álnéven bérelt ingatlan


frakk a macskak reme # 2024.08.10. 06:59

A következő tényállás adott:

Emberünk 6 év börtön elől bújkált, álnéven élt, álnéven kibérelt egy ingatlant, de személyit nem hamisított, kidumálta hogy ne kelljen felmutatni. Elkapták, lecsukták, a társasház is feljelentette, akitől az ingatlant bérelte. A rendőrök nyomoztak, a bíróság jogerősen el is ítélte az illetőt hamis magánokirat felhasználása miatt. A Társasház kérte a polgári jogi igényének megtérítését is, de e bíróság ezt elutasította. Sajnálatos módon fizetési felszólítások sem mentek az illetőnek, a gondnok az alat a kb 10 hónapig amíg ott lakott nem foglalkozott a havonta növekvő tartozásokkal. Tehát a 6 év10 hónap alatt az illető egy fillért nem fizetett, de a társasház nem tett jogi lépéseket a feljelentést leszámítva. Tehát a követelés jó eséllyel elévült.
Azonban a büntető bíróság ítélete, ami kimondja, hogy álnéven kötettett a szerződés két évvel ez előtti, tehát két éve állapította meg a bíróság hogy ki a valós bérlő.
Az ürge büntetését letöltötte, szabadult, jelentkezett a dolgaiért, hogy elvinné. a társasház lezárta az ingatlant már akkor amikor a rendőrök elvitték onnan.

Ebben az esetben az alábbi kérdések merülnek fel

  • A szerződés érvényes-e, a büntetőítélettel együtt, ami kimondja, hogy nem az kötötte, aki rajta van?
  • Az illetőnek ki kell-e adni a dolgait ilyen esetben, hiszen a szerződésen van egy név, de a szerződés hamis, viszont a bíróság megállapította a hamis magánokirat hamisításának tényét és az elítélt akarja a dolgait visszakérni.
  • a tartozás elévült e, vagy az elévülés a jogerős büntetőbírósági ítélettel kezdődik, mert tulajdonképpen azt már akkor is tudtuk, hogy nem az vette ki az ingatlant aki a szerződésen van, már akkor amikor elvitték a rendőrök, de a jogerős ítélet bizonyítja hivatalosan is.

Az illető elévülésre hivatkozva nem akar fizetni, ellenben állítása szerint a bizonyítványai, autó törzskönyv, forgalmi engedély, és egyéb közokiratok is vannak a helyiségben és feljelentéssel fenyegetőzik ha nem adjuk oda neki.

Ilyen esetben kell e fizetni a bérlőnek, vagy elévült?
Ki kell e adni a dolgait?
Elég a büntető ítélet, vagy polgári per is kell a szerződés rendezésére?

frakk a macskak reme # 2024.08.10. 07:08

Pontosítanék, nem elutasította a bíróság a polgári jogi igényt, hanem meg sem gyanúsították az illetőt csalásért, a nyomozás végig hamis magánokirat felhasználás miatt folyt. Óriásit hibáztunk, amikor nem pereltük a pénzét, de azt sem tudtuk ki kell perelni. A gondnokot kivágtuk, mint azt a bizonyos macskát. Elvileg a csalásnak elévült.

Szomorú örökös # 2024.08.10. 09:25

frakk a macskak reme

nem elutasította a bíróság a polgári jogi igényt, hanem meg sem gyanúsították az illetőt csalásért,
a nyomozás végig hamis magánokirat felhasználás miatt folyt.

És miért nem hagyjátok meg a rendőrségnek, hogy minősítse az elkövetett cselekményt?

Kovács_Béla_Sándor # 2024.08.10. 10:08

Rosszak ezek a kérdések. A tényállás se az igazi. "Gondnok", ja...