Covid - 19 és betegjog


drbjozsef # 2021.11.23. 06:16

Mellon,

Én nem vagyok jogász, de én ezt úgy értelmezem, hogy közvetlen beavatkozás utasítható - vagy nem utasítható - vissza. A mentő nem fogja őt erőszakkal elvinni, ha nem akarja. Nem is ezért vannak. Ha nem megy, nem megy. Az általad idézett rész leginkább a végstádiumú betegekre vonatkozik, szigorú szabályokkal ők visszautasíthatnak BEAVATKOZÁST. A Covid szerintem sem ilyen. Nem utasíthatja vissza az életmentő beavatkozást, de az az ő esetében teljesen más mint egy nem gyógyítható rákbetegségnél. Ha az állapota elér oda, hogy intubálni, lélegeztetni kell, akkor azt majd lehet, hogy nem utasíthatja vissza - bár ha magánál van, akarata ellenére nem lesz egyszerű megcsinálni. Lehet, hogy eddigre annyi idő eltelik, hogy már nem lesz megmenthető az élete, míg most kórházba szállítva simán meggyógyulna, de egyszerűen joga van most a kórházba szállítást visszautasítani. Szerintem.
Az élet jog, nem kötelesség.

Mellon # 2021.11.22. 16:05

Köszönöm a hozzászólásokat.
Én itt http://www.eubetegjog.hu/…ak-joga.html azt találtam, hogy
Életfenntartó vagy életmentő beavatkozás csak abban az esetben utasítható vissza, ha a beteg olyan súlyos betegségben szenved, amely az orvostudomány szerint rövid időn belül megfelelő ellátás mellett is halálhoz vezet és gyógyíthatatlan. A visszautasítás csak abban az esetben érvényes, ha egy háromtagú orvosi bizottság a beteget megvizsgálja és egyetértésben, írásban nyilatkozik arról, hogy a beteg saját döntését annak következményei tudatában hozta meg, illetve az orvosi bizottság nyilatkozatát követő 3. napon két tanú jelenlétében ismételten kinyilvánítja.

Márpedig amikor a mentőorvos azt mondja, hogy ezt a beteget kórházba kell szállítani, akkor azt életmentő vagy életfenntartó beavatkozás céljából mondja. Ekkor tehát a betegnek nincs joga visszautasítani a kórházbaszállítást, ugyanis a covid nem számít gyógyíthatatlan betegségnek, Ha jól értelmezem. És akkor ehhez még jön a járványügyi kontextus, amire nem is gondoltam, meg amit nem is értek.

De persze azért kérdezek jogászokat, mert az egy dolog, hogy én hogyan értelmezem. :)

drbjozsef # 2021.11.22. 08:14

Szomorú örökös,

És? Korlátozta ebben a tekintetben?

wers # 2021.11.22. 07:10

És ez azt jelenti, hogy mentőt kell hívni hozzá, ha ő nem akarja?

Lehet rosszul értelmezem, de itt olyan korlátozások lehetnek, mint pl. a karantén. De hogy be kellejen szednie az orvos által felírt ill. javasolt bármit is... kötelező lenne a kórházi ellátás... ??? Persze lehet, neked van igazad, bár ahogy telítődnek a kórházak csak az egyre súlyosabb eseteket fogadják.

Szomorú örökös # 2021.11.22. 05:54

wers

Én úgy gondolom, hogy egy súlyos járványhelyzetben azért nem biztos, hogy ez játszik.
Inkább ezt a részt gondolnám idevalónak:

56. § (1) A járványügyi tevékenység célja a fertőző megbetegedések, a járványok megelőzése és leküzdése, valamint az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképességének fokozása.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósítása érdekében
a ) * az egészségügyi államigazgatási szerv
aa) az egyén személyes szabadsághoz való jogainak gyakorlását az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja,
ab) a betegek jogait az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja
,
ac) a természetes és jogi személyeket, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket az e törvényben meghatározott intézkedések tűrésére, illetve megtételére kötelezheti;
b ) a kötelező járványügyi intézkedést foganatosító egészségügyi szolgáltató a betegek jogait az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja.
(3) Kötelező járványügyi intézkedés foganatosításához nincs szükség a beteg beleegyezésére, azonban a beteget - az eset körülményeihez képest - ekkor is megilleti a tájékoztatáshoz való jog.

wers # 2021.11.22. 04:51

Van olyan külön megnevezés, hogy covid-beteg? Miért gondolod, hogy más vonatkozik rá, mint bármely beteg emberre?

1997. évi CLIV. törvény
Az önrendelkezéshez való jog
15. § (1) A beteget megilleti az önrendelkezéshez való jog, amely kizárólag törvényben meghatározott esetekben és módon korlátozható.

(2) Az önrendelkezési jog gyakorlása keretében a beteg szabadon döntheti el, hogy kíván-e egészségügyi ellátást igénybe venni, illetve annak során mely beavatkozások elvégzésébe egyezik bele, illetve melyeket utasít vissza, figyelembe véve a 20. §-ban előírt korlátozásokat.

Mellon # 2021.11.22. 00:35

Kedves Jogászok. Sosem gondoltam volna, hogy ilyet kell kérdeznem, de:
Dönthet úgy egy súlyos* covid-beteg, hogy ne hívjanak mentőt, tehát hogy otthon akar meghalni vagy meggyógyulni? ÉS a vele élők szabadon (kényszerítő büntetőjogi felelősség) nélkül tiszteletben tarthatják a kérését? Vagy: dönteniük kell a börtön és a beteg döntésének figyelmen kívül hagyása között (amennyiben a beteg a döntése következményeként végül meghal)?

Köztes helyzet: A beteg a mentőorvos jelenlétében visszautasíthatja a kórházi kezelést?

*Súlyos: Itt olyan állapotú, amelynél már elvárható a környezetétől, hogy indokoltnak lássák a mentő kihívását, illetve valószínűsíthetően a mentőorvos az elszállítás mellett döntene.

Köszönöm.