Apród csalás


gytamas # 2015.01.22. 13:39

Kedves Max1!

Köszönöm az ismételt választ, de mintha egy picit elbeszélnénk egymás mellett. Mivel én is pontosan úgy gondolom, ahogy te, ezért írtam ide, hogy milyen egyéb javaslatok vannak egy ilyen "piti" ügy megoldására, hiszen szerintem sem ezzel kell a rendőrség kapacitását lekötni meg én sem gondolom, hogy örülnek egy ilyen ügynek, hiszen kit érdekel ötszáz Forint. Éppen ezért rákérdeztem a fizetési meghagyásra is, ami a legegyszerűbbnek tűnik, ha az illetéke is követelhető, ez sajnos mégis kimaradt a válaszodból.
Ami a telefonos javaslatodat illeti: természetesen elmondtam neki udvariasan a véleményemet és éppen azért szánok időt az ügy bolygatására, mert pofátlan tahó volt a telefonban és még neki állt feljebb. Ha azt mondja, hogy félreértette a dolgot, ne haragudjak, egy szavam nem lenne. Ha valakinek gondja van a tőlem kapott termékkel, sosem vitatkozom, mert az időm drágább, azonnal visszautalom a teljes vételárat, és mindenki boldog. Ez esetben is hasonlóan álltam volna hozzá, ha ő normális.
A gondom tehát nem azzal van, hogy nem kaptam meg a pénzem, az összeg nagyságával sem, hanem azzal, hogy az illető egy rosszindulatú paraszt és már csak a móka kedvéért is érdemes szembesíteni vele, hogy ennek lehetnek következményei.
Azt pedig nem tartom korrekt megközelítésnek, hogy ha az egyszerű,egoldást választom, odamegyek és pofánverem vagy elbeszélgetek vele, akkor ne önbíráskodjak, ha a jogi utat választom, akkor meg mit képzelek magamról, ekkora összeg kit érdekel? Az egyik megoldást választani kell, akkor miért ne a törvényeset?
Éppen ezért van annyi közveszélyes gyorshajtó, használt BKV jeggyel átbaszó, beteg gyerekek nevében magának adományt gyűjtő, buszsávban előzgető, bicikli úton parkoló, nemlétező xboxot karácsony előtt eladó és hasonló apró szabálytalanságokat elkövető gyökér ember, mert a rendőrök jelentős része is úgy gondolkodik, hogy ezekkel majd akkor törődnek, ha már minden gyilkos megvan, miközben az ilyenek teszik szarrá és gyakran veszélyessé a hétköznapjainkat, nem a "gyilkosok". Arra ugyanis szerencsére igen kicsi az esély, hogy komoly bűncselekmény áldozataivá váljunk, ezek viszont napi szinten szivatják a jónépet.
Tehát továbbra is az eredeti kérdésekre várnám a választ, azt már pontosan értem, hogy szerinted és sokak szerint 500 Forint nem ér ennyit, elsőre is értettem :)))

Max1 # 2015.01.23. 10:56

Tisztelt gytamas!
Nem beszélünk el egymás mellett szerintem. Egyszerűen ahogy leírtam ez annyira csekély összeg(maximálisan megértem, hogy a becsület nem pénzben mérhető) de hivatalos útra terelve a dolgot már nem a becsülettel foglalkoznak és az összegre való tekintettel nagyon nagy valószínűség szerint ez egész egyszerűen komolytalan. Lehet meghallgatnak majd téged meg felveszik az adatokat vagy akármi de pénzt ebből nem fogsz viszont látni. Innentől pedig ez tényleg nem más mint egyfajta unaloműzés.
Nem vagyok jogász ami wikin van a fizetési meghagyásról:
Az eljárás lényege, hogy a jogosult beadja a kérelmét az azt elbíráló szervhez (bíróság vagy külföldön más hatóság, adott esetben közjegyző), amely - ha a kérelem formailag nem hibás - rövid határidőn belül kibocsátja a fizetési meghagyást; ebben a kötelezettet felhívja, hogy a kért összeget a jogosultnak fizesse meg. A kötelezett ezután vagy megfizeti a kért összeget, vagy ellentmondással él, és az eljárás perré alakul, amelyet a bíróság tárgyal le. Ha a kötelezett nem vitatja a követelést, akkor végrehajtható okirat keletkezik (jogerős fizetési meghagyás), ha viszont vitatja, az eljárás úgy folytatódik, mint egy tipikus jogvita: a bíróság előtti perrel. A fizetési meghagyásos eljárás az Európai Unió minden tagállamában ismert nemperes eljárás.
Na szóval ahogy elmondtad milyen szimpatikus idős hölgyről van szó gondolom nem fog belemenni, hogy 500ft-ot fizetgessen neked. Innentől kezdve nem tudom de nem hiszem, hogy 500ft-ért pert indítanának. Ez kb. olyan mintha a suliban a kisfiadnak mondjuk elcsórja egy másik srác a tábla csokiját és megeszi. Összegét tekintve hasonló komolyságú a dolog. De tényleg ez nem az én dolgom azt csinálsz amit akarsz csak segíteni próbáltam. További minden jót.

joc90 # 2015.01.23. 12:16

Üdv!
Kérdésem volna. Ha én vásároltam előreutalással (általában így szokott menni a termékek adásvétele) egy iphone 4 tipusú készüléket, de az nem jött meg (valószínűleg csaló), tehetek valahol feljelentést?

Ha valakit érdekel, vagy tudja a telefonszámát kérem jelezze:
Forgács Dániel
OTP
11773102-00464329

róka28 # 2015.01.23. 23:53

Üdv fórum társak!

Nemrégiben találtam erre az oldalra, és csak bámulok, valamint sírva nevetek, hogy, hogy a fenébe vannak ilyen emberek.

Komolyan kérdezem:

Miért utaltok előre?
(egy olyan tárgyért, amit nem is láttatok, nem fogtátok a kezetekben, azt sem tudjátok létezik-e)

Egy vadidegen ember számára aki akár tobb száz km-re is lakhat tőlünk?

Totál leinformálhatattlan hírdető oldalról eladónak?
(könyörgöm itt 2perc alatt bárki regisztrálhat bárhonnan, bármilyen állnéven, áll árukkal, stb OLX,APRÓD stb)

Ennyiből akár én is regisztrálok, ha annyi pénzetek van, felteszek egy pár xboxot akcíósan, esetleg mobiljaim is vannak zsír újak Samsung galaxy S5 30ért meg hasonlók, még a fólia is rajta van, meg még egy pár száz termékem van ami nem is volt!!!

Megadom a számlaszámomat, ne küldjétek másnak a pénzeteket gyüjtsük egy számlára közösen!

A mai világban szinte hihetetlen, hogy ennyi megvezethető ember van!

Hogy mit is lehet tenni a csaló ellen aki átvert minket?
Szinte semmit!
Maximum akkor van némi esélyünk ha 50.000Ft ot meghaladta kárunk, vagy üzletszerűen követi el a pénzgyüjtést, tehát nem egy ember jelenti fel, hanem vagy 10, de a pénznek még akkor is nagyvalószinüséggel búcsút mondhatunk!

Gratulálok amúgy!

Várom az értelmes kommenteket!

gytamas # 2015.01.24. 02:59

Kedves Max1!

De, elbeszélünk, például most sem a kérdésre válaszoltál, hanem a saját véleményedet fejtetted ki még részletesebben egy bugyuta példával. Ha nem vagy jogász, nem is tudom miért tetted, hiszen egyértelmű, hogy a kérdésem azokhoz szólt, akik jobban értenek hozzá, mint én. Ha beszélgetni szeretnék a dologról meg véleményeket olvasni, akkor nem ide írtam volna.
Egyébként a fizetési meghagyás, ha nem mondanak ellent neki, akkor jogerőssé válik és behajtható. Nem valószínű, hogy ellent mondana neki, de ha igen, akkor automatikusan perré alakul, összegtől függetlenül (nem is értem, hogy jön ide az uzsonnás példa meg miből gondolod, hogy az összegnek bármi köze lenne ehhez :)).
A kérdés egyértelmű volt, amire nem válaszoltál, mert nem tudod a választ. A fizetési meghagyás illetéke hozzácsapható-e a követeléshez vagy sem? Erre egy igen vagy nem választ várok olyasvalakitől, aki tényleg tudja rá a választ (aztán vagy megkapom vagy nem, de eléggé úgy néz ki, hogy nem, mert rajtad kívül senki nem válaszolt eddig :)). Arról már nem is álmodok, hogy esetleg alternatívák felmerülnek...

tikitaki1 # 2015.01.24. 08:11

Kedves gytamas!

Nem vagyok jogász, de a kérdésre egészen biztosan tudom az választ. A fizetési meghagyás illetéke utólag az adósra terhelhető. És természetesen ehhez hozzájön a mindenkori jegybanki kamat is. Ez a végrehajtási eljárással érvényesíthető, melyet akkor érdemes kezdeményezni (szintén a közjegyzőnél), ha az adós a jogerős fizetési meghagyásra sem reagál. Sajnos a végrehajtásnak is van illetéke (kb. 20 ezer Ft), ami azonban szintén az adósra terhelhető. Érdemes azonban végiggondolni, hogyha az adósnak nincs semmije (legalábbis hivatalosan), a pénzt nagyon nehéz behajtani, és amíg ez meg nem történik, addig a megelőlegezett illetékek is a levegőben lógnak.

tikitaki1 # 2015.01.24. 08:30

Kedves gytamás!

Alább leírtam, amit jogilag hozzá tudok fűzni a dologhoz. Személyes véleményem azonban, hogy 500 Ft összegért talán nem érdemes ilyesmikbe belemenni, mivel ha eljut a végrehajtásig a dolog, az idős hölgynek 20-30 ezer forintja bánja majd, és szerintem ha ki is tolt Veled, az ellenlépés nincs ezzel arányban. Ami a rendőrséget illeti, lehet, hogy hivatalosan felveszik a jegyzőkönyvet, de a gyakorlatban azt gondolom, hogy az égvilágon nem fog történni semmi, hanem majd legfeljebb fél év múlva írnak valami olyasmit, hogy lezárták a nyomozást, mert nem tartják megalapozottnak a további lépéseket, és a követelésedet próbáld meg polgári úton érvényesíteni.

gytamas # 2015.01.24. 20:21

Kedves tikitaki1!

Köszönöm szépen a választ. Igazából főleg elviekben érdekelt a dolog, ez az egész ügy arra volt jó nekem, hogy megnézzem, milyen lépéseket lehet tenni, ha nagyobb összegről van szó, mivel gyakran adok-veszek dolgokat az internetenmeg persze az is érdekelt, hogy mennyire működik jól a gépezet :)
Én sem akartam a nénit aránytalanul megszivatni, ezért mielőtt bármit tettem volna, felvettem a kapcsolatot a helyi körzeti megbízottal, aki meglepően kedves és segítőkész volt, két napon belül rendezte is a dolgot. A kedves vevők felhívtak, ezúttal már igen udvarias hangnemben, elnézést kértek és megkérdezték, hogyan zárhatnánk le ezt a dolgot, én pedig mondtam, hogy tartsák meg a terméket is meg a pénzüket is, nekem elég volt annyi, hogy belátták a tévedésüket vagy legalábbis megtanulták, hogy attól, hogy messze vannak még nem elérhetetlenek.

joc90 # 2015.01.26. 21:59

Kedves Róka28!

Sok mindenben igazad van. Abban is, hogy személyesen kell átvenni a tárgyat. De az borzasztó, hogy ennyire nem lehet bízni az emberekben. DE! Én is KIZÁRÓLAG előreutalás után vagyok hajlandó postán küldeni az árut, és a legtöbben így vagyunk vele. Nekem jelen esetben 5000forint megkárosításom van, és nem is az 5000forint a célom, hogy visszakapjam, hanem megszívassam valahogy, ha van rá mód. Külön megkérdeztem mindenek előtt a személyes átvételt is. Azt mondta, hogy megoldható (így feltételeztem azt, hogy valóban nem linken vagyok), megbeszéltük a postát, és leokéztunk mindent. Levette a hirdetést, és elutaltam neki a pénzt, de azóta sem jött meg.

Mindegy undorító az 5ezer forintos becsülete. Van rá mód lenyomozni, illetve feljelentéssel élni?

kolot # 2015.01.27. 07:07

Sajnos átvert engem az OLX-en László Viktor Titusz Kecskeméten lakik elvileg és 11773322-01845017 a számlaszáma.
Egy 32Gb-os micro sdhc memóriakártyát hirdetett az OLX-en 3000 ft-ért plusz postaköltség, elutaltam a pénzt de nem kaptam semmit.
Telefont nem veszi fel (06-20-3743733)és a levelekre sem válaszol.Szeretném felkutatni a többi károsultat is ha van.
Kérem jelentkezzen a kolot@freemail.hu e-mail címen az akit átvert ez az illető.

Clearinx # 2015.01.27. 16:55

Sziasztok!

Érdeklődnék, hogy internetes csalás esetén, hány forinttól számít bűncselekménynek a tett. Azt tudom, hogyha egy károsított van, akkor 50.000 forinttól bűncselekmény, viszont mi eddig 3-an vagyunk, egyikünknek, de egyikünknek sem éri el ezt az összeget. Hány főtől, vagy hány forinttól számít üzletszerűen elkövetett csalásnak?

Üdv.

cikita # 2015.01.28. 11:03

Tisztelt felhasználók, igazat adok az alábbi hozzászóláshoz, ez mindent elárul: "Egy jó tanács azoknak,aki nem tudják másképp megoldani csak utalással,az Olx-en látszik,hogy az eladó mikor regisztrált,a friss eladóval legyetek körültekintőek"
Én is estem csapdába, és pont ezen csalók miatt nem tudom az én Xboxomat értékesíteni, pedig korrekt áron próbálom és teljesen hibátlan. Az ára már megtévesztő, nincs Xbox 30-40ezer forint között. Keressetek Keszthelyen, én megbízható és régi felhasználó vagyok. Üdv Lázár Tamás

tamara911 # 2015.01.30. 11:54

No!
Egy ujabb csalóval találkozhatunk az olx oldalán....
Bodócs Mária néven hirdet!!!
minden egyes terméke kamu,,, nincs kint telefonszám, de ha kérsz, akkor kapsz egy olyat ami nem is létezik!!!!
Ettől az illetőtől senki ne rendeljen, ne utaljon, még 50 forintot sem!!!!!!
én voltam a hülye tudom, megjártam,,, de hál isten csak 500 forintom bánja!!
Viszont, rokonaim vannak akik otp-ben dolgoznak és megtudtam oldani, hopgy lekérják valós nevét a sz szám alapján és teélefonszámát....
A bejelentést viszont megtettem!!!!!
Szóval BODÓCS MÁRIA CSALÓÓÓÓÓÓ!!!!!!
azonosítója:36461717
Tamara

róka28 # 2015.02.02. 16:59

Kedves joc90!

Természetesen van lehetőséged az 5000Ft-ért is feljelnést tenni, és bízni abban, hogy több ember ellen is elkövetett már csalást mert akkor halmazatilag meghaladhatja az 50ezret és akkor már foglalkozni is fognak vele!
Az értékhatárt pont azért emelték meg, mert sok volt a piti összeg, a rendőrségnek meg alacsony erre a kapacitása.
Szóval a csaló csak abban az esetben követ el bűncselekményt, ha meghaladja az 50ezer forintot, addig csak szabálysértést követ el, amivel nagyon nem foglalkoznak.
Szóval az 50ezer forint alatti utalás és nem kapok érte semmit címszó az tanulópénz lesz!

Bár pár ügyem volt már, pénzt eddig senki sem kapott vissza!
Csak a rentgeteg utánajárkálás van stb...

zepp007 # 2015.02.04. 14:06

Engem is átvertek vésztői volt ha az volt egyáltalán

andi615 # 2015.02.04. 15:08

Engem is xbox-szal vertek most át a jófogason. Horvath Istvánné,azt mondta majsi lakos,de nem az.

csalas # 2015.02.05. 20:57

Helló! Engem is becsaptak az OLX-en!Egy mobilt vettem és előre utaltam!Az illető ma törölte magát de azon a telefonon kívül amit én kifizettem neki még 2őt árult!A felhasználó pk457718 névvel volt regisztrálva és Péter GSM debrecen néven!A számlázási adatok 11773322-01849303 Hották Attila Lajos (OTP Bank)! A kár amit okozott 16500 ft (azt kívánom költse/költsék gyógyszerre)!Ha valaki szintén utalt eme kedves és becsületes embernek vagy úgy járt mint én az írjon! A feljelentést megteszem,hátha szerencsém lesz!

róka28 # 2015.02.06. 09:19

Látom még mindíg sokan futnak bele csalóba OLX-en és társain!

Pár jó tanács vásárlás, illetve előre utalás esetén, ha másképp nem tudnánk a terméket átvenni:

  • Mindíg ellenőrizzétek az eladó regisztrálási időpontját, ha nagyon friss, akkor legyetek körültekintőbbek!
  • Mindenképp kérdezzetek rá a személyes átvétel lehetőségére akármilyen messze is hírdet, mond azt, hogy kb két nap múlva átutazóban leszel arra, szeretnéd személyesen átvenni stb... Ha ez alól mindenképp megpróbál kibújni valoszínű, hogy a termék sem létezik, tehát csalást szándékozik elkövetni.
  • Kérj a termékről több fotót! Kérd meg az eladót, hogy csináljon az eladni kívánt termékről neked több képet úgy pl, hogy ír egy cetlit a felhasználó nevével és lefotózza azzal együtt a terméket, vagy hasonló!
  • Ne utalással, hanem postai rózsaszín csekken küldjétek el a pénzt! Így kapásból a név mellé kaptok címet is, azt máshova nem tudja kérni, csak oda, ahol ténylegesen átfogják venni a pénzt, így ha nem érkezik semmi a pénz fejében, már név és cím is van kiindulási pontként.
  • Utánvételes rendelés esetén, ne vedd át a csomagot a postástól aki kiviszi, mond azt, hogy majd bemész érte a postára. A postn vedd át és kérj tanut a felbontáshoz, egy postai dolgozót, így ha esetleg nem az lenne a csomagban amit rendeltél akkor ezt ott kapásból jegyzőkönyvbe írják így megelőzhető ez a tipusú átverés is!

Ezek nagyon lényeges dolgok, de a legbiztonságosabb még mindíg a személyes átvétel!

szaniszloka # 2015.02.06. 12:24

Engem is xbox- al vertek át.... Úgy egyeztünk meg az eladóval, hogy ha megjön a termék elutalom a másik felét is a pénznek. Na amit elutaltam az 31.000 forint volt. Hétfőn reggel magánszámról hívott már 6 órakor, hogy még nem jött meg a pénz. Hát, hogy is jött volna meg mikor vasárnap este utaltam el... Főleg úgy, hogy másik banknak. 10103104-55599600-01004000 TOTH BALINT BUDAPEST BANK ennek a ....... utaltam el a pénzt... A rendőrségen azt mondták várjam meg a hétvégét, de tök fölösleges mert ha én árulok valamit és megegyezek valakivel akkor nem lesz kikapcsolva egész héten a telefonom. Úgyhogy mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy a határ közelében lévő termékek mind átverések, mert oda úgyse meg el senki megnézni, ezt ők is tudják. Utánvétel érdekes módon nem jó nekik...

Max1 # 2015.02.07. 09:06

róka28
Tök felesleges leírni én már leírtam ide meg máshova is ezeket a lépéseket százszor.Sajnos naívak az emberek. Ide pedig már csak akkor tévednek ha átverték őket.Érthetetlen számomra, hogy a mai világban 2 interneten keresztül történő üzenet után emberek több tízezer forintokat képesek elutalni vadidegen embereknek.Agymenés komolyan.....

Revo523 # 2015.02.08. 13:50

Üdv!
Nem tudja valaki hogy vehetném fel a kapcsolatot Ronusz-al?Már írtam neki nem is egy levelet de nem válaszol.
Ugyanazt a számlaszámot írta le amire én utaltam, természetesen feleslegesen... Én barom...
35 000ft-om bánja amit szeretnék visszakapni.

Cirmignon # 2015.02.08. 16:22

Ezen problémák kiküszöbölésére lehetséges mondjuk hivatalos szerződést kötni, melyben megegyezünk eladó és vevő részéről is, hogy egy bizonyos összeg előreutalása után, amennyiben a kívánt minőségben érkezik meg az áru, kiegészül az átutalás, ellenkező esetben felelősségre vonás történik?
Van ennek valamiféle szabálya?

mercuro # 2015.02.08. 17:23

Sziasztok!Én is csúsztam bele lehúzásba az OLX-en...
Az az érdekes, hogy, ha az USA- ból vagy HongKong-ból rendelek valamit, az idő előtt megérkezik...
Én kijártam a rendőrségi utat, íme:
Ha valakit lehúztak (átutalás, befizetés személyesen bankban), ír egy levelet, amiben hivatkozik a 2013. évi CCXXXVII Törvény 164. §. b. pontjára, téves befizetés vagy - utalásra hivatkozik a banknál és KIADJÁK a csaló személyes adatait... :) Én mindkettőét kikértem, amellett, hogy rendőrségi feljelentést tettem, mindkettő folyamatban, plusz adott akár egyéb lehetőség is...
Üdv!

jk50 # 2015.02.08. 19:49

Üdv mindenkinek!

Sajnos engem is átvertek egy xbox-al és engem az vert át át, akit már marha nevű felhasználó említett.10103836-44660200-01004005 a bankszámlaszáma. Nekem névnek Kovács Tündét adott meg és Rajkán hirdetett persze tényleg gödöllői a számlaszám. Feljelentést megtettük, mint kiderült egy igazi csaló.. Kb 40feljentés van ez ellen a számlaszám ellen. Csak tudnám, hogy hogyan tud az ilyen tükörbe nézni... Viszont visszatérve, megszeretném kérdezni, hogy amit a marha nevű felhasználó leírt telefonszámnak az valóban e a csaló száma, mert mindenesetre felhívnám és rögzíteném a beszélgetést. Előre is köszönöm! És mellesleg "Kovács Tünde" a jofogáson hirdetett.

Szitazo # 2015.02.09. 06:44

Üdv mindenkinek!

Mi is megjártuk, vagyis a kollégám, de elég furcsa ez a történet.

Xbox one-t árultak Battonyán, 70.000 ft-ért. A kollégám, akinek kellett felhívta beszéltek, megbeszélték hogy délután 6-7 óra fele ott is vagyunk érte.
Nem kért előre pénzt, semmit.

Indulás előtt, mivel több mint 200km-et utaztunk, megint felhívta a kollégám, felvette a telefont, mondta hogy vár minket, és hogy le is vette már a hirdetést.

Mire odaértünk a címre, ahol természetesen egy öreg nénin kívül senki nem lakott és innentől már a telefonja is ki volt kapcsolva az illetőnek.

Kb. 3 órát nyomozgattunk Battonyán, szimpatikus népek élnek arra, akik segítőkészek voltak, Ők is telefonálgattak, hogy nem-e ismeri valaki az eladót. De nem jártunk sikerrel, így hát hazaindultunk.

Végeredményben a benzinpénzen kívül semmivel nem károsítottak meg minket, de gyanús, hogy ez is a csaló banda egyik hirdetése volt, csak épp lehet elfelejtették a telefonba közölni az előre utalást vagy nem tudom.

Szóval érdekes történet volt számunkra.

Innen is köszönjük annak a pár battonyai embernek a segítőkészségét.

Találkozott már valaki ilyennel?