Gyerektartás végrehajtása


Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.27. 17:19

A tartásdíjra sajátos szabályok vonatkoznak. Van a követelhetőségére egy hathónapos - kimenthető - határidő, és egy hároméves objektív. Utóbbit szerintem akkor is alkalmazni kell, ha végrehajtás alatt van a követelés. (Nem mondom, hogy ez lenne a következetes bírósági gyakorlat, de egy ilyen értlemű ítéletem van.)

Meszes Katalin # 2021.09.27. 17:03

Köszönöm gerbera 317 a válaszát.

gerbera317 # 2021.09.27. 08:06

Az elévülés nyugszik, ha a jogosult menthető okból nem tudta érvényesíteni a követelését. A külföldi tartózkodás éppen lehet ilyen menthető ok. Rontja viszont az esélyeket az, hogy már négy éve hazatért az adós, ezt a vh-kérő tudta is, mégsem kérte a végrehajtás folytatását, hanem csak most. Az, hogy csak „most bírta kideríteni 2020 ban hogy egyáltalán hol dolgozik és a lakcímét”, nem mentség, mert ez alapvetően nem a vh-kérő, hanem a végrehajtó dolga.

Meszes Katalin # 2021.09.26. 18:54

Nem volt pénzem ügyvédre így nem tudtam ,hogy ez elévülhet,hiszen a gyermekek érdekeit védeni kell. Ami jár az jár. A végrehajtó annyit írt hogy akkor tud cselekedni ha hazaköltözik magyarországra és lesz behajtható vagyontárgya vagy munkahelye. Akkor azt jeleznem kell. Ahogy megtudtam hol dolgozik egyből felvettem a kapcsolatot újra a végrehajtóval. Amíg külföldön élt addig nem lett volna értelme.kb 4 éve jött haza de most bírtam kideríteni 2020 ban hogy egyáltalán hol dolgoznik és a lakcímét.

gerbera317 # 2021.09.26. 10:36

Elévülni bármilyen követelés képes, így a gyermektartási díj is, ha eltelt az ahhoz szükséges idő. Itt nem ez a kérdés, hanem, hogy volt-e időközben elévülést megszakító végrehajtási cselekmény.
Mivel a gyermektartás-díjat behajthatatlanság esetén az állam előlegezi, ezért - megfelelően aktív jogosult esetén - legalább 3 évente a végrehajtás folytatásának van helye. Tehát rendes esetben a gyermektartás-követelés nem tud elévülni.
Ez itt nem látnoki fórum, tehát nem látjuk, hogy te mit mulasztottál és mit nem. Ha 2013. után most jutott eszedbe keresni a jussodat, akkor a végrehajtás legfeljebb 5 évnél nem régebbi tartásdíjak behajtása iránt folytatódhat tovább. Azzal persze, hogy a most sikerrel behajtott összeget a legrégebbi hátralékra kell jóváírni.

Meszes Katalin # 2021.09.23. 11:51

Szép napot. Férjemtől 2011 ben elálltam. Megállapították a 2 gyermekünk után 50 000 ft gyermekartast amit ő el is fogadott, egy rövid ideig fizette is. 2013 bán indítottam ellene gyermektartásdíj követelést végrehajtó irodán keresztül. Ők akkor nem találták meg mert kiköltözött hollandiába és semmi nincsen a névén a mai napig. Sikerült ebben az évben folytatni a végrehajtást és mivel van állása a munkabéréből vonták is a követelt tartózást.Most beadott bíróságra egy kérvényt mivel őszerinte ez a 2013 as gyermektartás díjj követelés elévült 5 év után.Én úgy tudom hogy a folyamatban lévő gyermektartás díjj követelés nem évül el.
Ez ügyben kérnék segítséget hogy igazam van e. Köszönöm