Ittas vezetés


wers # 2020.02.24. 05:00

Ujravizsgaznom nem kell, ez egeszen biztos. 18 éve szereztem a magyar jogosivanyomat, kint eltem nemetbe 6 évig, es mikor a magyar jogsim lejart, akkor igenyeltem nemetet.

Na, ez dupla jó hír neked.

majd az okmanyirodaba itt magyarba bevittem a papírjaimat, amiket a nemetektöl kaptam, azt ök elküldtek a nemeteknek, es nemrég erkezett a valasz, hogy mivel a nemet jogsimat nemetbe vettek el, igy csak ott tudom visszaigenyelni.

Igen ez az alapszabály.

pl kernek a nemet jogsimrol fenymasolatot

Szerintem a következőt kellene tenned: Írsz a német hatóságnak egy tértivevényes hivatalos levetet (ebben írd le magyarul is), tájékoztatod őket, hogy visszatérés szándéka nélkül Magyarországra visszatelepültél. A német jogosítványodat nem kívánod visszakérni, a magyar jogosítványodat kéred vissza, azt fogod használni. Kéred a jogosítványodat helyben megsemmisíteni.

Ha visszaért a tértivevény a levél másolatával együtt bemész abba az okmányirodába, ahol most a régi magyart őrzik.
Írj nekik is egy kérelmet, amiben ismét leírod, hogy hazatelepülsz, kéred a magyar jogosítvány kiadását. A németet nem áll módodban leadni.
Közben azért figyelj, hogy a régi jogsidnak esetleg lejárt-e az érvényessége, mert ha igen akkor orvasi igazolás is kell.

Frankye6565 # 2020.02.23. 22:06

"németbe" "magyarba" :) :)

Bela27 # 2020.02.23. 06:51

Szia. Ujravizsgaznom nem kell, ez egeszen biztos. 18 éve szereztem a magyar jogosivanyomat, kint eltem nemetbe 6 évig, es mikor a magyar jogsim lejart, akkor igenyeltem nemetet.
a jogosítványomat egy fura törtenet keretein belül vettéke el, ugyanis az autómmal felakadtam egyí fem csonkra, ami egy pici lyukat utott az olajteknon, igy huztam egy 8 kilometeres olajcsikot, mire az auto jezett, hogíy alacsony az olajnyomas. az autót lealliotttam, majd hazamentem. azutan iszogattunk, majd 7-8 oraval kesöbb a rendörök az olajcsikot követve megtalaltak, es mivel akkor ittas voltam, de en azt mondtam, hogy nem voltam ittas a a baleset pillanataban, igy hat elvitttek vérvételre. ketszer is vettek vert, hogy vissza tudjak szamolni, hogy az altalam megadott es egyébként benzinkut kameraja altal bizonyithato idopontban törtent az esemeny, igy a ketzzeres vervizsgalat fel oras eltolassal kellett, hogy bebizonyosodjon, ittas voltam vagy sem. egyébként 0,71promill volt. az ugy elhuzodott, közben viszont egy allasinterjura kellett mennem, igy engedely nelkül vezettem az automat, ami ugye buncselekmeny, és nag szerencsemre ugyanaz a rendör szurt ki, majd jelentett fel. fogadttam ugyvedet, 1500euro volt, az ittasság vadja aol felmentettek ugyan, de az engedely nelküli vezetes vadja alol nem, ami ugye buncselekmenynek szamit. 800 euro buntetest kaptam, plusz szinten egy 1500as perköltseg dijat. tavaly februarbban lejart az eltiltas, de en közbe hazaköltöztem, sokaig idom nem volt itthon sem foglalkozni az uggyel csaladi okok miatt, majd az okmanyirodaba itt magyarba bevittem a papírjaimat, amiket a nemetektöl kaptam, azt ök elküldtek a nemeteknek, es nemrég erkezett a valasz, hogy mivel a nemet jogsimat nemetbe vettek el, igy csak ott tudom visszaigenyelni. de nem ertem, hogy magyayrba m,iert nem tudok egy uj magyar jogosítványt kervenyezni, föleg, hogy itthon soha semmilyen balhem nem volt a rendörseggel, 18 éve balesetmentesen vezetek, stb. szoval ez igy eleg kacifantos es bonyolult, ebben kernek tanacsot, hogy van e valami egyszerübb modja ennek az egésznek, mintsem ujra vegigjarni az undorítóan lassu burokrata rendszer minden lepcsöfokat. nem mellesleg az eddig altalam ismert jelenlegi eljarashoz kernek annyi szart, erkölcsi stb, ami pőersszee nem problema, de pl kernek a nemet jogsimrol fenymasolatot, amit aztán nehez lenne, merrt náluk van... hihetetlen. ha valami ötlet vagy tipp van, elöre is köszönöm. szeép napot

wers # 2020.02.21. 05:54

Mindenképpen a németet kell visszakérned. Gyanítom annak kltségei is vannak és vizsgáznod is kell.
Az a kérdésem, hogy mit kell német jogosítvány alatt érteni. Nem volt előtte, és az első jogosítványodat Németországban szerezted az ő törvényi alapján, vagy volt magyar jogid, és azt honosíttattad Németországban, mert nem mindegy.

Bela27 # 2020.02.21. 03:39

Üdv. Németországban három éve elvették a jogsimat 2 évre. Német jogosítványt. A tiltás lejárt 2019.feb 16-án. Kérdésem az lenne, hogy magyarba tudok újat (magyar jogosítványt) szerezni, vagy pedig a németektől kell újra kérvényeznem?
Milyen lehetőségeim vannak, hogy minél hamarabb újra lehessen jogosítványom.
A válaszokat előre köszönöm.

Üdvözlettel
Sz.B.

mrkorrekt # 2020.02.20. 19:01

Ittas vezetés miatt után képzés nagyon jól le van írva itt:

https://drkiralyeniko.com/…-allapotban/

Frankye6565 # 2020.02.20. 13:18

Csak egy nickem van.

Csak kérdeztem. :)

wers # 2020.02.20. 13:06

Ah, te vagy @A türelmes nicen is?

Igen, a feltárás alapja az ítélet és a kormányhivatali határozat.

Frankye6565 # 2020.02.20. 12:07

Ez volt az előzmény 2020.02.19. 05:31

És ezt válaszoltad : "Ennyi időre már tuti el fognak tiltani. Az is plusz büntetés, hogy ameddig nincs ítélet, addig az utánképzést sem tudod elkezdeni, hogy a tiltás végére ismét lehessen jogsid."

Mivel ittas vezetés történt és elvették a jogosítványt tehát 100% után képzésen kell részt venni.
(Úgy értelmezem: határozat nélkül nem lehet részt venni után képzésen)

Nem én vezettem.

wers # 2020.02.20. 08:33

elvették a jogosítványt már több mint egy éve tehát biztos kell utánképzésre menni.

(Frankye6565 nem látom az előzményt, be tudnád idézni?)

Ha kell utánképzés, az azért, mert ittasan vezettél.

Frankye6565 # 2020.02.20. 08:20

wers,

Arra gondoltam, elvették a jogosítványt már több mint egy éve tehát biztos kell utánképzésre menni.
Tehát akkor határozat nélkül ezek szerint nem lehet menni.

wers # 2020.02.20. 05:34

Ja nem, csak két topikban is fut a kérdés.

wers # 2020.02.20. 05:29

off
jól látom, hogy eltűntek KBS hozzászólásai?
on

wers # 2020.02.20. 05:28

Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt

Sokáig semmiképpen sem. Akkor is honosíttatnod kellene hazaköltözés után legkésőbb fél évvel, ha nem lenne magyar jogsid. Ugyanúgy, mint kiköltözéskor a magyar jogsit is honosíttatni kell, ha lejár, a magyar hatóság nem hosszabbítja meg.

De neked van. Nehezen, de túllépek azon, hogy egyáltalán hogyan lehet, hogy az angolok kiadtak még egy jogosítványt, hogyan nem látták, hogy neked már van egy. (egy embernek csak egy jogosítványa lehet)
Lehet, hogy az eltiltás miatt nem látták, vagy nem foglalkoztak vele. De ez már lényegtelen, van.

Szerintem rendőri ellenőrzéskor a személyes adataid alapján a nyilvántartásból simán kiderül, hogy van magyar jogosítványod, és a vezetési jogosultságod korlátozva van.

Legtisztább az lenne, ha elvégeznéd az utánképzést, és vagy visszakapod a régit, ha lejárt új orvosi igazolással újat kapsz.

katona81 # 2020.02.19. 20:00

Egy kicsit pontosítanék a kérdésemen. 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon és utánképzésre köteleztek. Az utánképzést nem végeztem el. Közben én 2014 végén kiköltöztem Angliába. Angliában 2017-ben (miután az eltiltás letelt) megcsináltam/megszereztem egy új B kategóriás jogosítványt. Most hazaköltöztem Magyarországra. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új Angol jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra? Vagy kell-e egyáltalán utánképzésre mennem?

katona81 # 2020.02.19. 18:14

Tisztelt Fórumozók! 2014-ben bevonták a Magyar B kategóriás jogosítványomat ittas vezetésért 1,5 évre Magyarországon. Utána én 2014-2019 között Angliában éltem. Angliában 2017-ben megcsináltam/megszereztem a B kategóriás jogosítványt. Itthon Magyarországon használhatom-e ezt az új jogosítványt, vagy becserélhetem-e Magyar jogosítványra?

wers # 2020.02.19. 11:42

"Önszorgalomból" nem mehet valaki képzésre.

Nem nagyon érthető, mire gondolsz "önszorgalom" alatt.

Ha nincs oka, minek menne valaki utánképzésre, és vajon melyik programot is akarná kipróbálni? Mit tárnának fel rajta??? :)

Utánképzésre akkor kell menni, ha arra törvény, ítélet kötelez.
Van a "kipontozódás", 18-nál ugrik a jogsi, de ha a 13-as értesítést megkapja az illető célszerű elvégezni, mielőtt elérné a 18-at. Ez önkéntes?

Vagy valamilyen közlekedési szabálysértés miatt egyből ugrik a jogsi, és bizonyos időre eltiltanak, akkor az eltiltás ideje alatt el lehet végezni az utánképzést. De ehhez kell az itélet és a kormányhivatal eltiltó határozata.

Frankye6565 # 2020.02.19. 11:26

"Önszorgalomból" nem mehet valaki képzésre. Elég drága jó bevétel.

Nem tudom azért kérdezem, mi a szabály ilyenkor.

wers # 2020.02.19. 09:24

14 hónap?

Tényleg türelmes vagy.

Folyamatosan érdeklődtem a rendőrségen az eljárás státuszáról.

Remélem ez rendszeresen küldött, egyre szigorúbb hangvételű tértis levél formájában történt. Ha nem, akkor nosza.

Ennyi időre már tuti el fognak tiltani. Az is plusz büntetés, hogy ameddig nincs ítélet, addig az utánképzést sem tudod elkezdeni, hogy a tiltás végére ismét lehessen jogsid.

A türelmes # 2020.02.19. 04:31

Kedves Tagok,

2018 decemberében 0,72-t fújtam, a jogsimat nem vették el.
A rendőr azt mondta, 30 napon belül kapok vmi értesítést. Nem kaptam. Bementem a rendőrségre, hogy kérem a bíróság elé állításomat és leadnám a jogsimat, hiszen egyértelmű hogy ebből eltiltás lesz. Hümmögtek, elküldtek...
2019 márciusában hallgattak ki, mondván várjuk az OSZ-i véleményt. Májusban kaptam határozatot az okmányirodától, hogy leadás. Folyamatosan érdeklődtem a rendőrségen az eljárás státuszáról. Hümmögtek...
Újabb OSZ-i vélemény kértek be. Ez úgy elhúzódott, hogy decemberben gyanúsítottak meg újra.
Azóta megint eltelt 3 hónap, semmi...
14 hónap?
Van esetleg valaki, aki lát ebben bármi eljárási hibát, vagy bármi mást, amivel megsürgethetném a dolgot?

Előre is köszönöm, ha foglalkoztok a dologgal...

petivel # 2020.02.18. 18:57

Szondán Fals pozitiv eredményt fújó ketogén étrenden vagyok.
utánna olvastam hogy az ethanol és az isopropyl alkohol közt nem tud külmbséget tenni sem a mobil szonda, sem az Infrás, amik az Őrsön vannak. és olvasom a sok rossz tapasztalatot cukorbetegegnél is vérvételnél, innen a fórumról, hogy doki megállapitotta hogy nem ivott alkoholt, de mégis 0.47 állt a papiron.
másik esetben meg értékelhetetlen volt a doktornő véleménye, és a vizeletre pedig higitatlant, meghamisitott végeredményt.
mégis mit tehet az ember ha megállítják, nem ivott, de acetonos lehellete miatt..
hogy ne vegyék el a jogsiját. tagadja meg a szondáztatást, vérvételt kérve (mire hivatkozzon?)
(érdeklődésemre az itteni zsaru azt mondta nem elég ha diétára hivatkozom. olyankor megtagadhatja a vérvételt, nem visz korházba, csak az Infrás szondához.) és a jogsi is ugrik. ezt kamionsofőrként nemigazán engedhetem meg.
a saját electrosensoros mérőm többször túlszárnyalja a büncselekmény légalkohol határát

Szomorú örökös # 2020.02.12. 19:25

Az ittas korlátozottan ura a cselekedetének.
Tehát megtesz olyat is, amit józanul nem.
Pl volán mögé ül és vezet.

Lehet, hogy újdonság lesz számodra, de az első féléves-éves vagy hosszabb eltiltás meg a súlyos pénzbírság, esetlegesen az utánképzés, újra vizsgázás kihozza az ilyenekből is a szükséges önfegyelmet, önuralmat. Bolond az, aki ezt rendre újra elköveti egy ilyen tortúra után. Ne egy beépített elektronika legyen már, ami majd kordában tartja őket.

Szomorú örökös # 2020.02.12. 04:57

vezeto

még mindig jobb úgy enyhíteni az eltiltást, hogy az eszköz be van építve

Szerintem meg teljesen helyes, ha az ittas vezetők nem vezetnek egyáltalán az eltiltásuk alatt.
Tanulják meg egyszer s mindenkorra, hogy vagy isznak, vagy vezetnek.

egy riasztás után azonnal blokkol az autó és csak szervízben lehet kiütni.

Na szép is lenne, ha a csúcsforgalom kellős közepén ott marad egy közterületen az autó. Szóval jól látszik, hogy ez még mindig nem egy nemzetközi szabványoknak megfelelő megoldás, ezért is csak néhány ország vezette be. Hidd el, nem véletlen az, hogy nem terjedt el.

védi a vezetőt, hogy ne csináljon hülyeséget.

A vezetőt leginkább a saját önuralma védheti.
Nem kell ittasan eleve volán mögé ülni és kész! Pont!

vezeto # 2020.02.12. 00:58

wers + Szomorú örökös

valóban nem jó ötlet a teljes ellenőrzés, mert az utas alkoholszintje is befolyásolhatja.
DE:

  • még mindig jobb úgy enyhíteni az eltiltást, hogy az eszköz be van építve, és akkor legalább az eltiltás egy részét ki tudja váltani a korábbi ittas vezető, vagy a visszatérő, hogy akkor ittas utast sem szállíthat. van, ahol egy riasztás után azonnal blokkol az autó és csak szervízben lehet kiütni.
  • ez már egy legalább 15 éves technológia, kiszűrték az ilyen gondokat, így a legjobb változata valószínűleg nem riaszt be
  • ha mindenkire kötelező, és mégis érez valamit, ami nem annyira magas, hogy csak a vezetőtől jöhet (ezeket gondolom lehet számszerűsíteni), akkor jelezhet a környező rendőrségre, és GPS lokáció alapján szimplán meg tudják nézni a sofőrt, ha akarják - utópia :)
  • nyilván minden ilyen rendszert át lehet verni. csak pont ezért van hitelesített, plombázott, stb. rendszer az ezt alkalmazó országokban, és hitelesített szerv, aki ezt ellenőrzi. a lényeg az lenne, hogy azokat védje, akik nem akarnak ittasan vezetni, és józanul nem viszik el az autót átalakításra, hogy kiiktassák ezt a rendszert. hisz valószínűleg, ha egy ilyet be is vezetnének, évtizedekig a régebbi autók mentesülnének alóla. ez a vezető, és nem a jog védelme elsősorban. védi a vezetőt, hogy ne csináljon hülyeséget...

de nagyon fura erről vitatkozni, hisz az ittas vezetés itthon is hatalmas probléma, USA-ban meg teljesen ismert az Alcolock, és nem az alapvető kérdéseket kell elmagyarázni.
ha ugyanaz a probléma globálisan, akkor miért kezdjük újra kitalálni minden országban a megoldást, és nulláról beszélgetni?
csak angol tudás kell és némi guglizás. ez ne állítson meg már minket.

Szomorú örökös # 2020.02.08. 13:41

wers

Nem biztos. hogy az a blokkolós megoldás jó. Az a gond vele, hogy akkor is letilt, ha nem a sofőr, hanem valamelyik utasa fogyasztott alkoholt. Arra is jelez, blokkol.

Látod, ez nekem eszembe se jutott. :-O
Egyébként meg az a baj az ilyen elektronikai eszközökkel - lsd. pl. az immobiliser - hogy az egy elektronika, amit simán ki lehet iktatni, át lehet verni, ha van rá ideje az embernek és egyáltalán nem a biztonság felé viszi el a történetet.