Ittas vezetés


boy__ # 2008.04.21. 14:56

Monalisa1!

Azt írod, hogy az eltiltás a jogosítvány leadásától érvényes!

Ezek szerint, ha nekem a kézhez kapott határozat szerint december 29-től, május 29-ig szól az eltiltásom, de a jogosítványom nem adtam le, akkor május 29-ével nem szűnik meg az eltiltás?

Ez érdekesen hangzik! Pláne, hogy rendőr ismerősöm javasolta, hogy nem adjam le a jogsimat!

monalisa1 # 2008.04.21. 15:49

És miért nem adtad le a jogosítványt?! Szerintem a rendőr ismerősöd rossz javaslatot adott - őneki az nem került semmibe -, ellenben neked a bünti még el sem kezdődött, szerintem.

Mert egy eltiltásos büntetés attól kezdődik amikortól a szankcionálás beáll = jogsi lead. Menj csak be az okmányirodába és tudakozódj...

boy__ # 2008.04.21. 16:34

Még az elején utanájrtam a dolognak! Azt a tájékoztatást kaptam, hogy nem lesz semmi problémám, mivel az eltiltás és a leadás két külön hivatalnál történik!

A rendőrség határoz az eltiltás mértékéről, melyről értesít engem is és az Okmányirodát is. Az Okmányiroda oedig küld egy levelet, hogy 8 napon belül adjam le a jogosítványomat, ha nem pénzbüntetésre számíthatok.

Az eliltás lejárta után a ÍRendőrség rendszeréből kikerül, hogy el voltam tiltva. Miután az eltiltás lejárt, erről kérnem kell egy igazolást a Rendőrségen, amivel kérhetem az Okmányirodán a jogosítványom kiadását!

Lehet, hogy január 1-jétől már más a szabály, de én még tavaly lettem eltiltva.

De várnám más fórumozók véleményét is, akik esetleg voltak hasonló cipőben!

daveslim # 2008.04.21. 18:06

boy__:
sajnos nekem is volt egy ilyen esetem. 3 hónapra elvették a jogosítványomat, mert haverom rávett, hogy vigyem el a pontból b pontba, stb. És elkaptak.
6 hónap és 60e Ft lett a bünti, amit rendőr haverom elintézett 3 hónap, 30e Ft-ra.
Pénzt befizettem, de a jogsit nem adtam le.
Ha jól emlékszem, nekem nem is írtak benne olyat, h le kellene adnom vhova, csak annyit írtak, h 3 hónapig nem vezethetek.
Ezért le sem adtam.
Semmi sem történt, "csak" nem vezettem kb a biztonság kedvéért 4 hónapig.
Azóta járom az utakat. Ez kb 3 éve történt.
Vagy van vmi kibúbó, ezért nem lett belőle semmi, h léeadtam, vagy:
mai napig el vagyok tiltva, csak nem tudok róla :P :D
Utóbbira csekély esély van mondjuk :)
De jobb, ha rendőr ismerősödet és ügyvédet is konkrétan megkérdezed. Az a biztos.

daveslim # 2008.04.21. 18:13

Jah, még egy érdekesség:
nálam az volt, hogy villogás, félreáll.
Papírok, szonda. Oké, ittam, elismerem-e. Elismertem.
Elvittek azonnal vérvételre. Doki levette 2x a vért, közben mindenféle akrobatikai műveleteket kellett tennem. Papíron irogatott valamit, stb.
Rendőrök VISSZAADTÁK mindenpapíromat, köztük a JOGOSÍTVÁNYT is. Hazasétáltam (500m-re voltam otthonról).
Ennyi.
Persze, mint mondtam, ez nem most volt. Mostmár ugye zéró tolerancia (csak vannak egyenlőbbek). De akkor is fura.
X idő elteltével pedig jött egy orvosszakértői vélemény, mely szerint 0,76 volt a véralkohol szintem. Épphogy szabálysértés és majdnem bűncselekmény (0,8-tól BCS ugye).
Szerintem neked sem lesz tárgyalás, meg ilyesmi. Papír jön, ennyit fizess és kész. Kivéve persze, ha már 0,8 vagy afölött van. Az BCS. Már ha nem változott.

boy__ # 2008.04.22. 06:43

daveslim! Én ezeken mér rég túl vagyok :) Hasonlóan történt mint Veled, csak engem nem vittek be! 0,26 volt az eredmény. Az egész tavaly novemberben történt, így még nem vették el a helyszínen a jogosítványomat! December 29-től május 29-ig vagyok eltiltva. Tehát még egy bő hónapom van hátra.
Azt mondták többen, hogy azért tartsam meg a jogsim, mert ha rendőr csak rutinból állít meg, akkor nincs semmi baj, nem néz utána a jogsinak!

Eratho # 2008.04.22. 09:23

Kedves Traffic!

Köszi a választ!
Még egy kérdésem lenne: Ha ittas vezetés miatt elveszik a jogosítványt és a kapott határozatban csak annyi szerepel, hogy vezetéstől eltiltás, se időtartam, se a vérvétel eredménye, hogy egyáltalán hány ezrelék volt az alkohol, szabálysértésről vagy bűncselekményről van-e szó, szóval semmi.
Ilyenkor mi a teendő? Ha van lehetőség fellebbezésre, mit érdemes beleírni és számít-e ez valamit, lehet esetleg ezáltal kisebb a büntetés vagy kevesebb idő az eltiltás?

köszi, Eratho

sasboy # 2008.04.24. 14:54

Sziasztok Segítség kellene,december 22-énvolt egy balesetem ,belecsusztam egy árokbanekem semmi bajom nem lett, viszont az utasomnak 8 napn belüli sérülések lettek , de nem a baleset következtében .Hanem egy 10 percel elötti megcsuszás következtében(gépjármüvel).Amit a bíroság küldött vádiratot, abban az szerepel, hogy a baleset következtében sérült meg,de ez nem igaz,a helyszini jegyzökönyvben is az szerepel ,hogy elötte ütötte be a fejét az én tanuvallomásomban is az szerepel,meg a sérült tanuvallomásaban is az szerepel.Hozzá tartozik hogy akkor is ittas voltam.szakértöi vélemény 1.84alkoholt álapított meg ,megbüntettek 85000ft-ra,meg 2 évre elvették a jogsimat.van e valami megoldás arra, hogy hamarabb visszakapjam a jogsimat? Bármilyen megoldás érdekelne.családfentarto munkámhoz szügséges stb.Ma megyek ügyvédhez hogy kéjen tárgyalást,meg valamit kitalálni, de remélem ti is tudtok valamit.A másik kérdésem az, hogy az áll a papiron,hogy2 évre eltitanak a B kategoriájú közuti járművezetéstöl.Mopedre lerakhatom a jogsit azt vezethetek?

boy__ # 2008.04.24. 15:26

Hát Sasboy! Szerintem örülj, hogy ennyivel megúsztad! Az 1,85 már bűncselekmény kategória! És szerintem mindegy hogy az utasod a az árokbavsúszás miatt, vagy előtte 10 percel, szintén megcsúszás miatt sérült meg, mert Te ittasan vezettél!

emmanagy # 2008.04.24. 19:17

Szia Traffic!
Fellebezést szeretnék írni, de nem tudom pontosan hogy is néz ki. Tudom mire hivatkozhatok, csak formailag nem akarom elszúrni...Tudsz segíteni?( minta?) Más: ha az anyagi körülményeimre hivatkozva a pénzbüntetés mérséklését kérem, nem emelik meg az eltiltás idejét? Mert ugye akkor beleesek a 6hó+ba és ugyanott vagyok.
Köszi a(gyors) választ:)

monalisa1 # 2008.04.24. 19:53

Lehet kérni a részletfizetést, és akkor nem kell félned az eltiltás esetleges megemelését.

monalisa1 # 2008.04.24. 19:54

Tárgy-nak írd oda hogy kérelem.

CsabiG # 2008.04.25. 12:07

Hello!
2008 márc.31-én kapcsoltak le,miután bevertem két sört,amit persze a spirál szonda ki is mutatott(enyhén elszínezödött).Elismertem,hogy ittam.A jogsit persze a helyszínen elvették.A bünti,60e Ft+4 hó vezetéstöl való eltiltás.Írtam méltányosságit,csatoltam munkáltatói igazolást,és pofátlanul beleírtam mindent:).Megjött a válasz:60e Ft+2 hó eltiltás.Asszem elég enyhe a bünti azokhoz képest,amiket eddig hallottam.
Már csak bö 1hó van hátra :)

emmanagy # 2008.04.25. 17:36

Szia Monalisa!
Nem szeretnék részletfizetést, hanem kevesebbet szeretnék fizetni..:) A méltányossági= fellebezés? Bocs, hogy értetlenkedek de nem vagyok otthon a témában.Fellebezést kinek kell címezni, rossz néven veszik ha hülyének nézem őket, vagy írjak bele mindent ami eszembe jut?

monalisa1 # 2008.04.25. 17:55

Tárgy: pénzbüntetés mérséklése iránti kérelem

Aztán röviden leírod, hogy mely okból kéred a méltányosság alkalmazását a Te esetedben. A kérelmet ahhoz a szervhez kell megküldeni ahonnan a határozat meghozták, de ami a kérelem címzését illeti, annak felsőbb szervét kell megnevezni - rajta van a Határozaton.

Sok sikert!

Dante86 # 2008.04.26. 11:00

Jó napot!

Egy tanácsot szeretnék kérni, hogy mire számíthatok a jövőben. Tegnap este két sör után elvették a jogosítványomat. Nem volt vérvétel, semmi, abszolut alig szineződött el a szonda, aláírtam egy papírt, hogy két sört ittam. Az intézkedő rendőr szerint, pénzbírságra számíthatok, és hogy mivel ez az első alkalmam nem valószínű hogy bevonják a jogosítványomat. Mi erről a vélemény, lehetséges? Kb. mekkor büntetésre lehet számítani, egyetemista révén.

justizmord # 2008.04.26. 12:14

izé... hát elvették a jogsidat, akkor miről beszél a rendőr, hogy nem valószínű, hogy elveszik? Mit gondolsz, miért vette el a rendőr a jogsit, hogy 3 nap múlva vissza tudják postázni? Ha azt a helyszínen bevonták, akkor az bevonva is marad szerintem.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.04.26. 12:15

Az ittam két sört, azt a rendőr úgy értelmezi, hogy ittál egy liter sört. Két üveg sörnek értelmezik a két sört. Az pedig jó sok a jogosítvány szempontjából.


Iniuria non excusat iniuriam

Dante86 # 2008.04.27. 14:32

Persze ezt én is tudom. Csak, ha jól tudom, hogy a legrövidebb bevonási határidő 30 nap. A rendőr szerint, mivel ez az első ilyen eset, semmilyen más közlekedés szabálysértésem nincs, nincs büntető pontom, valószínű, hogy 30 napra vonják csak be, és mivel maga az eljárás közigazgatási határideje is 30 nap, ezért lehetséges az, hogy az eljárás után a pénzbírság megfizetésével visszakapom a jogosítványomat.

lufi # 2008.04.29. 05:44

Szerintem nyugodtan felkészülhetsz több hónapra.

2 sör az kb 3-4 hónap és 40-50 darab ezres.de legyen a rendőrnek igaza!

2004-ben még ennyi volt...

H3ll # 2008.04.30. 08:38

Üdvözletem!

Irtam már régebben is, jelenleg itt tartunk most...

Szeretnék tanácsot és véleméyt kérni a következő ügyben. Eljárás folyik ellenem ittas vezetés büncselekmény ügyében. Már két vallomást is tettem (egyet tanuként még a helyszinen és egyet gyanusítottként a megyei kapitányságon), megközelitöleg mind a ketöben ugyanaz mondtam el, egyedül az alkohol fogyasztásra vonatkozoan vannak minimális eltérések, de a vizelet és a vérvizsgálatból kimutatott adatok elég egyértelmüen bizonyítják hogy valójában mennyit is ittam. (Vizelet: 2,53 vér: 1,99)

A probléma az hogy amikor a baleset történt, volt mellettem egy utas is, neki helyszinen felvették a vallomását, de felelösségre fogják vonni, mivel tisztában volt az ittaságommal és azzal hogy nincs jogosítványom, ennek ellenére átengedte a volánt.

Ő még nem kapta meg az idézését h tegyen vallomást a megyei kapitányságon, és pénteken elkivánja hagyni az országot, egy jo munkalehetőség miatt, mostanában nem tervezi a hazajövetelt sem.

Kérdéseim a következők lennének:

  • Az ö vallomása nélkül lezárják-e / letudják-e zárni a nyomozást?
  • Ha eseleg nem akkor ilyen esetekben hogy járnak el?
  • Mindnkenképpen előállítják, amennyiben vallomástételre kötelezik?
  • Ha igen, akkor milyen költségeket jelent ez? (Gondolom ezzel őt fogják terhelni!?)
  • Kb. miylen pénzbüntetésre és eltiltásra számíthatok?

Annak tudatában h mennyi volt az alkoholszintem, jogosítványom sem volt (Jogosítvány megszerzése elött álltam), barátom kisebb sérüléseket szenvedett, korházi ellátás nem történt, a jegyzőkönyben az áll h horzsolodott a homloka.

A válaszokat előre is köszönöm!

sasboy # 2008.05.01. 15:00

szia H3II

Velem is hasonló történ,még a véralkohol is stimmel nagyábol,leszámítva,hogy nekem volt jogsim és a saját automat vezettem. Nekem két évre vették el+84000 bünti+24000 bűnügyi költség,jobra te se számíts

pityu98 # 2008.05.06. 20:45

sziasztok!
Lenne egy kérdésem ha valaki tud válaszoljon rá! Múlthét vasárnap elkaptak és a szonda 0.19ezreléket mutatott ki! kb milyen büntetésre számíthatok??
ez volt az első szabálysértésem!
Légyszi vki válaszoljon!előre is köszi!

monalisa1 # 2008.05.06. 22:36

0,8 véralkohol ezrelék, illetve 0,50 mg/l légalkohol fölött közlekedési bűncselekmény, alatta közl. szabálysértés. Szabálysértés esetén 115.000 Ft-ig csekk, valamint a vezetéstől való eltiltás 1-12 hónapig. (6 hónapot meghaladó eltiltásnál külön tanfolyamot kell majd elvégezni, ami önmagában is további min. 100 ezer forint kiadást eredményez.) A határozatot 60 napon belül küldik meg, melynek "eredményétől" függően esetleg fellebbezni, és kérni a méltányosságból való mérséklést és/vagy a részletfizetés engedélyezését.

jogoskodó # 2008.05.07. 16:22

Feltehetően légalkoholról van szó, a 0.19 még így is bőven csak szabálysértés, annak is az alja. Szerintem kb. 3-5 hónapra veszik el a jogsid, és pénzben is kb. 30-50e lesz. Szvsz.