni a tiltás!)

És ha visszajöttök M.óvárra - van vonat/busz - és egy kicsit erélyesen léptek fel?!

monalisa1 # 2008.05.19. 16:45

Amíg nincs a férjednek új vezetői engedélye, menjen el betegállományba (...), így a munkahelye a "vezetésképtelenség" miatt nem kerül veszélybe.

dowlado # 2008.05.19. 16:50

Probáltuk már telefonon.Elmondtuk mit mondott a nagykövetnö ,meg az itteniek.De ismered a lovat a szemellenzövel,na ilyen a nö aki az okmány irodában van.Semmi belátás.Pedig szerintem a nagykövetnö jobban kiismeri magát mint ez az akta kukac.De azt mondta ha az atya úristen is kéri ö ki nem adja 14 hónapig és a leteendö vizsgáig.
Az a röhej,hogy itt 1 hónap a jogsi bevonása mivel még soha semmi szabálysértése nem volt.0,8-1,29 és 518 euro birság.
Mint mindig a magyar át esik a ló túlsó oldalára.
Ès szegény állampolgárok iszák majd meg a levét,mert az otani gazdagok,mint eddig úgy is meguszák.
De remélem a rendör megkapja a büntetését a bunkóságáért.
Egy újság cikk már készült a dologról,mert az ügyészség is azt mondta egyértelmü túlkapás volt.

monalisa1 # 2008.05.19. 17:22

A valamely okból bevont vezetői engedély mindaddig az okmányirodán "porosodik" amíg arról ellenkező hatósági okirat nem készül - így a visszatartással jogszabályt nem sértettek.

De mint írtam: átiratot kell ill. kellene készíteniük és eljuttatni az osztrák illetékes szervhez, hogy a tiltás csak Mo. területére érvényes - ezáltal az újat otthon egyből kiállíthatnák a férjednek.

Ismételten javaslom: M.óváron csapjatok az asztalra, hogy már pedig adják ki azt a fránya igazolást, amit saját felelőséggel közvetlenül ti magatok visztek az osztrák szervek elé - elkerülendő a postai késedelmet.

Szerintem.

monalisa1 # 2008.05.19. 17:25

Ne az okmányirodába menjetek, azok csak végrehajtják az előírásokat, hanem a M.óvári rendőrségre, netán a járási bíróságra.

dowlado # 2008.05.19. 17:30

Sajnos egy föügyész is azt mondta semmilyen hivatalos papirt nem küldenek sehova.Kinel csapjunk az asztalra?A birónál,okmányiroda vagy milyen szervnél.
Vagy kit pereljünk egy 1985-ben készült papir darabért?
Mert itt 45.60€ kap egy új jogsit,ha bejelenti hogy elveszett.
Sajnos ezzel a modszerrel tesznek tönre minden külföldit,hogy ne menjenek Magyarországra.
De most azon gondolkodunk,feljelentjük a magyar biroságot-àllamot mert ha az eu-ba van M.o.akkor ilyen papirfeccnit nem adhatok bizonyitéknak ki

dowlado # 2008.05.19. 17:31

Bocsi ahelyesirási hibákért de borzasztó ideges vagyok,és felháborodott hogy lehetnek ilyen begyepesedett emberek ilyen postokon.
Amugy te jogot tanulsz vagy már jogász vagy ha nem vagyok illetlen.
Mert nagyon értelmesnek tünsz számomra!!!!!!:-)

monalisa1 # 2008.05.19. 17:34

Itthon május 1-től "0" tolerancia az ittas vezetőkkel szemben, vagyis legfeljebb a 0,02 %-os alkohol szint ami még elmegy, ez pedig max 1-2 db konyakmeggy, vagy egy jó sűrű töltöttkáposzta - a szervezetben külön is gázokat képezve. Pia nuku!

És muszáj a szigor, mert sokan ennek ellenére, és továbbra is a pohár fenekére néznek., sajnos sok a súlyos- nem ritkán tragikus baleset.

dowlado # 2008.05.19. 17:39

Sajnos baleset mindenhol van a világon,de nincs ilyen szigor.Szerintem semmivel nem lesz kevesebb a balesetek száma.Nagyon üres az állam kassza azt akarják ezzel potolni.
De ha a lakoság nem ina,nem dohányozna és nem ülne autóba le lehetne hízni a rollokat.Hisz ezeken a dolgokon van a legtöbb haszon.Most meg ha jön a marihuana akkor ,azzal sem lehet autot vezetni.:-)
Járnak majd lóval azt nem büntetik talán.Csak az autopálya matricát hova ragasztják?
Bocs a cinizmusért.

monalisa1 # 2008.05.19. 17:41

Amikor már körbe jártátok az összes lehetőséget "a" papír reméét megkapására - az igazolás végett, aminek alapján az otthoni szervek kiállíthatják az új jogsit, CSAk azt követően az "elvesztés" bejelentésének megjátszása. (Mert nem lehet tudni, hogy a magyar szerv küld-e és azt mikor egy szerencsétlen átiratot az osztrák kollegáknak, és a férjed egyből le van bukva az "elvesztés" miatt...)

Én csak egy laikus olvasó vagyok.