Ittas vezetés


Milan24 # 2008.02.13. 12:53

Valaki segítsen! ma megjött a határozatom az ittas vezetésem végett. Nem volt tárgyalás, hanem kiszabtak 2 év eltiltást és 50ezer forint büntetéset. Véralkohol szintem 1,86-2,02 volt. 8 napon belül még vihetem tárgyalásra az ügyet. Nagyon nem is érdekel a pénzbüntetés, csak a jogosítványom szeretném visszakapni. lehetséges ez valahogy?
Válaszotok előre is köszönöm.

Üdv.: Milan

szszm # 2008.02.13. 15:19

Kedves Milan24 Kolléga!
Elvileg lehetséges, mert a pénzbírság a főbüntetés, a járművezetéstől eltiltás "csak" mellékbüntetés, amit nem kell kötelezően alkalmazni. Mielőtt azonban örülni kezdenél rögtön hozzáteszem, hogy a mai "ittas-vezető-ellenes" közhangulatban nincs az a bíró, aki ezt mellőzni merné. Még akkor sem, ha mondjuk az ügyvéded olyan papírt kreál, hogy neked létfontosságú kérdés a vezetés.
Amennyiben csak egy "szimpla" ittas vezetésről van szó, ha tárgyalást kérsz és ott megbánó magatartást tanúsítasz, munkaköri, egészségügyi, családi, szociális indokokat és igazolásokat, egyéb pozitívumokat sorakoztatsz fel, akkor reálisan max. arra lehet reményed, hogy a 2 év eltiltást 1,5-re lesírod.
És ha nem kategória-eltiltást kapsz, akkor még számold bele a továbbképzés költségeit is, nem lesz olcsó mulatság! Ami pedig az eltiltás alatti leállás kérdését illeti, ma már én sem merném megkockáztatni... ezek most már képesek lennének egyből sittre vágni...

monalisa1 # 2008.02.13. 15:33

Jogsi nélküli vezetés esetén, esetleges nem önhibás karambolnál is, a bíztosító akkor is a delikvensen veri le a felmerülő költségeket.

gyula1 # 2008.02.13. 15:56

Sziasztok

Én érdeklődnék, hogy ha megjött a határozat mikor letelt a 8 nap a tárgyalás kérése után akkor mikor fog jönni a csekk vagy hol kell befizetni a pénzbírságot?

előre is köszönöm!

szszm # 2008.02.13. 16:07

Amint azt már egyszer kifejtettem itt a fórumon, jogsi nélkül úgy kell vezetni, hogy se karambolba, se ellenőrzésbe ne fuss bele. Saját tapasztalatból bizton állíthatom, hogy nem egy lehetetlen vállalkozás...

killbill # 2008.02.15. 13:10

Tisztelt Traffic!

Sürgős lenne a segítséged!
Már korábban írtam, hogy novemberben átparkolás közben elkaptak a rendőrök és megbüntettek 50.000 ft+ 4 hóra! ezt megtámadtam és most kijött a levél, miszerint csökkentették 1 hóra, 50.000 ft megmaradt.
épp az anyagi helyzetem miatt fellebeztem, tehát az 50.000 ft sok. érdemes-e megtámadni? ha jól tudom, szabsértési bíróság nekem nem kerül semmibe?!illetve szigorítani nem szigoríthatnak a bírságon?!

válaszod előre is köszönöm!

boy__ # 2008.02.15. 15:15

Kedves szszm!

Hogyan sikerült lkerülnöd az ellenőrzést?

Nekem még 3 és fél hónapom van hátra az eltíltásból és tegnap megállítottak, de miután minden papírom rendben volt, így tovább engedtek utamra.

Ezek szerint igaz az a hír, hogyha csak rutinellenőrzés miatt állítanak meg, és minden apír rendben van, akkor nem kérdezik le az adataidat és mehetsz tovább? Ez igaz éjszaka, vagy hétvégén is?

szszm # 2008.02.15. 17:06

Kedves "boy_" Kolléga!
Olyan szerencsém volt, hogy az 1 év 4 hónap alatt végig sikerült kikerülnöm a közúti ellenőrzéseket, igaz, hogy csak városon belül, napközben, kertek alatt mozogtam. Ha mozgó rendőrautót láttam, akkor szemrebbenés nélkül elmentem mellettük, azoktól nem kell tartani. Állandóan az út szélét pásztáztam, azt tervezgettem, hogy ha nem sikerülne megállni, visszafordulni vagy elkanyarodni előttük, akkor szépen megállok nekik, a kocsi papírjai rendben vannak, ha a jogsit forszírozzák, akkor előveszem a legjobb dumámat...
Könnyű pl. azt is megjósolni, hogy idén márc. 9-én és utána a készültség miatt egy darabig nem fogsz egy szem közúti rendőrt se látni, akkor nyugodtan mehetsz, amerre akarsz! Én így tettem például tavaly okt. 23. környékén, nyugodtan végigjártam a temetőket a halottaknapi látogatás céljából.
Tarts ki, légy nagyon éber, bízz abban, hogy a legtöbb rendőr azért emberséges. Üdv: szszm

Nandzs # 2008.02.19. 18:49

Tisztelt Mindenki!
Lassan mehetek utánképzésre és azt szeretném megtudni, hogy ez hogy működik,miböl kell vizsgázni,és kb mennyi idö és pénz?? Ha valaki volt mostanában ilyenen légyszi irjon,persze az is irjon aki tud valami infot erröl az utánképzés dologról! előre is köszönöm mindenkinek!!!!!!

zolika2 # 2008.02.21. 07:28

Üdv. Mindenkinek!Az én történetem egyszerű de elég húzós.0.89-es szondafújás.Egy hétre rá tárgyalás.1év10hónap eltiltás+54ezer kp.A bíró csak a B kategóriát vette el,az ügyésznő súlyosbításért fellebezett./A.C.E./kat.Jó,hogy nem akart felakasztatni!!!

boy__ # 2008.02.22. 07:45

Kedves szszm!

Gratulálok a sikeredhez, és nagyon bízom benne, hogy én is kitartok! Már csak 3 hónap van hátra!

Azt azért megtanultam egy életre, hogy piásan nem ülök autóba! Ma is megyek a barátaimmal sörözni, de szigorúan gyalog :) Így kellett volna novemberben is!

jogoskodó # 2008.02.23. 08:48

Csak megerősíteni tudom szszm-et. Engem 2007 május végén kaptak el, 2.14-es véralkoholt mértek, 2 évre vették el a jogsim (a pénzbünti alacsony volt 50e + 18e költség). Most május végén fog lejárni, utánképzéses tapasztalatom még nincs.

Viszont az elmúlt több, mint másfél évben rendszeresen vezettem, értsd úgy, hogy napi szinten. Azt kell csinálni, amit szszm írt: ésszel vezetni és figyelni. Tavasszal, nyáron pl. nem vezetek hétvégén este, ilyenkor kurva sok a rendőr, kevés a kocsi. Ilyenkor haver hoz, visz (ill. most már a feleségemnek is van jogsija), akár az én kocsimmal is. Kerülöm a tipikusan igazoltatós helyeket. Nappal, dugóban bárhova mehetsz, akkor sose igazoltatnak, jó ilyenkor a legbelső sávban menni, az még biztonságosabb. Hóban, ködben, esőben szintén nem igazoltatnak, így októbertől februárig könnyebb a helyzet. + balhés ünnepek, ahogy szszm írta, na az király, akkor este is mehetsz. Ha rendőrautó van a közeledben, akkor a lényeg, hogy természetesen viselkedj: ha elszáguldozol mellettük, gáz, ha 40-el mennek és nem mersz elmenni mellettük, szintén gáz. A legfontosabb: buszsáv, szlalomozás, telefonálás, erősen sárgán még átmenés, szóval ilyeneket el kell felejteni, még ha korábban így vezettél, akkor is. És legyen rendben minden papír. Én is arra gondoltam, hogy ha véletlenül még így is megfognak, akkor elő kell venni a legjobb dumát. Engem tavaly tavasszal egyszer elkaptak, ráadásul pont azért, mert nem tartottam be az előbbieket és átmentem egy pirosra váltó lámpán. 50 perc könyörgésembe került, de mivel pénz se volt nálam, végül ingyen (!!) megúsztam az egészet.

lufi # 2008.02.23. 12:03

Jó nektek!

Valószínű,hogy 'pestiek vagy nagyvárosiak vagytok!

Vidéken erre esély nincs.

Majdnem mindennap találkozom azzal a jómadárral aki elkapott!

szszm # 2008.02.24. 14:00

Kedves "Lufi"!
Ez pech...
Kedves "Jogoskodó"!
Tökéletes a taktikád, le a kalappal előtted. Egyre azért felhívnám a figyelmedet, hogy csak módjával dicsekedj, mert állítólag ennek a bizonyos szabálysértésnek (vezetés az eltiltás időtartama alatt) is megemelték ettől az évtől kezdve a büntetési tételét, illetve kiterjesztették a zéró-tolerancia elvet, úgyhogy pl. BAZ megyében mérlegelés nélkül viszik a delikvenst a dutyiba.

szszm # 2008.02.24. 14:02

Én már nyugodtan dicsekedhetek, mert fél év elteltével a szintén napi rendszerességgel elkövetett szabálysértéseim elévültek!

jano79 # 2008.02.24. 21:59

Sziasztok

a rendőrök ittas vezetésért kaptak el megint, majd bevittek és vért vettek. Nagyon sokat ittam, a véralkoholszintre nem is emléxem. Itt Magyarországon nincs is jogsim mivel egyszer már elvették 97-ben. Akkor kértem külföldit a magyar alapján mert azt mondták hogy külföldi rendszámú gépjárművet csak külföldi jogsival vezethetek. Azóta a magyart nem is csináltattam meg, gondoltam minek. Azt szeretném tudni mire számíthatok itthon? Illetve ha elmegyek külföldön autósiskolába kaphatok jogosítványt vagy az eu miatt már nem?
Előre is köszi a válaszodat.

nandy # 2008.02.24. 22:14

Lassan felállíthatnánk a dicsőségtáblát...

monalisa1 # 2008.02.24. 22:20

Hát dicséretre és vállveregetésre arra biztosan nem számíthatsz...

Ellenben jó nagy pénzbüntetésre és "mellékbüntetésként" x hónap/év vezetéstől való eltiltásra. (Azért mert nincs jogsid, attól még a penzumot kiszabják, mondván kerülj csak be a nyílvántartásba.)

Tekintettel arra, hogy bizonyára valamelyik ország rendszámával ellátott gépkocsit vezetted, a bírósági itéletből egy példányt őnekik is megküldenek - tudjanak ők is rólad.

Most mondjam azt, hogy "szerencséd" volt amiért itthon buktál le (...), mert ha "otthon" történik hasonló veled, az ottani bérek/jövedelmek alapján a büntetés összege akár többszöröse is lehet(ne) mint amítt végül is idehaza fogsz majd kapni.

Más. Külföldi utlevéllel küldöldi rendszámú gépkocsit 1 évíg itthon is lehetséges vezetni, azt követően kell a jogsit honosítani. Sőt, most hogy már mi is EU tag vagyunk, lehet hogy a honosítással kapcsolatos előírás már nem is aktuális.

jano79 # 2008.02.25. 09:40

Magyar utlevelem van nem külföldi, csak van külföldön lakásom és ottani rendszámú autóm - amelyhez kellett a külföldi jogsi amit most elvettek. Ha őket is értesítik, akkor külföldön az autósiskolás jogsiszerzés nem lehetséges gondolom????
Van elévülési ideje annak hogy 97ben elvették ittas vezetés miatt a magyar jogsimat illetve mennyire számít súlyosbító körülménynek hogy nem kértem újra.

Nekem a jogsi a megélhetéshez szükséges - naponta ingázok külföldre, mivel itthon élek - de kinn dolgozom. Ezt figyelembe veszik esetleg a büntetés kiszabásánál?

Egyébként mit tanácsolsz, forduljak ügyvédhez? Úgy talán nagyobb esélyem lenne az idő csökkentésére? Előre is köszi

pumukli0114 # 2008.02.25. 09:45

Sziasztok!

Én csak azt szeretném kérdezni hogy ha elkapnak ittasan akor arra az idöre a kötelezö biztositáss is függöben van? Akkor is ha semmiféle balesetet nem okozol?

Lecsó77 # 2008.02.28. 12:52

Helló!

Egy (most már) sikertörténet; nyáron Balatonon(fesztivál lévén) nyüzsögtek a zsaruk. Én rengeteget, még a kocsiban is ittam. Két rendőrautó közé kerültem. Kis utcába lefordultam, motor, lámpa leó. El is haladtak. Akár ott is hagyhattam volna a kocsit, mert már közel voltunk a nyaralóhoz. De hát én ugye leráztam őket, megyünk tovább pár perc múlva barátnőért. Le is kapcsoltak; 0,42 légalkohol! ??? Monták is a zsaruk, hogy nem rossz ez, mert csak szabálysértés. Mit ittamra csak 2 sört mondtam, ha már a szonda így gondolja. (kb 5 sör, 3-4 feles) Kérdeztem mehetek tovább? Volt ott még egy rendőrautó (ez egy harmadik). - ők befejezték az intézkedést, a többi rám van bízva. Ezt igennek vettem, nem is bántott a másik. novmberben jött a levél; 4 hónap, 70ezer. Kifogás benyújtása után ez lement 2 hónap, 50ezerre. Le is telt, már csak be kell fizetni. (jogsi végig nálam volt). Módjával vezettem is. A legrosszabb az lett volna, ha egy pl egy BMW belémjön, nem is az én hibámból és fizethettem volna a kárát. Mert ugye a biztosító ilyenkor nem fizet. Rendőrismerősöm révén megtudtam, hogy az adatbázisukban nem is szerepeltem, mint vezetéstől eltiltott. Így a rendőröktől nem kellett félnem.

De azért tanultam, és tényleg csak ritka esetben, nagyon rövid utat szabad így megtenni. És nem hétvégén persze.

Üdv

Everest # 2008.02.28. 21:51

Sziasztok!

Ez is "sikertörténet", de messze más szemszögből mint az elöbbi...

December elején állítottak meg a rendőrök a házunk elött, (már kint voltam az autóból) és bevittek a kapitányságra...

Elösször (a helyszínen) még megpróbáltam eladni, hogy nem értem a kérdésüket, én ezt az autót ugyan nem vezettem és kikérem magamnak az igazoltatást (tudni kell hogy jöttek mögöttem egy civil autóval)

De tény, hogy korekktek voltak, 5 m-ről beszéltek velem, viszont elmondták mivel jár ha én most az ellenkezőjét állítom a történteknek (láttak a kocsimat a szórakozóhely elött, + sejtették az ittaságomat)...

Mérlegeltem, és mivel mindig a becsületes utat tartottam szem elött, elnézést kértem a "hülyének nézésért" és felajánlottam a maximális együttműködést a hatóságokkal!!!
Ennek örültek, és visszafordították az erősítést (bűnügyi technikusok stb.)
Irány a kapitányság,
Seres: 0.73 majd 20min múlva 0.68
Dec. végén volt a kihallgatás, ahol részletesen elmondtam, - és ez tényleg így volt - hogy a pizzériából azért jöttem el, mert bizonyos garázda egyének folyamatos "félelem" alatt tartották a bent lévőket - köztük engem is - és úgy éreztem, nekem el kell hagynom a helyet, nehogy bántódása essék személyemnek, vagy éppen a helyiség elött álló autómnak!!!
Amikor egy srácot nagyon megvertek, megijedtem, és úgy gondoltam inkább kényszerűségből elhagyom a helyet mielött nekem is bántódásom esik!!!
Elötte már ki lettek hívva a rendőrök a botrány miatt, de érdemben nem léptek fel, és a "rosszak" tovább folytatták a garázdaságot. (a kivonulásról, meg a srác látleletének nyílván volt nyoma a rendőrségen)
Tehát elmondtam, ha nincs a botrány akkor szépen hazagyalogolok a kb. 500m-re lévő otthonomba, és másnap elballagok az autómért, mint ahogy korábban már előfordult néhányszor...

Lényeg, az ügyész mérlegelte és valószínüleg utánajárt a történet valódiságának és pusztán pénzbírságot kért a bíróságtól, úgy ha targyalás lesz, nem kíván részt venni rajta...
Bíróság: 175eFT büntetés, tárgyalás nélkül!!! (február 5.)
Nem kértem tárgyalást, mert nagyon-nagyon megörültem hogy nem kell nélkülöznöm a jogsit min. 1 évig (ebből élek mint ahogy sokan mások is)

Elkövetéskor nem volt nálam a jogsi, a kihalgatásra meg "elfelejtettem" elvinni...
Február elején kellett volna leadnom az okmányirodában, de külföldön voltam, tesóm meg betelefonált hogy késünk néhány napot a leadással...
Megértették, normálissak voltak!!!

Kb. 3 hétig húztam a leadást, míg végre a napokban megjött a jogerős végzés!!!
Irány az okmányiroda, és végre ismét "hivatalos" a jogsim!!!

Majd 3 hónap alatt folyamatossan vezettem, (nem keveset) örülök hogy megúsztam!!! (jogsi ugyan nálam volt, de dec. elejétől ugye "illegálisan")

Ha nincs az affér a szórakozóhelyen, (ami ugye abszolút bizonyítható volt) akkor valószínüleg nem jöttem volna ki ilyen kedvezően a helyzetből!!!

Javaslom mindenkinek, ha hasonló dolgok állnak fent, hivatkozzanak rá bátran!!!
Nagyon fontos a korrekt és megbánó viselkedés a helyszínen és a kihallgatás során egyaránt, mert kihatással van a végeredményre az biztos!

Ui:
Bocs a hosszúságért, mivel én is sokat informálódtam "itt", gondoltam tartozom ennyivel a sorstásaknak, hogy megosztom a történetem!

Sok sikert mindenkinek!

Csak piamentessen!!!

Üdv.
Everest

Kedves Traffic!!!

Korábban bombáztalak néhány kérdéssel, - amit köszönök szépen - de a fentiek alapján egyenlőre nincs szükségem C és D kategóriára...

Nagyon vigyázok a meglévőre!!!

gyula1 # 2008.02.29. 14:11

Sziasztok!

A bírósági határozat jogerőre emelkedése után ma kaptam az okmányirodától egy levelet amiben az áll, hogy Utánképzésen kell részt vennem meg hogy a kézhezvételtől 15 napig fellebezhetek! Az nem szerepel benne, hogy hanyas számú utánképzésen kell részt vennem! Kérdésem az lenne, hogy ezzel a papírral már el lehet kezdeni az utánképzést vagy a 15 nap letelte után még fog jönni egy levél és csak azzal? Meg, hogy mire tudnék én fellebezni?

Válaszotokat előre is köszönöm!

lufi # 2008.03.04. 16:53

Nem mondjátok,hogy ennyire elrettentő a zéró tolerancia!?

Traffic # 2008.03.04. 18:31

Kedves Everest!

A többiek nevében is köszönöm, hogy megosztottad velünk a történeted. Örülök a szerencsés végkifejletnek, mert ami veled történt, az igazán ritka dolog. Ha bármiben tudok segíteni, nagyon szívesen teszem.

T. gyula1!

A 15 nap leteltével a határozat automatikusan jogerőssé válik, nem küldenek mégegyet. A határozatban nem szerepelhet az, hogy melyik csoportban veszel részt az utánképzésen, mivel azt a jelentkezésed után, a Közlekedési felügyeletnél döntik el. Figyelembe veszik a cselekményed súlyát, a közlekedési előéletedet (volt-e már utánképzésed), illetve a felméréseid (pl. KRESZ) eredményét.
Tulajdonképpen semmire sem tudnál fellebbezni, mivel jogosan írták elő az utánképzést. A jogorvoslati lehetőség jogszabályban adott, ezért írták bele a határozatba.
Véleményem szerint a 15 nap letelte után fogd a határozatot és jelentkezz utánképzésre!

Engedtessék meg nekem egy-két gondolat a zéró toleranciáról. Magyarországon soha nem lehetett szeszes ital fogyasztást követően járművet vezetni, ergo ez nem újkeletű dolog. A média keze van abban, hogy most minden erről szól. Régebben mindig el kellett venni a vezetői engedélyt, ha jelzett a szonda, csupán pár évvel ezelőtt vezették be, hogy szabálysértési értéknél nem lehet elvenni a helyszínen. Volt olyan időszak, amikor szabálysértés miatt el kellett venni, de a kijózanodás után (általában másnap) a járművezető visszakapta a rendőrségtől a jogosítványát. Most a régi szabályozást léptették ismét életbe, tehát mindig el kell venni a vezetői engedélyt. Szakmai körökben ez nem olyan nagy újdonság és nem jár nagy hűhóval, a média miatt áll az érdeklődés középpontjában a téma.
A lényeg az, hogy az ittas vezetést régen is, most is és a jövőben is fogják büntetni.