Csalás, sikkasztás


ZZ24 # 2023.01.25. 11:57

Jav kötelezzék

Vadsuhanc # 2023.01.25. 12:22

Kedves zz24!
Kezdem azzal, hogy elhiszem a történetet, de az, hogy mit hisz az ember és mi a jog nem ugyanaz!
Gondold el: bementél volna a T-Home és az alábbiakat mondod el:

  • Jó napot kívánok zz24 vagyok! Vennék hitelbe készülékeket egy barátomnak, aki azért nem tudja megvenni Önöknél mert neki nem adnának hitelt. A szerződés az én nevemre fog szólni, de majd a barátom fizeti nem én!

Szerinted megkaptad volna az áruhitalt? Mert szerintem nem. Te azzal ejtetted tévedésbe a szolgáltatót, hogy ezt követően egy fillért nem fizettél öt éven keresztül. Ez arra utal, hogy szándékodban sem állt neked kifizetni a tartozást pedig a szerződés szerint neked kellett. Így okoztál kárt.

Azt, hogy nem ez volt a célod és az, hogy neked ebből semmi hasznod nem volt jelenleg most Te egyedül állítod. MAjd a kihallgatásokon és az általad szolgáltatott bizonyítékok kapcsán döntenek később.

Te jelenleg is tartozol ( nem az akinek átadtad a tárgyakat ) Elmondásod szerint még 500.000. forint a meglévő tartozás amiért Te vállaltál felelőséget és nem az akinél vannak a tárgyak. Hogyan követelhetsz olyan pénzt tartozásként, amit még Te magad sem fizettél meg a sértettnek ( annak jogutódjának ) Jövőbeli tartozásra pedig elég nehéz polgári pert indítani vagy igényt előterjeszteni és a felelősséget átruházni....
-

osztap # 2023.01.25. 16:45

drbjozsef,
Amíg az igénye bíróság előtt van, addig szerintem az elévülés nyugszik.
Most még nincs ott. A rendőrség most kezdett nyomozni, lehet, hogy soha sem kerül a büntetőügy bíróság elé. Ha kerül is, az nem lesz holnap. 2023 februárban viszont a követelés a Ptk. szerint elévül.
Én még ma futnék a postára, tértis levélben követelni a fizetést az ismerőstől háromnapos határidővel, ha nem fizet, akkor pedig az utolsó percben beadnám az FMH-kérelmet a közjegyzőnél. Ez a vonat most van indulóban...

Vadsuhanc,
Azt, hogy nem ez volt a célod és az, hogy neked ebből semmi hasznod nem volt jelenleg most Te egyedül állítod.
Hát ki más állítsa? :)

Jövőbeli tartozásra pedig elég nehéz polgári pert indítani vagy igényt előterjeszteni és a felelősséget átruházni....
Nem jövőbeli az a tartozás. Szerintem az ismerőssel szóban kötött szerződésben az volt, hogy fizet, abban az ütemezésben, ahogy ZZ64-nek a hitel törlesztése esedékessé válik a T-Home felé. Az ismerős nem fizetett ZZ64-nek, ZZ64 nem fizetett a T-Home-nak, a hitel bebukott, az egész hitel azonnal esedékessé vált. Az, hogy ZZ64 később, a követeléskezelővel megállapodott a részletfizetésben, nem változtat azon, hogy a hitel bebukott, és esedékessé vált. A többit meg már leírtam alább.

ZZ64,
Az általam lefizetett 200ezret fogom követelni, illetve, hogy az ismerőst kötekezzék ezen felül a behajtócég felé megfizetni a maradék 500at.
Az utóbbi nem fog FMH-val menni, ott csak Neked lehet fizetni. De ha Neked FMH alapján kifizeti /behajtják tőle, majd továbbutalod Te a követeléskezelőnek. Elég az. És érdemes követelni a kamatokat és költségeket is, amint alább írtam. Csak nem érdemes szuszogni, mert az idő halad, az elévülési határidő meg közeleg...

osztap # 2023.01.25. 17:27

ZZ64 -> ZZ24.

Bocsánat.

ZZ24 # 2023.01.25. 19:57

Köszönöm a tanácsot Osztap, észben tartom. Annyi kérdésem lenne még, hogy a 2018 február 28as első részletfizetési határidő a telefonra vonatkozott, a drón papírjait nem találtam,, azt ki kell kérnem még a Telekomtól, de mi van, ha arra nem kerülnek elő a részletfizetési adatok, akkor hogyan lesz ott az elévülési idő megállapítva?

Majordomus # 2023.01.25. 20:43

A Telekom kiadja...

ZZ24 # 2023.01.25. 21:45

Remélhetőleg megőrzik 5 év után is.

ZZ24 # 2023.01.25. 21:54

Még egy érdekes csavar eszembe jutott, mi van, ha a rendőrség valami orgazdánál megtalálja és lefoglalja a drónt és a telefont? Nekem nem kellenek ezek a cuccok, főleg, hogy már alig harmadát érik az eredeti értéküknek..

drbjozsef # 2023.01.26. 05:26

Ha követeléskezezlőnek fizettél már, tehát a Telekom eladta (engedményezte) a tartozásodat, akkor nem hogy a drónról, de már rólad sincs semmilyen információjuk, nem lesz mit kiadniuk neked.
De nem is számít. Annyit kell fizetni, amennyit a követeléskezelő nyilvántart, és ez már lényegében nem kapcsolódik se a Telekomhoz, se az eszközökhöz, semmihez.

Szomorú örökös # 2023.01.26. 05:26

ZZ24

Még egy érdekes csavar eszembe jutott, mi van, ha a rendőrség valami orgazdánál megtalálja és lefoglalja a drónt és a telefont? Nekem nem kellenek ezek a cuccok, főleg, hogy már alig harmadát érik az eredeti értéküknek..

Viszont „hivatalosan” te megvetted őket, tehát jogilag a tiéd. Azt csinálsz velük, amit akarsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.26. 06:29

Ítélték már el védencemet analóg tényállás miatt. Csalás, bűntárs.

ZZ24 # 2023.01.26. 20:29

KBS, az általad említett esetet nem ismerem, a sajátomban csak annyit tudok mondani, hogy jogtalan haszoszerzés nem vezérelt, ezt bizonyítani is tudom, az áruhitelre nem volt szükségem, ráadásul a hitel értékének megvolt az azonnal behajtás alá vonható anyagi fedezete a részemről. Aki csal úgy vesz fel hitelt, hogy ne tudják behajtani rajta, fedezet nélkül. Szóval eddig én vagyok a történet egyetlen kárvallotja, a Telekomtól se érte kár, még a csaló ismerős is elismeri a hangfelvételen, hogy jóhiszemű balek voltam, mégis van rá esély, hogy akár engem is elővegyenek. Ez döbbenetes és elkeserítő.

ZZ24 # 2023.01.26. 20:30

Jav telekomot

ZZ24 # 2023.01.26. 20:33

Amúgy a telekomos ügyintéző szerepe is érdekes lesz, mert a hangfelvételen az ismerős elismeri, hogy az ő segitségével hozták ki a nevemre ezeket a cuccokat

ZZ24 # 2023.01.27. 00:11

Amúgy minden esthetőséget megvizsgálva, felteszem a kérdést, a Telekomot érte e kár ebben a történetben. A cég kiadott kedvezményesen (még így is a piaci listaár) felett két terméket áruhitelre. A hitel felvevőjét, azaz engem is megtévesztéssel vettek rá a hitel felvételére. Maga a csaló is elismeri a felvett telefonbeszélgetés során többször, hogy nekem ebből semmi hasznom nem származott (így kiesik a jogtalan haszonszezés célzata).

Miután bedőlt a hitel a telekom engedményezte egy követeléskezelőnek a hitelt. Itt merül fel a kérdés, a telekomoit effektíve érte e kár ennek fényében?

Szomorú örökös # 2023.01.27. 05:13

ZZ24

Amúgy minden esthetőséget megvizsgálva, felteszem a kérdést, a Telekomot érte e kár ebben a történetben......Miután bedőlt a hitel a telekom engedményezte egy követeléskezelőnek a hitelt.

Hogyne érte volna kár, amikor elvitték tőle az eszközt és nem akarták kifizetni. Gyakorlatilag végrehajtás útján, jóval később juthat csak a pénzéhez.

A cég kiadott kedvezményesen (még így is a piaci listaár) felett két terméket áruhitelre.

Honnan veszed, hogy a piaci listaár felett adták ki a terméket? Épp, hogy nem, mert te, mint előfizető, készülékkedvezményt is kapsz rá - én is telekomos vagyok és tudom, hogy így működik - majd azt fizeted elviekben 22 havi kamatmentes részletre. A cégnek pont az a haszna mindössze belőle, hogy a hűségidő alatt jogszerűen használod a vásárolt terméket és az ő előfizetőjeként fizeted a havi előfizetési díjat. Én a legutóbbi mobilom vásárlásakor huszonpárezer forintért jutottam hozzá a még mindig közel kilencvenezer forintos telefonhoz. Ne mondd, hogy ez piaci listaár felett van!

A hitel felvevőjét, azaz engem is megtévesztéssel vettek rá a hitel felvételére.

Egy frászt volt megtévesztés! Tudtad, hogy nem a tiéd lesz, hanem az ismerősödé,
aki majd fizeti a hitelt. Mindössze ez utóbbi volt hazugság, semmi más.
De ez annyira nem számít megtévesztésnek. Jó nagy balek voltál, az kétségtelen.

ZZ24 # 2023.01.27. 07:46

Szomorú örökös, nem tudom megmondani akkor mennyi volt a listaár, de éppen most néztem egy nullás hidetést, amiben a listaár felett volt a készülék, persze ennek nincs jelentősége az ügy szempontjából.

A megtévesztés alatt azt értem, ha tudom, hogy egy Iphonet és egy drónt akarnak kihozatni velem szóba se állok velük. Azzal tévesztettek meg, hogy szerelőműhelybe kell egy tech eszköz.

ZZ24 # 2023.01.27. 07:48

Amúgy közben kiderült az ismerősről, hogy a közelmúltban már állt bíróság előtt magánokirathamisítás miatt, egy enyhe ítélettel megúszta állítólag.

ZZ24 # 2023.01.27. 07:51

Még egy kérdés, egy ilyen bedőlt áruhitel miatt kerülhettem KHR listára, mert soha nem vettem még fel hitelt, behajtás sem volt ellenem, ezt az ügyet leszámítva?

osztap # 2023.01.27. 08:44

ilyen bedőlt áruhitel miatt kerülhettem KHR listára
A részletektől függ. De bármelyik bank bármelyik fiókjába bemenve kikérheted a KHR-ben tárolt adataid, ingyen.

ZZ24 # 2023.01.27. 12:01

Köszönöm majd rákérdezek. Annyi biztos, hogy a Telekomnál idén jár le az ,5 éves eltiltásom, ennyi időre lőttek ki az áruhitelből.

ZZ24 # 2023.02.07. 03:34

Eddig teljes rádiócsend van az ügyben, pedig már 2 hete megtettem a feljelentést, még idézés sem jött. Ez lehet annak a jele, hogy érdemileg nyomoznak az IMEI szám alapján, vagy csak adminisztrációs késedelem?

A polgári vonallalal kapocsolatban lenne kérdésem:

Mivel nagyon úgy néz ki, hogy csúszik az ügy elindítsam e az FMH-s témát? Ha leindítom, akkor az ismerős mindenképp ellentmondással fog élni, tehát perré alakul és keresetet kell beadni ellene. Ha jól tudom, akkor a közjegyzőnek a követelés 3%-át, azaz a teljes összeg, a 700.000.-Ft esetén 21.000.-Ft ot kell lefizetni . Perré alakulás esetén milyen járulékos költségek lesznek még?

Osztappal egyetértek, hogy a teljes összeget a már befizetett 200-at + a fennmaradó 500-at kell követelni, + a kamataokat. A kérdésem az, ha a teljes összeget követelem, akkor a bíróság ehhez mérten dönt, tehát vagy 700 vagy semmi, vagy az is lehetséges, hogy a csak már befizetett 200-at ítéli meg, hiába követelem a teljes, még be nem fizetett összeget is, tehát van e vesztenivalóm azzal, ha a teljes, 700-as összeget követelem?

Valami jogi trükkel a csaló ismerős ügyvédje hivatkozjat e arra, hogy a bűncselekmény időpontjban, azaz az első részlet lejárta előtt elévült a követelés?

Annyi biztos, hogy a bűncselekmény elévülése előtt a feljelentésben benyújtottam a polgári jogi igényt is.

ZZ24 # 2023.02.07. 03:38

Annyit kiderítettem még, hogy a KHR lista az egy bankközi téma, annak semmi köze a mobilszolgáltatók által vezetett feketelistához. Én a mobilos feketelistára kerültem 5 évre, ami idén jár le.

Szomorú örökös # 2023.02.07. 05:40

ZZ24

Eddig teljes rádiócsend van az ügyben, pedig már 2 hete megtettem a feljelentést, még idézés sem jött.
Ez lehet annak a jele, hogy érdemileg nyomoznak az IMEI szám alapján, vagy csak adminisztrációs késedelem?

Sajnos ha egyáltalán nem nyomoznak, akkor is nagy csend van. :-O

Vadsuhanc # 2023.02.07. 14:41

ZZ24!

És milyen kamatot fogsz kérni tőle? Azt mire fogod alapozni? Megegyeztél vele a kamatokban? Pontosan milyen vételárban egyeztél meg vele és adtad át neki a műszaki cikkeket?