ittas vezetés - tévedés


Slainte # 2022.01.31. 07:26

Nem. Ilyenkor érdemes rákeresni a Bírósági Határozatok Gyűjteményében, van-e az adott kérdésben közzétett határozat. Jelen esetben van: Kúria Bfv.II.1.109/2019/7. Szép is lenne, ha elég lenne a mentesüléséhez az, hogy annyit mondjak: azt hittem, már kiürült.

Szomorú örökös # 2022.01.30. 18:32

dr. Zákányi Csaba

jó néhány órája nem fogyasztott szeszes italt.....azt hitte, már kiürült a szervezetéből.....a légalkohol mérés olyan magas értéket mutatott, ami miatt büntetőeljárás indult....érdemes-e a tárgyaláson a tévedésre, mint büntethetőséget kizárő/mérséklő okra hivatkozni

Hogy a járművezető mit hitt, az egy teljesen másik dolog. Emberi szervezete válogatja, hogy az alkoholt milyen gyorsan dolgozza fel. Az egy dolog, hogy már több órája nem ivott, de a legfontosabb, hogy előtte mennyit is ivott, az szabja meg, hogy mi maradt még a szervezetében. A leírás alapján nem keveset fogyaszthatott. Amilyen komolyan veszik az utóbbi időben az ittas vezetést, szerintem ez az egész így, ahogy van felejtős.

dr Zákányi Csaba # 2022.01.30. 17:36

Persze, hogy elfogadta, törvénytisztelő állampolgár, nem tagadta, hogy fogyastott szeszes italt, csak ő azt hitte, már kiürült a szervezetéből, nem volt vérvétel, és a légalkohol mérés olyan magas értéket mutatott, ami miatt büntetőeljárás indult.
Pont ezért kérdeztem, hogy érdemes-e a tárgyaláson a tévedésre, mint büntethetőséget kizárő/mérséklő okra hivatkozni.

drbjozsef # 2022.01.29. 19:57

Büntetőeljárás? Szonda alapján? Ne már.
Vagy elfogadta a delikvens, hogy ittas, vagy ha vitatta, elvitték vérvételre, nem?

Persze, ilyenkor lehet hivatkozni a nagy mennyiségű egy hetes állott málna nemrégiben történt elfogyasztására is, legfeljebb nem érdemes.

dr Zákányi Csaba # 2022.01.29. 09:36

Újév hajnalán a rendőrök megszondáztatnak valakit, aki nem érzi magát ittasnak, jó néhány órája nem fogyasztott szeszes italt, a szonda mégis büntetőeljárást eredményez, hivatkozhat-e tévedésre, mint büntetést kizáró okra? Érdemes-e az ügyvédnek ezzel próbálkozni?