Ittas vezetés


gyula1 # 2008.03.05. 07:45

T. Traffic! Köszönöm a segítséget azt fogom tenni :)

szszm # 2008.03.05. 14:37

Kedves Mrs. Traffic!
És mi van az EU-jogharmonizációval???

szszm # 2008.03.05. 14:53

Ha már itt tartunk: Mégsem nulla az a nulla???
http://www.euroastra.hu/node/9323

szszm # 2008.03.05. 14:59

És még egy adalék:
Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet állásfoglalása szerint 0,2 ezrelékes koncentrációig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható, ez az érték ugyanis kialakulhat a normál emésztési folyamatok következtében is. Mivel a véralkohol-szintet számtalan tényező befolyásolja, még a testtömeg ismeretében sincs egyértelmű recept, hogy kinek mennyi időre van szüksége az etanol lebontásához.

monalisa1 # 2008.03.05. 15:22

A 2-3 db konyakosmeggy is bajt okozhat, de adott esetben a dupla adag töltöttkáposzta úgyszintén...

bigdady # 2008.03.05. 16:04

kb 5 percig

bigdady # 2008.03.05. 18:05
Traffic # 2008.03.05. 20:38

Kedves Joe bácsi!

Az EU-ban az a tendencia figyelhető meg, hogy ők közelítenek hozzánk, azaz a zéró toleranciához. A franciák nem is olyan rég rég csökkentették a megengedett határt 0,8 ezrelékről 0,5 ezrelékre és az ilyenfajta törekvés egyre több országban megfigyelhető, hiszen mindenhol szeretnék csökkenteni a balesetek számát.
A 0,2 ezrelékről szerintem már számtalanszor írtam a topikban, bizonyára a te figyelmedet sem kerülte el. Az egészséges emberi szervezetben szeszes ital fogyasztása nélkül is megtalálható csekély mennyiségű etilalkohol, amely főképp az anyagcserefolyamatok eredményeképpen jön létre. Ezért fogadott el orvosszakértői szempontból is az a dolog, hogy 0,2 véralkohol ezrelékig úgy tekintjük az embert, hogy nem fogyasztott szeszes italt.
Utalva a cikkre, 0,2 ezrelékes véralkohol kb. 0,1 mg/l légalkoholnak felel meg. Erre is utaltam már többször a topikban. Volt, aki 0,07 mg/l-t fújt és mégis megbírságolták, sajna azért, mert elismerte, hogy előző este szeszes italt fogyasztott.

T. gyula1!
Nagyon szívesen!

T. bigdady!
A szájalkohol kb. 20 percig mérhető, tehát a konyakosmeggy elfogyasztása után fél órával lesz biztosan 0 a mért érték. Már ha pár szemről van szó, természetesen. :)

H3ll # 2008.03.06. 16:29

Köszönöm a válaszodat Traffic!

(http://www.jogiforum.hu/forum/21/12065#…)

Nem kell sztem ahhoz megvárni az eredményeket, hogy megállapítsuk, az alkohol szint jócskán a 0,8 felett volt kb. egy fél üveg whiskey és 2 sör elfogyásztása után, ami ugyebár a bűncselekmény kategóriába sorolható.

Lenne még 1-2 további kérdésem is. Barátom mivel nem volt becsatolva szépen belecsapódott a szélvédőbe, viszont a légzsák szerencsére vmilyen szinten tompítottá az ütést így csak kisebb horzsolások keletkeztek a homlokán. Ez személyi sérülésnek számít-e??? Annak tudatában h az eset a bűncselekmény kategóriába sorolható, érdemes-e befejeznem a jogosítványt vagy inkább várjam meg amég kiküldik a levelet!? És végül egy utolsó kérdés, a vérvétel eredménye hány napon belül tudom meg vagy arrol is a helyszínen kellett hogy értesítsenek?

Válaszodat előre is köszönöm!

Traffic # 2008.03.06. 17:05

T. H3ll!

Bűncselekmény esetén pénzbüntetésre és minimum 1 év járművezetéstől eltiltásra számíthatsz.
Személyi sérülésnek számít a horzsolás is, 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülésnek. Hogy figyelembe veszik-e az eljárás során ezt a körülményt, nem tudom. Ha orvosi ellátásban részesült az utasod, akkor mindenképpen.
A biztonsági öv be nem csatolásáért az utasod a felelős, emiatt lassan egy éve már nem a járművezetőt terheli a felelősség.
A vérvételi eredmény általában 2 hét alatt megérkezik, de mostanság leterhelt a szakértői intézet, így nem lehet tudni, mikor lesz eredmény. Nem kötelesek és nem is tudtak volna tájékoztatni erről a rendőrök téged a helyszínen.
Hogy érdemes-e megszerezned a jogosítványt? Nem tudom. Akkor lehetne biztos választ adni, ha tudnám, hogy mikor lesz jogerős ítélet és mennyi időre tiltanak el, továbbá azt is tudni kéne, hogy meddig lehet halasztani a vizsgát a tanfolyam újrakezdése nélkül. Sok a bizonytalan tényező.
Nem tudom, hogy mi a gyakorlat ott, ahol te élsz, de leírom, hogy hogyan kell szétválasztani a jogsértéseket.

  1. Az, hogy vezetői engedély nélkül vezettél, engedély nélküli vezetés szabálysértésnek minősül és 100.000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Az eljárást a rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya folytatja le.
  2. A baleset okozásárt és az ittasságért büntetőeljárásban vonnak felelősségre, annak ellenére, hogy simán csak a baleset okozása szabálysértés lenne. Vélhetően ok-okozati összefüggés van az ittasságod és a baleset bekövetkezte között.
  3. Külön szabálysértési feljelentés készül az utasod ellen, az övhasználat elmaradásáért.
H3ll # 2008.03.06. 17:32

Köszönöm eddigi válaszaidat már így is nagyon sokat segítettél!

Van még itt 1-2 dolog amiről sztem nem írtam, de megpróbálom a lehető legpontosabban leírni a helyzetet és remélem tudsz majd segíteni, mert nagyon sok múllik nekem ezen az egész ügyön. Eddig szerencsére soha semmilyen dolgom nem volt a hatóságokkal, nagyon kellemetlenül érint ez az egész, de viselem a következményeit mert én voltam az aki rosszul döntött.

Szóval elindultunk bulizni egy közeli városba 2 barátommal, odafelé nem én vezettem mivel nincs jogosítványom. Lent a buliban hoztam egy nagyon rossz döntést, annyira részeg voltam hogy józanul gondolkozni már rég nem tudtam. Összeismerkedtünk a Duna parton 2 lánnyal és értünk akartunk visszamenni, mikor mondtam, hogy majd én vezetek. Tudomásom szerint barátom nem engedhette volna át a volánt mivel tisztában volt azzal hogy ittas vagyok és hogy NINCS jogosítványom. Nem kellett sokáig kocsikáznunk hamar megvolt a baj. Egy kanyart elnéztem felszaladtunk a járdaszegélyre, ott kinyiltak a légzsákok és pár méter után egyenesen a villanyoszlopba csapódtunk.

Nagyon kényes a dolog, mert túl sok dologból áll össze az egész ügy. A helyszinen történt vizelet vizsgálat alapján nem mutattak ki semmit a túlzott alkoholfogyásztáson kivül, de tartok töle h a vérvétel és a további vizsgálatok csekély mennyiségü amfetamin származékot is kimutathat majd.

Bejelentett munkahelyem van, másodállásba is dolgozom, teljesen normális életet élek, ez az egy rossz döntés most teljesen nyomorba döntheti mindazt amit eddig felépítettem magamkörül. Nagyon elvagyok keseredve. Kérlek írd meg hogy körül-belül milyen büntetésre számíthatok a most leírtakat is figyelembe véve! Remélem börtönbüntetésről esetleg előzetes letartóztatástól nem kell tartanom!?

Köszönöm a válaszodat!
Üdv

Traffic # 2008.03.06. 18:29

T. H3ll!

Azzal, hogy a barátod átengedte neked a járműve vezetését, elkövette a járművezetés tiltott átengedése bűncselekményt. Azért bűncselekmény, mert te ittas voltál. Ha józan lettél volna, akkor a barátod engedély nélküli vezetés szabálysértést követett volna el. Ha azon a megoldáson gondolkodtok, hogy a barátod nem is adta oda neked a kocsit, hanem a tudta és a beleegyezése nélkül vitted el, akkor te kerülsz bajba, mert jármű önkényes elvétele bűncselekményt követsz el. Szóval nem jó ez sehogy sem.
Tesztelték kábítószerre a vizeletedet? Ha igen és az nem mutatott ki semmit, továbbá te nem vallottál be drogfogyasztást, illetve nem vették észre rajtad a drogfogyasztás tüneteit, akkor nincs félnivalód, nem fogják vizsgálni a drog jelenlétét a szervezetedben.
Abszolút nem kell tartanod személyi szabadságot korlátozó intézkedéstől. Még mindig az a véleményem, hogy pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabnak ki. A barátod a járművezetés tiltott átengedése bűncselekmény elkövetése miatt hasonlókra számíthat.

Örülök, hogy köztünk maradtatok. Más nem számít.

H3ll # 2008.03.06. 18:41

Nagyon örülök a leírtaknak, bár elbízni nem szeretném magam.

Beszéltem ma én is ügyvéddel, ő azzal vigasztalt, hogy sokkal roszabb helyzetből is sikerült már kihoznia embereket. Aminek nagyon örülök, hogy tényleg nem lett semmi bajunk és hogy más sem szenvedt személyi sérülést. Az anyagi kár pótolható, bár az sem kevés...

Elvileg jövöhéten kapom meg a papírokat a hatóságtól, mindenképpen jelezni fogom majd a fejleményeket.

Ez kellő lecke volt nekem, és még lesz is úgy érzem, de remélem más is tanul azért belőle. Ez az éjszaka mindent összevetve közel 1 millió forintomba fog kerülni, az erkölcsi részéről és a rengeteg idegeskedésről, az étvágytalanságról nem is beszélve.

Legnagyobb Tiszteletem!
És még 1x köszönöm az eddigi segítségeket és a leírtakat!

Traffic # 2008.03.06. 18:58

Nagyon szívesen segítettem és fogok is, várom a fejleményeket.
A legjobbakat!

Jack13 # 2008.03.06. 20:47

Nem igazán ittas vezetési ügy, de azért a jogosítvány elvétellel kapcsolatos:
Ha 170-el mentem autópályán és persze fényképeztek, milyen büntetésre számíthatok? Ez az első szabálysértési ügyem, az eset tavaly történt és most kaptam idézést. Egyáltalán hogy fog a dolog lezajlani, előbb jegyzőkönyvet vesznek fel és később kapok egy határozatot? Az ellen lehet fellebbezni? A leginkább a jogosítvány elvételétől tartok, inkább legyen pénzbüntetés ha már mindenképpen lesz büntetés.

monalisa1 # 2008.03.06. 21:05

Kihallgatás és jegyzőkönyvezés, aztán kiszabják a pénzbüntetést + x hó/év vezetői engedély bevonása várható. Lehet fellebbezni, a végső szót a bíróságon mondják majd ki: esetleges némi mérséklés egyikben is, másikban is - kellő önkritika = megbánás esetében.

Ha a jogosítványod a "B" kategórián kívül esetlegesen már kategóriára is érvényes, akkor feltétlen kérjed, hogy csak a "B"-től tiltsanak el - az egyéb kat. az kellhet a munkavégzéshez = megélhetéshez.

Ha a jogsíd csak és kizárólag a "B" kategóriára érvényes, és 6 hónapon túli az eltiltás, akkor külön tanfolyamra kell majd menned, melynek költsége 100 ezer forint fölötti...

Ebben az esetben javasolt az eltiltás letelte előtt már 2-3 hónappal elkezdeni ezen "továbbképzést", hogy mire letelik, azt követően hamarosan visszakapjad a jogosítványt.

Kívánom a legjobbakat.

gyula1 # 2008.03.07. 10:39

T. Traffic!

Az utánképzést el lehet kezdeni más közlekedés felügyeletnél vagy mindenképpen a lakóhely szerinti megyei közlekedés felügyeletnél kell elkezdeni?

Válaszod előre is köszönöm!

jano79 # 2008.03.07. 11:27

Kedves Monalisa,

erre nem érkezett válasz - tudnál segíteni? Magyar utlevelem van nem külföldi, csak van külföldön lakásom és ottani rendszámú autóm - amelyhez kellett a külföldi jogsi amit most elvettek. Ha őket is értesítik, akkor külföldön az autósiskolás jogsiszerzés nem lehetséges gondolom????
Van elévülési ideje annak hogy 97ben elvették ittas vezetés miatt a magyar jogsimat illetve mennyire számít súlyosbító körülménynek hogy nem kértem újra.

Nekem a jogsi a megélhetéshez szükséges - naponta ingázok külföldre, mivel itthon élek - de kinn dolgozom. Ezt figyelembe veszik esetleg a büntetés kiszabásánál?

Egyébként mit tanácsolsz, forduljak ügyvédhez? Úgy talán nagyobb esélyem lenne az idő csökkentésére? Előre is köszönöm

ELŐZMÉNY
a rendőrök ittas vezetésért kaptak el megint, majd bevittek és vért vettek. Nagyon sokat ittam, a véralkoholszintre nem is emléxem. Itt Magyarországon nincs is jogsim mivel egyszer már elvették 97-ben. Akkor kértem külföldit a magyar alapján mert azt mondták hogy külföldi rendszámú gépjárművet csak külföldi jogsival vezethetek. Azóta a magyart nem is csináltattam meg, gondoltam minek. Azt szeretném tudni mire számíthatok itthon? Illetve ha elmegyek külföldön autósiskolába kaphatok jogosítványt vagy az eu miatt már nem?
Előre is köszi a válaszodat.

csengev # 2008.03.07. 11:52

Sziasztok!

Remélem, valaki tud segíteni!
Elvették a jogsimat ittas vezetés miatt (vétség), ma volt a tárgylásom: 2 év vezetés nélkül, 120.000,- Ft. Van értelme fellebbezni? Kicsit sokallom a 2 évet (persze a pénzt is), de azzal magyarázták, hogy már régebben (kb. 3 éve)elvették a jogsim szintén ittas vezetés miatt (bűntett volt, akkor többet ittam),akkor 1,5 évre plussz pénz; és hát a fokozatosság elve, meg ez súlyosbítja a dolgokat... Viszont nekem muszáj a jogsi a munkám miatt is (ide-oda rohangálós munkám van), de erről nem tudok semmiféle igazolást szerezni :-( Ráadásul én tényleg nem szándékoztam vezetni, nem is a saját kocsimmal voltam,( csakhát a haverom rosszabb állapotban volt..)és tényleg csak 500 m-ről volt szó. Ez érdekel valakit, ha beleírom a fellebbezésbe? És másodfokon járhatok rosszabbul is?

Örülnék, ha valaki tudna valami bíztatót írni, 3 napom van eldönteni, hogy hogyan tovább..
Előre is köszönöm a segítséget!

monalisa1 # 2008.03.07. 15:25

Ha nem próbálod meg, akkor soha nem fogod megtudni, hogy a fellebbezés esetleg járt volna-e valami eredménnyel - tehát mindenképpen fellebbez -, ezzel együtt a visszaesés miatt túl sok jót (...) ne várj.

Közben sürgősen nézz valami másféle munka/jövedelmezőség után - saját érdekedben.

Traffic # 2008.03.07. 18:49

T. gyula1!
A jogszabály szerint bármelyik területi közlekedési felügyeletnél el lehet végezni.

T. csengev!
Annál jobb tanácsot adni, mint Monalisa adott, nem tudok.

csengev # 2008.03.07. 19:51

Köszönöm a segítséget, megvan a hétvégi program:-)

csengev # 2008.03.07. 20:19

Úúúú, még egy kérdésem lenne: most, miután olvasgattam "elődjeim" eseteit, kicsit megijedtem. Sanyy-nál olvastam (2007. nov. vége), hogy ittas vezetés miatt 80.000,- Ft-ra megbüntették, de a jogsija megmaradt. Erre az ügyész megfellebbezte a dolgot, és másodfokon új ítélet született: bevonták a jogsiját, tehát csak "mellékbüntetést" kapott.
Kérdésem: elképzelhető, hogy az első fokon kiszabott 120.000,- Ft főbüntetés, 2 év vezetéstől eltiltás helyett másodfokon pl. "csak" 80.000,- Ft, de 3-4 év eltiltás lesz? Mert végülis így enyhébb a főbüntetés..., és lehet, hogy a bíró logikája szerint összességében is enyhébb? Tudom, hogy próba szerencse, máshogy nem tudom meg, ha nem is fellebbezek, de ha benne van a pakliban, hogy még 2 évnél is tovább kell nélkülöznöm a jogsim...hát.. Kezdek kétségbeesni:-( Létezhet ilyen?
Köszi

Traffic # 2008.03.08. 11:13

Erre az ügyész megfellebbezte a dolgot” Ezért súlyosbították. Egyébként nem teszik. Vágj bele!

hawtin # 2008.03.08. 14:32

Sziasztok!

Tegnap rendőri igazoltatás során szondáztattak majd alapos gyanu után vér és vizeletvizsgálatra is sor került. a véremben 1,2 volt az alkoholszint és csekély mennyiségű szintetikus kábítószert is kimutattak. Mire lehet ilyen esetekben számítani? Mi az eljárás menete???

Válaszokat előre is köszönöm!