Online jogi tanácsadás


szornyike # 2019.08.10. 18:05

Köszönöm szépen az ügyfélkapus infót!!!!!

szornyike # 2019.08.10. 18:03

És mi történik abban az esetben, ha a Keresztanyám meghal, mielőtt lezajlik a hagyatéki eljárás? Állítólag fél év is eltelhet, s Ő is idős és beteges.. sajnos.
Vér szerinti egyeneságú Keresztapám részéről a gyerek, Keresztanyám részéről én az unokahúg vagyok (nővére lánya). Minden a gyereké lesz?

drbjozsef # 2019.08.10. 17:15

A földhivatalban csak ügyvédi ellenjegyzett okirattal lehet más nevére "átírni" ingatlant. Úgyhogy szerintem igen, minden valószínűség szerint ajándékozási okiratot szerkesztett.

Ha van ügyfélkapud, vagy ismerősnek, évente 2 teljes tulajdoni lap ingyen lekérhető neten. Ha tudod a pontos címet, rá lehet keresni, és meg tudjátok nézni. Ott a jogcím is be van jegyezve a tulajdonos neve mellett.

szornyike # 2019.08.10. 16:24

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ!

Sajnos nem tudom, hogy kinek a nevén van az az ingatlan, de úgy gondolom, hogy a gyerek nevére kerülhetett, s lehet azért kellett valami nyilatkozat. De úgy tudom, hogy ügyvéd előtt kellett nyilatkozni, ezek szerint ez egy ajándékozás lehetett akkor....?

Mindenesetre köszönöm az új infókat is, további szép estét kívánok!

drbjozsef # 2019.08.10. 08:43

szornyike,

1. Ingatlanról nem lehet lemondani. Nincs ilyen jogcím. Ezért nem tudom értelmezni a "lemondói nyilatkozatot" - pont ugyanúgy, ahogy keresztapád esetén sem igen értelmezhető, legfeljebb ajándékként.
Kinek a nevén van most ez a bizonyos ingatlan a tulajdoni lapja szerint?
Szerintem a hagyatéki/köteles rész perben ez nem hozható elő, nem kapcsolódik hozzá.
Ugyanakkor, ha ez is ajándékozás, akkor az ajándék, bizonyos feltételek között, visszakövetelhető (ha a gyerek nevén lenne). Pereskedéssel, persze...

2. Ha ott lemond mindenki a fellebbezés jogáról, akkor azonnal jogerőssé válik. Ezt megtámadni érvényesen 1 éven belül bíróságon még lehetséges, de csak akkor, ha olyan új tény merül fel, ami érdemben befolyásolja a végzést.

szornyike # 2019.08.10. 08:26

Kedves drbjozsef!

A "keresztülői hagyatékos" vagyok megint. Sajnos beindult a bekeményítés - így két héttel a temetés után....
Két kérdésem lenne ismét, nem szeretnék pofátlan lenni, de nagyon fontos:

1. A Keresztanyám kb. 5 évvel ezelőtt lemondott "lelki terror hatására", amit nyilván nem lehet bizonyítani az elhunyt férje házasságon kívüli gyereke javára egy ingatlanról, (minimum 10 millió Ft értékben) melyről van lemondó nyilatkozat is. 10 éven belül történt.
Kérdés, hogy számít-e ez ha a hagyatékot figyelembe vesszük, illetve, ha később perre kerülne a sor?

2. Amennyiben a hagyatéki eljárás során a helyszínen elfogadásra került mindkét részről a hagyatéki határozat, utólag lehet-e perelni még, hogy ki- mire tart még igényt?

Fentieket azért kérdezem, mert a házasságon kívüli gyermek kapott tanácsot és részt kíván a Keresztanyám lakásából is, ahogy ezt az előzőekben leírtam, s most terrorizálja, hogy nem segít neki bevásárolni (80 % százalékban megvakult), illetve megszakított minden elérhetőséget önmagához, hogy Keresztanyám ne tudjon segítséget kérni tőle. Magam pedig budapesti vagyok ők kb . 230 km-re élnek, így csak távsegíteni tudok. Szóval magára hagyták, mintegy nyomatékot adva kívánalmuknak.

Köszönöm szépen előre is a választ!

szörnyike

alfateam # 2019.08.03. 13:09
kiszel58 # 2019.08.02. 11:40

Üdvözlöm! Családjogi szakjogászt keresek Nyíregyházán.Hol,hogyan tudom én ezt megnézni,keresni?
Köszönöm a segítségét!
Erzsébet

syab19 # 2019.08.02. 08:42

Kedves drbjozsef,
A garanciának a 18 év működését és ami fontosabb az adásvételi szerződést és a garancia papírok meglétét tekintem. Továbbá külön hivatkozás van a szerződésben a letiltás ellen.
Igaz, hogy első alkalommal vettem GSM boltból telefon, de amennyire lehet körültekintően jártam el. Eszembe sem jutott, hogy a bolt egy olyan készüléket vesz át amit utána az eladó nem fizet ki, hiszen az eladót a szolgáltató per alá vonja és előbb-utóbb fizetnie kell, sokkal többet mint amennyi a tartozása.
A bosszantó az egészben a bolt hozzáállása, hogy elismeri a hibát de nem tesz semmit annak rendezésére és pénzt nem fizet vissza. Úgy gondolom ezzel a jótállás jogát sérti, hiszen ha a készülék nem javítható, márpedig nem helyreállítható akkor a szerződés előtti állapot helyreállítása lenne jogszerű. Már az is idiotizmusra utal, hogy jótállásnál szervizhatáridőkre és más szervizekre hivatkoznak. Tudomásom szerint a jótállás értelmében a készüléket kötelesek javítani, ha az nem javítható akkor cserélni, ha nem cserélhető akkor árleszállítással élhetek vagy elállhatok a szerződéstől.
Utóbbiban bízom, hiszen a történtek után semmilyen bizodalmam nem maradt a cégben, hogy az esetleges cserekészülék ki lesz fizetve és nem járok ugyanígy.

syab19 # 2019.08.02. 08:35

A helyzetet jól leírták előttem. 2. eset. Vettem a sufni GSM boltból egy ÚJ készüléket, amelyet egy 3. fél vett részletre szolgáltatótól. Ezt nem fizette ki, ezért a szolgáltató letiltotta a hálózatról a készüléket.
A nevetséges az egészben, hogy egy 18 éve működő bolt megengedhet magának ilyet és elismeri a letiltás tényét, de cserét nem tud adni, mert épp nem hozott a boltba senki ilyen telefont eladásra. Új készüléket nem adnak mondván 3 hónapja használom a telefon ezért az nem számít újnak. Itt akadtam ki.
Úgy gondolom, jótállás értelmében vagy egy új készülék járna, vagy a vételár, hiszen a készülék nem javítható. És nem szervizbe adtam javításra.
Ezért szeretnék elállni a szerződéstől és visszakérni a pénzem, hiszen 2 hét alatt sem sikerült egy ugyanilyen korú és állapotú készüléket szerezniük, ami azért is vicces, mert a honlapjukon árulják újként, de újat nem adnak ugye.
Fogyasztóvédelem szerint, hivatalos levélben szólítsam fel őket a vitás helyzet rendezésére és forduljak a békéltető testülethez. Van bárminemű határideje a boltnak a vitás helyzet rendezésére vagy készülék biztosítására?

gerbera317 # 2019.08.01. 11:55

Ja, így már értem. :-)

drbjozsef # 2019.08.01. 11:33

gerbera,

Így szokott ez menni a sufnigsm boltocskákban : "persze, eskü nem lopott, tuti jó lesz hidd el".

Van, aki ezt egyfajta "garanciának" értelmezi.

gerbera317 # 2019.08.01. 11:22

Béla, le tudják tiltani az IMEI-szám alapján. Két esetben szokás ezzel élni: 1) amikor valakinek ellopják a készülékét, és azt ő maga tiltatja le a szolgáltatóval, hogy így a tolvaj ne tudja használni a készüléket. 2) Amikor kedvezményes áron, hűségnyilatkozattal vásárol valaki készüléket a mobilszolgáltatónál, de a többszöri felszólítás ellenére is elmulasztotta a jóember befizetni a havidíjat.
Hogy ez ellen hogyan vállalhat garanciát egy viszonteladó, illetve mi abban a biznisz, számomra rejtély.

drbjozsef # 2019.08.01. 11:21

A számot még csak érteném, na de egy készüléket?

Lopott telefonoknál ez szokásos. Az IMEI száma alapján kitiltják a hálózatokból, nem tudod használni. A sim megy másik készülékben.
Hogy itt mi az ok, azt persze nem tudjuk.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.01. 11:10

Syab19, ki, hogyan és miért tilt le egy új mobiltelefont? Egyáltalán mi az, hogy letiltani egy telefont? A számot még csak érteném, na de egy készüléket?

Rolcsi74 # 2019.08.01. 09:45

Igen Ügyvéd ur ez egy Munkaszerződés.elküldtem önnek az email cimére,kivàncsi vagyok a véleményére.
Köszönettel!

gerbera317 # 2019.08.01. 08:55

"Végrehajtók" telefonon nem hívnak senkit, egyezkedést pedig pláne nem ajánlanak fel. Akik téged megkerestek, nem "végrehajtók" voltak. Akárki is volt az (így, egyesszámban), joga éppenséggel van hozzá, azonban a fizetésedet nem tilthatja le.

marica76 # 2019.08.01. 08:14

Üdv!Segitséget szeretnék kérni.Minap végrehajtók hivtak telefonon fel,hogy 2006-ban a volt férjemnek hitelkártya tartozása miatt,mivel ott házastársnak jelölt meg,ezért velem akarnak egyezkedni hogy ismerjem el a tartozást és fizesek a saját érdekembe mert ha nem letiltják a fizetésemet.A volt férjem külföldön él,megadtam nekik az ottani cimét.2012-ben váltunk el.Kérdésem hogy van-e jogúk ezt rajtam behajtani,vagy mit tudok én csinálni hogy ne nekem keljen fizetni?Előre is köszönöm a segitséget.

szornyike # 2019.07.31. 19:19

Kedves drbjozsef!

Nagyon szépen köszönöm az információkat, igazán sokat segítettél!

syab19 # 2019.07.31. 19:05

Korrigálnám az előző hozzászólásom.
A bolt kért időt cserekészülék beszerzésére.

syab19 # 2019.07.31. 19:01

Vettem egy új telefont a boltból.
Megkaptam a papírjait, hogy a készülék szolgáltatónál lett véve és részletre.
Használtam 2.5 hónapig majd letiltották.
Visszamentem reklamálni, hogy letiltás ellen örök garanciát vállal a bolt. El is fogadták a reklamációt.
Kértem 1-2 hét türelmet cserekészülék beszerzésére.
Nem történt meg.
Kértem pénz visszafizetést, amitől elzárkóznak, mert cserekészüléket keresnek.
Milyen jogot tudok velük szemben érvényesíteni, hogy vagy a készülékért kifizetett pénzt vagy egy készüléket értelmezhető határidőn belül kézhez kapjak.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 18:45

Hogy mi van?

syab19 # 2019.07.31. 18:41

Üdvözletem Kedves Szakértők!

Segítségkéréssel fordulnék a fórumozókhoz, milyen teendők szükségesek egy létező cégtől vásárolt, adás-vételi szerződéssel és számlával igazolt mobiltelefon szolgáltató általi letiltása esetén?
Élhetek kellékszavatossági jogommal, vagy amennyiben javításra átveszi a bolt a készüléket, milyen határidők vonatkoznak rájuk?
Még él a 15 napon belüli kijavítás határozatlan idejű megfogalmazás?
Egy szolgáltató általi letiltott készülék esetén a fogyasztót milyen jogok illetik meg amennyiben az adás-vételi szerződésen kitételben szerepel az alábbi mondat:
"Letiltás elleni örök garancia"?

Köszönöm segítségüket előre is!
Üdvözlettel:
Syab19

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.31. 15:15

Rolcsi74, biztos vagy te abban, hogy az egy munkaszerződés?

Idzs 24 # 2019.07.31. 13:00

Üdv.! Segítséget szeretnék kérni.
Elkezdtem hirdetni a házunkat több ingatlan eladással foglalkozó oldalon amikor megbíztam egy ingatlan irodát (magán cég) , hogy ne egyedül kelljen lebonyolítanom az eladást, mivel még soha nem adtam el házat. Volt egy házaspár akik meglátták a hirdetésem az ingatlan.com oldalán és hívtak hogy megtekintenék. Szóltam az ingatlanosoknak hogy van vevő egy szombati napon jönnének legyenek szívesek jelen lenni, mint kiderült ők is elküldték e-mailben nekik a mi házunk képeit mert ők már ez a cég által tekintettek meg más házakat,de nem volt semmikyen szerzódésük csak megtekintési nyilatkozatot írtak alá amelyik házat megnézték, de a lényeg hogy az én hirdetésemet látva szereztek elsőnek tudomást a házunkról amit ők mondtak el nekünk hogy majd csak később látták az e-mailben. Eljötta nap amikor jöttek megtekinteni a házat de at ingatlanosok nem jelentek meg így én mutattam meg mindent és ekkor már meg is egyeztünk. Másik héten mentünk at ügyvédhez és akkor is szóltam az ingatlanosoknak, hogy legyenek jelen, de ezt sem teljesítették. Most kaptam a levelet miszerint, ha nem fizetek perelnek. Mennyi esélyem van nyerni? Semmit nem tettek csak szerződést kötöttünk(1.oldalas),meg csináltak pár képet. Még megtekintési nyilatkozat sem jött létre, hogy valóban ők voltak azok akik megmutatták a házat. A levélben már azt írták hogy személyesen is tájékoztatták a vevőket a mi a házunkról, de ezt is cáfolják a vevők hogy ilyen nem volt soha.