Csalás ügyében kérdések


Tauri # 2018.12.26. 21:54

én is szeretem az alkoholt, ne aggódjon, az nem jelent semmit.

Tauri # 2018.12.26. 21:51

minden esetre megköszönöm, ha megválaszolja a Dupla VÁM topikot.

Megengedi, hogy jogi terminológiával fogalmazzak? Életszerűtlen, hogy valaki, aki nem is jogi problémákkal rendelkező kérdező, és nem is jogász, az miért irogatna a topikokba. Márpedig Önnek nincs jogi kérdése, és azt állítja, hogy nem is jogász. Életszerűtlen.

Ráadásul az ön "a" betűi pont ugyanolyan alakúak itt a fórumban, mint amilyenek a drbjozsef "a" betűi.

Bori Bori # 2018.12.26. 21:46

Én a kézbesítő vagyok.
A józant már megvonták tőlem néhány alkalommal.

Tauri # 2018.12.26. 21:25

drbjozsef is laikus parasztnak állítja magát, és mégis jogász. Ön laikus olvasgatónak és józan parasztnak állítja magát. Nem lehet hogy Ön drbjozsef? Ha azonos drbjozsef-fel, akkor szuper lenne a válasza.

Tauri # 2018.12.26. 21:18

én megköszönöm, ha megválaszolja, mert minden vélemény jól jön, de azért remélem, hogy majd egy jogász is megválaszolja Ön után, és javítja majd azokat, amiket véletlenül rosszul mondott / írt. De én hálásan megköszönöm, ha ön szán rá időt és megválaszolja.

Bori Bori # 2018.12.26. 21:16

Én kézbesítő voltam egy ügyvédi irodában, megyek, megválaszolom a dupla vámot.

Tauri # 2018.12.26. 20:35

Tisztelt Ügyvéd Úr
én csak azért... mert izé... egy jogász sem válaszolt...én tudom, hogy nem tudom...úgyhogy át is adnám a szót, és akkor majd elmondja / leírja, hogy miket mondtam rosszul...

Ügyvéd Úr...
ha már így összefutottunk, és így összebarátkoztunk :) nem nézné meg véletlenül az "adózás illeték és pénzügyek fejezetben" a "Dupla VÁM visszahozáskor" topikot? Nagyon nagy szükségem lenne a válaszra, és igazán nem tudom, kitől tudnám megkérdezni. Gerbera ügyvédnő azt tanácsolta, hogy a vámosokat kérdezzem meg, meg a berni konzulátust, de ők nem jogászok, meg ők ellenérdekelt oldal ráadásul.

Nézze már meg Ügyvéd Úr legyen szíves.

JogiTanacskeres # 2018.12.26. 20:29

Tisztelt Ügyvéd úr! Ön tudna esetleg valami használható infót írni az ügyemmel kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.12.26. 20:11

Nekem meg volt matekszakos menyasszonyom, segítettem is neki vizsgára készülni, mégis óvakodnék tőle, hogy mondjuk gömbfelületi koordinátageometriai feladatok megoldásába beleszóljak.

Tauri # 2018.12.26. 19:20

Nem vagyok jártas. És nem vagyok jogász. Csak volt 2 különböző jogász végzettségű barátnőm is, és ők magyarázgatták állandóan a jogot, meg kérdezgettem tőlük mindenfélét.

Tauri # 2018.12.26. 19:18

még az is most jutott eszembe, hogy...
Ha külföldön élsz, nem Magyarországon, akkor még az is lehet, hogy a te országodban magasabb a bűncselekményi elkövetési határérték, és mondjuk ott a 75 ezer forint az még nem bűncselekmény, csak mondjuk teszem azt 85 ezer Forint. Ebben az esetben még az is előfordulhat, hogy ami Magyarországon bűncselekmény, az a te országodban nem, és ilyen esetben a nemzetközi büntető jog alapján, meg nemzetközi bűnügyi együttműködés alapján ki sem adhatnak Magyarországnak. És akkor lehet, hogy nem is lehet ügyed.

De mindez csak találgatás, spekuláció. A nemzetközi büntető ügy már elégy bonyi. Meg azt már a te országodban lévő büntetőügyvédtől kéne kérdezgetni, nem magyarországiaktól.

De még akkor is lehet, hogy egyszer belátogatsz Magyarországra, oszt bár nem tudtak kikérni a te országodtól, amikor majd belépsz Magyarba, akkor jól letartóztatnak.

Szumma szummárum, a legbölcsebb az lenne, ha visszafizetnél mindent, most és nem később. Az a legkisebb kockázat, és az a legolcsóbb. A nemzetközi ügyvédek nem olcsók. Több lesz az ügyvédi költséged, mintha visszaadnád azt a pénzt ami amúgy sem a tied, meg úgyis elveszik tőled polgári igény beterjesztése miatt.

JogiTanacskeres # 2018.12.26. 19:10

És te jártas vagy az ilyen ügyekben vagy ez csak esélylatolgatás? Egyébként 6 hónap telt el az állítólagos feljelentések óta...

Tauri # 2018.12.26. 19:10

meg ha nem találják a lakcímedet, akkor körözést is kiadhatnak ellened, és ha megtalálnak, akkor már nem idézés lesz, hanem rögtön őrizetbe vétel, és kihallgatás rögtön a rendőrségen ügyvéd nélkül. Ha meg akkor megtagadod az ügyvéd nélküli vallomástételt, akkor még az is előfordulhat, bár nem valószínű, hogy előzetesbe tesznek, hogy szökés elrejtőzés (ugye nem találtak és úgy kellett körözni) meg ugye nyomozás meghiúsolásának kockázata, mert nem tettél vallmást, stb.

Ja és még egy. Ne a tárgyalásban gondolkodjál, hogy majd addig fizeted vissza, hanem MOST. Mert már a gyanúsítás meg a vádindítvány is más, ha megtérítetted a kárt. Meg ha még nem jelentettek föl, és csak ijesztgettek, akkor lehet föl sem jelentenek, ha visszafizeted.

Tauri # 2018.12.26. 19:04

Az hogy külföldi vagy az se nem súlyosító se nem enyhítő körülmény.

Tauri # 2018.12.26. 19:01

Ha még senki sem értesített...hmmm...akkor lehet hogy nincs is ügy... Nem biztos, hogy tényleg feljelentettek... Lehet csak ijesztgettek a feljelentéssel.... Azt mondanám, hogy rettenetesen gyorsan fizess vissza mindent, és akkor lehet hogy elmarad a feljelentésük.... Mert lehet, hogy bár ijesztgettek, de lehet hogy beteljesítik az ígéretüket, és tényleg feljelentenek....De az is lehet, hogy van már feljelentés, csak idő a nemzetközi helyzet miatt. Ha jól tévedek, te erdélyi lehetsz, és Romániában tartózkodsz... De az is lehet, hogy csak nem találnak, nem találják a lakcímedet.... De ha lakcím problémák vannak, az nem feltétlenül jó neked, mert akkor a jelenéted nélkül ítélnek el, nem tudsz védekezni, és akkor súlyosabb lehet a büntetésed, meg ugye mindent rád hazudhatnak, olyat is, amit el se követtél, mert nem vagy ott, és nem tudod megvédeni magad...

A lényeg a lényeg, fizess mindent vissza rögtön... Ez a legbölcsebb tanácsom. Ahogy pedig a rendőrségtől idézést kapsz, akkor rögtön menj el egy fizetős büntető ügyvédhez, és a rendőrségi kihallgatásra már ügyvéddel menj.

Nem hiszem, hogy végrehajtandó szabadságvesztést kapsz, pláne ha visszafizetsz mindent. Majdhogy nem 0 az esélye a végrehajtandó szabadságvesztésnek. De vissza kell fizetned. Még egy dolog. Ha nem fizeted vissza önként, akkor is jó esélyed van, hogy a büntetőeljárás során polgári igényt is beterjesztenek, és ugyanazt a pénzt, amit nem fizettél vissza önként, azt megítélik a károsultaknak, tehát így is úgy is vissza fogod fizetni. Csak akkor már nem lesz enyhítő körülmény.

JogiTanacskeres # 2018.12.26. 18:18

Jelenleg még "sehol" se tart az ügy olyan szempontból, hogy még rendőrségi kihallgatás sem volt. Mivel a károsultak magyarországiak, valószínűnek tartom, hogy a magyar hatóságok járnak el az ügyben. Ami a gyanút illeti, "csak" több rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás lehet a vád, más nem. Legfeljebb 9 fő tehetett feljelentést. 3-ról biztosan tudok, a többi nem biztos. Tehát a 150ezer Ft és a 9 fő a legtöbb, ami lehet. Ebből 1x 50ezer Ft feletti az összeg, a többi jóval 50ezer alatt van. Elkezdem visszafizetni az összegeket, míg bírósági tárgyalásra kerül sor, addig minden vissza lesz fizetve. Még egyszer: 24 éves vagyok, büntetlen előéletű, megbántam a tettemet és visszafizetem a pénzeket a tárgyalásig. Remélem, nem szabnak ki letöltendőt. És az, hogy külföldi vagyok, nem súlyosbítja a helyzetemet? Segítségüket köszönöm.

Tauri # 2018.12.26. 04:31

Azt is fontos lenne tudni a minél pontosabb válaszhoz (jósláshoz), hogy tudni kéne, hogy magyar hatóságok előtt folyik-e az ügy. Magyarországon folyik az eljárás, vagy külföldön. Az is fontos lenne, hogy mi jelen pillanatban a pontos gyanú (több rendbeli, üzletszerű, kis értékre stb, és hogy meggyanusították-e még mással, pl. okirathamisítás, fenyegetés, mit tudom én.). Azt is kellene tudni, hogy milyen szakban van az ügy (nyomozati, vádemelési, bírói). Azt is jó lenne tudni, hogy hány esetről tudnak a hatóságok, hányat vallott be, hánnyal gyanuították meg. Előkerülhetnek még további károsultak / áldozatok az eddigieken túl?

Tauri # 2018.12.26. 04:16

Nem vagyok jogász, úgyhogy nem biztos, hogy jó amit írok. Az 1 tétel az 50 ezer fölött van, és az már nem szabálysértés, hanem bűncselekmény. Ugyanakkor ez még kis értékre elkövetett csalás, nem túl sokat adnak érte. Súlyosító körülmény, hogy több rendbeli, mert másik ilyeneket is csinált.

A kár megtérítése az nagyon nagyon előnyös és javasolt volna, mert általánosságban minden gazdasági bűncselekményre igaz, hogy ha a kárt megtéríti az elkövető, akkor a büntetése korlátlanul enyhíthető.

Azon is sok múlik, hogy nem lesz-e további bűncselekménnyel meggyanusítva megvádolva, és marad a több rendbeli kisértékre elkövetett csalás. Mert ha ügyesek a rendőrök, és nincs Önnel ügyvéd minden alkalommal, akkor összehozhatnak még vagy 2-3 egyéb gyanusítást egyéb bűncselekményi kategóriákért. Jó lenne, ha semmilyen tanúvallomást nem tenne fizetett ügyvéd jelenléte nélkül. Ugyanakkor jó lenne vallomást tennie, beismerő vallomást, megbánást tanusítania, stb, mert azok is enyhítő körülmények. De CSAK ÜGYVÉDDEL EGYÜTT.

Én arra tippelek, hogy ha nem volt korábban bűncselekmény, akkor nem visszaeső, nem különös visszaeső, korlátlanul enyhíthető a büntetés a kár megtérüláse miatt, akkor én egy próbára bocsátásra tippelnék vagy pénzbirságra. Nem gondolnék sem végrehajtandó sem felfüggesztett szabadságvesztésre.

Két dolgot nagyon melegen tanácsolnék. A pénzt visszaküldeni mindenkinek AZONNAL, tehát inkább korábban mint később. Ezen felül fizetett ügyvédet mindenképpen és minél hamarabb. Jó lenne már nyomozati és vádemelési szakban is. Nem tudom milyen szakban jár az ügy. Rengeteget tud segíteni egy ügyvéd. Főleg olyanokban, hogy miket ne mondjon amikor beszél, hogy minél kisebb bajba sodorja magát.

JogiTanacskeres # 2018.12.25. 23:41

Tisztelt Ügyvédek, Jogi Fórum! A tanácsukat kérem. 24 éves vagyok, uniós (nem magyar) állampolgár. Szintén 24 évesen elkövettem azt a hibát, hogy 9 magyarországi személynek nem küldtem el az interneten megrendelt, előre kifizetett terméket. A kár összértéke kb. 150ezer Ft, ebből 1x 75ezer Ft, a többi 6 - 27ezer közötti összeg. Mindezidáig nem voltam büntetve és a bírósági tárgyalásig mindenkinek megtérítem a kárát, ez már folyamatban van. Ebben az esetben mire számítsak? Segítségüket köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.02. 09:34

Nana. Láttam én már varjún karórát...

Dr.Attika # 2018.10.02. 09:30

Ez nem büntető ügy.

Lady An # 2018.10.02. 07:27

Üdv mindenkinek.
Az eset a következő. Szállítmányozó cég, aki elvállal egy munkát X kft-től. Összeg 2000 eur áfásan. Továbbadja a munkát Y kft-nek aki rendben elvégzi, szállítmányozó kifizeti rendben. De ő viszont nem kapja meg az összeget X kft-től. Kiderül, hogy a cég már akkor kakiban volt amikor a munkát kiadta, és ezt ők tudták is. Ismerős szerint már a munka kiadása előtt a cég nevéről minden járművet, minden mást leirattak egy másik cég nevére. De ezt persze bizonyítani én nem tudom, mivel fogalmam sincs milyen járművek voltak a cégben. A tulaj azóta új cégben vagánykodik, X cég navos kényszertörlés alá került, teljesen a sorsára hagyták. Milyen címszóval tudom feljelenteni ezt a tetűt? Tudom, hogy a jog ezeket a bünőzöket védi, és soha az életben nem fogom látni a pénzemet, de legalább lenne néhány rossz éjszakája mielőtt kapna egy Pistike ejnye bejnye többet ilyet ne csinálj levelet, de addig se vigyorogna a facebookon nyaralós képeken amire az én pénzemből ment el.

alfateam # 2018.09.18. 08:28

Ne keverd! A szabálysértés elévülhetett de a tartozásod 5 évig követelheti...

Olívia91 # 2018.09.18. 08:22

Köszönöm. Azért volt szabálysértés, mert csak 1 esetben történt feljelentés, a közvetítői eljáráson megegyeztünk, majd jött a levél, miszerint ejtették a vádat, így a többi nem derült ki. Azóta ez az összeg vissza lett fizetve, kivéve ezt az egyet. Azóta nem érkezett tőle egy üzenet sem, ezért nem is tűnt fel, hogy ez kimatadt. Engem az érdekelne, hogy ha eddig nem tett semmit, akkor így 2 év távlatából megteheti e most? Ezt a korábbi kommenteknél olvastam: “a 2012. évi II. törvény 6-§ alapján nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés). ” akkor ez változott 2 évre? Ha a többi vossza lett fizetve, feljelentés pedig nem történt, összevonhatják?

batka75 # 2018.09.17. 19:47

Egyetértek Vadsuhanccal, a 3-5 ezer ft-os csalások, a kb 40 ft jött igy össze az üzletszerűség miatt lett bűncselekmény. Közvetítői eljárás eleve büntetőügyben jöhet szóba. Igy a szabálysértési hivatkozás nem állja meg a helyét és eleve az elévülési idők is mások (de szabs esetén se fél év hanem 2) Az ejtették a vádat sem hiszem, hogy helyes megfogalmazás ha történt egyáltalán ilyen hiszen a közvetői eljárásban valamennyi sértett kártalanítása meg kellett volna történnie (feltételezem). Az interneten megosztott tartalmak becsületsértő voltáról pedig épp most olvasható remek cikk itt a hírekben. http://www.jogiforum.hu/hirek/39637
Magam csak a valótlan tényállítás és a valóság bizonyításán gondolkoznék jelen esetben, ha nem is történt meg a kártalanítás.